Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

-T0ng- blogja

Űrverseny a konzolpiacon - Amit még Kennedy és Hruscsov is irigyelne

-T0ng- | 2013.06.10. 13:05 | kategória: Helyzetjelentő | 2 hozzászólás

2 éve vagyok boldog konzoltulajdonos, egész pontosan egy X360 tulaja. A dolog véletlenül történt, de ez a cikk szempontjából lényegtelen. Elég annyit tudni, hogy míg ez meg nem történt, én tipikusan az az ember voltam, aki kategorikusan elutasított minden, a konzol előnyeit és érdemeit méltató érvelést. Ma persze már nem így van, így kíváncsian vártam, és követem figyelemmel a Sony és a Microsoft között, a bejelentések nyomán kialakuló, már-már a hidegháború űrversenyéhez hasonló versengést.

A konzolgyártás mindig is hiánygazdaságon működött: A konzol alkatrészei, az az összeg amit a két nagy cég kifizet a hardware gyártóknak, és az előállítás költségei összeadva és leosztva nagyobb összegre jön ki, mint amit a boltban rácímkéznek darabár alatt. Érthető hát, hogy nagy a versenyfutás a konzolpiacon az eladásokért, és hogy gépeiket minél szélesebb vevőközönség számára tegyék vonzóvá. Ennek érdekében olyan eszközöket vetnek be, melyekkel igyekeznek különböző rétegeket megszólítani, csak egy valamire nem kíváncsiak: A vásárlók igazi igényére! Vajon kell ez nekünk mind?

Természetesen a kérdés itt elsősorban a Xbox One esetében merült fel bennem. Egyrészről azért, mert mint a Microsoft mostani konzoljának tulaja egyfajta termékhűség miatt ezt jobban vártam, másfelől azért mert a két gyártó bemutatója közül ez tartalmazott több konkrétumot.
Amit viszont kaptam, a bizony keserű szájízzel töltött el. A PS3 annak idején azzal tette magát számomra szimpatikussá, hogy olyan exkluzív címeket adott ki, melyek igazán vonzóak voltak, és elültették a fejembe azt az új konzolvásárlás gondolatát. Nyilván ebből nem lett semmi, pénzügyi és egyéb okokból, de akkor is.

A Xbox a fölényét mégis tudta biztosítani a Kinect révén, jóllehet a perifériás eszköz nem nyújtott semmi pluszt az addigi és azóta megjelent hardcore címekkel kapcsolatban, de képes azóta is családi szórakozást biztosítani, így a konzolt kiterjesztette a casual gamerekre, akik egyébként csak a képernyő előtti bohóckodásra vevők.
Hogy ennek mi lett az eredménye az már más kérdés. A konkurencia állítása a Nintendo Wii-vel meggyőző volt, és egyértelmű nyertese volt a vele egyenrangú PS3-mal vívott mozgásérzékelő háborúban, ugyanakkor az addig hardcore élményt nyújtó konzol jellege hígult. Persze ez megtörtént a Sony konzolja esetén is, de ott a kevésbé sikeresség okán valahogy a piaci erőltetése elmaradt, meghagyva a PS3-at mégis csak egy konzolnak.

Most az új konzolok láttán, meg kell állapítani, a Microsoft nem hagyta abba, sőt tovább folytatja a Kinect meneteltetését. Itt hozzá kell tenni, a PS4 esetében sem került elhanyagolásra a Move és technológiája, csak azt szépen besimították a konzol látképébe a lehető legkevésbé arcba mászó módon.
A mozgásérzékelős technológia létét az új generációs konzolokban amúgy sem érzem létszükségnek, legalábbis még senkitől nem hallottam, hogy ez lenne a fő mozgatórugója bárkinek is ismerősi körömből a konzolvásárlás esetében.

A Microsoft azonban ennyivel nem állt meg. Az IllumiRoom technológia, melyet én épp úgy pénzlehúzó szemfényvesztésnek tartok, ahogy a digitális tv-szolgáltatás beépítését is mind-mind csak hígítják a konzol által nyújtott igazi játékélményt. És ekkor még nem beszéltünk a konzollal kapcsolatban tett egyéb bejelentésekről kapcsolatban, melyről a játékos társadalom nagy többsége hasonlóan vélekedik...

Nem csoda hát, hogy a külföldi sajtók által készített felmérések azt mutatják, hogy az eddigiek alapján a Sony vezet a népszerűségi versenyben. Konzolja az eddig látottak alapján letisztult, átlátható és átérezhető, a reklámszöveg alapján is csak egy célra irányul: Hogy egy konzol legyen.
Azonban kérdés, hogy az az eddig meddig lesz így. Nem vagyok a japán cég pénzelt embere, még egy matricát sem kapok tőlük a cikkért és a hangsúly a bejegyzésben nem a Microsoft szapulására irányult. Az, hogy őket emlegettem elsősorban annak köszönhető, hogy gépükről ők adtak részletesebb tájékoztatót. A Sony ugyanis sok mindenről eddig hallgatott, bejelentése pedig gyors volt és túlzottan is tömör, az pedig hogy nem láttuk még eddig a konzolt csak tovább erősíti a gyanúnkat: A Sony azért tett ilyen félkész bejelentést, mert ő akart lenni az első.

Lehet, hogy a végén a Sony is úgy jár mint az oroszok? Hiába voltak ők, akik először küldtek embert az űrbe, mégsem ők voltak az elsők a Holdon, ezt az analógiát követve pedig még, akár a Microsoft is kikerülhet győztesen.

[UPDATE]

Végül mégis csak sikerült a Sony-nak a PS4-el borsot törnie a Microsoft orra alá. A tegnap bemutatásra került dizájn bár nem olyan látványos és letisztult, mint az Xbox One, de az árát sikerült, az X360 új változata és az Xbox One közé belőni.

A helyzetet csak rontotta a bejelentés, miszerint sem állandó online kapcsolat nem lesz szükséges, sem a használt játékok kapcsán nem korlátozásokat bevezetni, ahogy azt a Microsoft tette.

Még egy pontot kap tőlem a PS4 a régi játékok elérhetővé tétele okán: A Sony már az előző generációi esetében is fontosnak tartotta régi konzoljai támogatását, mely nem csak abban jelent meg, hogy a PS3-ramegjelenő játékok egy ideig megjelentek még PS2-re, de azt is, hogy később ezek a játékok lejátszhatóak maradtak az új konzolon. Az új architektúra miatt, ez most lehetetlen lesz, de a japánoknak rá kellett kontrázniuk az amerikaiakra, melyet meg is tett egy jövőre induló "cloud gaming" szolgáltatással, melyen keresztül elérhetővé tesznek minden nagyobb régi címet.
Ha azt nézem, hogy a PS4 esetében nem kell megtartani a régi konzolt....hááát...a Sony nyert.

Ezeket a tényeket nálam csak erősíti a Sony exkluzív címei is és a tény, hogy a számomra az E3-on "must have" címmé vált játékok mind a két konzolra megjelennek, a PS4 megnyerte az űrversenyt. Persze ez nem jelent semmit a tényleges csatározás szempontjából. A Microsoft előrendelések terén még mindig nagyon vágtat, konkrét nyertest pedig majd csak a konzolok megjelenése után a vásárlási adatok alapján lehet majd mondani.

UPDATE #2

Don Mattrick megtette azt, amit eddig a Microsoftnak épphogy nem sikerült, nevezetesen, hogy lángokba borította a redmond-i cégóriás szekerét. A Sony tegnap előtti pofonjai után, miszerint a PS4-nek nem kell állandó internet kapcsolat, a következőt nyilatkozta:

"Aki nem rendelkezik bármiféle internet kapcsolattal, azoknak is van egy termékünk, úgy hívják X360"

A bajt csak tetézte a következő mondat:

" Ez egy szolgáltatás-alapú világ, ha belegondolsz a dolgokba és abba, hogy tette őket jobbá az internet, ez egy tervezői döntés, amit meghoztunk. Úgy gondolom az emberek értékelni fogják...Rengeteg tesztet és fogyasztói felmérést csináltunk és úgy gondolom jó döntést hoztunk"

Az interjút az egyik legnagyobb külföldi szaksajtó közölte le, mire a cikknél tonnaszámra jelentek meg a válogatottnál válogatottabb kommentek.Egy része Mattick urat és a Microsoft hozzáállását "dicsérték" ékes szavakkal, míg mások a mondatot átköltve (kicserélve az X360-at PS4-re) mémet gyártottak belőle.
Véleményem szerint ennél a mondatnál rosszabb PR húzása nem is lehetett volna a Microsoftnak. Nem csak, hogy javították a helyzetüket és egyenlítettek volna az álláson, de átpasszolták a labdát az ellenfélnek. Azt hiszem erre mondják, hogy "Ha nem szóltál volna, bölcs maradtál volna". Lehet a "Nem szól szám, nem fáj fejem" ideillőbb...

Ezek után én kíváncsibban várom a végkifejletet! Az már biztos, hogy a Microsoftnak valami nagyon nagy dolgot kell tennie, hogy a saját maga által ásott gödörből kimásszon.

Utolsó módosítás: 2013.06.12. 07:50

Hozzászólások

1 | Invake 2013.06.22. 20:47
Nem értem a cikk egyes pontjait... Emlékeim szerint a PS4 bejelentése a Sony meetingen kicsit bővebb volt tartalmilag is és időben is mint a M$ xbox reveal...-.- Kicsit sem volt gyors és elhamarkodott a sony a PS4 bejelentésével.
2 | -T0ng- 2013.06.24. 10:22
Invake a bejelentés azért annyira nem volt bő, mint a Microsoft esetében és időben tis megelőzte azt. Az elkapkodottság itt jelen esetben nem azt jelentette, hogy ténylegesen elkapkodta, de a sajtóban ez akkor így jött le.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.