Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

.:Thunder:. blogja

Jön az ezer gigabájtos optikai lemez

.:Thunder:. | 2007.08.25. 20:02 | kategória: számítástechnika | 1 hozzászólás

Míg a hd-dvd és a blu-ray a dvd lecseréléséért küzd, egy izraeli cég terabájtos kapacitású lemezt fejlesztett ki. :)

A különleges alapanyagnak és az adatrögzítéshez használt fotokémiai eljárásnak hála, több száz adattároló réteg lehet egyetlen lemezen.

A kétszázrétegű lemez:

A TeraDisc rikító sárga színe nem(csak) figyelemfelkeltő fogás a cég részéről, hanem a lemez anyagának, a polimer-polimetil-metarkrilátnak jellegzetessége. A különleges műanyag tökéletesen átlátszó egy bizonyos hullámhosszúságú fény, vagyis az adatokat író-olvasó, vörös színű lézer számára. Ez az átlátszóság lehetővé teszi, hogy akár több száz, egyenként öt mikron vastagságú és öt gigabájt kapacitású réteget vigyenek fel egy lemezre. A jelenlegi prototípusokkal 6-800 gigabájt kapacitást sikerült elérni; a cél egyelőre az 1,2 mm vastag, 200 rétegű, egy terabájtos lemez, de a technológia elvileg akár öt terabájtig bővíthető.

Az adattárolás hagyományos módját (ahol a lemez felületén a fényt tükröző sík, és az azt megtörő apró gödrök hordozzák az adatokat) is megújítja az új technológia. Az információt fotokémiai úton viszik fel az egyes rétegekre: a polimer molekuláit az író lézerrel megvilágítva, azok képtelenek lesznek az olvasó lézer fényének fotonjait elnyelni - az ilyen módon kezelt, illetve érintetlenül hagyott felületek jelképezik az egyeseket és nullákat (ez azt is jelenti, hogy újraírható lemezekre egyelőre ne számítsunk).
[b]Nem lesz olcsó :)[b]

Az első TeraDisc lemezek és olvasók 2009-ben kerülhetnek piacra, a Mempile becslése szerint 3000 dollár körüli áron, míg a legkisebb kapacitású, 600 gigás lemezek ára 30 és 60 dollár közé várható. Az első szimulációk szerint a TeraDisc ötven évig képes az adatok megőrzésére.Utolsó módosítás: 2007.08.25. 20:20

Hozzászólások

powerhouse
1 | powerhouse 2008.06.30. 16:00
[/b]

;)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.