Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Zeneajánló: Deadmau5 - Random Album Title (2008)

Barthezz | 2008.12.16. 12:47 | kategória: zeneajánló | 26 hozzászólás

Az elmúlt időben annyiszor szóba került Deadmau5 új albuma a fórumon és a blogon egyaránt, hogy alig győztem ajánlani mindenkinek. Így hát úgy döntöttem, megérdemel ez a lemez egy blogbejegyzést, s remélhetőleg az olvasóközönség is meglesz hozzá! Ezzel pedig egy új sorozatot is indítanék blogomban, melynek keretében alkalmanként egy-egy - a tetszésemet elnyerő - zenei albumot mutatnék be és értékelnék olvasóimnak, mintegy kedvcsináló gyanánt. Ez a bejegyzés voltaképpen ennek pilotjául is szolgál, hogy kiderüljön, van-e egyáltalán az ilyen témájú bejegyzésekre kereslet az olvasók között.

Mielőtt azonban az album ismertetésébe belekezdenék, ejtsünk néhány szót Deadmau5-ról, mivel bizonyára sokaknak hiányosak még az ismereteik róla, s nevét meghallva az általa jegyzett legismertebb zenéken kívül mást nem is tudnának felsorolni.

A világhírű DJ 1981-ben Kanadában, egy Niagara vízesés melletti településen látta meg a napvilágot Joel Zimmerman néven, s jelenleg is kanadai állampolgárnak számít. A Deadmau5 nevet 2005-ben vette fel, először még csak chates nicknévként használva, később pedig zenéit is ezen a néven jelentetve meg. A névnek egyébként külön története van: Zimmerman egyik nap érdekes zúgást hallott a komputerházából, a fura hangot pedig kellemetlen szag is kísérte. Széjjelkapta tehát a számítógépet, s máris meglett az érdekes jelenség forrása: A kábelek rengetegéből ugyanis egy döglött egeret halászott ki. Ennek köszönhetően találta tehát ki magának a ’dead mouse’ nevet, ami azonban az IRC 8 karakteres limitje miatt túl hosszúnak bizonyult, így lett végül belőle stílszerűen Deadmau5. (A helyes kiejtés tehát ’dedmáusz’, nem pedig ’dedmófájv’, ahogy azt a Roxy Rádióval élen járva megannyian tévesen hiszik ;-) )

Deadmau5 mondhatni villámkarriert csinált magának, bő 1 évvel ezelőtt ugyanis még szinte sehol nem ismerték a nevét, jelenleg viszont a világ legfelkapottabb DJ-je, akiért sorban állnak a különböző országok, s hónapokra előre betáblázásra kerül minden hétvégéje. Sajnos ezidáig Magyarországra nem sikerült elhozni őt, s a legközelebbi időpont, amiben reménykedhetünk, a 2009-es nyári Balaton Sound fesztivál.

Deadmau5 sajátos hangzást, egy új stílust honosított meg az elektronikus zenében, s ennek köszönheti a siker zálogát. A tavalyi év végére teljesen unalomig csépelt electrohouse zenék helyére egy olyan új színt tudott behozni, ami újra képes volt felpörgetni a teljes elektronikus zenei világot (jelenleg már sajnos rengetegen másolják is a stílusát). Zenéiben sajátos egyvelege keveredik a progressive house, a trance, az electrohouse és a minimal stílusoknak. Ezek közül 2-3 szinte minden egyes számában fellelhető, éppen ezért zenéinek pontos stílusa szinte meghatározhatatlan, leginkább azonban a progressive house jelző húzható rá.

A DJ mára rengeteg saját zenét és elkészített remixet számlál, szinte sorra jelennek meg kezei alól az EP-k és különféle remixek. Utóbbiak közül a Morgan Page feat. Lissey - The Longest Road című szám remixeléséért idén Grammy-díjra is jelölték az ún. ”nem klasszikus zene” kategóriában.

Idén szeptemberben pedig megjelent végre az EP-k után egy saját szerzői album is, mely a mostani bejegyzés apropóját is adta! Az album a kissé érdekesen hangzó Random Album Title (”véletlen album cím”) címet viseli, melyet egyébként ha figyelmesebben szemügyre veszünk, felfedezhetjük, hogy tulajdonképpen egy anagrammával van dolgunk. A kezdőbetűket összeolvasva ugyanis a ’RAT’, azaz magyarul a ’patkány’ szó jelenik meg. No de térjünk is át ezennel az album ismertetésére!


Deadmau5 - Random Album Title

A korong 12 tracket foglal magában, melyek egy összefüggő mixet, s összesen 72 és fél perc zenei élményt nyújtanak! A könnyebb átláthatóság kedvéért sorra venném az egyes trackeket, s egy rövid kis véleményezés mellett egy-egy osztályzatot is adnék rájuk 1-től 10-ig terjedő skálán (egyik PC Dome-os blogban láttam hasonló album-értékelősdit, szal félig-meddig innen is az ötlet):

1. Sometimes Things Get Whatever - Az első track-kel rögtön bele is vágunk a sűrűjébe, ugyanis egy meglehetősen zúzós kis electro/tech house zenével indít az album. A szám Deadmau5 korábbi stílusát idézi, s a folyamatosan hallható monoton női és férfi hangú bemondások révén a zenének egy kicsit Benny Benassi-s utánérzete van. A kiállások sztem egy kicsit jobban megakasztják a szám menetét, mint kellene, azonban album kezdésnek tökéletes, így hát 8/10.

2. Complications - A 2. track könnyen ismerős lehet Deadmau5 fanoknak, a Complications kőkemény zúzdája ugyanis hónapokkal ezelőtt már nagy közönségkedvenccé vált. A zene stílusa a prog. house és a minimal között egyensúlyoz, s tökéletesen tükrözi Deadmau5 keményebb zenei oldalának hangulatát. Elsőre kissé montonnak tűnhet a folyamatos dobolás, ami azonban egyre ütemesebbé, erőteljesebbé, energikusabbá válik a szám végefelé haladva. Nekem nagy kedvencem ez a zene Deadmau5-tól, így hát 10/10.

3. Slip - A Complications után egy jóval könnyedebb, ”light”-osabb prog. house zene következik. Véleményem szerint még egy pár track erejéig kitarthatott volna a zúzda, s így egy kissé hiányérzetünk támad, hogy már vége is az album keményebbik részének. Ennek ellenére nem rossz zene ez sem, az előbb említett okok miatt azonban csak 7/10.

4. Some Kind Of Blue - Egyik legjobb track az albumon, s véleményem szerint a prog. house műfaján belül is az év egyik legjobb felvétele. Nem az a fajta kőkemény zúzda, mint a Complications, hanem itt teljes egészében a progressive stílus dominál. Ennek megfelelően kellően elvont, kellően monoton, mégis eszméletlenül eltalált, ütemes, kemény húzós alappal felvértezett zene. Nem is lehet más, mint 10/10.

5. Brazil - Itt kezdődik az album trance-esebb beütésű vonala, s a Brazil ezt kellemes, lágy dallamaival megfelelő módon vezeti fel. A többi hasonló stílusú Deadmau5 számhoz viszonyítva (pl. Contact, Not Exactly - igen erős a mezőny) viszont 8/10-nél többet nem adhatok rá.

6. Alone With You - Nagyjából ugyanazokat tudom leírni, mint az előző track esetén is. Kellemes, lágy hangzás van jelen itt is, s mivel a Brazil által megteremtett hangulat nekem jobban bejön, így ez 7/10.

7. I Remember - Az album egyetlen vokálos felvétele, mely pont a legjobb helyen töri meg egy kicsit a mix monotonitását, természetesen a progresszív, jellemzően Deadmau5-os alapot itt is megtartva. Ezen zenei alap és a lágy női vokál tökéletes összhangot képez, hasonlóan a már említett Morgan Page - The Longest Road című track Deadmau5 remixéhez. Mivel azonban utóbbit szinte lehetetlen túlszárnyalni, így 9/10-et adhatok erre.

8. Faxing Berlin (Piano Acoustica Version) - Ez mindössze egy rövid, másfél perces interlude a mixen, mely a következő tracket vezeti fel, így az értékelést is ott végezném el.

9. Faxing Berlin - Deadmau5 egyik legkorábbi olyan zenéje, ami a hírnevet is meghozta számára. A zene stílusa itt még leginkább tisztán a trance felé konvergál, persze a progressive house elemei már itt is egyértelműen felfedezhetők. A The Longest Road remixének zenei alapjához egyébként egy ehhez eléggé hasonlító motívum lett felhasználva, így a megszokott vokál nélkül nekem azóta már egy kissé üresnek tűnik ez a szám. Így is jó zene természetesen, összességében tehát 8/10-et adnék rá.

10. Not Exactly - Vitathatatlanul az album legismertebb felvétele, s így egyben legerősebb húzótrackje is. A Not Exactly nagyjából 1 évvel ezelőtt jelent meg, s valósággal megszédítette a clubok zenei világát, ezzel pedig Deadmau5 hírnevét is immáron teljesen meghozta. A zenében nagyjából azonos arányban keveredik a trance és a progressive house, illetve egy kis minimalos hangzás is fellelhető benne. Én is nagyon oda vagyok ezért a trackért, ráadásul ez volt anno a legelső felvétel Deadmau5-tól, amit megismertem. Természetesen tehát 10/10.

11. Arguru - Szintén egy korábbi Deadmau5 felvétel, ami a Not Exactly hangzásvilágát folytatta tovább. Az előbbi zene sikerét bár megismételni nem tudta, így is erős húzózenéjévé vált az igényesebb elektronikus zenei partyknak. A prog. house és a trance mellett a refrénben itt egy erőteljes electro vonulat jelenik meg, mely teljesen sajátos hangulatot kölcsönöz a zenének. A végpontszám itt is 10/10 lenne, de a Not Exactly-val és az albumon nem szereplő további legnagyobb Deadmau5 slágerekkel összehasonlítva 9/10-et adhatok csak.

12. So There I Was - Korrekt levezető zene, az előzőeknél monotonabb, elvontabb, progresszívebb hangzásvilággal. A nyitótrackhez hasonlóan ezt is 8/10-re értékelném.


Kissé szigorú pontozásom ellenére is jól látható, hogy 7/10-nél kevesebbet egyetlen track sem kapott, tehát egy nagyon jó albumhoz van dolgunk. Bár őszintén szólva akkor lepődtünk volna meg, ha Deadmau5 nem ezt a tőle elvárt kiváló szintet hozta volna.

Hogy kicsit a negatívumokról is szót ejtsek, én azért jópár Deadmau5 zenét hiányoltam a lemezről. Bár csupa jó felvételből áll így is az album, némelyik helyére lehetett volna a hasonló stílusú Deadmau5 szerzemények közül még ütősebbeket is találni. Így pl. szívesen láttam volna az albumon a progressive electro sláger The Reward Is Cheese-t, a Glenn Morrison-nal közösen elkövetett No Sudden Moves és Contact című felvételeket, a legújabb Deadmau5 szerzeményt, a Ghosts & Stuff-ot, illetve a korábbi EP-kről pl. a Sex, Lies, Audiotape, a We Fail, az Everything Before, a Stop Dance vagy a Hi Friend című zenéket. Így tehát akár dupla lemezes is lehetett volna a válogatás.

No de ne legyünk telhetetlenek, mint írtam, így is egy szinte tökéletes albummal van dolgunk, s bátran ajánlom mindenkinek, aki szereti Deadmau5 stílusát, vagy szívesen ismerkedne az igényesebb progresszív elektronikus zenékkel! Számomra a 2008-as év albuma.


Utolsó módosítás: 2008.12.17. 00:31

Hozzászólások

Razor03
1 | Razor03 2008.12.16. 14:03
Nem olvastam végig amit írtál, csak megláttam a bejegyzést, meg azt h Deadmau5 ... egyből néztem a letöltés linket, de nem látom sehol, és mivel fullra rá vagyok most kattanva ezekre a számokra, vagyis azokra melyek a múltkori ajánlóban voltak, ezért kéretik az újakat feltölteni, este pedig csekkolom az elemzést, most "sajnos" egy gépet buherálok, telepítek :)...
Barthezz
2 | Barthezz 2008.12.16. 14:18
Ezt sajnos nem tölthetem fel ;-) Az előző anyagaim saját magam által készített mixek, illetve válogatások voltak, egyfajta promóciós célt szolgáltak. Az ilyenfajta dolgok netre való feltöltése legális, lásd pl.a DJ-k oldalait, s az azokról letölthető számtalan mixet. Egy komplett album feltöltése azonban már erősen sérti a szerzői jogokat, úgyhogy az album beszerzésében így nem segíthetek, ezt mindenkinek meg kell oldania ilyen vagy olyan úton ;-)

A bejegyzést pedig olvasd azért végig, éppen amiatt írtam, hogy kedvet csináljak az albumhoz, s megvásároljátok vagy (ami a kevésbé szebb) letöltsétek valahonnan :-) Ez egyfajta kedvcsináló, ajánló, album-értékelő, ahogy a cím is utal rá.
Razor03
3 | Razor03 2008.12.16. 14:37
Igazad van, én meg nem gondoltam végig, amit írtam, az írást természetesen nem hagyom ki és a zenéket sem, csak most két gépre figyelek :).
Barthezz
4 | Barthezz 2008.12.16. 14:42
Hát igen :-D Mivel ugyebár "Fórumunkon tilos: illegális tevékenységek hirdetése, különös tekintettel a kalóz szoftverekre vonatkozóan; szerzői jogok megsértése" (idézet a FAQ-ból :-P), így alighanem ilyen esetben a bejegyzés is törlésre kerülne ;-) Másrészt pedig alapból tiszteletlenség bármilyen előadóval szemben, ha vki feltölti az albumát.

5 | ShuleyvA 2008.12.16. 19:33
Nagyon jó kis ajánló lett :-] A youtubera amúgy márt feltették a fenegyerekek az összes zenét, szóval némi link eredményesebbé tenné a bejegyzést :-) Mindenesetre fasza. Nem kapkodtad el.
Razor03
6 | Razor03 2008.12.16. 21:50
Jöhet még ilyen bejegyzés, bár úgy az igazi, ha közben hallgatja az ember :). Amint az album a birtokomba kerül, újra olvasom, amit írtál.
Barthezz
7 | Barthezz 2008.12.17. 00:23
Youtube linkeket nem akartam, hiszen ebben az esetben véleményem szerint az is wareznek számított volna. Azonn viszont gondolkodtam, hogy ki kéne vágnom egy fél perces részletet minden egyes trackből, majd azokat feltöltenem vhova és belinkelnem, de úgy gondoltam, a mai internetes korszakban senkinek semmibe nem telik rákeresnie egy olyan oldalra, ahol belehallgathat, vagy megnézni youtube-on őket, ahogy Shuley írta, vagy pedig leszedni vhonnan a komplett albumot (persze szigorúan csak belehallgatás céljából, majd pedig menni a boltba és megvenni ;-) ). Szóval több vesződséggel járt volna fél perces promokat gyártanom, minthogy vki önmaga is letudja csekkolni a zenéket ;-) Ilyen esetben sztem elég a szöveges ajánló, más oldalakon, ahol albumok értékelései vannak, is hasonló az eljárás.

Razor: Valóban érdemes azután is elolvasni, miután meghallgattad a teljes albumot, s össze lehet vetni a saját véleményezést az enyémmel. Szóval majd írjál, hogy miben értesz egyet és miben nem, tényleg kíváncsi lennék mások véleményére is!
Barthezz
8 | Barthezz 2008.12.17. 00:49
Hmm, nah ennek örülök ^^ :

Klikk ;-)

Illetve ha csak simán Deadmau5-öt ír be vki, úgy is a 6. találat :-)
Star Wars
9 | Star Wars 2008.12.18. 01:10
Végigolvastam, igényes, jó ismertető lett! Bár az album még beszerzés alatt áll, jónak ígérkezik.
10 | Mauddip 2008.12.18. 02:06
Épp tegnap olvastam a GS Decemberi számának az ajánlójában az albumról, aztán felkeltette nekem is az érdeklődésem, mert jó pár számát hallottam már az ASOT mixekben, aztán sztem megszerzem valahonnan, mert bejövős ez a stílus! ;)
Barthezz
11 | Barthezz 2008.12.18. 09:08
Örülök, hogy a ti érdeklődéseteket is felkeltette az írás, s vmennyire ennek hatására döntöttek a beszerzés mellett. Ez volt a célom vele :-)

Az album egyébként tényleg olyan, hogy aki szereti a progressive stílust, annak ez kötelező darab. ^^
LordMatteo
12 | LordMatteo 2008.12.18. 09:38
Nekem teccik^^

Köszi az ajánlást ;-)
Star Wars
13 | Star Wars 2008.12.18. 11:54
Meghallgattam, az értékelésem 10/10. A stílusban mindenképp az év albuma.

Köszönöm, hogy felkeltetted rá a figyelmem! ;)
Star Wars
14 | Star Wars 2008.12.18. 11:56
U.I.: Igaz, volt benne néhány jól ismert örökzöld, az új számok így is nagyon tetszettek, főleg az I Remember, zsírkirály szám. Talán a legjobb az albumról.
Barthezz
15 | Barthezz 2008.12.18. 12:01
Nincs mit egyikőtöknek sem. ^^ Mint írtam, ez volt pontosan a szándékom a bejegyzéssel és amint látom, össze is jött! :-)

SW: Az I Remember-t én is nagyon szeretem, s ami miatt egyedül nem kaphatta meg a 10 pontot nálam, "csak" a 9-et, az a már említett The Longest Road című zene létezése ;-) Szóval csekkold meg ezt a számot mindenképp (előadó: Morgan Page, illetve Deadmau5 Remix), a vokáltrance/vokál-prog.house kategóriában abszolút az idei no. 1 ^^
Star Wars
16 | Star Wars 2008.12.18. 12:01
És végül, de nem utolsósorban: Nagyon jó a blogod! A kedvencem a Dome-on. Csak így tovább! ;)
Barthezz
17 | Barthezz 2008.12.18. 12:03
Köszi ;-)

Nemsokára érkezik egy már beígért új bejegyzés-sorozat, ezúttal azonban a zenei témákhoz képest egészen más vizekre evezve ;-)
Star Wars
18 | Star Wars 2008.12.18. 12:57
#15: Ok, megcsekkolom.

#17: Np. Miről fog szólni az új sorozat?
Star Wars
19 | Star Wars 2008.12.18. 13:12
No meghallgattam, de nekem nem igazán jön be. Az I Remember sokkal jobban tetszik. Ízlések és pofonok.
Barthezz
20 | Barthezz 2008.12.18. 16:24
Első hallgatásra nekem is egy kicsit lightos volt, de aztán nagyon megszerettem :-) Párszor meghallgatod még és sztem te is így leszel vele ;-)

Az új sorozat pedig egyelőre még titok (kopé már tudja, páran pedig sztem erősen sejthetik ;-) ), de kb. 1 hét és kiderül! ^^
Razor03
21 | Razor03 2008.12.18. 20:44
Mostanában Barhezz legutóbbi összeállítását hallgatom, amikor csak tehetem, otthon, buszon, ebéd időben, utcán... és olyan szinten el lett találva, hogy annak is ajánlott, aki nem szereti ezt a zenei stílust, mert ezek a számok véleményem szerint nem csak a discosoknak szólnak.
Barthezz
22 | Barthezz 2008.12.19. 04:13
Oh köszönöm :-) Az ilyen kommentek különösen jól esnek, s erőt adnak a további írásra! ^^

Amúgy valóban, igyekeztem a lehető legjobban összeállítani a válogatást, kis kommerszebb kezdés, aztán egyre progresszívebb zenék, amiknek a felvezetése a régi nagy, mindenki által szeretett klasszikusok átdolgozott verziói.


Amúgy erről jut eszembe, ha még nem tetted volna meg, csekkold a 2 utolsó Zenei visszatekintő bejegyzésemet is, melyekben a 90-es évek legnagyobb trance-house slágereit gyűjtöttem egy-egy válogatás keretébe :-)

http://www.pcdome.hu/blog/barthezz/1363/zenei_visszatekinto_8_the_trance_house_classics_97_99

http://www.pcdome.hu/blog/barthezz/1325/zenei_visszatekinto_7_the_greatest_trance_house_techno_classics_egy_exkluziv_valogatas

23 | KoKo 2008.12.21. 12:26
Ezt te komolyan is gondolod?!=) Dj-ként nagyon gyenge ez az ember..., saját retek zenéit játssza, gyenge keveréssel. Producerként sem valami nagy eresztés, összeröffentette a Faxing berlint, ami szerintem is jó, na de azóta arra az egy kaptafára csinálja a zenéit... Gáz, kb mint prydz, aki a pryda aftemath-al alkotott valamit, azóta meg nulla.
Barthezz
24 | Barthezz 2008.12.23. 23:44
Hát ha te így látod, akkor így látod. Nekem viszont Pryda és Deadmau5 is nagy kedvenceim és pl. a Soundhead-en is eléggé elismerik őket, ahol azért messze nem igénytelen emberek fordulnak meg. A DJMAG toplista debütáló 11. helyezés is azért mutat vmit, de persze ízlések és pofonok...

Abban egyébként igazad van, hogy elég sok zenéje egy kaptafára készül, s valóban egy kissé sok remix-felkérést vállalt el. Ez az egy kaptafa dolog viszont szvsz majdnem az összes előadóra jellemző, ráadásul a most kitárgyalt albumon direkt úgy vannak kiválogatva a zenék, hogy mindenfajta rá jellemző stílusból csak 1-2 szám jelenjen meg.
25 | Lavar 2008.12.30. 16:09
Igényesen összeállított, szép bejegyzés lett ez. Gratula hozzá. ;-)
És persze, köszönöm is, hisz magamtól sztem nem vettem volna a fáradságot, hogy utána járjak, ki is Ő valójában. Így nem csak okosabb lettem, de legalább tudom, hogy van pár szám amit még meg kell szereznem, mert a felsoroltak közül volt, amiről egyáltalán nem hallottam.:-)
Barthezz
26 | Barthezz 2009.01.12. 21:45
Sorry, még csak most vettem észre a kommentedet, szóval örülök, hogy ennyi hasznos infóval szolgált számodra a bejegyzés! Ez volt a célom vele :-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.