Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Én is Batman rajongó lettem!

Barthezz | 2008.09.21. 17:38 | kategória: filmek | 28 hozzászólás

A címet elolvasván bizonyára jónéhány - a fórumot sűrűn olvasgató - embernek alaposan fennakadt az álla, hiszen köztudott rólam, hogy sohasem szerettem a képregények alapján készült filmeket. Így mindenféle Pókember, Hulk, X-Men és Batman távol állt eddig tőlem. Nem az, hogy szerintem ne lehetnének ezek jó filmek, csupán egyszerűen nem kötnek le engem. Hát most mindenesetre fordult egy kicsit a kocka, ugyanis a Batman Begins (Batman Kezdődik) című film esetében olyan valamit láttam, amilyen filmélményben már régen volt részem! Ez ugyanis több, mint puszta képregényfilm. Ez valami egészen más! Egy 2 órányi tömény élvezet!

Mielőtt azonban a film értékelésére kitérnék, kezdeném azzal, hogy még egészen kicsi koromban az eredeti, 1989-es, Tim Burton által rendezett Batman-t és annak közvetlen folytatását, a Batman visszatér című filmet több ízben is láttam, moziban és tv-ben egyaránt. De hát kisgyerekként még nem tudtam komolyan megítélni ezen filmeket, s úgy maradtak meg bennem, hogy akkor, annyi idősen félelmetesek voltak és tetszettek, de kamaszgyerek, avagy felnőtt szemmel nézve már igencsak mese íze lenne a dolognak. Ennek köszönhetően, valamint a negatív kritikák hatására a 3. és 4. részhez (Mindörökké Batman, Batman és Robin) már nem is volt szerencsém.
S így kerülte el figyelmemet 2005-ben a Batman Begins című movie is, melyről egészen mostanáig meg voltam győződve, hogy egy újabb "képregényes tucat-mese".

Ami aztán először felébresztett tévhitemből, az a film folytatásának, a Dark Knight-nak idei debütálása, s a film körül keletkeztetett óriási, soha nem tapasztalt mértékű felhajtás volt. Ezt kezdetben betudtam Heath Ledger halálhírének és az őt megillető tiszteletnek, de mivel a hatalmas film körüli mizéria egészen a bemutatóig nem csökkent, már sejtettem, hogy bizony nem egy hétköznapi alkotásról lehet itten szó! A film bemutatója után pedig érkeztek a sorozatos - a filmet teljesen az egekig magasztaló - pozitív kritikák, valamint az imdb top10-be bekerülés híre, s ekkor eldöntöttem, hogy nekem is újra esélyt kéne adnom Batman és Joker karakterének. Mert minden bizonnyal ez az újfajta történet már nem az a gyerekkori mese, aminek a képe még bennem élt!


Batman Begins (Batman Kezdődik)

--- enyhe SPOILER-tartalom azoknak, akik még nem látták volna ---

Mivel a Sötét Lovag nem egy különálló Batman-film, hanem a a 3 évvel ezelőtti Batman Kezdődik egyenes folytatása, így Germinator fórumozótársam a legutóbbi fórumtalálkozó alkalmával felhívta a figyelmemet, hogy a Dark Knight előtt feltétlenül iktassam be programomba a Batman Begins megnézését is. Ezen "kötelezettségemnek" tettem most eleget, s pótoltam be egy olyan filmet, melynek ismerete nélkül - magam is belátom - kevesebb lennék most!

Christopher Nolan rendező ugyanis mesterien újragondolta, s teljesen új alapokra helyezte a Batman-mítoszt. Az első 4 rész története a film szempontjából gyakorlatilag ment a süllyesztőbe, s Nolan teljesen más szemszögből fogta meg Bruce Wayne történetét! Ezzel pedig egy fenomenális filmet alkotott!

Igazából én nem is képregényfilmként fogtam fel a megtekintés során az egészet, hiszen már az első képkockák után látszódott, hogy itt sokkal többről van szó. Nem mesét kaptunk ugyanis, hanem egy reális alapokon nyugvó, fordulatos és zseniális történettel megáldott, néhol lélegzetelállítóan izgalmas akció-thrillert!

A Christian Bale által megformált Batman jóval emberibb tulajdonságokkal bír, mint elődei. Semmi természetfeletti képessége nincs, minden egyes különleges tulajdonsága tökéletes megmagyarázásra került: Harci képességeit és kitartását az Árnyék Rend harcosaitól tanulta, sebezhetetlenségét, repülni tudását és magát a Batmobilt is pedig a Wayne Vállalat titkos katonai fejlesztéseiből származó felszereléseknek köszönheti. S azt is immáron megtudhattuk, Bruce miért pont egy denevér alakját öltötte magára, ráadásul egy zseniális hasonlat keretében ("Én félek a denevérektől, féljenek az ellenségeim is!"). Egy jóval komplettebb, teljesen reális magyarázatot kaptunk tehát Bruce Wayne Batman-né válásnak folyamatára, mint amit az eddigi filmek során láthattunk avagy kikövetkeztethettünk.
De maga Batman karaktere is teljesen emberi immár: sebezhető, megtörhető, nem pedig valami természetfelettinek titulált lény, mint a korábbi filmek során. Alfred segítsége nélkül például nem is maradt volna életben a kastély felgyújtása után.

Maga a film története is zseniális, egyáltalán nem egy átlagos képregény sztoriját tükrözi. Egyrészt igen precízen felépítve, kellő mértékű felvezetés, távoli helyszíneken induló események, rengeteg múltbeli visszaemlékezés után bontakozik ki csak igazán a film, másrészt innentől kezdve pedig abszolút nincs hiány akciókban és fordulatokban. Én pl. a film felénél azt hittem, Madárijesztő lesz a fő ellenfele Batman-nek, majd viszonylag könnyed elintézése után elkezdhettem tovább gondolkodni, hogy vajon ki állhat a háttérben, ha Joker ebben a filmben még nem szerepel? Mivel a múltbeli bejátszások alapján úgy tűnt, hogy az Árnyék Renddel Bruce Wayne akkoriban leszámolt, így teljes meglepetés volt Ducard és csapatának visszatérése! Az ezután következő fél óra képsorait gyakorlatilag lélegzetvisszafojtva néztem, annyira a film hatása alá kerültem! A film záró csattanójára pedig igazából szavakat sem találok! Ennél jobban fel sem vezethették volna a következő részt!

A feszültség oldására egy-két poénosabb beszólásból sem volt hiány, amik még tovább színesítették számomra a történetet ("Barlangászáshoz kell." "Erős sortűzre számít a barlangban?" párbeszéden például igen jót derültem!). Az ilyen viccesebb párbeszédek aránya természetesen nem került túlsúlyba, így a film egész végig meg tudta őrizni komorabb és vészjósló hangulatát.

Végezetül a szereplőgárdáról is ejtenék néhány szót, hiszen Christopher Nolan a korábbi 4 Batman filmhez hasonlóan itt is sztárparádét vonultatott fel, ám még ebben is felülmúlta azokat, hiszen egy minden eddiginél tökéletesebb színészi gárdát verbuvált össze! Bruce Wayne/Batman alakját ugyebár a már említett Christian Bale játszotta, komornyikja, Alfred szerepében pedig Michael Caine tisztelgett. Aztán itt van még a Wayne gyerekkori barátnőjét alakító gyönyörűséges Katie Holmes, a főgonosz Ducard szerepében tetszelgő Liam Neeson, vagy a Batman-nek segítő Gordon nyomozó szerepét játszó Gary Oldman. Végezetül pedig ne feledkezzünk el Morgan Freeman-ről sem, aki igazán testhez álló szerepet kapott a bölcs, hallgatag Fox szerepében.

Egyszerűen tehát vmi elképesztő hatással volt rám a film, s a kérdésre, miszerint - elvonatkoztatva a képregény-filmek iránti közönyösségemtől - érdemes volt-e újabb esélyt adnom a Batman-filmeknek, s Christopher Nolan szemszögéből is megismerkedni a történettel, egyértelmű IGEN a válasz! Zseniális film, egyszerűen nem tudok rá jobb szót! Ezt mindenkinek látnia kell!

A jövő hétvégén esedékes moziünnep alatt pedig természetesen pótolom a Dark Knight-ot is! Már szinte tűkön ülve várom, kb. hasonló gyerekes lelkesedéssel felvértezve, mint kb. egy - másfél hónapja a magyar mozibemutatót váró rajongók! A Batman Kezdődik végén elejtett csattanó révén pedig még jobban várom már a Heath Ledger által megtestesített Joker figuráját, melyről azóta legendák zengenek!

(Vááá, tényleg alig bírom már kivárni ezt a pár napot! :-D)

Utolsó módosítás: 2008.09.22. 15:59

Hozzászólások

Rohamoszti
Barthezz
2 | Barthezz 2008.09.21. 17:49
Okés :-D
powerhouse
3 | powerhouse 2008.09.21. 17:49
első! xD

Hozzáfűzni sokat nem tudok, nekem is bejött. A TDK meg kb 10szer ilyen jó. :D
powerhouse
4 | powerhouse 2008.09.21. 17:49
csak harmadik :'(
Barthezz
5 | Barthezz 2008.09.21. 17:53
Igen, én is ezt hallottam, hogy TDK még 10 lapáttal rátesz a Begins-re is és így aztán végképp el nem tudom képzelni, hogy a tökéletesnél mi lehet tökéletesebb! ^^ Szóval nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra! Rohamoszti előzetesét is meglestem közben ás VÁÁÁ, már nem bírom ki!!! :-D
Rohamoszti
6 | Rohamoszti 2008.09.21. 17:57
Ott van egyébként az összes megjelent. (Tv-spotokat kivéve):D
LordMatteo
7 | LordMatteo 2008.09.21. 18:00
A címet látva azt hittem, hogy a The Dark Knightot isteníted majd, de ha ennyire tetszett a Begins, akkor azt javaslom, hogy a TDK-ra vigyél egy csomag zsepit, és figyelj az előtted ülőre. :-D
Rohamoszti
8 | Rohamoszti 2008.09.21. 18:03
Tényleg a TDK nagyon nagy film lett. Ha ettől még jobban ráizgulsz akkor elmondom, hogy én életemben nem néztem még meg egynél többször filmet moziban. Ezt viszont sikerült háromszor. :D
Barthezz
9 | Barthezz 2008.09.21. 18:03
Rohamoszti: Igen, közben megnéztem azokat is!

"Rachel már mindent elmesélt magáról."
"Őszintén remélem, hogy nem."

Ezen behaltam, hatalmas beszólás :-D

Viszont az ellenpólusa, Joker "Ma este emberek fognak meghalni." mondata közben pedig kirázott a hideg! Nagyon nagy film lehet ez!

LordMathaus: Azért ennyire csak nem fog elragadni a hév, hogy külső nyomai legyenek ;-) :-D
LordMatteo
10 | LordMatteo 2008.09.21. 18:06
De, el fog. Germit is elragadta :-D Na jó, de akkor is, én már kétszer láttam moziban, a moziünnep alatt minimum még egyszer elmegyek rá.
Barthezz
11 | Barthezz 2008.09.21. 18:07
Rohamoszti (másik hsz-edre): Hát moziban még én se néztem meg többször egy filmet, lehet nálam is most ez lesz a kivétel? Belegondolva, hogy a Begins hogy tetszett most és hogy ez még 10 lapáttal ráver, van benne vmi ;-)
Barthezz
12 | Barthezz 2008.09.21. 18:09
LM: Mehetnénk akár együtt is akkor, mert én is a moziünnep alatt fogom megnézni, csak hát sajnos Győr és Bp nincs közel :-( Nah mindegy, Rommellel és tigrinch-csel már egyeztetettem, ha összejön, velük nézem meg :-)

A Germis sztorit meg hadd halljam >:]
Germinator
13 | Germinator 2008.09.21. 18:46
Na, elképesztően örülök, hogy ennyire tetszett a film, és hogy most már téged is érdekel A sötét lovag:-D

Kicsit gyengék vagytok, én a Moziünnep alatt valószínűleg ötödjére fogom megnézni egy olyan emberrel, aki másodjára látja majd (először is velem látta:-D), szóval azért rendesen terjesztettem az igét a környezetemben én is:-D

Erre a sztorira én is kíváncsi vagyok:-O:-D
Barthezz
14 | Barthezz 2008.09.21. 18:49
Én pedig nagyon köszönöm az ajánlásodat, hiszen többek között Te beszéltél rá a filmre ^^ ;-)

Egyébként broder-re gondolsz, akivel először nézted? Ha tigrinch-csel és Rommellel mégsem jönne össze, akkor lehet becsatlakoznék hozzátok, persze csak ha nem gond :-D
TcG|Rommel|Hun
15 | TcG|Rommel|Hun 2008.09.21. 18:52
Hehe, látom rád is hasonló hatással volt a Begins.:D Én elég közönyösen álltam hozzá, mivel utolsó emlékem a siralmas Batman és Robin volt. Aztán megnéztem ezt. És másnap is megnéztem. És harmadnap is.:)
Germinator
16 | Germinator 2008.09.21. 18:52
Nem, nem broderrel, hanem egy osztálytársammal megyek:-D

De az egyik, idei Moziünnephez kapcsolódó hírnél Creativ3Form felvetette, hogy csaphatnánk egy Dome-os mozizást, szóval...;-)
Barthezz
17 | Barthezz 2008.09.21. 19:01
Rommel: Dettó ugyanez. Emiatt is maradt ki anno 3 éve a film nekem, sajnos akkor nem figyeltem a kritikákat róla, csak elkönyveltem, hogy "nah, megint egy újabb Batman film, amik Burton kiszállása után egyre gyengébbek lesznek...". Nah mindegy, lényeg, hogy most pótoltam, ráadásul 3 év alatt komolyodtam annyit, hogy valószínű most még jobb szemmel tudom megítélni ezeket a filmeket! :-)

Germi: Hmm, nem rossz ötlet, én támogatom, ha összejönne! Csütörtöki nap lenne egyébként, amikor tuti ráérnék, a többi napomat még nem tudom biztosan (ugye attól függ, mikor leszek Egerszegen és mikor Bp-n, mert szülinapomat ünneplő szombat esti bulin meg itthon kell lennem).
Germinator
18 | Germinator 2008.09.21. 19:03
Viszont tudod, mit? Az a baj, hogy a Moziünnep alatt az osztálytársammal külön meg akarom nézni, és lehet, hogy sok lenne, ha 1-2 nappal előtte újból látnám, szóval... lehet, hogy ez a Dome-mozi nekem nem lenne annyira jó:-(

Persze ettől ti még elmehettek, ha összejön egy társaság, csak még át kell gondolnom.
Barthezz
19 | Barthezz 2008.09.21. 19:12
Okés, akkor ha döntésre jutottál, szóljál! Nekem pl. a csütörtök este 100% hogy megfelelne. Még lehet az is, ha időm engedi, hogy 2-szer nézem meg én is, mert 3-400 Ft tényleg nem sok egy mozijegyért! ^^
Germinator
20 | Germinator 2008.09.21. 19:14
Vaze, most nézem, hogy nem is a Nolan-féle Batman-logó van Christian Bale mellkasán:-O Mi a...?:-O

Erre eddig fel sem figyeltem. A sötét lovagos ruhán mondjuk már az van, csak... gondoltam, hogy a Beginses rucira is az van rávarrva. De ezek szerint nem:-O
Barthezz
21 | Barthezz 2008.09.21. 19:18
Nah én ilyen momentumokra még nem figyeltem fel, de most hogy mondod, tényleg :-)

Amúgy sztem az újfajta Batman logó kivetítése is sokkal jobb lett (mármint az égre a reflektorral), mert itt csak körvonalaiban rajzolódik ki a denevér, míg az eredeti szabályos logó olyan meseszerűvé tette a dolgot.
Germinator
22 | Germinator 2008.09.21. 19:19
Hát naná. Ráadásul az, hogy először Falconét kötötte ki Batman a reflektorra, és onnan vette az ötletet Gordon... szerintem óriási:-D
Barthezz
23 | Barthezz 2008.09.21. 19:21
Hát igen, én is csak néztem, mikor mutatták Falconét, aztán pedig az eget! Rohadt nagy ötlet volt ! ^^

Ez az egyébként, amiről írtam, hogy itt minden apró momentum tökéletes magyarázatot kapott, hogy mi miért lett úgy, ahogy éppen van :-)
24 | kopé 2008.09.21. 21:34
Most halál fia leszek, de mondjuk nekem a Begins jobban bejött, mint a TDK, azért nagyon jó mind a 2 film... :)
Örülök h te is a rajongók táborát erősíted :)
25 | RAI*DEN 2008.09.21. 22:52
Moziünnepre én is tervezem harmadszorra a Batman-t, de természetesen a Trópusi vihar sem maradhat ki a 2. megnézés alól. Kíváncsi vagyok, mennyi hely lesz győrben, nem sok kedvem van jegyeket foglalgatni előre a moziünnep miatt...
Barthezz
26 | Barthezz 2008.09.21. 23:35
kopé: Nem is tudtam, hogy te is Batman rajongó vagy, eddigi hsz-eidből nem tűnt ki. Mindenesetre örömteli hír! ^^ (Mondja ezt egy olyan, aki ma látta először a Batman Begins-t :-D )

RAI*DEN: LordMathaus szintén győri, s ő is menne a moziünnepre. Szal ha esetleg lenne olyan film, amit nem barátnővel néznél meg, akkor szervezkedjél LM-mel :-D Amúgy most hogy mondod, lehet nekem is előre le kéne foglalnom a jegyeket, nehogy az olcsó ár miatt akkora felhajtás legyen, hogy ne tudjak bejutni a tervezett időpontban!
Germinator
27 | Germinator 2008.09.22. 15:20
Egyébként amikor elkezded elemezni a "Batman Begins" felirat után magát a filmet, a negyedik bekezdés elején elírtad Christian Bale nevét. Csak kötekedés:-D
Barthezz
28 | Barthezz 2008.09.22. 15:58
Valóban, az i betűt sikeresen megdupláztam, az FF helyesírásellenőrző meg ugyebár angol neveknél nem használható.

Javítottam, köszi ;-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.