Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

-T0ng- blogja

Stargate Universe

-T0ng- | 2010.12.17. 09:16 | kategória: Sorozatok | 5 hozzászólás

Régóta terveztem ennek a bejegyzésnek a megírását. Mikor először írtam a sorozatról, sokak nem értettek vele egyet. Akkor kitöröltem a bejegyzést, pár napja azonban felvetődött bennem egy kérdés. Nem lehet, hogy az első részek okozta ámulat elfogulttá tett a sorozattal kapcsolatban? Nem kellett volna többet látnom belőle?

A Csillagkapu és Csillagkapu: Atlantisz fiatalkorom, sőt gyerekkorom meghatározó sci-fi élményei voltak a Star Trek mellett. Nem telhetett el hétvége Csillagkapu nélkül, így miután az első két sorozatot a stúdió befejezte, hihetetlen örömöt éreztem mikor kiderült, hogy készítenek egy új sorozatot.
Kezdetben kicsit szkeptikus voltam az új sorozattal kapcsolatban. Új helyszín, új séma, komolyabb hangvétel. Valahogy idegennek éreztem mindezeket a színes, fantasztikummal teli világhoz képest.

Maga a történet egy ősök által épített hajó, véletlenül, kényszerből a fedélzetre került legénységéről szól, akik megpróbálnak túlélni több millió fényévnyire otthonuktól.
Meg kell küzdeniük kezdetben a hajón jelentkező problémákkal, úgy mint az élelem, viz és energia hiánya, vagy az összezártság.
A túlélésért folytatott harc és összezártság meglepő kapcsolatokat és konfliktusokat hoz magával.
A három vezető Everett Young, Nicholas Rush és Camille Wray, folyamatosan harcolnak saját akaratuk érvényesítéséért miközben a csapatban folyamatosan mosódnak el, a katonák, civilek és tudósok közt és válnak egy legénységgé.

A karakterek ha nem is teljesen, de igyekeznek levetni a kliséket. Bár van Jack O'neil-ra hajazó tipikus vezető, kemény fiú és az igazi lángelme, ők mind egy kicsit árnyaltabbak. Megvannak a saját múltbéli démonaik, s ha azokkal meg is küzdenek, újak jönnek az út során.

A Stargate Universe legnagyobb hibája a történet hihetetlenül lassú boncolgatása. Minden problémára egy egy érsz jut, ami a végén már nagyon vontatottá teszi a sorozatot, jóllehet komolyabb, drámaibb hangvételt kölcsönöz a sorozatnak. Sajnos a nézőszámon is meglátszik, hogy azok a részek voltak a sikeresebbek, ahol több volt az akció, vagy sokkal inkább hasonlított a cselekmény az első két sorozatra.

Írásomnak van még egy apropója: Sajnos hiába kezdett belelendülni a történet a 2. évad közepén, úgy tűnik ez már későn volt a sorozat számára. A Sy-fy tegnap leállította a sorozatot. Én még titkon reménykedem, hogy a tavasszal levetítésre kerülő maradék 10 rész még meghozza a kívánt nézőszámot, s a csatorna megváltoztatja a véleményét.

Hogy mi lesz a Csillagkapu világával, ha ez még sem következik be? Vajon lesz új sorozat ezek után? Ki tudja. Én reménykedem...

Hozzászólások

MattMatthew
1 | MattMatthew 2010.12.17. 10:19
Na ezt már kevésbé felháborító írásnak tartom:-D! Igazából majd' ugyanazt írtad le mint multkor, csak kicsit kevésbé lelkesedve. De most nem kötnék bele itten a dolgokba, elvégre ez a Te blogod:-).

Az új hír volt, hogy törölték, mondjuk nem meglepő a színvonalt tekintve. Kicsit a miatt aggódom, hogy ezzel a férresikerült sorozattl teljesen le is zárul a saga. Amíg még tartott addig volt remény, hogy össeszedik magukat és rendes sorozatot csinálnak belőle... bár rebesgetnek egy filmet, csak ki tudja mi lesz abból.
2 | -T0ng- 2010.12.17. 10:56
Matt az az igazság, hogy az második évad eddigi részeinek tükrében, az első évad tényleg nem volt fényes. Tényleg nagy hibája a vontatottság, ami viszont a második évadra felszámolásra kerül lassan.

Sajnálom, hogy nem ér meg egy harmadik évadot. Biztos vagyok benne, hogy sikerülne elérniük, hogy ennél jobb legyen.

A sagaval kapcsolatban pedig úgy gondolom, hogy hiba lenne visszatérni ahhoz, amit annak idején képviselt az első két sorozat. Imádtam azt a két sorozatot, de tudva hogy egy komolyabb, reálisabb sorozatot is ki lehetne hozni a franchiseból én örülnék, ha ezt a vonalat követnék inkább, és vegyítenék a megszokott csillagkapu elemeket a Universe komolyságával.
MattMatthew
3 | MattMatthew 2010.12.17. 12:39
Nos, a második évadban voltak részek amik izgalom tekintetében megközelítették az SG-1 uncsi részeit. Ez is nagy előrelépés volt, de sajnos nem tudnám ezt egyöntetűen a 2. évadra mondani, csak pár részre igaz.

Hát ennél rosszabb már nemigen lehet.

Szerintem pedig az SGU barátokközt jellegétől nagyon el kéne térni. Komolyságról nem tudnék beszélni, merthogy komolytalan ahogy jeajjveszékelnek immár 2. évada. A karaktereket egyszerűen nem tudták úgy megcsinálni, hogy értékesek legyenek. Chloe átváltozik... na és? Kit érdekel? Nem adott semmit a sorozathoz és ő a jobb karakterek közül való. A legtöbben a "jók" közül is csak gerinctelen mocskok akiknek időnként van egy-egy jó húzásuk.
Másik vonalon, komolyság szempontjából, van valami Ultimate-code című történet, amiről soha semmi nem derül ki, egyébként meg a második évadra jutottak el odáig, hogy ne az legyen a legnagyobb probléma, hogy Rush ellopta Young szendvicsét... nevetséges. Most nem sorolnám, hogy ezzel szemben az SG-1 miylen akciókat vitt véghez úgy, hogy szerethetőek voltak a karakterek és a "mélységet" nem azzal érték el náluk, hogy egypár undorító tulajdonságot adtak nekik.

De majd meglássuk kinek lesz igaza. Bár úgyfest, hogy a nagytöbbség nem értékeli az SGU vonalat.

(Zárójelesen: A csapnivaló űrcsatákra egyszerűen nincs mentség a készítők részéről! A sötét túnust ilyennel nem lehet elérni.)
Bocs, hogy máris egy blognyit írtam ide, de azért iylen ellen-SGU-blogot nem akarnék indítani:-).
4 | -T0ng- 2010.12.17. 13:10
:D Nem baj, ez a te véleményed! Nyilván én is árnyaltabban látom a dolgot, most hogy több részt láttam belőle.

Szerintem ez az a sorozat ami mindig megosztja majd a nézők véleményét.
MattMatthew
5 | MattMatthew 2010.12.17. 13:17
Az én véleményemet ugyan nem osztja meg... aaah... figure of speech:-D?

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.