Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

-T0ng- blogja

Hollywood igazi szörnye! - avagy így látom én a Reboot tendenciát

-T0ng- | 2012.06.21. 08:00 | kategória: film | 5 hozzászólás

Őszintén megmondom, van egy tendencia manapság, amit kezdetben megérteni, manapság pedig már elfogadni nem tudok. Egy szó, ami megoldása lett Hollywood-nak szinte mindenre: REBOOT!

Igen! Manapság sajnos többször találkozunk ezzel a kifejezéssel, mint szeretnénk. Ami ennél is szomorúbb, hogy míg egyes esetekben érthetőnek találtam kezdetben a célt, addig ma már az egész értelmetlen vagdalkozás lett.
De mik is azok az értelmes célok, amiért jó a Reboot? Mikor és miért érdemes bevetni?
Az első és legfontosabb nem más, mint az, hogy egy sok generáció által kedvelt és nézett címet régi tartalom mellett, új és a mai kornak megfelelő vizualitással és tartalommal töltsenek meg. Nem kel messzire menni, hogy jó példákat találjunk: Star Trek, James Bond. Tették ezt úgy, hogy nem fáj az embernek, és nem horkan fel, hogy a sorozatot újraindították, egyszerűen élvezi a filmet. Ráadásul a Star Trek esetében egy kis csavarral még az eredeti sorozattal való kapcsolata is magyarázva lett.
Persze a Reboot szolgálhat még szentebb célt. Nevezetesen egy megtépázott név újrafényezését. Talán erre a legjobb példa a Nolan féle Batman filmek, vagy az épp mostanában moziba kerülő Csodálatos Pókember. Szegény Batman! Gyerekként még nem fogtam fel azt a gyalázatos tetettet, amit Joel Schumacher követett el a "Mindörökké Batman" és a "Batman & Robin" esetében. És Tim Burton még segédkezett is producerként egy film erejéig...Pókembert pedig hát mindenki ismeri. Van, aki szereti Sam Raimi alkotásait, engem kifejezetten a rosszullét kerülget tőle. Nem is a rendezés a baj, sokkal inkább az a szirupos, már túlontúl Peter Parker szerelmi életére fókuszáló koncepció. Ezt persze csak erősíti Toby Maguire nyálgép tekintete, mellyel alkalmasabb lenne egy meztelen csiga eljátszására, és karakterjátéka, melyhez hol a "beszívott mosoly", hol a "mindjárt bőgök" esetleg a nagy ritkán az "úristen ez miattam van mindjárt bőgök" tekinteteket váltogatja.

Persze nem a régi filmek szapulásáról szól ez a bejegyzés. Ami történt megtörtént. Avi Arad és a Marvel többi vezetője rájött, hogy egy jó Marvel filmhez jó színészt kell választani, a DC és a Warner pedig arra, hogy egy jó rendezőt kell találni. A Reboot meg majd mindent megold...

...Na persze. Itt esünk át a ló igazi túloldalára. Hollywood ugyanis úgy gondolja, hogy ha elront valamit akkor arra jó a Reboot. Történt ugyanis, hogy a Warner fogta magát és belekezdett egy Zöld lámpás film legyártásába. Hozzáteszem nem volt szerencsém a filmhez. Nem azért, mert az előzetesek alapján rossznak találnám, sőt Ryan Reynold nekem szimpatikus választás Hal Jordan megformálására, csak valahogy még nem éreztem idejét, hogy a sok jó szuperhősös film között egyel esetleg elrontsam a tendenciát. A lényeg nem rajtam van persze, hanem a filmen. Történt ugyanis, hogy bár az egész agyon lett sztárolva, külföldi oldalakon még az új Star Wars-ként is emlegették (wtf?), a produkció a pénztáraknál elhasalt. Warner Bros. mit csinál? Reboot!
Persze, gyalázat az is, hogy olyan örök klasszikusokat, mint a Vissza a jövőben szintén a Reboot gépbe akarnak dobni (álmatlan éjszakáim vannak miatta), na de egy két éves filmet?
Jó persze ezen nem kéne meglepődni. A Marvel két filmmel is megcsinálta, ráadásul a egyikben még ahhoz is lusta volt, hogy a főszereplőt játszó színészt lecserélje, de az valahol megbocsájthatóbb számomra. Egyfelől azért, mert a két Hulk mozi és a két Ghost Rider mozi, nem téve egymásra utalást folytatásként is elfogadható, másrészről talán azért, mert ezeket a mozikat nem sztárolták agyon a kudarcot pedig csendben tudomásul vették.
A másik ilyen kérdőjel számomra a Múmia filmek reboot-ja! Kérdem én minek? Mert már beígértek egy negyedik részt a harmadik végén? Már nem felel meg a Universal-nak Brandon Frasier néha kissé bohókás ám megfelelően kemény karaktere? Vagy egyszerűen csak olyan nagy divat lett Alex Kurtzman-t és Roberto Orci-t felkérni forgatókönyv írásra?

Levezetőképp pedig jöjjön a Reboot legfélelmetesebb része. A homályzóna, mely Hollywood legfélelmetesebb ötleteit eredményezte: A régi sorozatok film ként való Reboot-olása. Charlie angyalai, Miami Vice, Hazárd megye lordjai, Szupercsapat...a teljesség igénye nélkül pár film, ami után én nem kívánok következtetéseke levonni.
Lehet csak én fogom fel tragikusan a helyzetet és ti ezt teljesen másképp látjátok, de kérlek ne fogjátok vissza magatokat! Árasszatok el a véleményekkel!

Hozzászólások

Lovi Tommy
1 | Lovi Tommy 2012.06.22. 00:44
Tény hogy az egyedi tartalom helyett sokszor egyszerűbb ehhez nyúlni...bennem egy kérdés merült fel: reboot s remake közt mi a különbség?
2 | -T0ng- 2012.06.22. 14:59
A reboot a sorozat újraindítása, új szereplővel új történettel, mintha meg se történt volna az előző film. A remake egy eredeti darab újradolgozása új szereplővel ugyanazzal a sztorival.

A Vissza a jövőben-t is inkább remake-nek nevezné, ebben a bejegyzés helyesbítést követel, de én amondó vagyok, ha valamit Hollywood remake zsákba tesz, azzal célja van. Gondolok itt arra, hogy ha bejön nekik, akkor legyártanak hozzá még két három részt és így már mindjárt Reboot szaga van.
3 | -T0ng- 2012.06.22. 15:04
Mindettől függetlenül számomra a legfelháborítóbb a Green Lantern reboot, mégpedig pont a kora miatt. Persze itt vitatkozhatnánk, hogy a Fantasztikus Négyes vagy a Fenegyerek is reboot sorba került, de hozzáteszem, a Marvel most nagyon sínen van és tudja mit csinál.

A Green Lantern megérdemelne még egy második részt Ryan Reynold főszereplésében, ha az sem működik pedig ne egy rebootot hozzanak el nekünk, hanem szépen vegyenek elő egy másik zöld lámpás karaktert mondjuk John Stewart karakterét és harmadik filmet építsék inkább rá.
Lovi Tommy
4 | Lovi Tommy 2012.06.23. 11:01
Amúgy tényleg vicces, hogy olvasom a híreket - én filmbuzit szoktam - és kb minden második post vagy egy új rebootról/remake bejelentés vagy egy már bejelentett reboot/remakeről valami info. a napokban TDKR topicban felmerült egy pár éven belüli feldolgozás lehetősége is :-(
Germinator
5 | Germinator 2012.08.24. 09:57
Amúgy majdnem biztos vagyok abban, hogy a reboot kifejezést először pont a Batman Beginsnél használták, ez volt az első, klasszikus értelemben vett "reboot", legalább is az első, ahol ezt így ki is mondták.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.