25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Miskolc-Ózd vasút

-007- | 2011.01.28. 20:19 | kategória: Közlekedés

Egyszer volt hol nem volt, volt egyszer egy Miskolc-Ózd vasúti menetrend. 2010-ig dízelmozdonyos szerelvények mentek. Alapesetben az M41-es mozdony volt a pályán. De előfordult M62-es sőt még tolató mozdony is. Anno 3kocsis volt a járat. Aztán lett belőle 2. Az utolsó évben nem volt ritka az 1 kocsis menet. Azaz 1mozdony+1kocsi. Micsoda vonat. Aztán jött a 2011-es menetrend. Miskolc-Ózd ill. Ózd-Miskolc járat megszűnt. Miskolc-Kazincbarcika ill. Kazincbarcika-Ózd menetrend lett. Miskolcról Kbarcikáig 2kocsis szerelvény közlekedik villanymozdonnyal. Így hát újra van értelme a felsővezetéknek. A szerelvény vezérlőkocsival közlekedik. Azaz nem kell a mozdonynak megfordulni. Hátulról tol. Már előfordult, hogy nem volt vezérlőkocsi. Akkor Kbarcikán és Miskolcon fordultak szépen.
Ózdi járat: 1 vagy 2 kocsis motorvonat. De van exIP motorkocsi is. A villanygép beáll a 3. vágányra, átszáll aki akar a 2. vágányon álló Ózdira, aztán indul. Aki nem tudja a menetet az megszívja. Az első napokban voltak is ilyenek, mivel semmi infó nincs a vonal kettévágásáról.
Említettem, hogy exIP. Az új menetrend életbelépésével megszűnt hazánk utolsó InterPici járata. Miskolc-Ózd vonalon indult el az első IP. Itt is szűnt meg. Szerettem. Kényelmes volt és gyors.
Szóval így kell szépen leépíteni a 92-es vonalat. Még jó, hogy teherforgalom szempontjából fontos a vonal. Szlovák tehert behozzák Kbarcikáig majd ott ráakasztják a villanyt. Mivel Ózd fele nincs felsődrót.
Remélem nem építik le teljesen a vonalat.

Hozzászólások

1 | somesz83 2011.01.29. 13:18
Itt mindent leépítenek. Amiből profit lenne, pedig eladják idegeneknek, mi több, ellenségeknek. (lsd. szlovák, osztrák stb.) Ez is a hazaárulás egy fajtája.

Minden országban fejlesztik a vasutat mert megéri, nálunk nem. Pedig egyedülálló vasúthálózata volt a történelmi Magyarországnak.
szbszig
2 | szbszig 2011.01.29. 17:30
Mondjuk annak az egyedülálló vasúthálózatnak a legnagyobb része (62%-a) Trianonnal kapásból a határon túlra került...
3 | somesz83 2011.01.30. 11:02
"történelmi MAgyarországnak", ahogy én is írtam. Ez továbbra sem ok arra, hogy leépítsék a vasutat.

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.