Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Zenei visszatekintő #7: The Greatest Trance, House & Techno Classics (EGY EXKLUZÍV VÁLOGATÁS!)

Barthezz | 2008.07.11. 15:46 | kategória: zene | 24 hozzászólás

Elérkeztünk Zenei visszatekintő sorozatom záró darabjához, melyben korábbi ígéretemhez híven egy különleges, exkluzív válogatással szeretném megajándékozni Olvasóimat: Az 1990-es évek végi trance, house és techno zenék legnagyobb klasszikusait próbáltam összegyűjteni ugyanis egy csokorba! Ezen zenék nemcsak korukban számítottak nagy slágernek, nem vesztek 1 év elteltével a feledés homályába, hanem az azóta eltelt 10 év folyamán is rendszeresen hallhatóak voltak az elektronikus zenei clubokban, s ha bármikor is felcsendül dallamuk, a közönség szinte egy emberként tombol rájuk.
Korszakalkotó, örökzöld slágerekről szól tehát ez a bejegyzés, olyan zenékről, melyek a 90-es évek végén teljességgel meghatározták az elektronikus zenei trendet.


Olvasóim között bizonyára sok huszonéves akad, akik hozzám hasonlóan szintén ezeken a zenéken nőttek fel, s hatásuknak köszönhetően szerették meg a house és trance irányzatokat. Így az ismerős dallamok felcsendülésének, vagy már csupán az egyes címek elolvasásának hatására valószínűleg kellemes nosztalgiaérzés töltheti el őket, s felidéződhetnek bennük gyerekkoruk legnagyobb bulijai, vagy éppen osztálykirándulásai, ahol a buszon háttérként ezek a zeneszámok szóltak.
De a viszonylag új generációnak sincs oka csüggedésre! Bár ők még a 90-es évek végén igencsak gyerekek voltak, s valószínűleg később csöppentek az elektronikus zene világába s így számukra kevésbé érződik a nosztalgiahatás, azonban minden bizonnyal számukra is jópár zene ismerős lesz a válogatásról, jónéhányat ugyanis még ma is előszeretettel játszanak a klubokban - vagy a bulik végi levezetés során az eredeti változatukban, vagy pedig a party közben valamilyen modern feldolgozásban.

Gondolkodtam egy 10-es, vagy 15-ös toplista összeállításán is, de végül elvetettem az ötletet, s nem kívánnék sorrendet állítani ezen zenék között. Véleményem szerint nem is lehet: mindenkiben más és más zenék idézik fel ugyanis ezek közül a legfelejthetetlenebb emlékeket, más és más zene a legkedvesebb számukra. Így hát stílusuk szerint rendeztem egymás után az egyes track-eket, mely így egyfajta ívet ad a válogatásnak, s az egyes elektronikus zenei partykról is ismerős felvezetés - tetőpont - levezetés koncepciót követik. A közelítőleg másfél órás album house zenékkel indít, majd a trance számok következnek, melyek az összeállítás legnagyobb részét teszik ki. A válogatást végül a legzúzósabb hard house és techno trackek zárják.

Ennyi bevezető után térjünk is rá az összeállításon fellelhető zenék listájára! Mivel talán a legörökzöldebb zenékről van szó, mindegyikükről értekeznék külön pár sort is. Lássuk tehát az összeállítást!


01 - Mr. Jack vs. Avant Garde - Only House Music vs. Get Down (MashUp)

„In the beginning there was Jack…” - Gondolom mindenkinek ismerős a híres mondat, illetve a vele induló teljes szöveg, mely az 1995-ös eredeti Mr. Jack sláger óta megannyi más zenében került kölcsönvételre és feldolgozásra. Az összeállítás nyitányaként tehát stílszerűen e jól ismert szöveget választottam, mash-upolva az Avant Garde 1998-as hatalmas slágerével, mely Magyarországon először Sterbinszky Egy Nyár a Flörtben című nagysikerű albumán debütált, s azóta szintén rengeteg - hol jobban, hol gyengébben sikerült - feldolgozás készült belőle.


02 - Pussy Dub Foundation - Make The World Go Round (Radio Edit)

A következő track az 1998-as Sandy B. - You Make The World Go Round című sláger Deep Dish által elkészített változatának egy 2003-as feldolgozása. A zene refrénjéül szolgáló motívumot több más sláger esetén is átvették, pl. a Camisra - Let Me Show You című pörgős house zenéjében, vagy kommerszebb vizekre evezve az Aquagen is innen koppintott The Summer Is Calling című tini-slágeréhez.


03 - Da Hool - Meet Her At The Love Parade (Original Mix)

Da Hool-t a.k.a. DJ Hooligan-t és az 1997-es Love Parade himnuszt azt hiszem nem kell bemutatnom senkinek sem. Egy örökzöld sláger, melyet még ma is előszeretettel játszanak jópár partyban. A német DJ jelenleg is meghatározó lemezlovas, korábbi house-os stílusa helyett azonban most inkább az elektro területén jeleskedik, szintén hasonló profizmussal.


04 - Southside Spinners - Luvstruck 2005 (Klubbheads 2005 Remix)

1998-ban robbant be a zenei köztudatba a Southside Spinners fülbemászó dallamú slágere, mely elmaradhatatlan kellékévé vált a trance/house partyknak. A zenének azóta számos feldolgozása készült, melyek közül a legismertebb André Visor - Speed Up című slágere. A válogatásra a dal 2005-ös Klubbheads által elkövetett újrafeldolgozását tettem, mely ugyan az eredeti refrént nélkülözi, ám meglehetősen erőteljes pörgéssel és dinamikával bír, felidézve az eredeti zene hangulatát.


05 - BBE - Seven Days And One Week (Radio Edit)

A következő zene egészen 1996-ig megy vissza, ekkor robbant ugyanis Ibizán a BBE Seven Days and One Week című slágere, mely szinte meghatározta ezután a következő évek zenei trendjét. Kissé elvont, egyedi, mégis pörgős dallamvilágának köszönhetően nemcsak önfeledt bulizásra, hanem az ember nyugalmas óráiban kikapcsolódásként is tökéletesen alkalmas.


06 - Nalin & Kane - Cruising (Beachballin' Again) (Steve Murano Club Mix)

Nalin & Kane a 90-es évek végi trance-éra egyik meghatározó DJ párosa volt. Számtalan slágert készítettek el, legnagyobbnak azonban mindenki talán a Beachball-t mondaná. A válogatásra kiválasztott Cruising című zenéjük nem más, mint a Beachball 2006-os feldolgozása. Ebből is a Steve Murano-féle remixet választottam ki, mely a trance slágert tökéletes electrohouse keretbe foglalja.


07 - Delerium - Silence (DJ Tiesto Remix)

Nos, azt hiszem, ez a zene, amelyről ha egy sort sem írnék, pusztán a címe kifejezne mindent. Az egyik legnagyobb klasszikusról van szó ugyanis, mely 10 éven keresztül folyamatosan sláger tudott maradni! Aki ezt a zenét nem ismeri, még nem volt elektronikus zenei partyban ;-)
Az eredeti verzió 1999-ben készült el, s az akkor még kevésbé világszenzációnak számító Tiesto remixében érte el legnagyobb sikereit. A Silence ezután semmit nem veszített fényéből, folyamatosan alapzenének számított a partyk levezetésénél.
Az elmúlt néhány évben számtalan színvonalas remix és feldolgozás készült hozzá, melyek szintén gyorsan a korunkban divatos electro és house partyk húzózenéivé váltak: 2005-ben a Filterheadz remix, 2006-ban Funkagenda, majd a Tim Le El vs. Micha Moor remix, idén pedig a Thomas Gold vs. Niels van Gogh remix tarolt.


08 - Grooveyard - Mary Go Wild! (Original Mix)

Szintén egy Silence-hez hasonló klasszikus. A jól ismert sláger 1997-ben került kiadásra, s az első hallgatásra kissé egyszerűnek, gyermetegnek ható, mégis zseniálisan fülbemászó dallam és a sajátos tört ütemű alap révén óriási slágerré vált, mely azóta sem veszített fényéből: vagy eredeti változatában, vagy pedig valamilyen feldolgozásában számos buliban felcsendül még ma is.


09 - ATB - 9PM (Till I Come) (Extended Mix)

A népszerű német eurotrance-csapat, a Sequential One alapembere, Andre Tannenberger 1998-ban kivált együtteséből, s ATB néven szólókarrierbe kezdett. Legelső saját zenéje a 9 PM volt, mellyel a következő év nyarának legnagyobb slágerét alkotta meg a 3 Drives Greece 2000-je mellett. ATB teljesen új hangzást vitt a eurotrance-be, s tökéletesen alkalmazta az ún. „hajlítgatós gitárhang” részeket zenéiben, mely sajátos hangzást a 9 PM-mel indította útjára.
Én ekkor voltam 14 éves, s többek között ezen zene hatására kezdtem el elektronikus zenéket hallgatni. Gyakorlatilag első hallásra szerelmes lettem a dallamba, s nem bírtam megunni: ’99 nyarán pl. egy hetet töltöttünk a Balatonon, s az éjszakai Beach partykban is gyakorlatilag 2 óránként játszották a 9 PM-et.
Ezutáni években ATB hasonló hangzású zenék ontásába kezdett, végül időszerűvé vált a stílusváltás, s az elmúlt években ismét fel tudott támadni. Legnagyobb slágere azonban vitathatatlanul a 9 PM, melyet Snap - Rhythm Is A Dancer című zenéjével mash-upolt változatában még ma is sokat játszanak a partykban. A válogatásra azonban az eredeti verziót tettem fel.


10 - Three Drives On A Vinyl - Greece 2000 (Original Mix)Egy újabb olyan klasszikus, melyről ódákat lehetne zengeni, s szintén nem szorul a zene bemutatásra azok között, akik csak egy picit is jártasak az elektronikus zene világában. 1998-ban robbant Ibizán, majd 1999-ben vált Európa-szerte is meghatározó slágerré a Three Drives Greece 2000-je. A Delerium - Silence és a Café Del Mar mellett az elmúlt 10 év legtöbbet játszott zenéje, ma is igen gyakran hallani bulik végi levezetésként: vagy eredeti változatában, vagy pedig a nemrég elkészült D.O.N.S. vs. DBN elektro-remix keretében.


11 - Energy 52 - Café Del Mar (Three 'n One Remix)

Csak ismételni lehetne az előbbi bekezdésben leírtakat, szintén az egyik legalapabbnak számító örökzöld sláger az elektronikus zenék berkein belül. Bár a Café Del Mar-t szinte mindenki 1997-es slágernek gondolja, valójában már 1993-ban (!!!) megszületett a zene. 1997-ben robbant csak be azonban igazán a köztudatba, ennek tudható be a tévhit.
A Café Del Mar tökéletesen, 2 teljesen különálló hangulatú részből van megkomponálva: 4 percen át egy gyors, pörgős, monoton house zúzás, majd pedig jön a kiállás, s elkezdődik a mindenki által jól ismert refrén, mely a szám második felét így már trance-es hangulatúvá teszi.
1997-tol egy jó 7-8 éven át szinte nem múlt el buli Café Del Mar lejátszása nélkül, s számos remix és feldolgozás is készült hozzá. Közülük a legismertebbek a következők voltak: az 1999-es Nalin & Kane remix, 2003-ban a Fragma által elkövetett Man On The Moon címet viselő vokálos feldolgozás, 2006-ban pedig Raul Rincon és Kenny Hayes remixe felváltva tarolt.


12 - Boca - Miami (Biscayne Mix)

2001-ben jött ki a Boca Café Del Mar-hoz hasonló zenei alapokon nyugvó őrült house track-je, mely elvont hangulatú kiállásainak és fergeteges dobpergős zúzásainak folyamatos váltakozásaival hatalmasat tarolt a clubokban. Érdemes meglesni a Boca többi, kevésbé ismert zenéit is, a Miami védjegyéül szolgáló dobpergős részekből ugyanis azokban sincs hiány!


13 - Patrick Lindsey & Gregor Tresher - It Just Won't Stop (Confidence) (Zebra Bitch Mix)

Let’s go techno! Elérkeztünk tehát a válogatás techno levezetéséhez!
Viszonylag fiatalnak számít 2004 októberi release-ével Patrick Lindsay és Gregor Tresher közösen elkövetett Confidence című zenéje, azonban akkora techno-slágerről van szó, hogy szerepeltetése kötelező ezen a válogatáson! A zenében a többi technoval ellentétben szokatlanul hosszú a szöveges rész, ami azonban komoly előnyévé és egyedi sajátosságává válik a számnak, s tökéletesen kombinálódik a zúzós kemény részekkel. Érdemes magára a szövegre is odafigyelni, egy DJ és zeneszerző megélhetési lehetőségeit taglalja ugyanis szókimondó módon végig.


14 - Untidy DJ's - Untidy Dubs (Funky Groove) (Original Mix)

1998-ban robbant be a köztudatba az Untidy DJ’s, s létrehozott projektjük, az Untidy Dub fogalma a köztudatba. Először a 666 - Alarma-jához készített remixükkel, majd pedig saját korszakalkotó slágerükkel, a Funky Groove-val taroltak.
A Funky Groove sajátos felépítésének köszönhetően óriási sláger lett: egyrészt áll egy teljesen egyedi dobpergetős hard house részből, illetve ez váltakozik egy teljesen más hangulatú techno / hard house közötti átmenetet képező vokálos résszel. A zene érdekessége még a folyamatosan hallható sípszó is, mely egy party közepén teljesen azt a hatást kelti, mintha a bulizó tömeg soraiból fújnák a sípot folyamatosan az emberek, így még tovább emeli a hangulatot a buliban!
A sajátos dobos motívum megannyi zenében került azóta feldolgozásra, de még 2006 környékén is előszeretettel játszották a keményebb levezetésű bulikban az eredeti változatot!


15 - SQ1 - Can You Feel The Bass (Alex Trackone and DJ Napo Remix)

A korábban említett Sequential One együttese ATB 1998-es kiválása után a másik húzóember, Woody van Eyden vezérletével SQ1 néven tovább folytatta a csapat történetét, ATB kiválásával azonban a trance-es hangzás jóval keményebb hard house elemekre cserélődött ki, s ekkor alkották meg 1999-ben Can You Feel The Bass névre hallgató igen nagy sikert elérő slágerüket, mely fütyülős hangú refrénjével gyorsan mindenki által kedvelt lett. Ehhez készült el később Alex Trackone és DJ Napo eszement zúzást véghezvivő techno remixe, mely szintén nagy slágerévé vált az akkori partyknak! Mára már sajnos már az ilyen fajta 145 bpm körüli pörgős techno teljesen kiment a divatból, így már csak nosztalgia-, vagy kimondottan techno partykon találkozhatunk efféle stílusú zenékkel.


A válogatás a következő linken érhető el:

The Greatest Trance, House & Techno Classics (edited by DJ Gaaboor)

Mindenkinek kellemes szórakozást hozzá!Zenei visszatekintő sorozatomat pedig ezzel az exkluzív válogatással zárnám is, mindenkinek köszönöm, aki eddig olvasta és végigkövette a zenei nosztalgia összeállításaimat!

Utolsó módosítás: 2008.07.14. 19:33

Hozzászólások

powerhouse
1 | powerhouse 2008.07.11. 15:50
Végre :D
Barthezz
2 | Barthezz 2008.07.11. 15:55
xD

Hát igen, kicsit megcsúsztam vele a szokásosnál jóval részletesebb értekezés és zenejellemzések miatt ;-) Gondoltam, ezek a klasszikus zenék megérdemelnek ennyit! Meg hát a válogatás zenéin is alaposan kellett törnöm a fejemet ;-)

Remélem tetszeni fog, véleményt majd várok ^^
powerhouse
3 | powerhouse 2008.07.11. 16:06
Asszem elég annyit mondanom, hogy olvasás előtt már elkezdtem a letöltést, és eddig nem bántam meg, bár még csak az első track megy. :)
Barthezz
4 | Barthezz 2008.07.11. 16:16
Örülök ;-) Hallgasd csak végig, nálam eléri tökéletesen azt a hatást, mintha 7-8 évvel korábban lennék! Te akkor még kisebb voltál, szal nem tudom, nálad ez menynire működik így, s mennyire ismerted akkoriban ezeket a zenéket. Mindenesetre jó lenne egyszer egy ilyen classic party, ahol elejétől a végéig ilyen zenék mennének ^^

Amúgy a "végre :D" kommentedhez hasonlóan én is fellégeztem a megírásával, egész héten tologattam, mivel tudtam, hogy ez messze nem 5 perces munka lesz (a válogatás már múlt héten megvolt, fel is töltöttem már akkor, csak a szöveg megírása váratott még magára... :-) )
powerhouse
5 | powerhouse 2008.07.11. 16:18
Hamarosan én is így leszek, nemsoká 2000 látogatás, és nem csak egy számot meg egy köszönömöt akarok beröffenteni. :D
Barthezz
6 | Barthezz 2008.07.11. 16:58
Nah akkor Te is azért haladsz látogatószámban ^^ Én most nemsokára 3500-on leszek, ami azért nem is rossz sztem.

Következő ilyen nagyobb szabású bejegyzésem a 2. mixem lesz, csak hétfőtől már dolgozom, így nem tudom mennyi időm fog rá jutni... Jobb lett volna ebbe az 1 hónapos szünetembe beiktatnom, de hát így alakult, kb. 3 hét alatt azért csak végzek vele ;-)
7 | Pyrogate 2008.07.11. 17:13
húúú de jó lesz ezeket hallgatni:) nagyon jó összeállítás és pontos választ ad arra, hogy manapság miért nem hallgatok nagyon zenéket (és ha igen, akkor sem ilyet, max kocsiban). Hova lettek ezek a hatalmas zenék???

Én mondjuk a King of my castle-t és a Ian Wayne féle Because the night-ot tuti beleraktam volna :)
Germinator
8 | Germinator 2008.07.11. 17:15
El sem tudom képzelni, honnan van meg ez a széles és pontos ismeret, mindenesetre gratula:-D
Barthezz
9 | Barthezz 2008.07.11. 17:28
Pyro: Hát igen, én is nagyon hiányolom ezeket a zenéket, s fájó nosztalgiával gondolok vissza erre a korszakra, hogy de jó lenne újra átélni ezeket a 90-es évek végi időket, de hát sajnos végérvényesen vége, elmúltak :-(
King Of My Castle-ön gondolkodtam amúgy, de 15 zenénél nem akartam többet (top15), így 1-2-t sajnos ki kellett hagynom. Jan Wayne meg más kategória, az már 2003 és eleve eurodance, szal abszolút kilógott volna a sorból, s ezen zenék mellett gagyinak számított volna.

Germi: 13 éves korom óta kb. ebben a zenei világban nőttem fel. Egyrészt saját magam is tapasztaltam a dolgokat, a trendváltozásokat a bulikban, illetve hogy mi mennyire számít slágernek. Másrészt akkoriban még jó volt a Viva TV (Z+ néven futott), onnan is sok információt összeszedhetett az ember. Harmadrészt utánaolvasgattam a dolgoknak, hiszen érdekelt, így anno rengeteget kutakodtam az előadók és zenéik iránt. Végül pedig volt 1-2 hozzáértőbb haverom akkoriban, akikkel ezeket nagyon jól ki tudtam tárgyalni.
Azt azért nem titkolom, hogy a bejegyzés írása közben az évszámok pontosítása végett a Google-t is segítségül hívtam, de a többi az tényleg fejből ment ;-)
Köszi Neked is a dicséretet ^^ Te vagy az egyetlen olyan olvasóm, aki nem ilyen zenéket hallgat, mégis kitartóan nézed és olvasod a bogomat, szal ennek külön örülök :-)
Barthezz
10 | Barthezz 2008.07.11. 17:53
LOL, most lesem, hogy Pyro kommentje pont 17:13-kor volt :-(( Ááááá :-D Ugye nem szándékos volt? xD :-D
LordMatteo
11 | LordMatteo 2008.07.11. 19:49
Grat, kár hogy ezután "csak" a mixed lesz :-(

Ezek akkor azenék hogy húúúdeállatok. Sokat lehetne még belerakni (Lizard :'( ), de a top 15 ebből a korszakból nálam is hasonlóan nézne ki!

Persze sztem mind megvan, de azért leszedem :-D
Barthezz
12 | Barthezz 2008.07.11. 19:59
Hát mivel végigértem az összes korszakkal, a 2002-2004 közötti Groove Coverage, Cascada, Rocco meg társai féléknek meg nem akarok csinálni (mondjuk annak a korszaknak a house zenéiből lehetne egyet még esetleg, csak nem biztos, hogy lenne egy válogatásra valóm, mert akkor még annyira nem hallgattam funk house-t), így sajnos végetért a sorozat. Mix 2 nemsokára lesz, meg majd nyár végén egy újabb válogatás az idei nyár és a tavasz legnagyobb zenéiből, ami picit kommerszesebb lesz majd, mint a mixem ;-)
13 | Szekuj 2008.07.11. 20:22
Meghallgattam és van pár ismerős dal, de nem ilyen mixben hallottam őket. Ám asszem maradok a Rammstein-nál. =]
Barthezz
14 | Barthezz 2008.07.12. 00:53
Jó hát két teljesen más kategória a 2, szal ha alapból az a zenei stílusod, akkor örülök, hogy nyitottál ilyen irányban és meghallgattad a válogatást :-)
LordMatteo
15 | LordMatteo 2008.07.12. 06:15
Mondjuk kibasz*tt jó érzéked van a válogatáshoz, amióta leszedtem, ezt hallgatom egyfolytában, már itt pörgök a székkel :-D
Barthezz
16 | Barthezz 2008.07.12. 09:59
Köszi ;-) Hát igen, nagyon sok múlik az egyes trackek megfelelő sorrendjén, szal ezen el is szoktam agyalni az összeállítás során rendesen. Ugyanazok a zenék rossz sorrendbe helyezve akár katasztrofálisan sikerült válogatást is eredményezhetnek, szal el kell mindig találni egy hangulati ívet, s arra felhelyezni a zenéket.
LordMatteo
17 | LordMatteo 2008.07.12. 10:08
Ehhez van jó füled-agyad stb nemtom mi kell ehhez :-D

Mixedet meg várjuk majd, főleg hogy nekem az idei nyár inkább a nosztaliáról és a 30y-ról szólt semmint az electroról, így lehet hogy új számokat is fedezek majd fel^^
Barthezz
18 | Barthezz 2008.07.12. 10:15
Ha újra 15-16 éves lennék, komolyan elgondolkodnék a DJ-i pályán, ezt egyik haverral már egy csomószor átbeszéltük. Persze ahhoz ismeretség meg pénz is kell az induláshoz... Tök szívesen csinálnám mindenesetre!

Következő mix meg munka mellett már kicsit döcögősen fog készülni, de nem is ez a legnagyobb gond, hanem hogy eléggé ellaposodtak a klubzenék, így nem bírok összeszedni 15-16 olyan zenét, amire azt tudom mondani, hogy mindenképpen rajt a mixen a helyük... 2006 nyarán akár 4 mixre való zeném is simán összegyűlt volna, mostanra meg így leívelt az elektro és house zenék színvonala...
LordMatteo
19 | LordMatteo 2008.07.12. 12:13
Akkor csinálj erhácépé válogatást höhöööö :-D

Ahhoz hogy Dj legyen valaki, tényleg pénz kell főleg, de inkább ismeretség, mert ha van egy DJ ismerősöd, az már jó, de sztem egy-egy nyári mellékes alkalmáig a Te korodban, meló mellett is simán tudnád csinálni, nem kell főállásban ;-)

Barthezz
20 | Barthezz 2008.07.12. 12:36
Ehhez viszont sajnos ismerni kell legalább vhol egy rezidens DJ-t, vagy klubtulajdonost, különben az életben nem kerül be sehova sem játszani az ember, s maradnak hobbi szinten a suli-bulik... :-|
LordMatteo
21 | LordMatteo 2008.07.12. 21:41
Pedig sztem érdemes próbálkozni, még bemutató anyagod is van...How About Some House Music? ;-)
Barthezz
22 | Barthezz 2008.07.13. 11:43
Jójó, de ez csak egy hobbi házi készítésű mix Virtual DJ-vel, ezért ennél komolyabb bemutatkozó anyag szükséges komolyabb programmal összedobva ;-)
23 | Mezzo* 2008.07.13. 23:56
Igazából ez csak szőrszálhasogatás (szégyellem is magam miatta), de az Energy52 - Cafe Del Mare cimű számnak az a mixe igazából nem club mix, hanem Three 'n One remix.
Barthezz
24 | Barthezz 2008.07.14. 19:35
Nem kell szégyellned magad, hogy szóltál, így a pontos, javítottam is ;-) Bár én mindenhol Original, vagy Club Mixként találkoztam vele.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.