Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

-T0ng- blogja

Klasszikus érzés modern köntösben - Burn Notice

-T0ng- | 2010.05.14. 09:17 | kategória: Sorozatok | 0 hozzászólás

Az idei nyár valahogy a kémkedés szezonja nekem. Itt volt az új Splinter Cell, nemsokára jön az Alpha Protocol és még a Sony is kiadott egy Facebook alkalmazást, ami új kémkedős MMO-ja alapján készült.
Mikor elragad egy hullám szeretem meglovagolni.A kémkedés mindig is a kedvenc témám volt, legyen szó könyvről, játékról vagy filmről, hát a nagy hévben elkezdtem kutatni és rábukkantam egy elfeledett gyöngyszemre.

Egy fél éve az RTL klubbon vetítették le az első évadot, gyalázatos "Minden lében négy kanál" néven. Annak idején valahogy kisiklott a sorozat a látókörömből. Hogy miért? Ki tudja! De örülök hogy most végre rátaláltam...

Maga a történet Michael Westen(Jeffrey Donovan) körül forog, aki a történet első 10 percében kémként dolgozik, amíg küldetése közben fel nem függesztik. Ronccsá verve menekül meg Nigériából és jut el Miami-ba, ami aztán luxusbörtönévé válik. A felfüggesztett ügynökök élete nem egyszerű: Ott kell életben maradnia, ahova ledobták. Nem mehet sehova, mert nincs személyazonossága, és így abból kell megélnie, amiből tud.

A történet két szálon fut: Az egyik szálon részről részre pénzért segít bajbajutottakon, míg a másikban, mely végigkíséri a részeket, próbál rájönni, miért is függesztették fel.
Az egyes ügyek során segítségére lesz ex-IRA-s,fegyvermániás, ex barátnője Fiona (Gabrielle Anwar) és a különleges erőknél szolgált, most alkoholista és nőcsábász Sam (Burce Campbell).

Maga a sorozat olyan, mintha a nyolcvanas évek nagy sorozatait néznénk: Van benne egy kis A-Team (elárulták és segít a bajbajutottakon), egy csipet MacGywer (azt használja fel ami a keze ügyébe akad) és egy jó adag Magnum (folyamatosan kommentál). Az ember azonnal elfogja a kicsit retro érzés, melyet még izgalmasabbá tesz, hogy Michael a történetet folyamatosan kommentálja és megoszt velünk néhány kémtrükköt. Az egyes ügyeket persze sokszor megszakítja, egy-egy konfliktus Michael és édesanyja Madeline (Sharon Glenn) közt, egy zűr, amibe öcsi keveredett, vagy Fi és Michael kapcsolatának boncolgatása, ám ezek csak még hitelesebbé teszik a történetet és tényt: Már nem ügynök és így a hétköznapi dolgokkal is meg kell küzdenie. Persze humorban sincs hiány, melyet főként a Sam-et játszó Bruce Champbell szolgáltatja.

Maga a magyar szinkron nekem nagyon szimpatikus volt. Varga Gábor hangja nagyon jól illett a karakterhez, ahogy Major Melindáé és Berzsenyi Zoltáné is, és ezen nem változtatott az sem, hogy a második évadot már angolul láttam. Persze a szinkronnak vannak korlátai, így például nem hallhatjuk azt, hogy mikor kémünk angol üzletembernek adja ki magát. Ilyenkor Jeffrey Donovan akcentusa hiteles, angol akcentusra vált és a néző szinte elhiszi, hogy ő tényleg angol.

A magyar cím az, amivel nem vagyok kibékülve, mert jóllehet, Michael anyja, vagy öccse néha a történet során besegít, akár hogy számolok, a csapat bizony háromtagú.

Mindent összevetve egy kellemes, üdítő sorozat, napfénnyel, koktélokkal és a kémek nem egyszerű világával. Aki szerette a régi sorozatokat, vagy csak egy jó kémtörténetre vágyi annak csak ajánlani tudom ezt sorozatot.

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.