Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

-007- blogja

A nagy UMTS(3G) teszt!

-007- | 2010.09.26. 23:41 | kategória: Telekommunikáció | 2 hozzászólás

Mivel nagyon érdekel manapság ez a témakör így hát lecsekkoltam, hogy mit kínál a Telenor!

Budapest UMTS azaz 3G hálózaton:
Jó, de lehetne jobb is. Mivel a telefonom csak 3,6Mbitre képes ezért nem igazán meglepő, hogy csak ~3,1Mbitet mérek az utcán. Amerre jártam a felszínen mindenhol maximális térerő volt és a sebesség is megfelelő volt. A baj akkor kezdődik ha le kell mennem a 2-es villamos Fővám téri állomására. UMTS azonnal elmegy. Ezt még ki lehetne bírni, na DE: a gsm is egyre gyengül. 5vonal(ez a max)4-3-2-1. 1-3között hullámzik. Telefonálásnál én hallottam az illetőt, viszont ő már akadozva. Miközben vártam a villamost, gondoltam mi történt a nagyvilágban. Opera Mini kb 20-30KB-os oldalt nyitna meg. De csak nyitna meg! A telefon jelzi az EDGE kapcsolatot, viszont egyetlen egy bit sem csurog le. Ha kimegyünk a villamossal pár méteren belül újra lesz UMTS és azonnal bejön az oldal.
Érdekesség: Miután írtam a Telenornak levelet, azóta az állomáson UMTS-GSM vétel váltakozik. Azaz egyszer umts, egyszer gsm. Viszont net még mindig nincs. Na mindegy ez van. Metróban jelenleg még csak EDGE van, de maga a Telenor mondta nekem, hogy 5éven belül lesz 3G azaz UMTS is!

Budapest - Kazincbarcika vasútvonal:
A Keletiben jó a vétel. Bár a 13.vágánynál eléggé zavaros. 3/5-ös térerő. Budapestről kiérünk majd egyből bedobja a telefon a "Kiválasztja a hálózatot?" üzenetet. Ez akkor jön be ha a saját szolgáltatónk hálózata nincs meg viszont más van. Vodafone és T-Mobile van. Telenor nincs. No-No! Vártam. Gödöllő. Telenor 3G megjön. Majd ahogy távolodunk egyre gyengül. 0-1térerőnél már a hálózatkeresésnél nem írja a Telenort, mégis még az utolsó hullámhosszakat veszi a telefon. Majd "Nincs hálózat" Aztán "Kiválasztja a hálózatot?" Aszód. Minden rendben. Gyenge jellel de jön a bit a 3. generációs hálón. Aszód és Hatvan között nem tudtam kommunikálni a világgal. Hatvannál újra ment minden. Viszont a vasútállomás a cella legszélén található. Hírportált betöltöttem azon belül egy cikket és kész. Ennyi. Olyan szinten, hogy Füzesabonyig UMTS-en nem volt se Telenor se Vodafone se T-Mobile. kb fél óráig. Vagy több. Füzesabony-on full térerő. Ok Elindulunk. Mezőkövesd-ig a Telenor UMTS-e: van, nincs, van, nincs... Mezőkövesd után nemhogy UMTS, de még GSM-et sem adott egyik cég sem. Mezőnyárád. Vodafone és T-Mobile UMTS nincs. Viszont Telenornál dübörög. Elhagyjuk. Megint egyszer van GSM, egyszer nincs. Emőd közeleg. Liftező térerővel de megjön az UMTS. Néha-néha elmegy pár mp-re de visszajön. Miskolc közeleg. Gyenge térerővel érkezünk meg de egyre erősödik. Állomásra megérkezünk. Minden ok. Miskolcról tovább indulva újra előveszem a telefont. Miskolc-repülőtérig mind3 szolgáltató hozta magát. Majd a piros és a magenta eltűnt. Csak a Telenor adott már csak UMTS-t. Egészen a repülőtér utáni gyárig.(BÉM) Aztán elment. Sajószentpéterig semmi. Ott megjelenik és nem dogja el. Végig tartja Kazincbarcikáig.
Kazincbarcikán pedig tökéletes a térerő.
Pesten sikerült úgy leárnyékolni a telót a 2kezemmel, hogy UMTS-en 1/5-ös térerő legyen. Ez internetnél 1-2KB/s-es letöltési sebességet jelent! Viszont a beszédhívásokat NEM dobta el a telefon! :)

Hogy miért nem váltott át a telefon gyenge vagy 0 UMTS(3G) vételnél? Egy mobil alkalmazással rávettem a telefont, hogy csak 3G-t használjon, GSM-et ne. Így pl a metrón sem tudok akkor telefonálni.

Magyarországon elsőként a Telenor építi ki az országos LTE hálózatot! Hogy mikor? Akár már most is dolgozhatnak rajta, mivel a kínai ZTE Corporation 2éven belül(2012végére készen lesznek) lecserélni a teljes országos hálózatot! Azaz a GSM és UMTS-t is. Az LTE sokkal gyorsabb hálózat mint a 3G Sőt az LTE az 3G utódja!

Hozzászólások

1 | Lacko 2010.09.27. 08:28
1., Mikor készült a teszt? Mert a fos telenornak a napokban nem ment a 3G-je. Majdnem elvittem a telefonomat szerelőhöz. Rohadákok...

2., Én azt tapasztaltam - mondjuk én Ny-Magyarországra vonatoztam Bp-ről - hogy a vonaton szarul megy a 3G... mert olyan gyorsan megy a vonat, hogy valami bénázás van a tornyok közötti átadással. Persze nem értek hozzá, de olyan érzés, mintha mire átvenné egy torony a készülékemet, addigra már el is hagytuk.
2 | -007- 2010.09.27. 09:00
Pár napja. Nekem is volt múlthéten, hogy a Keleti pu. cellában szenvedett a 3G. Pedig nem vagyok messze a toronytól :) De elsétáltam a Blahára ott meg normálisan ment. Visszamentem, lehalt újra. Remélem ezek a lehalások a ZTE miatt vannak. :)
Olyan nincs, hogy lassan veszi át a másik torony a cuccot. Mivel ha a telefon észlel egy másik tornyot aminek erősebb a jele, azonnal átvált.

Amúgy ma éjszaka 0:15-kor pöccre lekapcsolták a net kapcsolatot. Telefon csak töltötte a nagy semmit. :D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.