Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

-007- blogja

Máv

-007- | 2009.10.01. 18:26 | kategória: Közlekedés | 11 hozzászólás

Azért írok, mert dühít amit a máv(direkt kisbetűvel) művel. Folyamatos késések és tré pályák.
Névváltás: MÁV Zrt-ből MÁV-START Zrt. Legalább a neve utaljon arra, hogy képesek indítani vonatot :D
Csupán szeptembertől vagyok közeli kapcsolatban velük, viszont már most betelt a pohár.
Rokon jött Miskolcról Budapestre IC-vel. Laza 10perc késés. Aztán egy családtag jött szintén IC-vel. Kb 5-6perc késés. Az utolsó percig a Keletiben azt sem tudták, hogy hányadik vágányra gurul be…
Nemrég mentem haza Kazincbarcikára. 2percel később indultam el. Gondolom bevárt egy másik fontos vonatot. pl. EuroNight, EuroCity-t. Már mentett meg minket egy ilyen várós. Szval ezért nem voltam mérges. Hazafele többször volt olyan, hogy kb 20km/h volt a sebességünk. Gurultunk. Aztán gyorsítottunk majd megint egy kis mozdulat a menetszabályzón. Miskolcra kb 6percel később értünk be. Onnan átszálltam az Ózd fele közlekedő vonatra. IC után majdnem elhánytam magam. Bűz, mocsok: Üdv Borsodban!
Az indulás percében a mozdonyvezető még vígan beszélgetett lent a munkatársával. Kb 2-3percel később jött a táblás hölgy. Intett, felbőgött a dízel és indultunk.
Ma reggel pedig irány vissza pest.
Kazincbarcikai állomáson: 6percet késik…10percet késik. Itt már kezdtem mérges lenni. Megjött a vonat. Fel. Nem volt bűz, nem volt mocsok! Az ülések sem az a gány barna színű bőr vagy műbőr féleség volt. Hanem szövet. Mondom tiszta luxus volt. Érdekes, hogy késve jött meg az állomásra, viszont Miskolcra viszonylag pontosan gurultunk be. Elszenvedtem a nagy nehéz táskával a megfelelő vágányhoz. „Tájékoztatjuk Kedves utazó közönséget, hogy a Sátoraljaújhelyről érkező Budapest Keleti pu felé közlekedő gyors vonat előreláthatóan 15percet késik” Anyázás. (nem csak én) Majd fordulok 1et. 1-es vágányom áll egy szép IC. Gyorsba vissza. Volt még hely. +540Ft Pontosan kezdtünk gurulni. Már rég elhagytuk Miskolcot, de az IC cseszett gyorsulni. Végül csak beindult a szekér. :) Az út 80%-ban rázott a kocsi, remegett meg stb. pl jobbra-balra ingázás. A teli kólás flakonom út szambázott végig a kis asztalon mint a fene. Attól féltem, hogy nehogy leessünk a sínről. Nagyon durva. Na meg a régi kedvencem. Gyalogos tempó. Csak a több tonnás lendület vitt minket előre. Nagyon sok helyen láttam, hogy a pálya mellett sín szakaszok voltak. Remélem nem csak dísznek vannak odarakva. Bár amilyen a máv, 2020-ig nem is lesz semmi változás. Szerintem az lenne a legjobb, ha a menetrendet 5-10percel eltolnák. Akkor viszonylag pontos lenne. Mert már nem 2órás az út Miskolc-Pest között sajnos! A mai útnál is 15perces késést hoztunk össze az IC-vel. Nem kellene megvenni azt asok drága Flirt vonatokat. Keménykedni, villantani jó vele, de az is késik ha szar a pálya. A Desiroval meg a Balaton Északi vonalán villantanak. Lássák a küldi emberek, hogy „A máv ilyen vonatokat üzemeltet” Azt a sok pénzt költség csak a pálya karbantartására. Nem kell csili-vili új villantós vonat. Főleg nem úgy, ha milliárdos tartozása van a bandának. Oké, hogy pár régi mozdony képes lánga kapni, na de nem rendszeres. Az elmúlt időszakban 1jó dolgot tett a máv. 35db dízel mozdonynak(piros színű - Csörgő a becenevük) cserélték ki a motorjukat. Ezt helyeslem. Főleg azért, mert otthon szinte csak dízel jár.

Vonalbezárás:
Nemrég jött egy hidegzuhany. Állítólag a Miskolc-Ózd szakasz is fent van a „listán”. A helyi dolgozók 2lehetőséget hallottak.
1, Megszűnik a teljes szakaszon a személy szállítás
2, Csak Kazincbarcika-Miskolc között lesz személyszállítás.

Pár éve még Ózdról egyenesen átszállás nélkül el lehetett jutni pestre. Nyáron pedig egyenesen Keszthelyig lehetett menni. Ma már természetesen nincs ilyen. Pedig rengeteg utas aki megy Miskolcra, az pestre tart. Régebben ez a szakasz az ország egyik legjelentősebb szakasza volt…
Ha bezárják, akkor hogyan lehet majd nagy utazó táskával menni Miskolcra? Busszal? Na persze. A legtöbb buszon még iskola táskával is elég nehezen lehet elférni.
Szép… Válasszuk a Volánt. Valamelyik Mávos fejes utazott már valaha hosszú távon volánnal? Szerintem nem. Vasút jobb. Bár ha nem akarják a pénzünket akkor csinálják. Csak ezzel kevesebb lesz a bevétel. Mi lesz a vége? Emelik a vonatjegyet.

Valamit kellene csinálni ezzel a bandával, mert ez így GÁZ!!

szerk.:
A hírek szerint !!nyereséges!! a máv. Jobb kijelentést nem is tudtak volna tenni. Még, hogy ők nyereségesek? Na persze...


(ez az első írásom, szóval úgy nézzétek) :)

Utolsó módosítás: 2009.10.02. 19:26

Hozzászólások

Kemloth
1 | Kemloth 2009.10.01. 21:03
Egyetértek.
Viszont - késés- ügyben - látszik, hogy "kezdő" MÁV-utazó vagy; pár perces késések... az a csoda, ha nincsenek, nem érdemes rajtuk fennakadni. A negyed óra is még határeset.
Az az igazi para, amikor bemondják Siófokon, hogy "Az Aból Bbe közlekedő gyorsvonat előreláthatólag 70 percet késik. Szíves megértésüket köszönjük!" - vagy mi. Fasza. Aznap este utaztam Németországba, be kellett még pakolnom és több, mint egy óra tök fölöslegesen elment amiatt a szar miatt.
Végül megjött a vonat, 8akárhány perces késéssel. És amikor már gurult be, akkor sikerült bemondani, hogy "csak IC pótjeggyel vehető igénybe!". Ja, valószínűleg veszek, mikor 80percet késett... ráadásul nem is lett volna idő venni. Áá...
De a legjobbat a héten hallottam, Rákosrendezőnél (biciklivel járok arra): "A BP nyugatitól nemtomhova közlekedő gyorsvonat műszaki okok miatt a mai napon nem közlekedik. Szíves megértésüket köszönjük!". Ez azért szerintem mindennek a teteje.
2 | -007- 2009.10.01. 21:15
Oké, nem járok sűrűn mávval, csak mostanság. Na de ha már megveszem a néha drága jegyet, akkor olyan nagy elvárás a viszonylagos pontos menetrend?
Az a nyugatis vonatnál aszem nem a vonattal volt a baj, hanem megsérült valahol egy felsővezeték+egy váltó is besz@rt. :D

Azért a negyed óra már szép. 1x 10percel később értünk be a keletibe. Rohanni kellett a másik vonathoz. Ami szerencsére megvárt minket. Mármint azt az ic-t. Pedig amivel mentünk tovább az nemzetközi volt. Felszáltunk és 2perc múlva indultunk. Szval a negyed óra már sok.
3 | asas01 2009.10.01. 22:41
Nem szoktam vonatozni, így sokat nem tudok hozzátenni a témához, de hallgassátok meg a MÁV dalt, mert mérne!

http://www.youtube.com/watch?v=-YrRk265tFc&fmt=18
GustyX
4 | GustyX 2009.10.02. 00:28
Szememben ez a bejegyzés bolhából elefánt(nem támadó jelleggel mondom):). Az ilyeneken nem szabad feldühödni, sajnos ez van, kész. Csak hozzá kell szokni.
Kedvencem: "xy vonat b vágányról azonnal indul..." - és 5 perc múlva is állunk még:D:D
5 | Playbahnosh 2009.10.02. 01:46
Megszokod. Ennyi. Tényleg elég kezdő vonatozónak tűnsz, ha téged még ennyire fel tud idegesíteni egy 2-3 perces késés. Én már nagyon sok éve vonatozok rendszeresen és eddig még egyszer sem volt olyan, hogy ne késsünk legalább 5 percet, az még a legjobb eset. Én a Zalaegerszeg-Veszprém-Budapest vonalon járkálok már jópár éve, és általában mindig számolni kell egy jó negyedórás késéssel, minden irányban. Már szinte várom a "Tájékoztatjuk az utazóközönséget és a vonatra várakozókat..." kezdetű mondókát. A vonatok tisztaságáról annyit, hogy itthon már annak örülni kell, ha nincs trágyaszaga a fülkének és nincs összeszarva a klotyó, letépve a WC deszka, szétszaggatva az ülés és szétgrafitizve/karcolva/törve minden más. A csörömpölés meg normális, a vonatozás zajjal jár, MP3 spíler be, fullhangerő aztán csókolom. Megszokod.

Amúgy neked még szerencséd van, hogy nem robbantál le vonattal, velem már előfordult néhányszor, hogy egyszercsak megálltunk a préri közepén, és se előre, se hátra. Volt olyan is, hogy egy bő másfél órán keresztül vesztegeltünk a pusztában, de általában egy félóra-óra alatt küldik a mentőmozdonyt. Az egyik ilyen eset télen volt, elég ciki, mert a vonattal együtt a fűtés is leállt, na azt nem kívánom senkinek.
LordMatteo
6 | LordMatteo 2009.10.02. 13:42
Hmm, Budapest-Győr vonalon járok gyakran (főleg egy 20 km-es szakaszon, naponta), ott bezzeg motorvonatok vannak, fűtéssel, világítással, 85%-ban pontos menetidővel...ja, hogy te 200 km-n késtél 10 percet? Jesszusom.
7 | -007- 2009.10.02. 15:09
Régebben Miskolc-Ózd között mindig pontos volt a menetrend. Percre pontosan jöttek-mentek a vonatok. Most meg egyre több az 5-10perces csúszás. Szval elérték a sínpályák a tűréshatárukat. Innen kezdve csak sz@rabb lesz. Én azért megyek IC-vel, hogy pontosan érkezzek és gyorsabban érjek haza. De hááát. Vagyis régebben ez volt. Ma már nem :(

Amúgy kb 3-4éve volt egy érdekes eset amit nem írtam bele a szövegbe: Pestről jöttünk haza. Csúcsforgalom volt a vonaton. Még a wc-ben is ült utas. Pontosan elindultunk, majd hirtelen gyalogos tempót vettünk. Még a világítás is elment a vonaton. Volt olyan megálló ahol megsem álltunk hanem gurulva felszálltak az utasok! kb 1,5órát hoztunk össze.
Állítólag az ingyenélők elloptak egy kábelt akkor.
GustyX
8 | GustyX 2009.10.02. 20:22
LordMatteo: nyugatot ne hasonlítsuk már kelethez!
szbszig
9 | szbszig 2009.10.02. 22:28
Kicsit megkésve, de csatlakozom a fentiekhez, akik szerint nem ismered még elég jól a MÁV-ot, ha ilyen mértékű késések miatt blogbejegyzést írsz.

Így néz ki kb. egy hírértékű késés.

Egyébként ma jöttem épp haza Pestről vonattal, és egyrészt valóban hatalmas tömeg van ilyenkor, másrészt azt el kell ismernem, hogy a Budapest‒Dunaújváros-vonal sokat fejlődött az eltelt öt év alatt. Régen átszállás nélkül csak napi két vonat közlekedett oda-vissza (70 km-es út a fővárostól a szomszéd megye megyei jogú városába!), most már szinte óránként járnak folyamatosan. Régen csak azok a klasszikus külsejű, koszos, lepusztult szerelvények voltak, ma pedig már csinos újak járnak, amikben a másodosztály is tisztább és kényelmesebb a régi első osztálynál, illetve vonaton belül elektronikus kijelző és hangosbeszélő, hogy hol tartunk, melyik állomás következik stb. Szóval így is lehet, és így kéne az egész országban működnie, nem a vonalbezárásoknál kéne tartani állandóan... :(
LordMatteo
10 | LordMatteo 2009.10.02. 23:03
Ja oks, tudom, szegény-szegény borsod...ez van.
11 | Playbahnosh 2009.10.02. 23:16
Nyugi, LordMatteo, nem vagy egyedül, te még nem láttad Zala meg Vas megyét...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.