Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Zeneajánló: James Zabiela - Renaissance - The Masters Series Part 12

Barthezz | 2009.08.18. 18:28 | kategória: zeneajánló | 19 hozzászólás

Holnap lesz a Műjégen, a Városligeti tónál az idei nyár általam leginkább várt partyja, ahol egyszerre lép fel a progressive műfaj világszinten talán három legelismertebb képviselője, Sasha, John Digweed és James Zabiela. (Update: a party összefoglalóját a bejegyzés 10-es, 13-as és 19-es számú kommentjében olvashatjátok el.) Ennek apropóján úgy döntöttem, Zeneajánló rovatom soron következő epizódjában James Zabiela legújabb mixalbumáról tartanék egy rövid kis bemutatót!

Zabiela nevére jómagam 3 éve figyeltem fel először, mikor is kezeim közé került a 2006. novemberében tett magyarországi Events Hall-os látogatásáról készült 4 órás live felvétel. Ekkoriban kezdtem el a progresszívebb zenei irányzatok felé elmozdulni, s egyszerűen megszólalni nem tudtam a 4 óra végighallgatása után, annyira profi módon összerakott, mondhatni tökéletes DJ szetthez volt szerencsém, eszement zúzásokkal és effektekkel! Aztán nem sokkal rá egyik haverom megdobott még egy James Zabiela mix-szel, mely a 2006-os Organzza Weekend-en készült, s abban is olyan exkluzív electro felvételek sorakoztak végig, melyeket nem sűrűn hallhat az ember egy átlag buliban. Ekkor döntöttem el, hogy egyszer el kell jutnom nekem is Zabielára, hogy élőben tombolhassak végig egy ilyen szettet. Hát holnap erre is végre sor kerül ^^, bár a 2006-os hangzást, amibe anno beleszerettem, sajnos már nem hallgathatom újra egy idei szett folyamán.

A jellegzetes, hosszú szőke hajáról ismert James Zabiela éppen néhány napja, augusztus 7-én ünnepelte 30. születésnapját, s 2000-2001 óta van jelen az elektronikus zenei életben. A világsikert tehát meglehetősen fiatalon, húszas éveinek derekán már elérte. Sokan tartják - s tartom jómagam is - őt a világ legtechnikásabb DJ-jének, egyszerűen nincs más ember rajta kívül, aki ennyire játszi könnyedséggel képes hihetetlen dolgokat művelni a lemezjátszóval. A szettjei során lejátszott trackeket rendre számtalan effekttel színesíti ki, s olyan scratcheléseket, kitekeréseket vág le közben, hogy a buli végéig a földön marad a közönség álla! Bármely zenét képes úgy lejátszani, mintha egy teljesen felturbózott, remixelt változatát hallanánk, s ilyen keverésekre nem sok DJ képes élőben! A vérében van az elektronikus zene!

A bevezető után pedig térjünk rá a bejegyzés témáját képező mixalbumra, mely a Renaissance - The Masters Series Part 12 nevet viseli, s idén februárban jelent meg. A Renaissance - The Masters Series, mint az az elnevezéséből is látszik, egy mixalbum-sorozat, melynek minden egyes részének elkészítésére egy-egy világszinten erősen jegyzett DJ-t kérnek fel. Olyan nevek működtek közre a korábbi részek elkészítésénél, mint Dave Seamen, Satoshi Tomiie, vagy Hernan Cattaneo, s így kapta meg a 12. rész elkészítésének jogát James Zabiela is, aki rögtön egy 2 CD-s összeállítással ajándékozott meg bennünket!

Az 1. korongon kaptak helyet a lassabb, chill-outosabb zenék, melyek tökéletes kikapcsolódást képesek nyújtani a nap bármely szakában. Kissé elvont hangzású (természetesen jó értelemben értve :-) ), kellemes, lágy dallamok jellemzik, helyenként tört ütemű zenei alappal vegyítve, majd az album végén egy tökéletes átvezetéssel szinte észrevétlenül felpörög a válogatás, s két felvétel erejéig átcsap drum and bass-be, s teljesen a tetőfokára hág ezáltal a 72 perces mix által nyújtott élmény! Az ekkor hallható Quivver - Chasin’ A Feeling-et külön kiemelném, mert egyszerűen óriási felvétel lett. Jómagam nem szoktam DnB-t hallgatni, de ez a zene egyszerűen tökéletes! Zabiela tehát igencsak eltalálta a megfelelő track-eket és azok sorrendjét!
Ezen első CD-t egyébként azok számára is ajánlanám, akiktől távolabb áll a minimal és electro műfaja (vagy másként fogalmazva nem hallgatnak „tucc-tucc” zenéket ;-) ), itt ugyanis tényleg nem a pörgésről van szó, hanem igen kellemes, ellazító, dallamos track-ekről.

A mixalbum 2. CD-je már a Zabielától jól megszokott electro, progressive house, és minimal stílusjegyében készült, megfelelő zúzásokkal és odacsapásokkal, miközben helyenként kellemes kiállások törik meg a monoton ütemet. Nekem a Renaissance ezen második része is igen bejön, s garantáltan nem fog csalódni senki sem, akinek eddig tetszett a Zabiela által képviselt zenei stílus! Hozzá kell azonban tenni, hogy Zabiela 2-3 évvel ezelőtti mixei véleményem szerint energikusabbak, pörgősebbek voltak, s mostanra – nyilván magának a zenei stílusirányzatoknak a változásával egyetemben – némileg lelassult a zenéje, s a mixeinek lendülete. A válogatás így is szinte tökéletes lett (1-2 kevésbé bejövősebb track-et leszámítva), azonban a már említett korábbi évek szettjeinek és mixeinek frenetikus hangulatát nem képes már megteremteni.
A szintén 72 perc hosszúságú második CD-n mindenesetre így is számos óriási felvétel kapott helyet, mint pl. Komytea - Professional Killers és Afghanistan című zenéi, Sebastian Nikolai Nachtmensch-e, vagy a tökéletesen eltalált zárótrack, az Oliver Koletzki - Since You Are Gone, melyet Zabiela a tőle megszokott zseniális módon még egy plusz ütemsorral megtoldott, s az itt alkalmazott electro-s effektek révén itt végre újra előjött bennem a régebbi mixek feeling-je! Az albumon 2 saját szerzemény is hallható Zabiela legújabb, Darkness című EP-jéről: A Darkness 2.0 ugyan nem lett rossz, de azért a korábbi óriási sikerű Weird Science-szel, a No Pressure-rel, vagy a Depeche Mode – Church Of John-jához elkészített saját remixével nem versenyezhet. A Perserverance Luke Dzierzek remixe azonban hihetetlenül jól eltalált lett, s ez a tört ütemű minimal zene véleményem szerint az egyik legjobb track az albumon!

Amiről pedig még nem szóltam, az a Renaissance azon sajátossága, amivel Zabiela igazán egyedivé és különlegessé varázsolta a 2 CD-s mixet. A zenék alá ugyanis különféle utcai zajokat és emberi hangokat kevert be folyamatosan (különösen az első, chill out-os részen érzékelni ezt), ezáltal a két mix egy olyan lendületet kapott, hogy a hallgatása közben szinte úgy érezni, mintha az ember járna-kelne a mozgó, élő városban. De hát éppen ettől is olyan „Zabielás” a mixek hangulata, a mester tehát tökéletesen hozta a tőle elvárható szintet! Ha pedig értékelnem kellene: 1. CD: 10/10, 2. CD: 8,5/10

Végezetül hallgassunk meg egy kis ízelítőt a mix első CD-jéből, szóljon tehát a már említett Quivver - Chasin' A Feeling!

Utolsó módosítás: 2009.08.30. 10:47

Hozzászólások

1 | ShuleyvA 2009.08.18. 20:49
Elképesztő mennyire vágod ezeket a zenei dolgokat! Ez pont sehogy sem áll hozzám közel, de jó olvasni a sorokat, mindegyik bejegyzéssel egy kicsit okosabb lehet az ember. Köszi!
Barthezz
2 | Barthezz 2009.08.18. 22:51
Én köszönöm a kommentet, hogy bár másféle zenei stílusokat hallgatsz, ennek ellenére is szánsz rá időt, hogy az általad kevésbé ismert zenék terén is tájékozódj (nagyon kevesen képesek csak sajnos erre, s inkább leszaroznak mindent, ami nem felel meg teljesen az ízlésüknek).

Az első CD-t ajánlanám neked is, gyakorlatilag bármikor berakható háttérzeneként, mivel nagyon kellemes, ellazító track-ek sorakoznak rajta (a DnB pedig csak az 50. perc után jön :-) ). A második CD viszont már tényleg csak egy szűkebb rétegnek, a műfaj kedvelőinek ajánlott, hiszen egy ilyen téren szűz fül számára nem éppen a progressive electro és a minimal az, amit elsőként el tudna viselni :-), jóllehet, ezen zenék számítanak a legigényesebbnek a műfajon belül.
LordMatteo
3 | LordMatteo 2009.08.19. 01:06
Sry, holnap elolvasom, de ez kiszúrta a szemem: halgassunk

Ha kijavítod töröld is a kommentet pls, majd holnap írok bővebben most fáradt vagyok.
Barthezz
4 | Barthezz 2009.08.19. 01:25
Nem szokásom törölni az ilyen jellegű észrevételeket, szal köszi hogy szóltál, javítottam is. :-) Kicsit kapkodva maradt időm az átolvasásra, így maradhatott benn ez az elgépelés.
LordMatteo
5 | LordMatteo 2009.08.19. 01:27
Na, mégis elolvastam, be fogom szerezni a művet!

Viszont apró kiegészítés, hogy a Depeche Mode – Church Of John c. szám Zabiela sajátja, a Depeche Mode eredeti számának címe John the Revelator.
Barthezz
6 | Barthezz 2009.08.19. 01:38
Jaja, tudom, hogy mi az eredeti címe, csak nem akartam már túlcicomázni a mondatot. :-)

Egyébként hivatalosan ez az említett felvétel neve, szal a te verziód sem teljesen stimmel ;-) :

Depeche Mode vs. The Church - Church Of John (James Zabiela's THIEFschwartz Mix)
LordMatteo
7 | LordMatteo 2009.08.19. 01:43
Hoztá' párnát megfejellek itt aszóóó hááátsd ne kötekedjél :-)
8 | Pyrogate 2009.08.19. 09:13
jó bulit mára:)
Barthezz
9 | Barthezz 2009.08.19. 11:03
Köszi. ;-)
Barthezz
10 | Barthezz 2009.08.20. 15:20
--- A party összefoglalója, nem írnám külön bejegyzésbe, hanem ide a kommentek közé teszem be. ---

Nah megvolt a party, meglepetésünkre Zabiela kezdett, így szettjének az elejéről sajnos lemaradtunk. :-( Így is óriásit játszott, bár az elején kicsit lightosabb volt. Volt tört ütemű zene, electro, minimal igen jól vegyítve és természetesen számtalan effekt, 1 percen át tartó scratchelés, sok-sok kitekerés, úgyhogy azt kaptuk a Mestertől, amit vártunk. ^^ Saját zene mondjuk nem igazán volt tőle, de mivel az első fél óráról lemaradtunk, elképzelhető, hogy akkor ment le a Perserverance, esetleg a Weird Science.

Digweed és Sasha következtek utána ebben a sorrendben (majd aztán back2back-ben). Ők is hatalmasat játszottak, viszont az ő zenéjük kicsit egysíkú volt számomra (minimal, ill. minimaltechno zúzda végig, néha azért 1-2 prog. house-zal vegyítve), így egy idő után túl monotonná vált a zene és annyira már nem élveztem... Zabielában éppen ezt szeretem, hogy igen sokszínű zeneileg egy-egy szettje, s nemcsak a nonstop zúzás megy, hanem az electro-s és a tört ütemű zenék is jelen vannak (sőt, inkább ezek a jellemzőek), nah meg maga a játéka, amit a lemezjátszóval művel, az megér már mindent!

A hangulat hatalmas volt, a kivetítő csillagos ötös, hol az aktuális DJ játéka ment rajta óriásira kivetítve (pl. messziről olyan volt, mintha Zabiela megnőtt volna 5-ször akkorára és úgy játszana, így jól lehetett végig látnia DJ-t, szal zseniális), hol pedig mindenféle elvont, a zenéhez illő képsor, mint pl. kalapáccsal zúzó munkások, felgyorsított forgalom a városban, bolygók képei, M1 szignál :-D, stb.

Ami nem tetszett, az egyrészt a hangosítás. Sajnos csak a színpad közelében volt megfelelő a hangerő, a távolabbi részeken igen halk volt a zene, elkélt volna oda is pár hangfal. Illetve a fénytechnika ugyan jó volt, de azért 1-2 lézerrel lehetett volna színesíteni még...

Másik dolog, ami nem tetszett, az pedig a tömegnyomor. Egy 7-8000-en biztosan voltunk, s még a színpadtól 100 méterre is alig lehetett megmozdulni, 20 perc volt egy WC-re való kimenetel. Ezt pedig sajnos az is elősegítette, hogy a színpadot mindkét irányból beszűkítették egy-egy korlátsorral, ennek nem tudom, mi értelme volt. Így csak egy irányban lehetett elhagyni a táncteret - átverekedve a tömegen, másrészt a korlát teljesen beszorította az embertömeget középre...
A WC-knél is óriási sor volt. Bár rengeteg mobil WC-t helyeztek el, sztem több kellett volna...

Piros pont viszont a pultoknál való kiszolgálásért, a nagy tömeg ellenére meglehetősen gyorsan sorra került ott az ember, szorgosak voltak a pultoslányok. És piros pont azért is, mert odlalt rengeteg ülőhelyet létesítettek, így nem történt az, mint néhány korábbi Műjéges bulin, ahol sehova nem lehetett szinte leülni.
11 | ShuleyvA 2009.08.20. 18:02
Nah, király lehetett. Én több ok miatt is irtózom egyes diszkóktól, egyik pedig az általad is említett tömegnyomor. De az, hogy ennek ellenére még ülő hely is volt és viszonylag minden rugalmasan ment egy ilyen bulin, azért már kis ötös jár.
Barthezz
12 | Barthezz 2009.08.21. 08:43
Hát kis ötös semmiképp nem jár, mivel mondom, ponthogy nem volt jól megoldva a tömeg kezelése. A 2 oldalsó rács miatt alaposan leszűkítették a táncteret, s a színpad elől sokkal egyszerűbb lett volna oldalt távozni, de így 150 méternyi tömegen kellett mindig keresztülverekedni magunkat... Egyik haver éppen ezért nem is jött el, mert mondta, hogy tavaly Sasha-n ugyanez volt, s tartott tőle, hogy most is le lesz rácsozva. Igaza lett sajnos...
Barthezz
13 | Barthezz 2009.08.21. 19:19
Egy zárszó még azért a városligeti partyhoz, mert a konklúziót lehagytam:

Számomra mégsem ez volt az év bulija, pedig nagyon készültem rá... A tömegnyomor, a színpadtól távolabb igen halkan szóló zene alapból rányomta a bélyegét az egészre, másrészt Zabiela igen keveset játszott csak, holott ő teljesen le tudta volna venni a lábáról a közönséget, ha folytatja a szettet. Sasha és Digweed nagyon zúztak, de túlságosan monotonak voltak és 20-30 perc után megunta az ember... Szóval ennél azért jóval nagyobb partyra számítottam.
14 | KoKo 2009.08.22. 16:40
Szeva!

A lemezről pár szót: a hangok, effektek az egész első cd alapja, ez az igazi újítás benne, ezeket ő vette fel, épp amerre járt, ez benne a szép, a lemezhez készült három részes promo blogban el is meséli a lemez történetét. A második cd nekem is tetszik, de van 2-3 nagyon nem oda illő zene, ami teljesen kilóg a sorból, pl a Draziek rmx, meg a Darknes is, érthetetlen miért kerültek ezek is fel, talán a jobb ep eladások miatt?!

Depeche Mode vs The Church az egy mash up. Weired scinece-t meg már évek óta nem játssza, amúgy biztos nyomott saját rmx-et, Orbital vagy (és) Radiohead tuti lement. Szerintem ezt a minimalozást, electrozást ne eröltesd, mivel ma már a minimal elég ritka a mixeiben, ahogy az agyament elektro is, mind a kettő 2006 körül volt jellemző, lásd Events hall-os mix. Sasha Digweed sem minimalt játszik szerintem! (Ha minimalt akarsz hallani, akkor keresd fel pl. Hawtin soundcloud profilját.) Amúgy meg ajánlom az új promo mixeit JZ-nek, hála az égnek van remény....
Barthezz
15 | Barthezz 2009.08.22. 20:42
Köszi az infokat és a kiegészítéseket! (És persze a pár hónapja való ajánlást is a Music Club topicban, hiszen emiatt szereztem be az albumot magamnak. :-) ) 1-2 Zabiela mixhez tudnál esetleg linket adni? Sajnos csak egy 30 perces promo mixet találtam az újabbak közül.

Stílusok terén meg valóban nem könnyű eldönteni, ki mit is játszik. Ha a 2006-os Events Hall-os mixet nézzük, akkor a mostani buli zenéi tényleg nem electro és minimal, bár az Events Hall-os is electro volt inkább sztem, az első 2 track volt minimal, aztán jó darabig electro ment rajta.
Viszont akkor Digweed és Sasha stílusára melyik zenei műfaj húzható rá a legjobban? A prog. house sem igazán fedi le sztem, az electro náluk egyértelműen nem, minimal határaival pedig teljesen én sem vagyok tisztában, meddig nevezhető egy zene annak.
16 | KoKo 2009.08.22. 23:02
soundcloud-os profilját nézd meg, ott találsz letölthető mixet, tracket is! 30 perce promo mixe nem nagyon volt, asszem idén, hacsak nem valami újra adás.

Nem kötözködés képpen, de ez az electro nekem azt a szart jelenti jelenleg amit pl. Andro erőltet, minimal meg az events hallos mixben se sok van, Adam Bayer az igen meg még 1-2 zene max. Jz mostani zenéi meg emgint kezdenek jók lenni, február után nagyon leadta, összes kikerült live mixében ilyen 1-2 éves zenékkel operált, tiszta gáz volt...

Sasha Digweed meg house, progi és tech talán. Ha pl. jó Sasha mixet akarsz akkor szerezd be Sasha - Live @ Sky Club - St. Julians - Malta (20-12-2008) vagy az Involver 2-t. Iszonyatosan jó mind a kettő mix!
Amúgy meg mára a zenei stílusok elégé elmosódtak, nem lehet így elkülönöíteni a dolgokat...
Barthezz
17 | Barthezz 2009.08.23. 18:50
Köszi a tippeket, utánuk nézek ezeknek!

Zenei stílusokat meg valóban képtelenség ma már elhatárolni egymástól, a szóban forgó Zabiela albumra sem tudnék mit mondani, ha stílus szerint be kéne sorolnom vhova... Talán a progressive house a legtágabb gyűjtőkategória ezen zenékre.
Barthezz
18 | Barthezz 2009.08.24. 12:42
Nah megnézegettem a soundcloud-os mixeket, tényleg igen jók vannak fent!

A "James Zabiela Live in El Paso 14th June" mixen az 51-56. perc között menő zenének a címét nem tudod esetleg? Erre határozottan emlékszem, hogy játszotta JZ a Műjégen, illetve megnéztem a Radiohead-es remixét és valóban, az is volt. ;-)
Barthezz

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.