Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

anxius blogja

2009-Top10 album

anxius | 2009.12.27. 13:46 | kategória: zene | 8 hozzászólás

Ismét eltelt egy év, amellyel én személy szerint a legteljesebb mértékben elégedett vagyok. A tavaly év végén készített összegzésem után, amikor elkönyveltem, hogy 2008 bizony jó év volt a metál szempontjából nem számítottam arra, hogy az elkövetkezendő év ennyi bomba albumot tartogat számunkra. Nehéz dolog 10 albumot kiválasztani akkor, amikor egy olyan év zárul le, melyben nemcsak a metál színtér vezető csapatai, de különböző feltörekvő, vagy akár eddig az anonimitás fátylába burkolózó csapatok olyan mesterműveket tettek le, amit nem lehetett figyelmen kivűl hagyni. Biztosan feltűnik majd azoknak, akik átolvassák, hogy kihagytam egy-két zenekart, akik 5/5 pontos lemezeket készítettek idén. Így van, kimarad például az új Cannibal Corpse(Evisceration Plague), az új Napalm Death(Time Waits for No Slave), az új Anaal Natrakh(In the Constellation of the Black Widow), a Primal Fear, az Agathodaimon, az Amorphis, az Insomnium, a Skyfire... és még sorolhatnám. Félreértés ne essék, óriási albumok lettek mind.
Az idén termékeny évem volt, körülbelül 100-120 albumot hallgattam végig, és osztályoztam is szépen a magam módján miután átrágtam magam rajtuk. Talán egy következő bejegyzés formájában az is felkerül majd. Viszont ebben az évvégi top10ben próbáltam leginkább a Pagan/Folk/Black triónál maradni, hisz végeredményben ezt a három alműfajt nyúzom a legtöbbet.

In medias res kezdés.

10. Sólstafir - Köld

Az izlandi legények kitettek magukért. Post-psychedelic rock zenével dúsított Pagan/Black zúzdájuk igazi csemege volt számomra. Az album egy óriási hullámvölgy. Néhol felér a csúcsra, aztán pedig egy melankólikus riffel zuhanni kezd a mélybe. Őszintén szólva nem tudom leírni a zenét. Aki kíváncsi rá, nyugodtan utána nézhet, egy abszolút nem mainstream, de nem is kő "true black".

Abszolút kedvenc: Sólstafir - Köld
9. Artillery - When Death Comes

Ahogy azt egyszer egy undergroundos cikkben írta Morello," A dán Artillery talán a világ egyik legalulértékeltebb metal zenekara."Dánia abszolút metál királyai, de mégsem sikerült kitörniük, pedig ott lenne a helyük a Slayer, Exodus, Testament mellett. És ezt ez az album is teljes mértékben igazolja. Abszolút nem vagyok thrash metál kedvelő, de ez maga a tökély. Gyors, technikás, agresszív és egy olyan egyveleggé áll össze, ami nem hagy nyugodni, tombolni kell rá, amíg arra sem emlékszel, hogy fiú vagy lány vagy. Picit szétnéztem a régebbi kiadványaik között is, amik egyetlen dologban különböznek.
Az ének azért más. Más Soren Adamsen és más az előző vokalista, Flemming Rönsdorf hangja. Előbbit inkább egy Primal Fear szintű power csapatban tudnám elképzelni, utóbbi viszont tényleg egy Artillery szintű thrash brigádba való.

Abszolút kedvenc: Artillery - Delusions Of Grandeur8. Finsterfrost - ...zum Tode hin

A zenekar imád hosszú dalokat készíteni, és ez meg is látszik. Nincs 10percnél rövidebb darab a korongon. A zene remekül összeállított folk metál, remek alatt azt értem, hogy igazából minden a helyén van.A sípok, a dudák, a "nádihegedűk", a dobok; semmi sem lóg ki a sorból. A gitár néha gyengén hallható, illetve néhol átcsap az egész Alestorm szerű harmónika-metálba, de ezektől függetlenül egy igazi mestermű.

Abszolút kedvenc: Finsterforst - Urquell

7. Alestorm - Black Sails at Midnight

A csapat óriásit lépett előre az előző albumhoz képest. A gitárok végre nagyobb szerepet kaptak, és így összeállt az igazi kalóz metál(Bárki bármit mondd, a Swashbuckle minden, csak nem kalózmetál).
Nehéz bármit is írnom róla, ezt hallgatni kell.

Abszolút kedvenc: Alestorm - Captain Morgan's Revenge

6. Drudkh - Microcosmos

Abszolút kedvenc: Drudkh - Ars Poetica


5. Týr - By the Light of the Northern Star

Sokat törtem a fejem, miközben a zenét hallgattam, mi teszi a Týr-t ennyire különlegessé? Hisz nem csináltak semmi újat. Ugyanazt az egyszerű metált játszák, mint sok más zenekar, és mégis, minden kiadott albumuk TÖKÉLETES.A szövegek jól megírtak, a számok jól felépítettek, a riffek gyönyörűek, a dobok feszesen és precízen szólnak. De hisz ilyet sok helyen hallani? Van egy plusz. Mégpedig egy óriási nagy. A neve: Heri Joensen , aki szerintem az, aki mindennek a sava-borsát adja. A hangja az, ami egyszerre szól bátorítólag és hívogatólag; és amikor azt hallod, hogy "By the sword in my hand,I will conquer the land" tényleg úgy érzed, hogy egy fegyverrel a kézben, egy csatamezőn vagy.
Ez a Týr mágiája.

Abszolút kedvenc: Týr-Hold the heathen hammer high4. Manegarm - Nattväsen

Kampfar klón?! Talán. Bevallom, amikor előszőr belehallgattam a lemezbe, azonnal a tavalyi Kampfar, a Heimgang jutott eszembe. Ám miután többször átrágtam magam a cd-n, rájöttem, hogy tévedtem. Van némi műfaji hasonlóság, de a Manegarm abszolút továbblépett a sima black műfajon. Őszintén szólva az idei év egyik nagy kedvence lett
ez az album. Sőt, akár 1. helyezett is lehetne, ha a három dobogós nem állna olyan közel a szívemhez.

Abszolút kedvenc: Manegarm - Vetrarmegin

3. Korpiklaani - Karkelo

A zenekar ismét kiadott egy albumot. Amiben ismét nem lehet csalódni. A recept adott: Harmonika+Hegedű, egy Jonne Järvelä és standard, megszokott metál zene. Ám ezek összessége adja a folk színtér legismertebb és talán legjobb csapatát. Nekem, sokakkal ellentétben az új lemez sem okozott csalódást, méltó utódja a Tervaskantonak.(A Korven Kuningas volt az egyetlen albumuk, ami valamiért abszolút nem tetszett). Még egy pozitív dolog, hogy egyre többet használják anyanyelvüket, egyre kevesebb angol nyelvű szám van; és ez egy jókora adaggal megdobja az egészet.

Abszolút kedvenc: Korpiklaani - Juodaan Vinaa


2. Dalriada - Arany-album

Eddig is tudott dolog volt, hogy a Dalriada az egyetlen zenekar Magyarországon, amelynek van keresnivalója a nemzetközi folk színtéren. Most viszont egy olyan szintre értek, ami már nagyon a tökéletesség közelében van. Minden benne van, ami az eddigi lemezekből hiányzott.
10/10es lemez nálam. De mivel tavaly is ők nyertek, nem hagyhattam, hogy idén is elsők legyenek.

Abszolút kedvenc: Dalriada - Zách Klára

1. Ensiferum - From Afar
10/10. Tökéletes. Maga a csúcs.
Elég ennyi?
A zenekar most sem tudott hibázni, sőt. Elértek oda, ahol nagyon kevesen jártak eddig. Olyan metál, ami könnyedén befogadható bárki által, jellegzetes hangulat, fogós refrének, élvezetes szólók, precíz dobjáték és olyan riffek, hogy a fejed viszik le.A zene magáért beszél.

Abszolút kedvenc: Ensiferum - Twilight Tavern


Ez volt 2009!Remélem, hogy a jövő év is legalább ilyen minőségű metálzenéket tartogat majd számunkra.
Kellemes Ünnepeket Mindenkinek:)

Utolsó módosítás: 2010.01.04. 15:13

Hozzászólások

powerhouse
1 | powerhouse 2009.12.27. 13:53
Hogy sikerült így balra igazítani? :D

Érdemben hozzáfűzni nem tudok a dologhoz, de azért szép munka! :D
anxius
2 | anxius 2009.12.27. 14:10
Nos hát notepad++ -t voltam kénytelen használni és még nem volt időm helyrepakolni mindent:))

LordMatteo
3 | LordMatteo 2009.12.27. 17:39
Azta, és nincs itt a rammstein albuma? Hát Te nem vagy ember komolyan X-(

Ja, hogy ne a csak a HetiBirka c. hetilap véleményét mondjam: Köszi az ajánlásokat! Valaki legalább ellensúlyozza Barthezzt :D
4 | sHarris 2009.12.27. 18:00
Tetszik az írás, jópár olyan lemez van itt amiket még nem hallottam. :-)

(Egyébként, az enyém is készül már pár napja, bár kicsit másfajta lesz mint ez.)
anxius
5 | anxius 2009.12.27. 18:07
Nos igen, gondoltam, hogy talán te és Morello is ír majd valami szösszenetet, az meg úgyis más rész fele irányul majd, úgyhogy így talán egy jó nagy rész lefedhető lesz:)


Várjuk, várjuk a tiedet is:)
6 | ShuleyvA 2009.12.28. 11:20
Teljes mértékben egyetértek a helyezésekkel. Volt amiket csak itt hallottam először de olyan is amit már régóta ismertem.
Ensiferum nekem is a favorit, nagyon nem tudta még más túlszárnyalni ezért aztán nem is vitatkoznék az első hellyel. Ahogy mondtad is, tökéletes, maga a csúcs valamint olyan metál amit bárki könnyen befogadhat.

Rengeteg minden maradt ki, remélem majd még jössz hasonló bejegyzésekkel. :-]

(Egyébként kár, hogy nem csináltál letölthető válogatást. Na jó, csak vicceltem. ;D)
Pras
7 | Pras 2009.12.28. 16:33
"Eddig is tudott dolog volt, hogy a Dalriada az egyetlen zenekar Magyarországon, amelynek van keresnivalója a nemzetközi folk színtéren." - Khm-khm! =] Ghymes, Téka... persze, ha especiále folk-metálról van szó, úgy nem szóltam!
Fasza bejegyzés!
anxius
8 | anxius 2009.12.28. 16:36
Pras: Csak folk-metálban gondolkodtam. Ghymes, Méta, Téka nem ismeretlenek előttem sem.

Shuley: Igen, tudom, hogy rengeteg dolog kimaradt. Reményeim szerint néha-néha, ha összegyűl olyan mennyiségű anyag, felrakok majd néhány ismertető bejegyzést.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.