Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

RIO Summer Festival 2009.07.30. – ATB & Chris Lake

Barthezz | 2009.08.04. 19:16 | kategória: programajánló / partybeszámoló | 10 hozzászólás

Ahogy korábban beharangoztam, idén nyáron számtalan zenei fesztivál kerül megrendezésre az ország területén. Az elektronikus zene, azon belül is leginkább a progressive house, az electro és a trance kedvelői számára igazi csemegének ígérkezett a július utolsó hetében (27. és 31. között) megrendezésre került budapesti RIO Summer Festival, mely a hely méretéhez képest meglepően erős line-uppal, s emellett igen kedvező jegyárakkal csalogatta magához az érdeklődőket az ország minden területéről. A fesztivál 4. napján nekem is volt szerencsém részt venni, s bátran kijelenthetem: utóbbi idők egyik legnagyobb partyélményében volt részem! Lássuk tehát a fesztivál csütörtöki napjának összefoglalóját!

Mint írtam, a Petőfi híd lábánál elterülő népszerű szabadtéri szórakozóhely mindent megtett annak érdekében, hogy olyan 5 napos partysorozatot szervezzen, ami képes felnőni a már nagynak számító nyári fesztiválok elektronikus zenei felhozatalához. Ennek megfelelően valóságos sztárparádéval találkozhatott a nagyérdemű, hiszen a hét folyamán látogatását tette a RIO-ban Roger Sanchez, a Morcheeba, Markus Schulz, ATB, Sander van Doorn, Laidback Luke, Chris Lake és Funkerman is! Én pedig már jó előre kinéztem magamnak a fesztivál csütörtöki napját, július 30-át, mikoris Chris Lake, ATB és Markus Schulz voltak a RIO vendégei, s hetekkel előre megváltottam a jegyem, hiszen tudtam, egy ilyen lehetőséget egyszerűen bűn lenne kihagyni! ^^

Egyik haverommal néztünk el az eseményre, s fél 11-re időzítettük a megjelenést, hiszen ekkortól volt Chris Lake fellépése kiírva. Bár jó szokás szerint sikerült némileg elkésnünk, szerencsére a szett kezdete is csúszott fél órát, így 22:45-kor még Myon és Shane 54 hangolták a közönséget, nem is rossz zenékkel! Persze mindenki ekkor már Lake érkezését várta, hiszen az est szenzációja a következő 3 DJ fellépése volt.


23:00 – 00:30: Chris Lake

Chris Lake nevéről elsőre talán mindenkinek az Only One című sláger és talán még az If You Knew, illetve a 3 évvel ezelőtti Changes ugrik be elsőre, ám a vokál-house slágereken kívül tudni kell, hogy Lake a jóval keményebb progressive house, electro és minimal vonalat képviseli szettjeiben, s ennek megfelelően készültünk is rá. Este 11-kor végre a lemezjátszók mögé állt a DJ, s óriási taps és ováció köszöntötte. Indító zenéjére, LYS San Francisco Rain-jének saját maga által elkészített remixére pedig meg is indult a tombolás ezerrel! Ekkorra már több ezer ember gyűlt össze a szabadtéri színpad előtt, de még kényelmesen el lehetett azért férni, s mi is pár méterre a színpad előtt tudtunk elhelyezkedni.

A szett első fele egy kissé lightosabban indult, aztán a végén már ment a várt folyamatos electro és minimal zúzda. ^^ Hallható volt többek között az Only One Deadmau5 Reward Is Cheese-ével összemixelt változata, avagy Mr. Oizo 10 évvel ezelőtti óriási slágerének, a Flat Beat-nek a remake-je, nah és persze megannyi nagy zene, aminek a címét perpill még nem tudom. :)

Chris Lake nem először járt idén hazánkban, hiszen március közepén már tiszteletét tette a Club Sensation-ben, s véleményem szerint – bár igen nagyot pörögtem most RIO-ban – az akkori szettje jobb volt. Ez persze betudható annak, hogy itt a késés miatt mindössze másfél órája volt Lake-nek, míg a Sensation-ben 3 órán át játszott, s ennyi idő alatt jóval változatosabb keverésre és felépítettebb szettre van lehetőség. Saját zenét most kevesebbet hallhattunk tőle (az említett Only One és a San Francisco Rain ment le ugyebár, illetve Lake és Lys vadonatúj felvétele, a La Tromba, mely meglehetősen jól sikerült prog. house darab lett ^^). A Violins-t azért hiányoltam, hiszen a Sensation-ös bulin valósággal megőrült rá a közönség. Összességében azonban nem lehetett panaszunk, Chris Lake hozta a tőle elvárható színvonalat. ^^

Minden sornál beszédesebbek azonban a videok, melyek sokkal jobban visszaadják a hangulatot! Nézzétek hát meg a partyn készült felvételeket!

Chris Lake part 1: Chris Lake vs. Deadmau5 – Only One Reward

Chris Lake part 2
Érdemes 2:20-tól mindenképp belenézni, tökéletesen mutatja azt az őrjöngést és a vastapsot, amit Chris Lake folyamatosan kapott az est folyamán! ^^

Chris Lake part 3: Dirty Funker – Flat Beat

Chris Lake part 4: szintén a Flat Beat + az utána levő track

Chris Lake part 5

Chris Lake part 6: Deadmau5 – The Reward Is More Cheese (John Made Remix)
Nah itt már tényleg ment a zúzda rendesen. :)


00:30 – 02:30: ATB

Azt hiszem, André Tannebergert, a.k.a. ATB-t senkinek sem kell bemutatnom, hiszen több mint 10 éve az európai trance-éra egyik meghatározó alakja. 1992-től a Sequential One nevű eurotrance együttes egyik tagjaként zenélt, majd 1998-ban kivált a csapatból, s megkezdte egyéni karrierjét. A 9PM című induló slágerével valósággal letarolta az összes európai toplistát, s ezzel teljesen megalapozta hírnevét, míg a ”hajlítgatós gitárhang” mondhatni ATB védjegyévé vált. Következett a hasonló zenei alapokon nyugvó Don’t Stop, illetve a Killer feldolgozás, majd a 2000-es évek elején a The Summer és a York-kal együtt elkészített Fields Of Love című slágerek. Ezután némileg hangzást váltott, s behozta zenéibe a női vokált. A Let U Go, a Hold U és a You’re Not Alone már ennek stílusában íródtak, s óriási sláger lett mindegyikükből. Az ezutáni években már vegyesebb sikerű szerzemények következtek, a Long Way Home, az Ecstasy és a Renegade viszont mindenképpen kiemelendő közülük. Idén pedig majdnem 2 évnyi szünet után ATB ismét új albummal jelentkezett Future Memories címmel, ami véleményem szerint igen jól sikerült, s újra a régi ATB albumok színvonalát idézi! A What About Us című felvétel az új album zászlóshajójaként pedig már meg is kezdte újra a hódítást a chartlisteken.
Ennyi kis bevezető után pedig térjünk rá a lényegre, s lássuk, milyen volt ATB RIO-s fellépése!

Igazából, mikor 1999-ben kissrácként először hallottam a 9PM-et, majd jött a Don’t Stop és a Killer, már akkor megfogalmazódott bennem, hogy egyszer élőben el kell jutnom ATB-re! Aztán ahogy teltek múltak az évek, annyira már nem tartozott ATB a kedvenc előadóim közé, az utóbbi években inkább a prog. house, az electro és a minimal stílusai felé mentem el zeneileg, így a fesztiválon is Chris Lake-et vártam leginkább. Végül aztán olyan szettet tombolhattam végig ATB tolmácsolásában, hogy szó szerint kő kövön nem maradt, s bizony, a fesztivál aznapi csúcspontja volt ez a 2 órás ATB fellépés! Számomra tehát több volt, mint pozitív csalódás, s egyben 10 éves gyerekkori álmom is valóra vált ezzel. ^^

Chris Lake tehát pontban fél 1-kor, a tervezett menetrend szerint átadta a lemezjátszókat ATB-nek, s ekkor mutatkozott meg igazán, hogy a fesztivál aznapi fő szenzációja ATB, illetve 2 óra múlva természetesen Markus Schulz! (Ez persze érthető is, hiszen az ATB-t és Markus Schulz-ot hallgató emberek többségétől távolabb áll a Chris Lake által képviselt prog. house és minimal zene.) Nos tehát, az emberek száma 10 perc leforgása alatt megduplázódott, s szinte mozdulni nem lehetett már sem a tánctéren, sem annak közelében. Mikor pl. kimentünk WC-re, negyed óra volt visszaverekedni magunkat a színpad előterébe. Szóval a hangulat teljesen a tetőfokára hágott, több ezer ember szinte minden track alatt felemelt kézzel tapsolt, s skandálták ATB nevét! Lake szettje alatt is hatalmas volt az ováció, de itt tényleg még képzeljetek rá 10 lapáttal a hangulatra, egyszerűen leírhatatlan! ^^

A szett egyébként egyben az új album, a Future Memories bemutatója is volt, hiszen ATB rengeteg felvételt lejátszott róla (What About Us, My Everything, Behind, Terra 260273, L.A. Nights). Emellett a korábbi slágerek közül elhangzott az Ecstasy és természetesen nem maradhatott ki a 9PM idei electro feldolgozása sem, hiszen ezen felvétel gyakorlatilag egybeforrt ATB nevével (hatalmas volt egyébként, ahogy a többi track alatt is időnként bejátszotta egy-egy pillanatra a 9PM gitárhajlítását, ilyenkor kb. megőrült mindig a közönség :) ).
A trance-esebb darabok mellett egyébként meglehetősen electro-s volt ATB stílusa, amit én személy szerint egyáltalán nem is bántam, hiszen igen közel áll hozzám ez a stílus, illetve a ”house-osabb” felvételek. A közönség természetesen erre is vevő volt, s pl. az FLG – Amplifier-t - ami napjaink egyik legnagyobb electro felvétele -, folyamosan fenntartott kézzel tombolta végig mindenki! ^^
Egyik fénypontja volt a bulinak és egyben remek húzása ATB-nek a Daft Punk örökzöld slágerének, a One More Time-nak a bejátszása, a tetőpont azonban vitathatatlanul a What About Us volt, melyet ATB nagyon okosan a szett utolsó negyed órájára tartogatott. Kórusban énekelte a közönség a refrént, eszméletlenül nagy volt!

Nah de nézzük meg itt is a jóval beszédesebb videokat! Bár készítettem jómagam is felvételeket, a youtube-on rengeteg HD videora akadtam rá, melyek minőségével értelemszerűen nem vetekedhetnek a hozzájuk képest kissé szar telós felvételeim (:-D), így hát ez utóbbiakat most mellőzném, s a HD videokat mutatnám be :) :

ATB part 1: ATB – Terra 260273, Signalrunners - Meet Me In Montauk
Érdemes a kiállás alatt ATB kezeit figyelni, ahogy a dallamot játssza az ujjaival, mintha zongorázna. Eszméletlen jól tudja hangolni egyébként a közönséget, teljesen együtt él ő is végig a zenével!


ATB part 2: ATB - Ecstasy

ATB part 3

ATB part 4

ATB part 5: Daft Punk – One More Time

ATB part 6: Fedde Le Grand – Amplifier vs. ATB - 9PM (part 1)

ATB part 7: Fedde Le Grand – Amplifier (part 2), Airscape feat. Jes - My Love (remix)

ATB part 8: ATB – Behind (EDX’s Ibiza Sunrise Remix)

ATB part 9: ATB – 9PM (remix)

ATB part 10: ATB – What About Us (part1)

ATB part 11: ATB – What About Us (part2)


Nos, a videok szerintem igen jól tükrözik azt a frenetikus hangulatot, amit ATB varázsolt a fesztiválon a 2 órás szett alatt, tényleg valami eszméletlen élmény volt!

2:30-tól aztán a keverőpultok mögé állt a DJMag toplista 8. helyén álló Markus Schulz, akit szintén óriási tapsvihar köszöntött! Az ő szettjéről sajnos már nem tudok ilyen részletesen beszámolni, mivel egyrészt az általa játszott trance már nem igazán tartozik az általam hallgatott zenei stílusok közé, másrészt olyannyira elfáradtunk Chris Lake és ATB alatt, hogy a lábainkat nem bírtuk már mozdítani. :) Így kb. negyed óra elteltével kénytelenek voltunk kivonulni a tömött tánctérről, s lepihenni a RIO kerthelyiségében. A szettet persze onnan is jól lehetett hallani, s bár mint írtam, nem nagyon szoktam a klasszikus trance válfaját hallgatni, azért megállapítható volt, hogy méltán foglalja el Schulz a DJ lista ennyire előkelő helyét! ^^

Nos, hát ennyi volt az összefoglalóm életem talán egyik legnagyobb bulijáról! Ennél nagyobb már csak augusztus 19-én a Városligeti Tónál rendezendő Zabiela – Digweed – Sasha buli, illetve az augusztus 29-ei Bónusz Fesztivál lesz, igyekszem majd azokról is beszámolni blogomban! ^^

Végezetül pedig méltó zárásként, álljon itt ATB What About Us című legújabb slágerének videoklipje!

Utolsó módosítás: 2009.10.05. 22:37

Hozzászólások

powerhouse
1 | powerhouse 2009.08.04. 19:27
Hát akkor első...

Nagy buli lehetett!
Barthezz
2 | Barthezz 2009.08.04. 22:17
Még annál is nagyobb volt. ;-)

Az ATB albumot meghallgattad már amúgy azóta? Hogy tetszett?
Steveyboy
3 | Steveyboy 2009.08.04. 22:36
Szépen összeszedted, tartalmas bejegyzés :)
Barthezz
4 | Barthezz 2009.08.04. 22:54
Köszi. :-) Hát szó mi szó, a videok rendszerezésével rendesen elvoltam. :-) Először ugyebár kigyűjtögettem a jobb felvételeket youtube-ról, illetve mivel Chris Lake-es videoból nem volt annyi feltöltve, ott saját magam is feltöltöttem 3-at. Aztán a bulin felvett hangfelvételeim alapján belőttem a videok sorrendjét is a szettnek megfelelően. De szívesen pepecselek ilyesmivel, legalább újra átéltem a partyt. :-)
LordMatteo
5 | LordMatteo 2009.08.05. 00:10
Szép kis összeállítás, jó móka lehetett :-) Megy PM.
6 | kappadi 2009.08.05. 20:31
Üdv

Személy szerint nekem tetszik az összefoglaló,egész jól sikerült!
Kiegészítésként esetleg a RIO honlapján lévő fényképek közül néhány kaphatna helyet itt is:)

Nekem is életem egyik legnagyobb partija volt, egyet kell értenem veled hogy ATB volt az est fénypontja és hatalmas volt őt ennyi idő után élőben is hallani ahogy játszik:P!


Barthezz
7 | Barthezz 2009.08.05. 23:31
Nocsak, téged is még látni itt a Dome-on? ^^ :-)

Hát igen, megérte elmennünk erre a partyra, 3000 Ft-ért meg aztán főleg bűn lett volna kihagyni. ^^ Örülök, hogy az összefoglaló is tetszett, a videok közül meg szemezgess bátran. :-)

Képeket még nem néztem a RIO honlapján, le voltam foglalva eddig a videokkal. :-D De majd pótlom azokat is. :-)
8 | kappadi 2009.08.08. 11:07
Youtube ról a videókat hogyan érdemes letölteni meik progival?
Nincs kedvem sehova regelni meg fizetni érte:)
Barthezz
9 | Barthezz 2009.08.08. 21:50
Youtube Downloader-t szoktam használni, sztem a legegyszerűbb és legjobb megoldás a youtube videok lementésére és esetleg átkonvertálásra. Google-be írd be a nevét, első találatok vmelyikén le is tudod tölteni a progit.

De a RIO-s videokkal ne fáradj, már lementettem mind a gépemre (kb. 170 MB lett összesen :D ), ha jövő héten vmikor beugrasz hozzám, akkor oda tudom adni őket.
10 | kappadi 2009.08.11. 16:02
Oké köszi, elég sűrű hetem lesz de majd csak találunk egy megfelelő időpontot!:P

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.