Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Zeneajánló: Sterbinszky Live @ Tabu - Essential Times vol.1 (2008)

Barthezz | 2009.02.14. 16:49 | kategória: zeneajánló | 18 hozzászólás

Tavaly megkezdett Zeneajánló sorozatomat új résszel bővíteném. Ezúttal azonban nem egy albumot mutatnék be, hanem egy remekbeszabott 90 perces mixet Sterbinszky tolmácsolásában, mely véleményem szerint nyugodtan megjelenhetett volna kereskedelmi forgalomban is, annyira profi alkotás lett!

De ki is az a Sterbinszky? Kötve hiszem, hogy lenne itt bárki, aki ne ismerné nevét. Sterbinszky Károly 1972. november 10-én Budapesten látta meg a napvilágot, s a most 36 esztendős előadó Magyarország egyik legtechnikásabb, legprofibb DJ-je és producere, aki Sequence 11 néven külföldön is óriási elismertségnek és tiszteletnek örvend.

Sterbinszky nevét 1998-ban ismerhette meg az egész ország, mikoris megjelent legelső mixalbuma Hits From Club E-Play címmel. A zömében pörgős, kemény house trackeket és egy iszonyatosan jó trance levezetést tartalmazó 80 perces mix hatalmas sikert hozott, s egyben az album óriási áttörést jelentett a magyar DJ szakmában is. Sterby az összes kortárs magyar DJ-nek adott ezzel iránymutatást: „Ezt így kell csinálni, kérem szépen.”
1999-ben aztán jött a folytatás, Egy nyár a Flörtben címmel, mely még az E-Play sikerét is túlszárnyalta, s máig a legjobb magyar mixalbumnak tartják sokan - és tartom jómagam is.
Sterby sohasem a mainstream irányzatokat játszotta, hanem mindig igyekezett igényes zenével szolgálni a közönségnek, ami már ebben az első 2 albumában is tökéletesen megnyilvánult.

Az ezután következő időszakban (1999-2001) három újabb, mérsékeltebb sikerű mixalbum jelent meg Sterby kezei közül, melyek mind-mind 2 CD-s terjedelműek voltak már, különválasztva a trance-et és a house-t egymástól (The House/Trance Sounds Of Dance Tuning Disco, Megint egy nyár a Flörtben, hypeROXYd), valamint 2 saját szerzői albuma is kijött ezzel egyidőben Discography és Gates Of Mind címekkel.

Ezután stílusváltás következett, s Sterby zenéjének üteme lelassult, ám ezzel együtt még az addiginál is jóval keményebbé és progresszívebbé vált a zenéje, a house pedig teljes mértékben teret nyert a trance ellenében. Ennek keretében jelent meg 2002 és 2004 között a 4 részes AXEtázis a Palace-ban címet viselő mixalbum-sorozat.

2005-ben ismét stílust váltott Sterbiszky, s az akkoriban a klubokban igen felkapottá vált lassabb ütemű progressive house és tech-trance zenék váltak nála is uralkodóvá, s jelent meg ezt bemutatva a nagy sikerű Martini Revival címet viselő visszatérő albuma.

A 2006-os electro őrület révén aztán Sterby zenéje is „beelectrosodott” kicsit, ám mikor elkezdett kommersszé válni maga a stílusirányzat, Sterbinszky gyorsan kompenzálta ezt zenéjében, s továbbra is csak az igényesebb electro track-ekre, valamint a nagyjából 1 éve komoly térhódításba kezdő progressive house-ra és minimal-ra koncentrált. Így jelenleg is ez utóbbi stílusirányzat jellemző zenéjére.

A 2005-ös Revival óta ugyan nem jelentkezett újabb mixalbummal (amiben minden bizonnyal erőteljesen közrejátszik az internet és ezzel együtt az illegális zeneletöltések igen erőteljes elterjedése, aminek következtében nem éri meg ma már egy előadónak albumot kiadatni), azonban sorra jelennek meg így is kezei közül a jobbnál jobb rádiós mixek, illetve live felvételek, melyeket Sterby rendszeresen közzé is tesz az interneten, így szerencsére továbbra sem kell nélkülöznünk munkáit. Ezek közül is véleményem szerint a legjobban sikerült darab a tavaly ősz végén a budapesti Tabu Lounge nevű szórakozóhelyen felvett Essential Times vol.1 címet viselő mix, melynek bemutatására ezt a bejegyzést szentelném!


Sterbinszky Live @ Tabu - Essential Times vol.1

A több mint 90 percet átölelő Essential Times vol.1 címet viselő mix nem véletlenül a Tabu falai között született meg, itt ugyanis Sterbinszky talán legjobban tudja játszani azokat a zenéit, melyek nélkülöznek mindenféle kommersz elemet, s a kőkemény monoton és pogresszív zúzás kerülhet végig az előtérbe. Más szórakozóhelyeken kicsit „lightosabb” szetteket igényel tőle a közönség - jópár ismertebb felvételt is felvonultatva -, s bár nekem Sterby ezen szettjei és mixei is igencsak bejövősek, az igazi zenei tudása és profizmusa az Essential Times-ban nyilvánul meg véleményem szerint. Egyik balatoni szettjében a Deadmau5 - The Reward Is Cheese-t bejátszva Sterby maga is így nyilatkozott: "Számomra itt kezdődik a zene fogalma." ;-)

A mix 19 tracket vonultat fel, s már az első negyedórában is belecsapunk a sűrűjébe Chris Lake Deadline-ja és Deadmau5 progressive house slágere, a Complications révén! Ezután pedig a Radio Slave Grindhouse film alapján készült zenéjével megérkezik a kőkemény minimal house zúzda is, mely a teljes mix fő stílusjegyét képezi egyben. Hallható többek között Deadmau5, Dubfire (Sharam mellett a Deep Dish másik ex-tagja, aki egykori társánál jóval progresszívebb vonulatú zenékre állt rá), a rasztahajú, prog.house mester Sultan, Cirez D (aki nem más, mint Eric Prydz, s a legkeményebb zenéit jelenteti meg ezen a néven) és még megannyi ütősebbnél ütősebb pogressive electro és minimal zene a stílusra jellemző sercegő digitális zajokkal, gépi hangokkal, hatalmas felpörgésekkel és egyéb elvont motívumokkal (A Sei A - Smile For Me címet viselő felvétel pl. zenei alapjában fő motívumaként egy vízbugyogást használ fel mesteri módon).
Ahogy pedig egy ilyen kőkemény válogatásban lennie kell (pl. ha James Zabiela korábbi mixeire gondolunk), egy-két dallamosabb, „pihentetősebb” zene is megtöri olykor a monoton zúzást a New Order Blue Monday-e, Paolo Mojo Interstellar-ja, vagy a Manual De La Mare Born Slippy feldolgozása révén.

Sterbinszky tehát mestermunkát alkotott ezen mixével, az Essential Times igazi csemege mindazon hallgatók számára, akik szeretik a keményebb, progresszívebb válfaját a house-nak, szeretik a minimal és progressive electro stílust, s unják már a Bárányék, Náksiék, Hamvaiék és a többi magyar „sztár DJ” által agyonjátszott, kommersz-electro tucat-zenéket.
A mix címében szereplő vol.1 pedig minden bizonnyal arra utal, hogy hamarosan folytatás is várható, így hát mihelyt megjelenik, beszámolok róla blogomban!

Tracklist:

01. Paolo Mojo & Jim Rivers - Ron Hardy Said (Eric Prydz Remix)
02. Chris Lake - Deadline (Rene Amesz Remix)
03. Deadmau5 - Complications (Original Mix)
04. Radio Slave feat. Danton Eeprom - Grindhouse (Dubfire Terror Planet Remix)
05. Lutzenkirchen - All That Jazz (Popof Remix 01)
06. Sei A - Smile For Me (Chaim Remix)
07. FormatB - Si Pero No (Original Mix)
08. Oliver Huntemann & Dubfire - Dios (Original Mix)
09. Matt Rock - What U Feel (Deadmau5 Remix)
10. Olivier Giacomotto & DJ Tonio - Eat What You Kill (Kiko Remix)
11. Igor S feat. Lady Brian - Keep It Going (Microdinamic Remix)
12. New Order - Blue Monday (Gold Ryan & Tapesh Remix)
13. Deadmau5 vs. Jelo - The Reward Is Cheese (Original Mix)
14. Giash & Til Yali - My Little Lady (Birds Remix)
15. DJs Love Girls - Chicks On Planes (Yourdee and Frits Klaver Mix)
16. Paolo Mojo - Interstellar (Original Mix)
17. Manuel De La Mare - Born Slippy (MDLM Mix)
18. Sultan & Ned Shepard feat. Benny Blanco - Block Party (DNox Beckers Remix)
19. Cirez D - The Journey (Original Mix)

A mix korábban letölthető volt Sterbinszky myspace-es oldaláról, azonban sajnos az imént néztem és már nem elérhető. Ennek áthidalására feltöltöttem saját tárhelyemre, ahonnan bárki újra leszedheti magának, íme: ^^

Download: Sterbinszky Live @ Tabu - Essential Times vol.1

Aki pedig további Sterbinszky mixeket és live set-eket szeretne letölteni, az az alábbi linken kedvére csemegézhet! Jó szórakozást tehát mindenkinek! ^^

Utolsó módosítás: 2009.03.02. 13:18

Hozzászólások

powerhouse
1 | powerhouse 2009.02.14. 17:08
Első. Mindjárt lejön, hallgatom is.
Barthezz
2 | Barthezz 2009.02.14. 17:15
Egyébként ez volt az a mix, amiről Lavarral beszéltünk egyszer a Mit hallgatsz most topicban, s te is érdeklődtél iránta. Már akkor akartam ezt a bejegyzést, csak mivel elhúzódott kicsit az energiaital teszt, így csak most tudtam rá sort keríteni. ^^
powerhouse
3 | powerhouse 2009.02.14. 17:54
Ugyan, én januárra ígértem két bejegyzést, de szerintem március előtt nem lesz kész. Nincs kedvem hozzálátni. :D
Barthezz
4 | Barthezz 2009.02.14. 18:02
Nehéz munka a blog írás. :-D Amúgy én is mindig megcsúszom, az energiaitalos bejegyzéseket is ugyebár a téli szünetre ígértem, aztán január végére sikerült bejeznem őket. :-) Ami így utólag nem is gond, ugyanis így többen felfigyeltek a bejegyzésekre és több komment is született hozzájuk. :-P
powerhouse
5 | powerhouse 2009.02.14. 18:04
^^

Most tényleg megérné kidobni a bejegyzéseket, mert elég nagy a punnyadás a blogban.
Barthezz
6 | Barthezz 2009.02.14. 18:16
Igen, ez nekem is feltűnt, s akár 3-4 hétig is kint maradnak a főoldalon az irományok. Az energiaitalos bejegyzéseimnek igen jót tett ez, ugyanis több megkeresés is érkezett PM-ben és a kommentek között is (előbbiről még nem beszélhetek többet ;-) ).

Most viszont gőzerővel nekilátok jövő héttől a szakdolimnak, s sztem amíg nem fejeztem be (kb. április közepe), addig kis pihenőre fog vonulni a blogom - de ezt már az előző bejegyzésemben is asszem leírtam. :-)
Star Wars
7 | Star Wars 2009.02.14. 18:56
Nem elérhető a honlapod.
Barthezz
8 | Barthezz 2009.02.14. 20:33
Nos, a link újra elérhető, a sendspace-re tettem fel ideiglenesen, aztán ha minden jól megy, pár nap múlva vissza tudom rakni az extra.hu-s tárhelyemre is.
Star Wars
9 | Star Wars 2009.02.14. 20:52
Ok, már szedem is.
10 | Lavar 2009.02.15. 08:12
Aki anno nem szedte volna le a 'Mit hallgatsz most?' -ban az, most tegye meg, hatalmas mix! Most is nagyon sokat hallgatom.:-P
(Hogy én mióta vártam ezt a bejegyzést..:D)
Barthezz
11 | Barthezz 2009.02.15. 21:51
Hát még én... :-D Ugyebár december vége óta beígértem, és kb. azóta várhattál rá. :-D

Amúgy hallgassatok Lavarra, iszonyat nagy mix! ^^ Nálam is rengeteget megy gépemen, mp3-lejátszómon, telefonomról is. :-)
12 | ShuleyvA 2009.02.17. 14:49
Hm, nekem még mindig nem engedi leszedni :-o
Barthezz
13 | Barthezz 2009.02.17. 15:22
Kipróbáltam az imént, nálam működik a sendspace-es link. Próbáld meg még, sztem csak egy átmeneti zavar lehetett.
14 | ShuleyvA 2009.02.17. 18:50
Aham, már le is jött. Fasza lett eddig (most hallgatom) :-]
Barthezz
15 | Barthezz 2009.02.18. 10:20
Pedig nem sok elektronikus zene jön be neked tudtommal, örülök, hogy elnyerte a tetszésedet a mix. :-)
16 | ShuleyvA 2009.02.18. 19:18
Ez így van. Nagyon válogatós vagyok, de nem csak ebben a témakörben. Talán már mondtam is, minden jöhet, aminek van valamiféle ritmusa. Ennek ellenére még mindig a rock van előtérben :-]
Star Wars
17 | Star Wars 2009.02.20. 15:00
Na most jutottam el odáig, hogy meghallgassam. Nagyon jó! Az eleje egy kicsit lightosra sikerült, azért utána beindul rendesen. Én zúzósabb mixre gondoltam mondjuk, de nem rossz ez sem, csak kicsit elvont - ami nem feltétlenül rossz. :)
Barthezz
18 | Barthezz 2009.02.20. 22:12
Őszintén: neked mi az, ami nem lightos? ;-) Ez a mix ponthogy nem lightos, az első számot leszámítva az eleje sem. :-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.