Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Ange-de-Musique blogja

Egy új remekmű a népzenében: Vuvuzela Concerto

Ange-de-Musique | 2010.06.22. 14:33 | kategória: zeneelemzés, hangszerismeret. | 6 hozzászólás

Most, hogy a Futball Világbajnokság lázban tartja a világ férfipopulációnak 80 százalékát (enyhe túlzással), a magamfajta fociellenes asszonyszemély is folyamatos meccsháttérzaj közepette éli mindennapjait. Mindenki eldöntheti, hogy ez mennyire jó, avagy nem a saját értékrendje szerint. Egy azonban bizonyos: enélkül nem találkozhatna az ember ezzel a legújabb mestermunkával, amiről bemutatóm szól.

Vuvuzela Concerto B-dúrban

Most gondolom, mindenki meglepődött. Bizony, létezik Vuvuzela concerto, méghozzá nem is akármilyen fantáziával megkomponált mű ez. De mielőtt a műelemzésbe belevágnék, lássuk előbb a hangszert magát.

Vuvuzela, vagyis magyarul darázskürt, jellegzetes hangja miatt kapta a nevét. A tölcséres fúvókájú hangszerek családjába tartozik, távoli rokonságban áll a tubával, de éppen a harsonával is. Ritkán szól egyedül, mivel ezt a hangszert általában futballmérkőzéseken használják, akkor pedig, mint tudjuk, a hangulat igencsak a tetőfokára hág. B- hangolású, ezt az egyetlen hangot képes megszólaltatni, de ettől cseppet sem utolsó rangú hangszer. Gondoljunk csak bele abba, hogy például a triangolum sem dallamhangszer, mégis nélkülözhetetlen bizonyos művekben. Ugyanez a helyzet a vuvuzelával is. Egy jól megkomponált műben tökéletes szerepet tölthet be.

Nagy hangereje miatt sokan panaszkodnak miatta, de hát így volt ez minden újonnan felfedezett, vagy megismert hangszerrel... tudtátok- e például, hogy annak idején, amikor a csembaló helyett a ma ismert zongora kezdett elterjedni, még néhány neves zenész is panaszkodott az új hangszer kalapácsmechanikája (a csembaló nem a zongora elvén működött, pici fémből készült érintők szólaltatták meg a húrt) és nagy hangereje miatt. Szóval véleményem szerint, a vuvuzelát is csak szokni kell.

Most pedig jöjjön maga a mű:

Ha rápillantunk a kottára, azt láthatjuk, hogy a mű egyszólamú, de ez egy hatalmas tévedés. És itt jön a szerző végtelen kreativitásának tanúbizonysága, ugyanis van egy kvázi szopránszólam, ami a vuvuzela szólama, egyenletes B hangon tartva. Ez első ránézésre picit egyhangúnak tűnhet, de higgyétek el nekem, nem az. Ezzel a szerző pont az élet egyhangúságára, de az abban rejlő szépségekre is fel szeretné hívni a figyelmet. Valamint felfogható egy, a szopránszólamban kitartott orgonapontnak is, ami rendkívül egyedi, mivel orgonapont a barokk korban a basszusban foglalt helyet, valamint egy szép régi Bach- korabeli hagyományt igyekszik ápolni. A félértékek ne tévesszenek meg senkit. Ez nem sétagalopp, a partitúra csak az egyenletességet és az ünnepélyességet kívánja ilyen módon jelezni. Fent, az utasításnál el is olvashatjuk: Darázsszerűen, ami a mű gyorsaságára utal. További támpont lehet a mű tempóját illetően a 4/4-es ütemjelzés. Ünnepélyes, mégis gyors. Ami a hangerőt illeti, azzal kapcsolatban nem igazán tehetünk engedményeket a hangszer hangerejéből adódóan, szóval ez egyértelműen mezzoforte.

Ám most jön a meglepetés: Azt hinnétek, hogy ezzel vége, igaz? Pedig most jön még csak az igazi kreativitás, ami nagyszerűen ötvözi a népzenét egy népi hangszerrel, a klasszikus zenei hagyományokat az orgonaponttal, valamint a modern zene találékonyságát.

Ugyanis a mű alsó szólama nincs leírva. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nincs neki. És hogy mi lenne az? Kérem: Az ünneplő tömeg, a labdapattogás, a sípszó, a szurkolók be- bekiabálása, a kommentátor közvetítése... szóval ami igazán megadja ennek a műnek az ízét. És tudjátok, mi a legjobb? Hogy ez ily módon teljesen megismételhetetlen. Ez a mű sosem hangozhat el kétszer ugyanúgy.

A mű lelkét maga az esemény adja, ezért ez minden túlzás nélkül egyike a legcsodálatosabb ünnepélyre írt zenéknek.

Utolsó módosítás: 2010.06.22. 14:47

Hozzászólások

powerhouse
1 | powerhouse 2010.06.22. 14:40
szent szar. ez komoly lett. :D

az európai szurkolásnál nincs jobb, ez a vuvuzela maradjon meg az afrikiaknak...
Ange-de-Musique
2 | Ange-de-Musique 2010.06.22. 14:46
:D Szóval tetszik? Köszi :D szbszig linkjéről azonnal rácuppantam a témára.

Meg lehet amúgy szokni. Nekem már sokszor fel se tűnik :D
Gobiakos
3 | Gobiakos 2010.06.22. 16:54
Szimpatikus írás, jó stílus, aktuális (és főként egy nőtől meglepő) téma! Grat! ;-)
Ange-de-Musique
4 | Ange-de-Musique 2010.06.22. 18:26
Gobiakos: Köszi :D
Barthezz
5 | Barthezz 2010.06.22. 22:05
Jó lesz ez a blog, van egyfajta sajátos, egyéni, humoros stílusod, különösen a felvezető szöveg tetszett nagyon! A témaválasztás pedig zseniális - komoly(abb) zenei blognak indulsz, mégis egy olyan bejegyzés indításnak, ami sokak figyelmét felkelti, hiszen VB, mégis ott a zenei téma. Gratula! ^^
Ange-de-Musique
6 | Ange-de-Musique 2010.06.23. 09:35
Barthezz, nagyon köszönöm :D Örülök, hogy tetszik. A blogomra a továbbiakban is ez a stílus lesz jellemző. :D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.