Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Zeneajánló: Deadmau5 – For Lack Of A Better Name (2009)

Barthezz | 2009.10.27. 15:33 | kategória: zeneajánló | 13 hozzászólás

Blogom zeneajánló rovatát éppen 1 éve kezdtem Deadmau5 Random Album Title nevet viselő első szerzői albumának bemutatásával. Most, 1 év elteltével pedig meg is érkezett a második Deadmau5 LP, mely folytatva a „nem adunk címet” hagyományt, a For Lack Of A Better Name („Jobb név híján”) elnevezést kapta. Nézzük hát, hogyan vizsgázott nálam!

A világ legismertebb "döglött egere", a semmiből azonnal a DJMag toplista előkelő 11. helyére berobbant kanadai DJ, Joel Zimmerman idén sem hagyta abba a slágergyártást, s az elmúlt időszakban is számtalan olyan remixet és új felvételt kaptunk tőle, melyet a világ klubjaiban szinte mindenhol előszeretettel pörgetnek a DJ-k, mindenki megtalálva a stílusának leginkább megfelelő hangulatú zenét közöttük. A rengeteg megjelent EP és remix után mindannyian várva vártuk tehát az új szerzői albumot, mely szeptember végén meg is érkezett a boltok polcaira, s jelentem, sikerült túlszárnyalnia a tavalyi albumot, s egy még egységesebb, zeneileg még összetettebb munkát kaptunk kézhez általa!

Hasonlóan a Random Album Title-höz, a For Lack Of A Better Name is 2 féle változatban került kiadásra, az albumon helyet foglaló 10 felvétel ugyanis különálló trackekként, illetve egységes mix formájában is megvásárolható. Míg előbbi inkább a DJ-k számára jelent előnyös megoldást, otthoni hallgatásra az utóbbi változatot javaslom, hiszen az összemixelés által jóval egységesebb képet alkot a 10 felvétel, ráadásul a szóló változaton nem szereplő 1-2 igen hangulatos átvezetés is helyet kapott a mixen.

A tavalyi bemutatómhoz hasonlóan itt is végigmennék az album egyes trackjein, s külön-külön értékelném őket!


1. FML

Deadmau5 nem teketóriázott sokat, s már az album nyitányában belecsapott egyenesen a sűrűjébe! Az FML nem más ugyanis, mint egy kőkemény progressive electro zúzda, kissé már-már betegesen brutálisra sikeredett részekkel. Szerintem igen jól eltalált kezdése a 65 perces mixnek, a többi trackhez viszonyítva pedig 8/10-et adnék rá.

youtube link: Deadmau5 – FML

2. Moar Ghosts 'N' Whatever

A Random Album Title-ről anno erősen hiányoltam Deadmau5 akkori legújabb húzóslágerét, a Ghosts 'N' Stuff-ot, mely kicsit megkésve ugyan, de 2 féle változatában is megérkezett a 2. albumra. A Moar Ghosts 'N' Whatever az eredeti zene átdolgozott, kissé kommerszebb hangzású electro változata, mely tulajdonképpen felvezeti a jól ismert verziót az albumon. Az FML zúzdája után tehát némi lazítás következik most, ám az album egységét így sem töri meg a zene, s a populárisabb hangzása ellenére sem lett rossz darab! 8/10

youtube link: Deadmau5 – Moar Ghosts 'N' Whatever

3. Ghosts 'N' Stuff (feat. Rob Swire)

Az album legismertebb, s egyben húzófelvétele, az eredeti Ghost ’N’ Stuff is átesett az elmúlt hónapokban egy kisebb feltupírozáson, a jól ismert zenei alap ugyanis ötvözésre került a világszerte népszerű DnB együttes, a Pendulum frontemberének, Rob Swire-nek vokáljával, s egy videoklip is elkészült ehhez a változathoz. A vokál meglepően jól passzol a már ismert alaphoz, ennek ellenére véleményem szerint az 1 évvel ezelőtt berobbant instrumentális változat jobb volt, s a vokál révén a populárisabb irányba indult el a zene. Így tehát 10 pont helyett 9/10.

youtube link: Deadmau5 feat. Rob Swire – Ghosts 'N' Stuff

4. Hi Friend!

Az MC Flipside-dal közösen elkövetett Hi Friend! nem mai darab már, tavaly nyár környékén jelent meg az EP, s az előző albumról hiányoltam is eme felvételt. Most azonban azt mondom, mégsem a legjobb ötlet volt az új albumon szerepeltetni, hiszen míg 1 évvel ezelőtt imádtam ezt a zenét, mára kissé megkopott, s az FLG-re emlékeztető „electro-funk-os” hangzása kilóg némileg az album egységéből. Azért természetesen továbbra sem rossz darab, de az előző albumon lett volna inkább a helye. 7/10

youtube link: Deadmau5 feat. MC Flipside – Hi Friend!

5. Bot

Nos, az 5. tracktől kezdődően ismét megindul az album nyitózenéje által felvezetett progis vonal, s ez a hangzás most már kitart egészen az album végéig! Az igazi zenei csemegék tehát innentől következnek! :-) A Bot-ot már jól ismerhetjük egyébként Deadmau5 egyik tavaszi EP-jéről, s egy igencsak ütős minimal / prog. house felvételt hozott össze általa! 9/10

youtube link: Deadmau5 – Bot

6. Word Problems

A Word Problems szintén tavasszal debütált az egyik Deadmau5 EP-n, s már akkor nagy kedvencem lett a felvétel. Igazi monoton, beteges kis zúzda, kőkemény progressive house a javából! Az album legjobb felvétele a Strobe mellett, így hát egyértelműen 10/10.

youtube link: Deadmau5 – Word Problems

7. Soma

Az előző 2 zenéhez képest némileg gyengébbre sikerült prog. house darab, akusztikus kiállással és a montoton zúzás váltakozásával. Így sem rossz zene különben, az album második felén helyet foglaló trackekhez képest azonban csak 7/10.

youtube link: Deadmau5 – Soma

8. Lack Of A Better Name

Az album névadó zenéje, mely szintén a prog. house stílusú trackek sorát gazdagítja, némi minimalos beütéssel karöltve. Nem lett rossz, s egész jó kis monoton - némileg lightosabb - veretés, a java azonban még csak a következő 2 felvétel során érkezik! Így tehát 8/10.

youtube link: Deadmau5 – Lack Of A Better Name

9. The 16th Hour

A mix végéhez közeledve megérkezett Deadmau5 jól ismert trance-es vonala is, mely azonban alapos megújuláson esett keresztül a korábbi elszállósabb stílusú zenéihez képest. A The 16th Hour egy igen profin összerakott, energikus darab lett, egy gyönyörű, dallamos kiállással felvértezve. A Word Problems és a Strobe után nekem ez a 3. kedvencem az albumról. 9/10

youtube link: Deadmau5 – The 16th Hour

10. Strobe

A legvégére tartogatta Deadmau5 az album legnagyobb durranását, a Strobe című felvételt, mely korábbi EP-in még nem szerepelt, így a For Lack Of A Better Name-en debütált. A Strobe egy elképesztően jó tech-trance darab, melyet ráadásul egy fülbemászó, több mint 3 perces akusztikus rész vezet fel. Tiestonak már most szinte minden szettjében egyik alapzenének számít, így könnyen hasonló sikereket érhet el ez a felvétel a jövőben, mint másfél - 2 évvel ezelőtt a Not Exactly! 10/10

youtube link: Deadmau5 – Strobe


A 10 track értékelésének végére érve azt hiszem, nem kell különösebben magyaráznom, hogy egy elképesztően jó albumot hozott össze Deadmau5, melynek ott a helye mindenkinek a gyűjteményében, aki a stílust kedveli! Az 1 évvel ezelőtti Random Album Title-höz képest egy még kiforrottabb összeállítást kaptunk kézhez, s míg ott elsősorban az ismertebb felvételeken, s a populárisabb hangzáson volt a hangsúly (az sem volt rossz persze!), addig a For Lack Of A Better Name már egy jóval progresszívebb hangzásvilágot jelenít meg. Egyetlen track-et hiányoltam mindössze róla, a tavasszal debütált Clockwork Helvetic Nerds által elkészített remixét, de ez legyen az album legnagyobb hibája. ;-)

Utolsó módosítás: 2009.10.27. 21:44

Hozzászólások

powerhouse
1 | powerhouse 2009.10.27. 15:49
Az "el szállósabb" stílus valami hispán underground agyszülemény?
Barthezz
2 | Barthezz 2009.10.27. 16:06
Grrr, javítottam, nem tom miért írtam így... Sok lesz már amúgy a rovásodon ezen a héten, péhá! :-D
LordMatteo
3 | LordMatteo 2009.10.28. 02:20
Még nem hallgattam az albumot, egyelőre az Ákos 40+1-t kell megemésztenem, mert nem lehet azon csak úgy átsiklani...de már beszerzés alatt van ez is, köszi az ajánlást, azt hiszem jó lesz ez ;-)

Amit küldtem PM-t először, olvasgassad csak, és próbáld megfejteni :D
Star Wars
4 | Star Wars 2009.10.28. 11:43
Jó cikk lett! Azt hiszem, itt az előző albumhoz hasonló, remek lemezzel állunk szemben. Minden szempontból jól el van találva, és míg az előző albumán a trance-esebb stílusát mutatta meg Mau5, ezen már inkább a prog. house dominál.

Az egyetlen negatívum talán az, hogy pl. a Hi Friend! nem mai szerzemény már, és a Ghosts 'n Stuff-al együtt megkopott már kissé, bár utóbbi talán jobb, hogy nem az eredeti verziójával szerepel a lemezen, mivel azt már rongyosra hallgattam. :-) Szerintem azzal oldhatná meg Deadmau5 ezen problémákat, ha kevesebb kislemezt adna ki, és az album megjelenése előtt csak 1-2 számot publikálna, így kellően újszerű hatása lenne a kiadott nagylemeznek.

De ezek eltörpülnek az album pozitívumai mellett, hisz' kis híján tökéletes albumról van itt szó, és azt hiszem, alaposan rászolgált Joel ismét a Deadmau5-imádatomra. :-)

10/10
Barthezz
5 | Barthezz 2009.10.28. 11:59
"Szerintem azzal oldhatná meg Deadmau5 ezen problémákat, ha kevesebb kislemezt adna ki, és az album megjelenése előtt csak 1-2 számot publikálna"

Isten ments, mit hallgatnánk akkor addig, amíg 1 éven keresztül nem jön ki az új album? :-D Inkább az új EP-ket kellene jobban nyomatnia, pl. a Ghost 'N' Stuff és a Hi Friend! már az előző album idején is kijöttek, de arra még nem tette fel őket. Vagy most is már van 1-2 új EP, pl. a Play Us Out, ami meg nem került rá erre az albumra. :-)
powerhouse
6 | powerhouse 2009.10.28. 12:18
Barthezz: EP meg LP minek a rövidítései?
Barthezz
7 | Barthezz 2009.10.28. 12:28
Gúgli a te barátod. ;-)

Angolul nem tudok számára röviden:

EP = Extended Play = olyan hivatalos kiadvány, ami általában 3-4-5 felvételt tartalmaz, s nagyjából a magyar "maxi" kifejezéssel egyenértékű

LP = Long Playing record = vagyis a klasszikus értelemben vett album angol rövidítése, ami ugyebár 10-20 tracket is magában foglalhat
Star Wars
8 | Star Wars 2009.10.29. 11:39
#5: Igen, ez is igaz, tehát az arany középutat kellene megtalálni ebben, hogy ne ismerjük már a lemezen szereplő számok 80%-át, de adjon is ki azért zenéket időnként. :-)
Barthezz
9 | Barthezz 2009.10.29. 20:47
Nekem az FML, illetve a 4 utolsó track volt új az albumon, szal ha azt nézzük, itt már 50%-os volt ez az arány. :-) Ezzel már sztem nincs gond, a már ismert trackek közül egyedül a Hi Friend! volt az ugyebár, ami már ezen az albumon nem éppen volt időszerű. A Ghosts 'N' Stuff húzózene ugyebár, a Bot és a Word Problems pedig megérdemelték a szerepeltetést. ;-)
Star Wars
10 | Star Wars 2009.10.31. 01:54
Deadmau5 - This Noise

Ezt nem tudod véletlenül, hogy mikori zene, és melyik lemezen van, ha megjelent egyáltalán?

Ha pedig nem ismernéd, akkor csek it áut, jóféle progis Mau5-féle zúzda. ;-)
Barthezz
11 | Barthezz 2009.10.31. 02:09
Hát a This Noise éppenséggel abszolút nem nevezhető új darabnak, mivel kb. 2 éve adhatta ki Deadmau5 egy EP-n. :-P De nem baj, lényeg, hogy kis késéssel, de azért ráakadtál. :-D
Star Wars
12 | Star Wars 2009.10.31. 02:30
Hát már megvan régen a gépemen, csak gondoltam megkérdem, hogy mégis mikor követte el. :-D Korábban a Hi Friend!-el társítottam "elveszett"-ként, de az végül csak felkerült az albumra. :-)
Barthezz
13 | Barthezz 2009.10.31. 10:10
Ha tudnád, hány olyan zenéje van még, ami egyik albumon sem szerepelt... ;-) Legalább még 3-4 album kijönne belőlük, pláne, ha a remixeket is hozzászámítjuk. :-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.