Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

ABal blogja

POST - Eltűntek

ABal | 2008.12.31. 00:41 | kategória: Személyes | 5 hozzászólás

POST – Eltűntek

Van a világ térképén egy misztikus kis birodalom, ahol a legabszurdabb dolgok fordulhatnak elő. Aki idetéved, hamar megtanulja, hogy ezen a helyen a világ számos törvénye és máshol egyértelmű mechanizmusai teljesen eltorzítva vagy egyáltalán nem működnek. Eltekintve a politikai és gazdasági anomáliáktól, még mindig hosszasan lehetne sorolni, hogy mi nem, vagy nem úgy működik, mint kéne.
Például a POST, amely egy üzenetek célba juttatására szakosodott fizetős szolgáltatást takar. A mobilkommunikáció korszakában is - eléggé el nem ítélhető módon, - több évszázados, elavult hírközlési csatornát használni szándékozó naiv helyi lakosokat időnként durva kijózanításban részesíti a POST: a fizetség ellenében vállalt kézbesítés közben nyoma vész a küldeménynek.
Mi történhetett? Mivel a POST bonyolult űrtechnikát alkalmaz a küldemények célba juttatására, néha becsúszik egy-egy gikszer. Az ily módon a párhuzamos világban rekedt küldemények pedig egy ideig keringenek, majd a dimenziók közötti térátrendeződés során végül mégiscsak célba érnek valahogy. Valahova.

Na jó, nem akarok senkit fárasztani ezzel az erőltetett stílussal. Mivel nincs különösebb írói vénám, inkább megmaradok a tényközlés száraz stílusánál.

Szóval, most, hogy az ünnepek alatt egy csomagra vártam, eszembe jutott néhány dolog a postával kapcsolatosan. Nem lesz csattanó, tanulság vagy katarzis. Inkább csak kiírom magamból a frusztrációmat.

Az alábbiak mind az utóbbi két évben velem megtörtént esetek:

• Az elsőbbségiként feladott levél 6 nap alatt ért oda hozzám. (Csak a tisztán látás kedvéért: a posta 1 napos kézbesítést garantál az elsőbbségivel kézbesített küldeményekre, [ahogy az oldalukon olvasható: „tíz esetből legalább kilencszer”] és ebben a konkrét esetben a levélnek egyik budapesti kerületből a másikba kellett eljutnia ezen idő alatt. Ezek szerint az enyém volt a tizedik. Ezt a távot jómagam gyalog simán tudtam volna teljesíteni)
• Szintén elsőbbségi küldemény, ezúttal egy DVD, amelynek röpke 13 nap alatt sikerült teljesítenie egy szintén Budapesten belüli távolságot. (Később ez – az üzletmenetét postai kézbesítésekre alapozó - cég tönkrement. Talán nem olvasták azon webes áruházak és csomagküldők honlapjait, akik már megszüntették a postai kiszállítás lehetőségét, mert nem akartak hasonló sorsra jutni)
• Az eltűnt csomag esete: amerikai ismerősöm ajándéknak szánt PC szoftvere soha nem érkezett meg, és nem is tudtuk kinyomozni, hogy hova tűnhetett. (Később egy másikat kaptam tőle, de akkor már ő sem a postára bízta a kézbesítést)
• A frissen megnyert magazin előfizetés után két hónapig nem kaptuk kézhez a magazin egy példányát sem. A harmadik hónap elején felhívtuk a kiadót, ahol elmondták, hogy ők időben és rendszeresen kiküldték a példányokat, kérdezzünk rá a postánál. Megtettük, de nem csak kérdőhangsúlyt használtunk. Pár nap múlva a postaládánkban volt három magazin: az elmaradt kettő, és az éppen esedékes harmadik is. Tehát, nem vesztek el, csak várakoztak valahol.
• A tesóm nevére kért, ajánlottan feladott számla eltűnt. Kivártam a két hetet (csak ennyi idő elteltével indítanak keresést), és kerestetni kezdtem. 3-4 nap múlva a tesóm felhívott, hogy állítsam le a keresést, mert a postás ott sír neki, hogy vele fogják kifizettetni az eltűnt levelet. (A keresés megállapította, hogy a levelet kézbesítették POSTALÁDA ÚTJÁN. Vagyis a tesóm nem írta alá a kézhezvételt, de a postás aláírta a kézbesítést. Ha rajtam múlott volna, nem szálltam volna le az ügyről, de a tesóm megkönyörült. Bukta a számlát, de ő tudja.)
• És ha már a számláknál tartunk: az egyik budapesti fordítóirodának kiállított számlámnak szintén nyoma veszett. Amikor kapcsolatba léptem velük, hogy miért nem fizetnek, kiderült, hogy nem kapták meg a számlát. A beszélgetés során az is kiderült, hogy ennek oka valószínűleg pont az ajánlott feladás volt. Az irodavezető elmondta, hogy a postásuk nem szeret a bonyolultabb küldeményekkel bíbelődni, ezért azok simán a postaládába kerülnek, vagy meg sem érkeznek, ezért azt tanácsolta, hogy sima levélként küldjem el nekik a másolatot. Így is tettem. Három nap múlva írt, hogy megkapták a számlát és küldik a pénzt. (Persze, lehet, hogy kamuzott)
• A postások furcsa szokásaihoz szintén van egy-két történetem. Nálunk rendszeresen előfordul, hogy annak ellenére, hogy otthon vagyunk, csak egy értesítőt találunk a postaládában (arról, hogy nem voltunk otthon, ezért a küldeményt átvehetjük magunk a postán). Ez különösen bosszantó akkor, ha az ember éppen azért marad otthon, hogy átvehesse, de a postás értesítőt ír, ahelyett, hogy kézbesítené. Számtalan alkalommal fordult ez elő. Volt olyan eset, hogy szemtanúja voltam, amint bejött a kapunkon, majd a ház udvarán megírta az értesítőt és távozott. Meg sem próbált becsöngetni vagy bejönni a lépcsőházba. A legkirívóbb eset mégiscsak az volt, amikor egy küldeményre várva otthon dekkoltam, de az csak nem akart megérkezni. Végül nem várhattam tovább, el kellett mennem, de ahogy kinyitottam az ajtót ott találtam a postást, aki éppen az értesítőt írta a sikertelen kézbesítésről. Teljesen abszurd helyzet volt. Le a kalappal a lélekjelenléte előtt, mert egyetlen mozdulattal a zsebébe gyűrte a papírt, és átadta a levelet. A szeme se rebbent. Én viszont máig nem értem, hogy mi értelme volt, hogy eljött az ajtónkig, de meg sem kísérelt becsöngetni.
• Ott vannak még azok az esetek, amikor nyilvánvalóan más címre küldött levelet mi kapunk meg. Ezt sem tudom hova tenni, hiszen a címzett, de néha az utca neve sem egyezik, mégis hozzánk dobják be. Sokszor csak egy házzal vagy utcával van odébb a helyes cím, mégsem viszik ki. Ki érti ezt? (Ezeket a leveleket mi magunk szoktuk kézbesíteni…)
• De ennek az ellentéte is megtörtént. Egy alkalommal kicsi lányunk nevére érkezett valamilyen babacuccos levél, amely a postaládák tetején landolt. A postás nem tudott mit kezdeni vele, mert csak a családnév egyezett, a keresztnév nem, és ez persze óriási kihívás elé állította.
• Azt már végképp nem értettem, amikor az én nevemre érkezett levél (az én nevem szerepel a postaládánkon) szintén a postaláda tetején landolt. Nem benne, a tetején. Míg az előző esetben valószínűleg csak egy enyhén visszamaradott kézbesítő lehetett, a második melót már valószínűleg az írás-olvasásképtelen műszak egyik oszlopos tagja próbálta meg célba juttatni. (Ha így volt, akkor tulajdonképpen dicséret illeti)
• A csomagkézbesítés az ajánlott levélnél leírt forgatókönyvet követi, vagyis, röviden: otthon várjuk a csomagot, értesítő érkezik, mehetünk a postára átvenni. Ha az embernél megvan a küldeményazonosító, akkor simán le lehet követni a csomag (és a levél) útját is. Ebből aztán egész érdekes történetek tudnak kikerekedni. Például legutóbb egy meg nem érkezett küldemény után érdeklődtünk a posta központi tájékoztatási osztályán, ahol kiderült, hogy a küldemény már visszakerült a postára sikertelen kézbesítés címszóval. Ez kb. délután kettő után volt. Mondanom sem kell, hogy semmilyen kézbesítési kísérlet nem volt. Sőt! Ebben az esetben még értesítőt sem kaptunk. Szerintem a kézbesítő felénk sem nézett. Az azonosító alapján azonban tudtunk intézkedni, és még aznap átvettük a csomagot. A vicc a dologban az volt, hogy napokkal később egyszer csak találtunk egy értesítőt a postaládánkban erről a csomagról.

Ide a végére akartam még írni eredetileg egy igazán durva esetet, de hosszas mérlegelés után inkább nem teszem, mert nem akarok senkit bajba keverni.

Most ott tartunk, hogy amiért csak tudunk, személyesen megyünk el, vagy futár hozza ki.
Elgondolkodtam, hogy ezek alapján postás-átokkal sújtott környéknek minősülünk-e vagy ez még simán belül van a statisztikai hibaszázalékon? Esetleg csak túlreagálom ezt az egészet?

De hogy némi pozitív fordulatról is beszámoljak, a fent már említett ügyfélszolgálat jól használható, és hatékony segítség, valamint, némi borravalóval jelentősen tudtuk javítani a nekünk címzett levelek célba jutási esélyeit a kézbesítőknél. (Ugyanis nem ugyanaz az ember hozza ki a leveleket, aki a csomagokat, vagy aki az újságokat)
Ma pedig megkaptam egy tegnap feladott elsőbbségi csomagot, és a postás még Boldog Új Évet is kívánt.

Szóval, a helyzet nem reménytelen, csak kissé kiszámíthatatlan.


Utolsó módosítás: 2008.12.31. 00:43

Hozzászólások

Pras
1 | Pras 2008.12.31. 01:13
...hajaj, január ötödikén fogja átvenni a feladótól a Királyi Posta egy hetvenötezer forint értékű csomagomat. Azért akkor, mert bár kérhettem volna a feladását december 19.-én is, de a karácsonyi lázban égő Poftára mégúgyse mertem rábízni, ahogy úgy egyébként rábíznám. Kár, hogy nem futárszolgálattal melóztatnak a gyártónál, így most imádkozhatok, hogy legalább az ajtóig eltaláljon az értesítő, ha más nem.
szbszig
2 | szbszig 2008.12.31. 03:29
Ha már itt tartunk: Hol van a nyereményjátékos kormányunk? Az is valamelyik másik dimenzióban rekedt, miközben kézbesíteni próbálták?...
cygary
3 | cygary 2008.12.31. 09:23
Óóh ismerős dolgok, előfizető vagyok egy offline magazinra, és 2007-es év speciel borzalmas volt. Rendszeres csúszások, péntek helyett hétfőn kaptam készhez a magazint, pedig a cél épp az hogy előbb kapjam. Emellett kavartak hogy nem érkezett meg, olyanis volt hogy egy egész hónapot késett a szám és egyszerre küldték a februárit és a márciusit :S
LordMatteo
4 | LordMatteo 2008.12.31. 09:39
Ennyiben jobb a falu, mert itt mindenki tudja ki a postás, ha eltűnik valami, egy embernél lehet keresni...

Persze volt, hogy újsághoz kapott nyeremény doboza-csomagolása nyitva érkezett meg hozzánk, vagy pl az újságok bontott csomagolással...Egyszer elég volt bemenni a postára, hogy rendőrség, vagy normálisan kapunk újságokat ésatöbbit.
Shadowguard
5 | Shadowguard 2008.12.31. 23:32
Mi egyszer voltunk a Balatonnál, küldtem a rokonságnak képeslapot: utána nagymamám fel volt háborodva, hogy ő nem kapott lapot, nagybátyáméknak meg küldtem. Kimagyaráztam a dolgot és jövő év májusában meg is érkezett az előző júniusban(!) feladott képeslap.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.