Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

-T0ng- blogja

Mass Effect Kalauz - A játék és a valóság

-T0ng- | 2010.06.09. 11:50 | kategória: játék | 4 hozzászólás

Dr. Michio Kaku a modern tudományok egyik \\\"rocksztárja\\\". Az 1947-es születésű elméleti fizikus nem csak a húrelmélet egyik szaktekintélye, de a tudomány nagy népszerűsítője is. 2 rádióadása van, számos könyvet írt már, szakértőként és futurológusként pedig megannyi dokumentumfilmben szerepelt már.

A Gametrailer.com elindított egy sorozatot \\\"Science of Gaming\\\" címen, melyben Daniel Kayser műsorvezető kérdezgeti Dr. Michio Kaku-t az egyes játékokban megjelenő sci-fi elemek valóságtartalmáról, megvalósíthatóságáról.
A Mass Effect 2 az utóbbi idők egyik legnagyobb sci-fi címe, nem véletlen hát, hogy az egyik részben ez a produktum került a boncasztalra.

Sajnos a videó angolul van, de akinek nem menne annyira a nyelv annak álljon itt egy kisebb összefoglaló:

- A műsorvezető Kaku-t a láthatatlanságról kérdezi. A tudós nem tartja elképzelhetetlennek, hogy 2 évtizeden belül valóra váljon a Harry Potter-ben is látható láthatatlan köpeny. \\\" Már ma is lehetőség van arra, hogy mikrohullámok segítségével eltüntessünk tárgyakat.\\\" Technológiai megvalósításként egy olyan anyagot tud elképzelni, mellyel körbetekerve egy tárgyat lehetőség nyílik a mikrohullámok eltérítésére, mely által az a látszatot keltődik, mintha a tárgy ott sem lenne. Kaku úr nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a katonaság már ma is foglalkozik ezzel a technológiával, hisz rengeteg lehetőség van benne.

- A következő kérdés a karakterek biotikus erejével, főleg a lebegtetéssel, tárgymozgatással kapcsolatos. Michio úgy gondolja, közel sem isteni erő a telekinézés. Véleménye szerint, ha sikerülne az agy mozgatófunkcióit dekódolni, képesek lennénk tudatunkkal egy számítógépen keresztül szupravezetővel ellátót tárgyakat lebegtetni, mozgatni.

- A sötét anyag kérdéséről Dr. Kaku részletesebben beszél, lévén ez szakterülete. Megtudhatjuk, hogy jelenleg is azon dolgoznak a Cern-ben a Hadron ütköztetőn, hogy kicsiben modellezni tudják a teremtést és sötét anyagot nyerjenek ki.
A sötét energiával kapcsolatban elmondja, hogy az amit ma a tankönyvek mondanak, miszerint a világegyetem atomokból áll, téves. 73% az univerzumnak sötét energiából, a semmi energiájából áll. A Föld maga is egy sötét energia szélben áll és körülvesz minket. 23%-a sötét anyag, kicsit több mint 3% pedig a csillagok és bolygók teszik ki, míg mi csak 0,3% vagyunk az univerzumnak. Ezzel az emberiség csak nézője annak, ami a világegyetemben történik.

- A sötét anyag és a Tömegrelék hálózatával kapcsolatban elmondja, hogy egészen máig elképzelhetetlen volt egy üzenet elküldése a galaxis egyik végéből a másikba. A jelenlegi kutatások alapján lehetségesnek találja az úgynevezett negatív energia létezését, mely hasonlatos a Star Trek dilitium kristályaihoz vagy a Dűne fűszeréhez. Lehetőséget nyújt kapu nyitásához a tér és idő szövetén keresztül. Kifejti, hogy ha a negatív energiát behelyezzük Einstein relativitáselméletébe, az idő és tér úgy összecsomózódik ,mint egy perec. Hozzáteszi nem tudja mennyire lenne stabil a féregjárat, és viccelődve megemlíti, ha létrehoznának egy ilyet, nem ő lenne az első aki kipróbálná.

- Erőtereknél a sci-fi-kben látható elektromágneses erőtereket nem tartja lehetségesnek, lévén a valóságban az elektromágnesesség nem állítja meg például a műanyagot. Megvalósításként egy lézerből és karbon nanoszálból álló többrétegű konstrukciót tud elképzelni. Míg az első lézerrács elporlasztaná az mindent ami hozzáér, addig a második réteg megakadályozná az esetleges továbbjutó anyagokat.
Nem tartja azonban azt sem elképzelhetetlennek, hogy létrehozzunk egy plazmaréteget, ami lehetővé tenné, hogy pl. a hajótest szabad, sérült részét elválassza a világűrtől. Hozzáteszi, hogy laboratóriumban kis mértékben ehhez hasonló plazmaréteget hoztak már létre.

- Utolsó kérdésként Daniel megkérdezi, hogy milyen messze áll az emberiség a Mass Effect-ben látott fejlettségtől. Michio Kaku újra elmondja, hogy a láthatatlanság kérdése még az elkövetkezendő évtizedekben megoldásra kerül, míg a teleportálás atomi szinten már ma is lehetséges. Ahhoz, hogy körbejáruk a galaxist azonban még legalább 100-200 évet várni kell.
Itt elmagyarázza, hogy a mi Földünk egy 0 típusú civilizáció, s körülbelül 100 év kell, hogy elérjük a Buck Rogers és Flash Gordon féle 1-es típusú civilizációt. Ezután jön csak a 2-es típusú, ahol az ember már kolonizál pár a sajátja körül lévő csillagrendszert. Példának itt a Mass Effect 2-t vagy a Star Trek emberi civilizációját hozza fel. 3. típusú pedig a galaxist benépesítő civilizáció, mint amilyen a Star Wars-ban. ( Ezt a skálát Kardashev skálának nevezik)


Sajnos Michio Kaku sokszor nem egészen arról beszél, amiről kérdezték, sokkal inkább igyekszik felfedni, hogy a valóságban egy ilyen hogy oldható meg, vagy manapság milyen hasonlatos vagy a kérdéshez kapcsolódó technológia létezik.
Remélem azért sikerült nektek ismét kellemes perceket szereznem.

Jó szórakozást kívánok!

Utolsó módosítás: 2010.06.09. 11:55

Hozzászólások

ufodani
1 | ufodani 2010.06.09. 13:23
Lehet h túl álltalános illetve leegyszerűsített,de minden korábban elképzelt akkor még futurisztikusnak ható elmélet beigazolódott ill beigazolódni látszik.Tengeralattjáró,repülő,holdraszállás.A marsutazás is igencsak tervezve van.
Egy mondás szerint nincs lehetetlen csak tehetetlen.Nyilván ez egy sablon de mégis.Feszegetjük a tudomány határait-mint ahogy ez persze korábban is mindig így volt-,törvényszerű a haladás és az új felfedezések a tudomány és technika világában/is/.
A telekinézis és a teleportáció mint gyakorlat már beigazolódott.
A láthatalanság kérdésével pedig igenis már foglalkoznak,hiszek is benne,h megoldják.
Lehet kocka vagyok,de mi az h mi 0.3%-a vagyunk az univerzumnak.Mármint mi alatt a földet értjük?Mert amennyiben igen,én ezt messze nem hiszem el/ez az én bajom:)/,szer jó pár nullát tehetnénk még a tizedesvessző után és aztán a 3-ast.De ezt is csak abban az esetben ha a MI univerzumunkról beszélünk és nem pedig a világegyetemi sok-sok ezer univerzumról.
2 | -T0ng- 2010.06.09. 13:47
Michio Kaku annál a számnál magát az élőlényeget érti. Az a baj, hogy Michio sokszor annyira gyorsan el akar valamit mondani, hogy sajna hibásan jön ki az érték, vagy rosszul érthető a magyarázat. Ezeket a fordításban igyekeztem javítani, pl.: Amikor ezeket a számértékeket magyarázza ő azt mondja hogy 23% az univerzumnak sötét anyag és ugyanennyi a bolygók és csillagok. A baj ezzel csak az hogy ez igy már jóval több, mint 100%, így utánaolvastam, és szakirodalomból kiszedett valós értékekkel helyettesítettem. Nem kizárt, hogy neked van igazad és tényleg több az a nulla, ha csak az emberi fajról van szó, de most tegyük fel hogy az minden elképzelhető létforma.
3 | Sir Spike 2010.06.10. 20:52
Köszi a fordítást.Ezt a sorozatot majd meglesem.
Pont pár hónapja akadtam rá a doki műsorára egy siteon és rögtön lekaptam a repülő csészealj és a láthatatlanság kivitelezhetőségét.
Többnyire értelmesen elmondja a technikai részleteket és teljesen logikusan építi fel az adott szerkezetet( bár néha azért vannak túlzások).
Az pedig hogy mi 1-es típusú civ legyünk szerintem tuti kell még vagy 300 év. Márha addig nem atomozzuk szét egymást.
4 | -T0ng- 2010.06.11. 20:21
Mindenkinek felhívnám figyelmét, hogy időközben frissült az előző bejegyzés! Jövő Héten Overlord DLC és Mass Effect 2 Demó!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.