Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

You Are The Weakest Link

Barthezz | 2009.06.20. 18:34 | kategória: egyveleg | 13 hozzászólás

Nem tudom, ki emlékszik még a hajdanán a tv2-n futó vetélkedőre, a Leggyengébb Láncszemre, mindenesetre az itthon való kutakodás közben az előzőleg tárgyalt MÁV panaszlevélen kívül egy gyerekkoromban összeírt Leggyengébb Láncszem aranyköpés listára is rábukkantam. Nos, ezt szeretném most publikálni. ^^

A szóban forgó vetélkedő / kvízműsor emlékeim szerint úgy a 90-es évek végén - 2000-es évek elején volt látható nagyjából 1 évig a képernyőkön, s igencsak nagy port kavart a közvélemény megítélésében, miközben a műsorvezetőnő Máté Krisztina is fél Magyarországgal megutáltatta magát. Tudniillik az átlag tévénéző sokszor hajlamos beazonosítani a televízióban minden nap látott szerepeket magával az emberrel, melynek egyik legszélsőségesebb megnyilvánulása az Esmeralda szemműtétjére szervezett 90-es évek eleji debreceni gyűjtőakció volt, vagy ha külföldi példát akarunk venni, anno Larry Hagman-t, a.k.a. a Dallas Jockey-ját egy idős néni kishíján agyonverte a táskájával, miközben folyamatosan „te szemét aljas rohadék, hogy merészelted ezt tenni Samanthával és Bobbyval!” felkiáltásokkal illette. ;-)

A Leggyengébb Láncszem a The Weakest Link címet viselő, külföldön addigra már több országban is lefutott kvízműsor magyar licence-ének köszönhetően volt látható a hazai képernyőkön. A játék lényege röviden az volt, hogy adásonként kezdetben 9 játékos először szépen sorban különféle témakörű villámkérdéseket kapott, s az egymás utáni jó válaszok esetén egyre nagyobb mértékben kúszott feljebb a közös kasszába gyűjtött pénzmennyiség. Ha azonban a soron következő játékos rossz választ adott vagy passzolt, az összes addig gyűjtött forint elveszett. Ennek kivédésére létezett a „Bank” nevű varázsszó, melyet ha egy játékos még a hozzá intézett kérdés elhangzása előtt kimondott, véglegesen a közös kasszához írhatta vele az addig gyűjtött pénzt – igen ám, de közben lenullázva az egyre nagyobb mértékben növő összeget, így pedig egy esetleges jó válasz esetén jóval kevesebbet zsebelhettek, mintha nem bankolt volna a játékos. Lehetett tehát taktikázni, hiszen a túlzott magabiztosság is kockázatos volt, de a túl elővigyázatos, sűrű bankolás sem volt jövedelmező.
Minden egyes kör végén szavazhattak a játékosok, kit ejtenének ki, s akinek a neve a legtöbb táblán szerepelt, az búcsúzott a játéktól. Így az utolsó körre mindig 2 játékos maradt, akik akkor már egymás ellen küzdöttek meg, s a győztes egymaga vihette haza a közösen összegyűjtött pénzt, míg a 2. helyezett üres kézzel búcsúzott.
Természetesen a végjáték miatt az utolsó körökben már nem feltétlenül a legkevésbé jól muzsikáló „leggyengébb láncszemet” búcsúztatták a játékostársak, hanem sokszor azokat szavazták ki, akik ugyan leghasznosabb tagjai voltak a csapatnak, de éppen emiatt félt a többi játékos az esetleges velük való megmérkőzéstől a döntőben.

Mindez önmagában azonban még nem lett volna túl érdekfeszítő, így a feszültséget megspékelendő, a műsorvezetőnőnek a szigorúan betartandó licence szabályai alapján igen kemény, bíráló szavakkal kellett illetnie a játékosokat, mondhatni a lehető legtaplóbb beszólásokat eszközölve feléjük, s porig alázva őket emberi mivoltukban a kamerák előtt. Nos, ezt a szerepet vállalta el Máté Kriszta, s 1 év elteltével a nagy nézői unszimpátia miatt a műsor megbukott és mindörökre lekerült a képernyőkről. Zárójelben tenném hozzá, hiszen nem ez most a bejegyzés fő témája, de felettébb érdekes, hogy pár év elteltével az ennél a vetélkedőnél sokkal alpáribb, szemérmetlenebb Big Brother a vele egyidőben elindított RTL-es Való Világgal együtt, majd később az úgynevezett kibeszélőshow-k – Maunika, Claudia, Balázs, Joshi „barát”, hogy csak a legismertebbeket említsem – óriási sikereknek örvendtek. Ennyit változott volna pár év alatt a tévénézői igényesség? Úgy tűnik, sajnos igen, s ma már sokan visszasírnák a Leggyengébb láncszemet.

Nekem viszont akkoriban tetszett ez a műsor, s sajnáltam, hogy lekerült a képernyőkről. Szerintem igen jókat lehetett közben mulatni Máté Kriszta, illetve a játékosok egymáshoz intézett beszólásain, valamint néhány villámkérdésre érkezett rendkívül kacagtató és egyben a játékos (alul)műveltségéről nagyfokúan árulkodó válaszon. Emiatt is ragadtam időnként papírt és tollat, s írtam fel néhány aranyköpést, amit tehát most, csaknem 10 év elteltével publikálnék Nektek :-) :


A játékosok válaszai „bestof” (saját gyűjtés):

Máté Kriszta: Mi a rokoni kapcsolat Thomas Mann és Heinrich Mann között?
Játékos: Mindketten írók?

MK: Hány hét van egy szökőévben?
J: Öt.

MK: Milyen súlycsoportban szerezte utolsó olimpiai aranyérmét Papp László?
J: Ökölvívás!

MK: Hányszor kerülte meg Gagarin a Földet?
J: 80-szor?

MK: Ki volt Rettegett Iván?
J: Teniszező?

MK: Mi Kanada fővárosa?
J: Berlin.

MK: Mi volt 12 évvel a mohácsi vész előtt?
J: A tatárjárás!

MK: Melyik a legprimitívebb emlősállat?
J: Öööö... vmilyen vírus?

(kapaszkodni tessék!)
MK: Hova fordult be Petőfi a vers szerint?
J: A kocsmába!

MK: Hány csapással lett világhírű XY?
J: Akkor ez egy film?
MK: Nem barkochba!

MK: Mivel lélegzik a krokodil?
J: Szájon át!

MK: Ki mondta? „Magyarország nem volt, hanem lesz”.
J: Orbán Viktor!
(a helyes válasz ugyebár Széchenyi... :-D)

MK: Ki az az amerikai tinisztár, aki saját elmondása szerint házasságáig őrzi szüzességét?
J: Brad Pitt?
MK: Neki felesége van...
(a helyes válasz ugyebár Britney Spears lett volna... :-D)

MK: Ki rendezte a Psziché című magyar filmet?
J: Hitchcock?

MK: Hány gólt kapott a magyar labdarúgó válogatott 1997-ben összesítve Jugoszláviától? 1-et vagy 12-t?
J: 1-et.
MK: Jó lett volna. 12-t.


Máté Krisztina dorgálásai „bestof” (saját gyűjtés):

- Eddig az elérhető 1.200.000 Ft-ból 120.000-et gyűjtöttek. Ez katasztrófa.

- Miért György? (kiejtésnél)
- Túl halk volt.
- Hát ez aztán indok!

- Ha így folytatják, nem lesz Önökből Dagobert bácsi.

- Ha belenéznek a tükörbe, azt hiszik, hogy ketten vannak?

- Ugye az önök könyvvásárlási szokásait nagyban befolyásolja a nappali színe?

- Egymás nevét azért ugye le tudják írni?

- László! Maga tolmács-fordító, ugye? (kiejtésnél)
- Igen.
- Akkor hát: 1. Most én fordítok Önnek hátat. 2. You are the weakest link!


Máté Krisztina dorgálásai „bestof” (ezeket pedig neten kutakodva találtam):

- Maguknak az az agytorna, ha rázzák a fejüket?

- Nem tudták, hogy Magyarországon tankötelezettség van?

- Hát, a Tudás Fáját nem az önök kertjébe ültették!

- Maguk a szomszédnál vannak? Mert hogy maguknál nincsenek!

- Menjünk inkább bújócskázni?

- Önök fej nélkül csak alacsonyabbak lennének.

- Ugye az őszi lomtalanításkor az eszüket is kitették?

- Maguk az eszüket is leadták a ruhatárban?

- Ha eldobok egy botot, azt azért visszahozzák?

- Ugye, az Önök szülei névadáskor erősen gondolkodtak a Károly és a Bodri nevek közt?

- Gondoltak már arra, hogy egyszer kiveszik a szekrény alól az Ablak-Zsiráfot?

- Mondják, önök mikor és miért érezték azt, hogy többre hivatottak, mint a konda többi tagja?

- Ugye az önök agyának 80%-át lefoglalja, hogy visszatartsák a lecsöppenni készülő nyálat?

- Felmerült már önökben, hogy vajon a könyv miért vágja el olyan nehezen a sült húst?


Hát, remélem tetszett a bejegyzés, s sikerült ébresztenem vele néhányotokban egy kis nosztalgiaérzetet, vagy csak felidézni egy apró kis darabkát a 10 évvel ezelőtti televíziózásból. :-)
Végezetül pedig megosztanék Veletek egy hajdani Gálvölgyi videot, melyben a Leggyengébb láncszemet parodizálta ki zseniális módon. Enjoy it.


update: Időközben egy kommentelő révén meglett az Irigy Hónaljmirigyes paródia is, az alábbi linken tekinthető meg! ^^ Köszönet érte Bud2-nek!

Utolsó módosítás: 2009.06.23. 09:26

Hozzászólások

Gobiakos
1 | Gobiakos 2009.06.20. 18:49
Ha nem tetted volna ide a bejegyzés végére a videót, esküszöm én linkeltem volna be! ;-)
Amúgy okés lett a bejegyzés, tetszett!
powerhouse
2 | powerhouse 2009.06.20. 19:09
Érdekes, Angliában asszem a mai napig megy a műsor. :D
Barthezz
3 | Barthezz 2009.06.20. 19:13
Gobiakos: Alap, hogy linkeltem. ^^ Kerestem az IHM-es paródiát is, ami még a Gálvölgyisnél is jobb volt, de sajnos nem találtam jútúbon. :-(

ph: Hát, a magyar tv-nézői ízlés mindig is eltért a nyugatabbi országokéhoz képest. Ami külföldön siker, az itt sokszor megbukik, amiket meg ott vesznek le a képernyőkről, itt néha hatalmas nézettségeket produkál (pl. a Rejtélyek városa sorozat ilyen volt).
KisCsirkee
4 | KisCsirkee 2009.06.20. 23:34
Tényleg érdekes, Angliában a műsor töretlen siker, és azt hiszem még a műsorvezetőt is kedvelik! :)

Amúgy jó műsor, néha szoktam nézni a BBC-n, az alázás pedig már csak ilyen. Ugyan a magyar változatra nem emlékszem igazán, de biztos meg is érdemelték.

MK: Mi Kanada fővárosa?
J: Berlin. - Ez viszont mindennél jobban üt! :D
szbszig
5 | szbszig 2009.06.21. 01:11
Te jó ég, ez még a '90-es években lett volna tényleg?... :O

Kezdem öregnek érezni magam... :D
Barthezz
6 | Barthezz 2009.06.21. 06:05
Hát igazából fogalmam nincs, mikor ment már a tv-ben. :-D Próbáltam utánakeresni neten, de semmi infót nem találtam erről. Szal a '99 - 2000 csak egy tippem volt, mert olyan 14-15 lehettem kb., amikor ez ment. :-D

Az meg meglep, hogy Angliában még mindig fut a vetélkedő, ilyenkor szívesen cserélnék velük... Nézhetünk mi ugyebár helyette Győzikét, Józsi barátot, Barátok köztöt, "Benkő feleséget keres" műsort, ésatöbbi ésatöbbi... :-S
7 | Playbahnosh 2009.06.21. 10:29
szbszig: hát ezzel nem vagy egyedül :) Mintha tegnap lett volna kb...

Bár szerintem Máté Krisztánál keresve se találhattak volna jobb műsorvezetőt erre, valahogy annyira illett hozzá a szerep. Én személy szerint jókat röhögtem a sok idiótán, akik nem bírják a kritikát, a szarkazmust és a cinizmust :D
Barthezz
8 | Barthezz 2009.06.21. 13:22
Sztem is tökéletes választás volt a szerepre Máté Kriszta, egyszerűen baromi jól állt neki a szigorú tekintet és a beoltogatások. :-D Emiatt mondjuk nem egy mocskolódó levelet kapott szegény. :-D

A legnagyobb viszont az volt, amikor a játékosok oltogatták egymást, pl. kiszavazásnál a táblára a néven kívül egy kedves kis ábrát, vagy egyéb szöveget is rajzoltak a másiknak. :-D (Ez ugye a Gálvölgyi paródiában is tökéletesen benne van. :-D ) Vagy amikor meg kellett szóban indokolni, hogy miért XY-t írták a táblára, hát mondtak néha olyanokat a másikra, hogy ha szemmel ölni lehetne, akkor az megtette volna. :-D
KisCsirkee
9 | KisCsirkee 2009.06.21. 15:03
Igen, de ha láttátok volna az angol verziót, a nő echte ugyanolyan, mint Máté Kriszta, csak szemüveges, de minden egyezik. Hanglejtés, szidás, szigorúság, szarkazmus, tisztára, mint aki a konzervatív apácazárdából szabadult, szóval a magyar választás, mondhatni ideális volt! :D
Barthezz
10 | Barthezz 2009.06.21. 15:48
Én szívesen nézném a műsor folytatását a mostani idiótábbnál idiótább vetélkedők helyett (ez a Kalandra fal pl. a televíziózás legalja már), de hát nem hinném, hogy bármikor is újra képernyőkre kerülne. :-(

Az Irigy Hónaljmirigyes paródia amúgy nincs meg véletlenül vkinek? Azon egyszerűen széjjel röhögtem anno magam. :-D
11 | Drake94 2009.06.21. 20:09
MK: Ki volt Rettegett Iván?
J: Teniszező?
Kész vagyok xD
Amúgy itt Szerbiában elég jól bírta a műsor, de mostmár itt se megy.
12 | Bud2 2009.06.22. 20:38
Itt van az IHM-es paródia, bár nagyon rossz minőség...

http://www.videoplayer.hu/videos/play/311694
Barthezz
13 | Barthezz 2009.06.23. 09:29
Ezer köszönet a linkért, frissítettem is vele a bejegyzés végét. ;-)

Ez pedig szintén egy óriási video a 10 évvel ezelőtti televíziózásból, az akkoriban futó Meglepő és mulatságos showműsor egyik zseniális álinterjúja! Nekem a könnyeim folytak és a térdemet csapkodtam még most is rajta, hatalmas nagy! :-D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.