Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

-T0ng- blogja

Helyzetjelentő - Mégis célt ér a SOPA?

-T0ng- | 2012.01.23. 14:21 | kategória: Helyzetjelentő | 3 hozzászólás

Itt egy újabb Helyzetjelentő újabb, érdekesebbnél érdekesebb hírrel.

Rögtön az elején bele is vágnék a címben is szereplő hírrel. Történt ugyanis nemrég, hogy pár nappal a SOPA leszavazása után a FBI letartóztatta a MEGAUPLOAD nevű fájlmegosztó oldal nyolc vezetőjét, a honlapot pedig haladéktalanul bezárták kalózkodás, valamint törvénysértő tartalmak terjesztése miatt.

Ha ez még nem győzött volna meg titeket kellőképp a SOPA utórengéseinek súlyosságáról, ez majd biztos megfog: Ma reggelre az összes nagyobb, külföldi fájlmegosztó rendszer törölte tartalmainak nagy hányadát szintén törvénysértő tartalmakra hivatkozva. A jelen esetben emlegetett illegális tartalmak alatt nem programokat, sokkal inkább TV műsorról felvett sorozatokat és filmeket kell érteni. Hogy ez miért annyira érdekes? Én még emlékszem gyerekoromból a kazettára felvett, és a haveroknak is oda-oda adott rajzfilmekre és sorozatokra....a kutya sem törődött velük, holott ugyanaz volt...

Gondolatébresztőként itt egy költői kérdés: MI a francot képzel az Ubisoft? A francia cég a szememben kezd kicsit Don Quijote -ra hasonlítani, ahogy egyre jobban és értelmetlenebbül próbálja vívni szélmalomharcát a DRM segítségével. Mióta az Assassins Creed 2 esetében kitalálták a dolgot, azóta próbálják a népre ráerőltetni, a végén pedig mindig a becsületes vásárlók esnek pofára. Szerintetek van értelme egyáltalán védelmi rendszerekkel felvenni a kesztyűt a kalózok ellen? Szerintem ez csak még egy pofon a sz*rnak.

Star Wars ide vagy oda, de én nem hallok jókat a The Old Republic felől. Az EA számára több milliós befektetést jelentő programnak most kell csak igazán teljesítenie, hisz nemrég lejárt a 30 napos trial, így a játék rá van utalva a fizetős játékosokra. A teljesítést az is nehezítheti, hogy a Champions Online F2P-vé tételével híressé vált Crytic ingyenessé tette több nagyobb javításon átesett Star Trek mmo-ját.
Hogy mi az apropó a dologban: A Cryptic bevezetett a játékba rendszert, ami által azok számára is elérhetővé válhatnak a fizetős tartalmak, akik amúgy egy fillért nem akarnak a játékra költeni. Van még értelme egyáltalán fizetős MMO-t készíteni.

Befejezésként pedig egy kisebb humorbonbon. A mindenki által csak nyálgépként és Sarah Michelle "Buffy vagyok" Gellar férjeként ismert Freddie Prince Jr. adja hangját James Vegának a Mass Effect 3-ban. Játék közben nehéz lesz nem a sok nyálas filmre gondolnom:D

Remélem felébresztettem bennetek a gondolatokat és lesz mit hozzáfűznötök a hírekhez. Én hamarosan jelentkezem addig pedig legyetek éberek.

Hozzászólások

1 | somesz83 2012.01.23. 15:56
Teljesen álszent ez a nagy eretneküldözés amibe a SOPA meg a többi belefogott. Mintha a jogdíjkiesésektől összeesett volna a hollywood-i filmipar vagy a játékipar.

A DRM-mel meg már évek óta csak annyit értek el, hogy én is, mint akinek eredeti játéka van néha megcrackelem, mert gyakorta játszhatatlanná válik a játékom. A Fallout 3 GOTY egy időben pl. csak crackeléssel indult el win7 alól és még sorolhatnám a tucatnyi szopást, amit a DRM-től kaptam. Három kód a multihoz stb. Fizettem 10 000 forintokat játékokért, hogy végül a rapidshare-n meg torrentoldalakon kössek ki, hogy működésre bírjam őket!

Ja, meg a Steam nyereséges, durván! Akkor?

Nem támogatom, sőt nagyon nem szívlelem a tolvajokat, nekem is vannak levédett szellemi termékeim, s én se nézném jó szemmel, ha megauploadon dobálnák egymásnak. Na de pont az amerikai filmipar meg játékipar játsza itt a sértődöttet?

Ha tovább megyünk, a jövőben indok nélkül is bezárhatnak oldalakat az USA-ban, a demokrácia hazájában, de legalábbis korlátozhatják az elérésüket. Kivételesen igazat adok az Anonymusnak, részben.
2 | -T0ng- 2012.01.23. 16:18
Na örülök, hogy valaki reagált a bejegyzésre:) Teljesen egyet értek veled. A kalózkodást én sem szívlelem, de az igazán nagy cirkusz a fájlmegosztók terén nem is az illegális játékok, vagy nagy, hollywood-i produkciók miatt volt: Sokan a fájlmegosztókat arra használták, hogy a tévéből felvett sorozatokat oda töltögették fel és lehetett elérni.

Az egy dolog, hogy annak idején, mint említettem minden háztartásban, ahol volt videó ment a felvétel a tévéről, de ettől még nem fogják a kalózkodást megelőzni, max ellehetetlenítik az üzemeltető cégeket, akik abból szedték meg magukat, hogy a tagdíjat kifizetők megállás nélkül töltötték fel a dolgokat.

És ha már itt tartunk. Miért azt cseszegetik, aki egy TV tuner segítségével felveszi a műsort és felrakja egy honlapra? Nem az ilyen ember a bűnöző, sokkal inkább az, aki tudja, hogy a honlapját erre használják és pénzt kér azért, hogy feltölthessenek.

Na az Ubisoft téma nálam rendszeresen kiveri a biztosítékot. Bobby Kotick, az Activision fejese sem egy ép ember, de a DRM szerintem egy ok kapásból, amivel egy becsületes vevőből kalózt lehet csinálni. Minek vegye meg az ember 10ezrekért a programot, ha a végén ugyanott köt ki, mintha letöltötte volna.

Nem védem a kalózokat főleg mert tudom, ha engem meglopnának én is sem örülnék neki, de az ellenük irányuló intézkedések túlzóak. Van nagyobb baj is a világon...
3 | somesz83 2012.01.23. 17:13
Mondjuk pár év aktív cikkezés meg hírezések után (máshol) eléggé telítődtem a játékvilággal, s ma már nem is nagyon foglalkozok vele. Sőt, igazából hányingerem van tőle még mindig. Így szerencsére az Ubisoft-hoz kb. semmi közöm, de hallottam már a DRM rendszerükről.

Kerülni kell ezeket a nagy kiadókat. A játékaik 90%-a egyébként is rókabőr nulla újítással, számomra az Assassins Creed sem tartott két óránál tovább. Meguntam, láttam már ilyet a 20 év alatt eleget. :) Így teljes mellszélességgel támogaton az indie szférát. Nem a profit a lényeg, hanem a találékonyság, egyediség és innováció. Ha az elmúlt évet nézen, az indie szféra sokkal több örömet és nagyobb játékélményt adott nekem, mint ezek a "szellemi termékeiket" féltve őrző óriások.

Visszatérve a SOPA sztorira... A megaupload és a többi főnöke meg kitalálója meg - nincs mit szépíteni-, orvgazda volt az ügyben. Úgyhogy csak ne tárják szét értetlenül a kezüket. Nem tudom védeni őket, de egyet sem tudok érteni a DRM és egyéb user-t szívató intézkedésekkel.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.