Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Retro-disco, avagy a 90-es évek slágerzenéi (5. rész)

Barthezz | 2008.09.13. 15:38 | kategória: retro | 13 hozzászólás

Bár már elvileg 2-szer is lezártam retro sorozatomat, a bejegyzések sikerének és az engem azóta is teljesen hatása alá kerítő retro hangulatnak köszönhetően egy újabb kis visszatekintővel jelentkeznék a sorozatból, melynek keretében összeállítottam még egy válogatást az előző kompozícióból kimaradt, ámde a videok során előzőleg megemlített és kielemzett slágerekből!

Mielőtt azonban rátérnék magára a válogatásra, egy gyors gondolati kitérőt tennék egy olyan témára, amit az előző bejegyzésekben még nem nagyon feszengettem, de pár sort mindenképpen megérdemel a kérdés taglalása. A kérdés pedig az, hogy vajon mitől jobbak, mitől "feelingesebbek", mitől jobban szerethetőek a 90-es évek zenéi a mai pop és dance slágereknél?

A válasz szerintem abban keresendő, hogy akkoriban még az egyes előadóknál a zene volt a középpontban, s nem pedig a minél nagyobb sztárságra való törekvés. Nézzünk csak végig az akkori előadókon, szinte kivétel nélkül együttesekről van szó, szóló énekest alig találunk közöttük. Nem az volt a téma a bulvár hírekben, hogy XY énekes éppen kivel jött össze, kinek szült gyereket, hova ment nyaralni, mit evett reggelire, hány gomb volt az ingjén az előző heti bálon, hanem magukra az együttesekre fókuszált mindenki, s az egyénekből alkotott csapat volt az, ami számított.

Ezekből a csapatokból léptek ki az előtérbe mostanában az "egyének", s kezdett sorra minden régi és új énekes szólókarrierbe, hogy ezentúl csak ő lehessen a középpontban. Így pedig sok esetben a színvonal az énekes egojával szemben teljesen háttérbe szorul, sajnos...

Ez persze csak egy általam kigondolt teória, s nyilván ezer más oka is lehet a jelenségnek, mindenesetre szerintem ez a tény is jelentősen közrejátszik abban, hogy manapság szinte nem hallani egyetlen szerethető, hangulatos pop vagy dance slágert sem.


Ennyi kis elmélkedés után következzen azonban maga a bejegyzés apropója, az újabb retro válogatás, ami az alábbi linken hallgatható meg:

Retro-Disco (The 90's) 2

Valamint a tracklist:

01 - Backstreet Boys - Everybody
02 - Spice Girls - Wannabe
03 - Ace Of Base - Happy Nation
04 - Rednex - Cotton Eyed Joe
05 - La Bouche - Sweet Dreams
06 - Ace Of Base - Beautiful Life
07 - Mr. President - Give A Little Love
08 - Aqua - Barbie Girl
09 - Captain Jack - Drill Instructor
10 - Captain Jack - Little Boy
11 - E-Rotic - Max Don't Have Sex With Your Ex
12 - 2 Unlimited - No Limit
13 - Fatboy Slim - Funk Soul Brother
14 - Sash! feat. Tina Cousins - Mysterious Times
15 - Sash! - Stay
16 - Scooter - No Fate
17 - Scooter - Fire
18 - Scooter - The Age Of Love
19 - Dune - Hardcore Vibes
20 - Blümchen - Bicycle Race


Kellemes szórakozást hozzá mindenkinek!

Hozzászólások

cygary
1 | cygary 2008.09.13. 15:40
Júúj pár számra emlékszem, édesanyám ezeket tette be a lejátszóba vasalás közben :D Ráadásul ezeket jobban ismerem mint az elektronikus zenéket, bár meglepő módon az a mixed is bejött szóval ezt is töltöm!
Barthezz
2 | Barthezz 2008.09.13. 15:46
Azt hiszem rekordsebességgel kommenteltél :-), örülök, hogy sikerült örömet szereznem a bejegyzéssel! A visszatekintések mellett egyébként pontosan ez a másik célja is ezen bejegyzéseimnek, hogy a másik zenei oldalamról is megismerjenek olvasóim, s ne csak az electro és a house zenék kereteibe legyek bekategorizálva. (Illetve nyilván ezen bejegyzések eleve egy szélesebb olvasói csoportnak szólnak, mint az elektronikus zenei visszatekintőim.)

A bejegyzés elmélkedő részéhez is jöhetnek egyébként kommentek, kíváncsi lennék mások véleményére is a feltett kérdéssel kapcsolatban, vajon én látom-e csak így, vagy mások szerint is esetleg ebben keresendő - részben - a zenei színvonal hanyatlásának oka.
cygary
3 | cygary 2008.09.13. 16:11
Nos nem ide vág, de azért kicsit mégis. Azért akkoriban(bár jó tudom nem régen volt) még azért nem volt ekkora választék. Most ha végignézel egy adott műfajban annyi ismert személy van mint akkor volt az egész zenei kultúrában. Volt egy két nagyobb sztár és mindenki az ő kezeik alatt akart dolgozni. Megvolt a rajongás és iszonyatos pénzt kerestek. Most szerintem feleannyit sem keresnek egyrészről, és az egész zenei világ annyira tág lett, hogy sok nagyon jó énekesről és zenészről nem is tudunk sajnos, miközben lehet hogy háromszor annyira élveznénk zenéiket, mint az agyonreklámozott társaikét. Jah a bulvársajtó pedig mint mindenbe amiben pénzt lát belemászott. Szépen lassa, mozi és tévésztárok, a zenészek, lassan már a bloggerek is ilyen sorsra jutnak :D És ha botrányokkal sok pénzt lehet keresni az ember minek adjon ki míves munkát? :S
Barthezz
4 | Barthezz 2008.09.13. 16:38
Ponthogy témába vág, amit írtál, s hasonlóan látod akkor te is ez alapján a helyzetet. A 90-es években még nem nyomta a média enynire erőltetten a "sztárokat", s az eyges előadóknál, együtteseknél is a zenéjük volt a hírek középpontjában. Most meg ez már csak egy másodlagos dolog a legtöbb "sztárnál", s a külsőségek, a megjelenés, a botrányok dominálnak sajnos, ehhez pedig tökéletesen asszisztál a média által agymosott közönségük...
cygary
5 | cygary 2008.09.13. 17:09
Igen, ráadásul elkezdett nőni egy ilyen nemzedék aki pont ezt várja: szeretne mocskos dolgokat megtudni a sztárokról, hogy mi történik vele. Ez részben érthető, de csakis akkor ha a sztárt kedveli és érdekli egy kicsit az élete. De az már mindenen túlmegy hogy a legtöbb,,celebről''(ezt a kifejezést alkalmazzák harmincszor egy oldalon) annyit tudunk hogy ő valaki által feljutott a csúcsra és most éppen ott szívja magába a pénzt és vígan elvan. Szóval ez kell a népnek és a nőknek-lányoknak meg sminknélküli sztárképek hogy lássák ők is emberek és ők is rondák és így a világ marha szép és kerek meg vagyunk nyugodva!
6 | Arthur Dent 2008.09.13. 20:37
ÁÁÁÁÁ Scooter 14-15 éves korban volt az egyik kedvencem, mit mondjak eléggé zavaros időszaka volt az életemnek. Engem is elfogott most a retro érzés, és az emlékek. :)
Barthezz
7 | Barthezz 2008.09.14. 01:14
Örülök, ha benned is felidéződött a retro hangulat! ^^ Scooter meg tény, hogy nem a legigényesebb zenét csinálta sohasem, de tömegeket hódítottak meg, s kiskoromban ezeken a zenéken nőttem fel én is! S sztem a 90-es évek Scootere össze sem hasonlítható a maival, akkor még nagyon tudtak zenét csinálni, mostanra pedig már mintha kiégtek volna, kiveszett belőlük a sajátos stílusjellemzőjük, s beálltak a trendi zenét előadók sorába sajnos... De ezeket a régebbi zenéiket bármikor szívesen hallgatom és nosztalgiázom rajtuk! ^^
LordMatteo
8 | LordMatteo 2008.09.14. 11:21
Még mindig nem tudom letölteni :'-(((((((((((
Barthezz
9 | Barthezz 2008.09.14. 12:32
Megint kipróbáltam és újfent 250 kbps sebességgel szedi nekem, 6 perc alatt lent is lenne a gépemen... Vmiért a gépednek nem tetszik az extra.hu weboldal, vagy nem tudom, mi lehet a probléma... Próbálkozz még estig, aztán ha addig se jön össze, feldobom sendspace-re.
10 | ShuleyvA 2008.09.18. 10:47
Nah, ismét egy jó válogatás lett, már dübörög is X-)
Amúgy messzebb már nem szeretnél elmenni? Rednex, Alphaville, Sandra, A-ha, Desireless, Samantha Fox, Europe, C.C Catch és még sokan mások... :-) Bár kétséges az érdeklődés, nemtudom kinek mennyire kísérte végig az életét, némileg régebbiek. Majd meglátod.
Barthezz
11 | Barthezz 2008.09.19. 13:52
Köszi, örülük, hogy bejött az összeállítás! ^^ Rednex az éppenséggel szerepel ezen is ;-), a többi előadót viszont, akiket felsoroltál, nem nagyon ismerem. A 80-as években még nagyon kicsi voltam ahhoz, hogy az akkori zenék megmaradjanak bennem. Egyedül az Alphaville (Forever Young) és a Europe (Final Countdown) ismerős, de több zenét nem tudnék említeni tőlük sem.
12 | werterolee 2009.02.12. 01:50
Csókolom, sajnos én csak most találkoztam a BLOGODDAL, örömmel vettem volna /venném, ha a magyarokról sem feledkeztél volna el. Amúgy nagyon szép és dicséretes a munkád, de volt 1-2 pontatlanság de le van t@jva. Nekem életem legszebb darabja a 90es évek vége 2001-ig bezárólag! A legfelejthetetlenebb zenék, klippek, etc etc... LEG LEG LEG
Még egyszer köszi a munkád és várom hátha a kevésbé ismertekről (is) illetve a magyarokról is készítenél egy jegyzetet. (Soho party, FLM, Kozmix, Padödö, Carpe diem, UFO...stb...):)
Barthezz
13 | Barthezz 2009.02.14. 12:43
Nekem is hasonlóan sokat jelentenek a 90-es évek, szinte újra kisgyereknek érzem magamat ezen a zenéket hallgatva, emiatt is írtam ezt a bejegyzés sorozatot. ^^

A magyarokról azért nem írtam egyébként, mert a hazai zenéről született egy igen jó összefoglaló bejegyzés padavan blogjában (azóta azonban ez a blog már nem elérhető itt). Az első retros bejegyzésemben többször utaltam is erre a másik bejegyzésre, így mivel padavan már összefoglalta a magyar vonatkozású zenéket, én a külföldieket vállaltam magamra.

Nem kizárt azonban, hogy idén nyáron folytatom egy új bejegyzéssel a retro sorozatot, s abban már magyar előadókat is bevennék a visszaemlékezésbe.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.