Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

A sötét lovag 5 legzseniálisabb jelenete - az én szemszögemből

Barthezz | 2008.09.28. 18:06 | kategória: filmek | 20 hozzászólás

Lassan véget ér a moziünnep, s a Dark Knight megnézése immáron másodszor is megtörtént számomra. Mivel az elmúlt 1 hónap folyamán rengeteg blogbejegyzés született a filmmel kapcsolatban, így nem írnék kritikát róla - felesleges lenne, mindenki tudja, hogy 2008 toronymagasan legjobb filmje, de megkockáztatom azt is, hogy talán a filmtörténelem top 10-ében is helyet bérelt magának (nem, nem az imdb-s 3. hely miatt mondom ezt). A hagyományos filmkritika helyett tehát úgy döntöttem, megpróbálom összegyűjteni azt az 5 jelenetet a filmből, ami rám a legnagyobb érzelmi hatást gyakorolta!

Nem volt könnyű dolgom a jelenetek kiválasztásánál, hiszen majd' a teljes film valamennyi párbeszéde, vagy akciórésze idekívánkozhatna. Végül azok a jelenetek mellé tettem le a voksom, amelyekbe még másodszori nézésre is szabályosan beleborsóztam 1-2 másodpercig. (És ez nem vicc! Kevés film van rám ekkora hatással, de azon kevesek egyike volt!) Értékelésem tehát erősen szubjektív, s a felállított lista kizárólag az én nézőpontomat tükrözi.


5. Joker megjelenik Bruce partyján

Bár Joker akármelyik filmben való felbukkanása ide kívánkozhatna ("How about a magic trick?" "Here's my card." "Why so serious?"), számomra a 4. jelenete volt az, ahol nem csak azt éreztem, hogy "ez az ember őrült", hanem teljességgel elfogott a félelem tőle a vászon túloldalán is. Ahogy megjelent a nagy mulatság kellős közepén, valósággal megfagyott a helyszínen a levegő, s Batman megérkezéséig kénye-kedve szerint azt csinált, amit csak akart. Ha akkor, abban a pillanatban én is Bruce partyján lettem volna, akármelyik pillanatban elkaphatott volna akár engem is, hogy szélesebbre vágja a mosolyomat.
Zseniális, páratlan alakítás Heath Ledger-től, s bízom benne, hogy megkapja érte a posthumus Oscar-díjat, s ezzel ő is bekerül a halhatatlanok közé. Azaz ezzel az alakítással már enélkül is halhatatlanná vált.


4. Harvey Dent Kétarccá válása

Ez igazából 2 jelenetet rejt magában. Egyrészt, amikor fizikailag Kétarc válik Dent-ből, másrészt pedig, amikor a kórházban Joker megadja a végső lökést, s erkölcsileg is a mélybe taszítja Dentet.
Előbbi jelenet maga a csavar (Dent és Rachel megcserélése, s ezáltal Rachel teljesen váratlan halála) miatt válik teljesen hátborzongatóvá, miközben ezzel párhuzamosan zajlik Joker zseniálisan megszervezett szökése is a börtönből. Teljes adrenalinbomba ez a jelenetsorozat.
A kórházban aztán Joker meglátogatja Dentet, s befejezi azt, amit az előbb felvázolt jelenetben elkezdett. Pusztán szavakkal, zseniális manipuláló képességével meggyőzi Dentet, hogy álljon át ő is a bűn oldalára, s adja fel minden eddig vallott elvét.

"You live, you die."


3. Az utolsó percek éjfélig a hajókon

Itt most kivételesen nem Joker, Batman, avagy Two-Face a főszereplők, a jelenet azonban ide kívánkozik. Pár perc tömény nyomasztó feszültség, mikoris teljességgel kiszámíthatatlan, mi fog történni a következő pillanatokban, s megnyomják-e vajon valamelyik hajón a gombot. Mikor a feszültség eléri tetőpontját, a háttérzene nagyjából 10 másodpercen keresztül egy éles, folyamatos búgássá változik, miközben néma csend lesz a hajón. Ezekben a pillanatokban szabályosan 2-szeres sebességgel vert a pulzusom, s szinte mozdulatlanul beleszögeződtem a moziszékbe!
Végül mindkét hajó utasai levizsgáztak emberségből, s a börtönhajó legénysége is megmutatta: a legvérengzőbb bűnöző is legbelül ember! (Zseniális húzás volt, mikor a rabok vezéregyénisége a detonátort átvéve bevágta az óceánba!)

"This city just showed you that it's full of people ready to believe in good."


2. Batman a kihallgatóteremben nekiesik Jokernek; Joker szavai Batmanhez az ablakból kilógatva

A 2. helyre újfent 2 jelenetet válogattam, mivel mondanivalójukban igen hasonlítanak egymásra. Joker megtöri Batman-t, nincs mese. Bár mindkét szituációban Joker van fizikailag vert helyzetben, ez mit sem változtat azon a tényen, hogy a győztes voltaképp mindkétszer Joker. Célja az, hogy megmutassa: még a látszólag legtisztességesebb emberből is ki lehet hozni az ördögöt. Nincs olyan, hogy jó vagy rossz, ugyanis a jóság mögött mindenkiben meglapul a gonosz, s csupán egy kellő mértékű lökés szükségeltetik ennek előhozásához.
A kihallgatóteremben ezt az erkölcstelen ént magából Batmanből hozza ki, mikor az magából kikelve nekiesik Jokernek. Joker ugyanis megtalálta Batman legérzékenyebb pontját: Rachelt.
Joker filmben lévő utolsó jeleneténél pedig, miután Batman elkapta, gyakorlatilag ugyanez a párbeszéd játszódik le még egyszer, csak most Joker Harvey Denten keresztül töri meg Batman-t: elkapta és befogta Gotham fehér lovát, s a bűnözés elleni küzdelem szimbólumát a lehető legmélyebbre taszította. Hiába kerül immáron Joker rács mögé, ha Dent bukása kitudódik, teljes lesz a káosz a városban.
Ezen párbeszédek másik érdekes momentuma pedig Joker álláspontja arról, miért nem törekszik Batman megölésére, s amiért Batman is életben hagyta Jokert: A 2 figura egymás ellenpárja, s bármelyikük létezése a másik nélkül gyakorlatilag értelmetlenné válna: Ha Batman halott, Jokernek nem lenne kivel tovább játszadoznia. Ha pedig Joker halna meg, Batmanre immáron nem lenne szükség, mivel a bűnözés megszűnése esetén őt is egy hasonló elmebetegnek tartaná a közvélemény.
Hátborzongató mondatok ezek Joker szájából, s a film fő mondanivalója rejlik meg bennük.

"You see, madness, as you know, is like gravity. All it takes is a little push!"


1. A végjáték

Az egyik legfeszültebb jelenet a filmben. Kétarc teljesen elveszítette józan ítélőképességét, s senki meg nem tudná mondani előre, melyik pillanatban és ki fog meghalni, csak annyit: A jelenlévő szereplők (Kétarc, Batman, Gordon és családja) közül mindenki nem élheti túl ezt a végzetes konfliktust.
Gotham két fő jelképének, az igazság legfőbb védelmezőinek tragédiája ez a jelenetsorozat. Előbb Harvey Dentnek, majd pedig a befejező képsorok alatt - miután magára vállalta Dent gyilkosságait - Batmannek. A film legutolsó mondatában pedig maga a cím is értelmet nyer. Abszolút sötét, a lehető legbaljósabb befejezés ez, de ezzel egyben a legzseniálisabb is!

"A hero. Not the hero we deserved, but the hero we needed." (Gordon Dentről)

"- Why's he running, dad?
- Because we have to chase him.
- He didn't do anything wrong.
- Because he's the hero Gotham deserves, but not the one it needs right now. So we'll hunt him, because he can take it. Because he's not a hero. He's a silent guardian, a watchful protector. A dark knight."

Utolsó módosítás: 2008.09.28. 23:08

Hozzászólások

Germinator
1 | Germinator 2008.09.28. 18:26
Nekem a legelső feltűnése a maffiózóknál, ami mindenképpen felkerült volna a top5-be... sőt, az lenne a második, a number one-nal egyetértek. Egyébként teljesen korrekt, meghát már annyi mindent leírtunk a Dark Knightról, hogy mást nagyon nem is tudok hozzáfűzni:-D
Barthezz
2 | Barthezz 2008.09.28. 18:33
Én is sokat agyaltam rajta, melyik feltűnését vegyem bele Jokernek a válogatásba, s végül a 2. megnézés során sikerült eldöntenem. A maffiózóknál való megjelenése valóban zseniális, ezért is írtam bele legalább a legnagyobb idézeteket azon jelenetből is a bejegyzésembe. Ami döntött, az tényleg annyi volt, hogy a partyn való megjelenésekor borsóztam ki először a film során (utána egyre több ilyen jelenet volt már persze). De ha belegondolok, a maffiózós jelenet tényleg jobb ;-)

Az autós üldözést is szívesen beírtam volna egyébként, de ott nem a mondanivaló dominált, hanem a látványelemek, s egy ilyen sorból az kilógott volna.
Barthezz
3 | Barthezz 2008.09.28. 18:34
Jah és sajnos az ujjlenyomatvételes jelenetet másodszorra sem sikerült megértenem nekem sem :-( De mondjuk szerencsére az abszolút nem dominál, anélkül is tökéletesen érthető a film.
Germinator
4 | Germinator 2008.09.28. 18:54
Pedig valaki most már TÉNYLEG elmagyarázhatná:-D
Gobiakos
5 | Gobiakos 2008.09.28. 19:05
Nekem is... ;):D
Germinator
6 | Germinator 2008.09.28. 19:08
Ja, egyébként javítás: nem Heath Ledgeré lenne az első posthumus Oscar-díj. Már kapott más is:-P
szbszig
7 | szbszig 2008.09.28. 19:27
Én az utolsó jelenetben még azt nem értettem, hogy Kétarc-Dent miért hitte azt, hogy egy pisztolylövéssel simán leterítheti Batmant. Vagy csak simán elveszítette addigra minden józan ítélőképességét?...
Barthezz
8 | Barthezz 2008.09.28. 19:44
Germi: Javítottam, köszi ;-) És a posthumus szó helyes leírását is :-D
Ki kapott egyébként már eddig halála után Oscar-t? Vmi elcsípett hírből hallottam, hogy Ledger-é lenne az első, de akkor ez téves információ volt.

szbszig: Lehet hogy nem tudott a kevlár borításról, mindenesetre tényleg érdekes, hogy nem fejre célzott. Az is lehet, hogy csak egy időre ártalmatlanná akarta tenni, hiszen nem vele volt elszámolnivalója, hanem Gordonnal.

Amúgy az mekkora volt már, hogy a gyerek és Gordon előtt saját magának vetett sorsot!

Illetve Jokernél is: Joker bevállalta az 50%-ot, ezzel is kifejezve, hoyg neki az teljesen mindegy, hogy elkapják, vagy megölik-e, neki egyedül csak a totális káosz keltése a célja, amihez Dent-et Kétarccá kellett formálnia. Ha Dent lelőtte volna őt, Kétarcként így is elindult volna "igazságot osztani". Szintén zseniális húzás volt!
Germinator
9 | Germinator 2008.09.28. 19:48
Origón volt egy cikk pont Ledger kapcsán, hogy ki az, aki már kapott. Asszem úgy volt, hogy eddig több ember is jelöltek halála után Oscar-díjra, de még csak egy kapta meg. Ki volt az? Hát... most nincs kedvem utánanézni:-D:-D (bocs)
Gobiakos
10 | Gobiakos 2008.09.28. 19:48
"Peter Finch volt eddig az egyetlen, aki posztumusz Oscarhoz jutott: 1977-ben, halála után két hónappal kapta meg a legjobb színész díját a Hálózat főhősének alakításáért."
Barthezz
11 | Barthezz 2008.09.28. 19:50
Nah akkor most már ezt is tudjuk, thx az infót! ^^

Az ujjlenyomatos jelenetnek meg sztem vmi nagyon hardcore Dark Knight fórumon kellene utánanézni, biztosan kitárgyalták már ezt sok helyen.
Germinator
12 | Germinator 2008.09.28. 19:54
Hardcore-abb, mint a PC Dome-os topic??:-D
Barthezz
13 | Barthezz 2008.09.28. 20:03
Hát ez azért egy játékfórum, még ha te teljes elszántsággal is vezetted a topicot :-D Szal egy filmes fórumon azért jóval többen megfordulnak, mint a mi kicsit zártabb köreinkben, így nagyobb eséllyel akad vki, aki tudja a kérdésre a választ ;-) Meg persze szét lehetne nézni a film hivatalos fórumán is, csak ott egy halom angol hsz-en kéne átrágnia magát az embernek.
KisCsirkee
14 | KisCsirkee 2008.09.28. 21:25
Egyet értek, az abszolút top1 nálam is a végszó volt, ahogy gordon elődaja a monológot, amint látjuk Batmant menekülni. Meghatódtam!

Viszont az én top5-ömbe is bekerült volna a "How about a magic trick? I'll make this pencil dissapear! (Belevágja a fickót az asztalba vágott ceruzába, aki szörnyethal) Ta-daaaa!" :D
Barthezz
15 | Barthezz 2008.09.28. 23:01
Hmm, most hogy már te is ezt mondod, tényleg ezt a jelenetet kellett volna választanom az első helyett, nem tudom, a több napos hezitálás után végül miért mégis a partyn való megjelenés mellett döntöttem. Nah de sebaj, lényeg, hogy a kommentek között ez is átbeszélésre került akkor :-)
szbszig
16 | szbszig 2008.09.29. 01:09
Én is a ceruzás jelenetre szavazok inkább. A partin egyrészt már ismertük korábbról, tehát számíthattunk rá, hogyan fog viselkedni, másrészt pedig annyira nem is tér el egy átlagos túszejtő rablógyilkos viselkedésétől hasonló helyzetben. Ellenben ahogy besétál a maffiózók főhadiszállására full lazán... ;)
17 | Dzsoo 2008.09.29. 05:49
Én arra gondoltam, hogy ugye amikor betöltik a tárat akkor a golyókat egyenként rakják bele a tárba(vagy csak az utolsót?), szóval ott van a golyón az ujjlenyomata annak aki használta a fegyvert. Úgy emlékszem mintha ezt a filmben is mondta volna Bruce. De, azért nekem se tiszta, hogy ezt miért kellett rekonstruálni.:-D
Barthezz
18 | Barthezz 2008.09.29. 10:53
szbszig: Okok ;-) Már leírtam, hogy tényleg így kellett volna választanom :-) A korábbi kérdésedre amúgy kielégítő volt a válasz, amit írtam? :-)

Dzsoo: Igen, ez eddig tiszta sor nekem is, hoyg a golyón rajt az ujjlenyomata, és nyilván deformálódott a golyó a falba ütközés során, ezrt kellett rekonstruálni. Amit nem értek (és sztem Germi is így van vele), az az, hogy ha belelőnek több hasonló falba ugyanolyan golyóval, attól hogy a francba lesz rajta az eredeti ujjlenyomat?
19 | RAI*DEN 2008.09.29. 18:14
Nem tudom nektek eszetekbe jutott-e, de én azt a jelenetet is kiemelném mikor Bruce Wayne beszélget Alfred-el. Egészen pontosan azt a jelenetet, mikor Alfred a burmai(remélem jól emlékszem) bevetéséről mesél, ahol egy ember ellopott egy halom drágakövet, és később egy gyereknél találtak meg egy követ a szállítmányból. És "elkapni" is csak úgy tudták, hogy felégették az erdőt...

Ezt a jelenetet azért emelném ki, mert teljességgel Joker-re utal eme szöveg, és belegondolni is hátborzongató szerintem.
Barthezz
20 | Barthezz 2008.09.29. 18:47
Valóban igen találó szöveg volt ez Alfred-tól Joker jellemzésésre, a trailerekben is általában ezt a monológot futtatták le. Egy különdíjat megérdemel akkor itt is ;-) Bár igazából mint írtam, majdnem az összes jelenetet ki lehetne emelni vmiért :-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.