Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Energiaital teszt – 3. tesztkör: B – D

Barthezz | 2010.04.23. 18:39 | kategória: energiaital teszt 3. tesztkör | 8 hozzászólás


A mostanában jellemző kissé megfogyatkozott szabadidőm és az előző bejegyzésben említett képtárolási probléma miatt alaposan megcsúsztam a teszt soron következő részével, szóval emiatt sorry mindenkitől. Nah de ami késik, nem múlik alapon végül csak elkészültem vele! A csúszás gyümölcse ráadásul az lett, hogy a korábbi képeket áthelyezve az újdonsült Google Picasa tárhelyemre immáron végre egységesen, galériába rendezve végiglapozgatható mindhárom tesztkör összes energiaitala. ^^ (Ahogy erről az előző, technikai jellegű bejegyzésben már beszámoltam.) Sokat tehát nem is rabolnám az időt, s bele is vágok a mára való 6 energiaital ismertetésébe!


Buffalo Classic, Buffalo Natural és Buffalo Junior

A külföldön már ismertebbnek számító, western-hangulatot árasztó dobozú Buffalo energiaital-család még nem kapható hazánkban, az előző tesztkör révén azonban kapcsolatba lépett velem a leendő magyar forgalmazó, s mindhárom bevezetésre kerülő termékváltozatból 2-2 példányt tesztelés céljából a rendelkezésemre bocsátott. Lássuk hát, én milyennek találtam őket!

A Buffalo-nak tehát 3 fő változata van: A Classic képviseli a hagyományos tutti-frutti ízvilágot, a Natural a gyümölcsízű változat, míg a Junior értelemszerűen a gyerekeknek készült, s nem tartalmaz koffeint (ez tehát nem is energiaital valójában). Pár hónapon belül a Classic és a Junior változatok bevezetése várható, majd a siker függvényében idővel megjelenhet a boltok polcain a narancssárga Natural is.

Első ízben a kék dobozban helyet foglaló Buffalo Classic-ot teszteltem. Az összetevőket megnézve gyorsan szembeötlött, hogy az ital nem tartalmaz taurint, helyette az egészségesebbnek számító – és manapság egyre gyakrabban alkalmazott – guarana található meg benne, míg a koffein a szokásos 32 mg / 100 ml mennyiségben került bele. Ízre engem a középkategóriás italokra emlékeztetett, mint pl. a Blue Bear, vagy az Adrenalin. Szóval nem annyira kiemelkedő, de a még simán iható kategória.

A narancssárga dobozú Buffalo Natural-t próbáltam ki másodszorra. Ebből rendhagyó módon 330 ml-es kiszerelést kaptam, de a leendő bevezetés után ebből is 250 ml-es doboz lesz majd kapható nálunk. A Natural neve kissé megtévesztő amúgy, az ember arra asszociálna, hogy ez a változat csak természetes összetevőket tartalmaz, mint pl. a Watt Natura. Ennek ellenére hatóanyagait tekintve teljesen megegyezik a Classic-kal (32 mg koffein + guarana). A Natural szó tehát itt a gyümölcsös ízesítésre utalhat, ami mondjuk a narancssárga színű doboz miatt eleve nem meglepő. :-) A Rockstar, vagy a Monster rendkívül finom gyümölcsös változatai után elég erősek az elvárásaim ilyen téren, így ehhez képest némileg csalódnom kellett, hiszen egy viszonylag átlagos citrusos-féle ízt kaptam. A korábban tesztelt Sex Up 69-hez, vagy az X!R-hez hasonlít talán leginkább (az íz mellett világos színében is), ami mellett itt némi karamellás beütést is érezni lehet. Szóval ez sem rossz egyszer, de sajnos nem annyira kiemelkedő, hogy rendszeresen ezt akarjam fogyasztani.

Mint említettem, a Buffalo Junior a gyerekeknek szánt, nem energiaital változat, mely a tutti-frutti ízzel igyekszik azt a hatást kelteni, mintha ők is energiaitalt innának, mégsem terheli a szervezetüket koffeinnel. Hasonlóval már próbálkozott az Adrenalin (Adrenalin Kid) és a Kerozin is (Kerozin High School Musical), de ezeket nem vettem be a tesztelésbe korábban, hiszen abszolút nem számítanak energiaitalnak. Mivel a Buffalo Juniort azonban megkaptam kipróbálásra és véleményezésre, így hát helyet kapott a 3. tesztkör italai között. :-)
Nos, a kid-változatok valóban nem nekem valók, az íze ugyanis borzasztóan túlcukrozottnak tűnt, s alig bírtam meginni. Persze ha most lennék 10-12 éves, lehet éppen ezért ízlene, bár szerintem ez esetben is meglehetősen édesszájúnak kellene lennem hozzá. :-) Egyébként érdekesség, hogy a mellőzött koffein és guarana összetevők helyett az inkább sportitalokra (és elvétve egy-két energiaitalra) jellemző L-karnitin kapott helyet, ami azért piros pont a többi E-betűs adalékokkal teletömött gyerekeknek szánt energiaital utánzatokkal szemben, s így talán némileg egészségesebb - persze a túlzott cukortartalmat ez sem egyensúlyozza, s a saját gyerekeimmel biztosan nem itatnék ilyeneket. (Mielőtt bárki félreértené a mondatot, nem, nincs gyerekem!)

Első ízben tehát a Classic és a Junior változatok kerülnek forgalmazásra nálunk, s elvileg 200-250 Ft körül várható az áruk. Véleményem szerint ez kissé magas, hiszen a Buffalo így drágább lenne a Bomba! – Burn – Hell hármasnál, míg ízre inkább a középkategóriás, 150 Ft körül kapható italoknak felel meg. A taurin helyett a guarana összetevő persze dobhat azért rajta, de véleményem szerint csak egy 200 Ft alatti árral állhat tartósan helyt a kiélezett energiaital-versenyben.

kép: a Buffalo Classic, Natural és Junior (energia)italok


Cannabis és Cannabis Sugarfree

A Cannabis szintén kissé kakukktojásnak számít gyűjteményemben, hiszen ez sem kimondottan energiaital. Helyette a "motivation drink", vagyis motivációs ital felirat olvasható a dobozán, ami valószínűleg arra akar célozni, hogy jobb lesz tőle az ember kedve. :-) Erre szolgálhat eszközül az összetevők között – stílszerűen – megtalálható kender-kivonat (!). Nah megijedni nem kell, a Cannabis nem számít drognak, nem füvet iszunk. :-) Mindenesetre az elnevezés, a dobozon virító kannabisz-jel és a kender-tartalom révén a Cannabis meglehetősen polgárpukkasztónak igyekszik lenni, hasonlóan a már korábban bemutatott Cocaine energiaitalhoz. (Persze utóbbiban nincsenek kokain származékok. :-) ) Ha a metrón iszod, a hozzá nem értőbb utasok biztos kikerekedett szemmel fognak megvizslatni. ;-)

A Cannabis-nak két változata van, a piros dobozban foglal helyet az alap-verzió, míg a fehér a cukormentes. Mindkettő elég impozáns külsőt kapott, s az űrtartalom is eltér a megszokottól: 296 ml-esek (az ital eredeti mértékegysége az amerikai fl oz, így jön ki a milliliterben nem kerek szám). Íznek a vegyesgyümölcs van feltüntetve, s mindkét ital ráadásul ásványvíz alapú. Ha hozzávesszük a meglehetősen magas 500-600 Ft közötti árát, ezek alapján elég sokat elvárhatnánk tőle, ehhez képest viszont az elfogyasztása sajnos kissé csalódás volt számomra. A piros szín még megegyezik a Burn-nel, ám a vegyesgyümölcs íz jóval tompábban érezhető csak, kissé fura citrus és málna keveréket tudtam kivenni. Nem rossz persze ez az íz sem, de 600 Ft-ot nem ér meg. A kívánt hatást pedig egyáltalán nem éreztem, a szomjoltáson kívül persze. :-) Szóval kedélyállapot-javításra még mindig az alkoholt javaslom, s úgy még olcsóbban is jövünk ki. ;-)

A Cannabis néhány kisboltban, 1-2 benzinkúton, illetve konkrét helyként az Oktogonnál található Rotschild Marketben fordul elő, de találkoztam már vele egy CBA-ban is. A sokat emlegetett Lehel téri Luxban is kapható volt, a bolt azonban az energiaital-gyűjtők legnagyobb sajnálatára múlt héten bezárt, s jelenleg 'az üzlethelyiség kiadó' tábla virít a bejáraton... Kár érte, a sokféle energiaitalon kívül is elég jó dolgokat lehetett kapni, ráadásul nyitva tartás terén is éjjel-nappali volt.

Nah de visszakanyarodva a Cannabishoz, gyűjtőknek, gyakori energiaital-fogyasztóknak, haverok előtt menőzni vágyóknak mindenképp kötelező a kipróbálása. Ha az íze és hatása nem is váltja meg a világot, s maga az ital sem éri meg az árát, a dizájnos dobozok szép díszei lehetnek a szobának. :-)

kép: a Cannabis és a Cannabis Sugarfree "motivációs italok"


D Star

A D Star energiaitalhoz szintén a Lehel téri Lux Csemegében jutottam hozzá még pár hónappal ezelőtt, potom 100 Ft-os áron (ami egy éjjel-nappaliban különösen olcsónak számít). Hozzávéve a tényt, hogy a 250 ml-es ital egy egyszerű műanyagpalackban foglal helyet, egy rém gagyi, Maxx-szintű förtelemre számítottam. Nos, ehhez képest igencsak pozitív csalódás ért, a D Star tutti-frutti íze egyáltalán nem volt rossz, s a középkategóriás energiaitalok szintjét gond nélkül hozta. Összetevőit tekintve a szokásos 400 mg taurint és 32 mg koffeint adja, ha pedig hozzávesszük, hogy a palack sem néz ki olyan rosszul (ellentétben a hasonló műanyagpalackos italokéval), meglehetősen jó vétel volt ennyiért. Mivel a Lux Csemege bezárt, perpill sajnos nem tudok helyet mondani, ahol kapható lenne.

kép: a D Star energiaital


Dark Dog 500 ml

A Dark Dog energiaitalról már 2 ízben is esett szó blogomban. Először egy különkiadás bejegyzés révén, melyben a forgalmazótól előzetesen megkapott 250 ml-es alap és cukormentes változatokat teszteltem, majd ugyanezen italokról a 2. tesztkörben is beszámoltam. Akkor még azt írtam, hogy a hazai bevezetés ellenére boltban még nem sikerült összefutnom velük, a helyzet azonban időközben változott, a Lehel téri Luxban ugyanis megjelent a 250 ml-es alap- és a gyűjteményemből még hiányzó 500 ml-es változat is. Előbbi 270-ért volt kapható, míg utóbbi 415 Ft-ba fájt. Ha összehasonlítjuk a hasonló ízvilágot és energiamennyiséget képviselő Bombával, könnyen látható, hogy a 250 ml-s dobozt nem igazán volt érdemes ennyiért megvenni, míg a fél literes kiszerelés már sokkal inkább jövedelmezőbb befektetésnek számított (aztán a nemrégiben megjelent 600 ml-es Bomba! ezt is megverte a 400 Ft alatti árával :-), nem beszélve a most 300-350 Ft-os áron bevezetésre került fél literes Monsterekről).

A Luxban egyébként mindkét kiszerelés folyamatosan kapható volt, más helyen azonban nem találkoztam még vele, így a Lux megszűntével erre az italra sem tudok perpill tippet adni, honnan tudnátok beszerezni. A Dark Dog gyűjteményem mindenesetre az 500 ml-es doboz beszerzésével így teljessé vált. ^^

UPDATE (2010.04.28.): A volt Luxtól nem messze, szintén a Lehel téren a Vital ABC-ben ma összefutottam mindkét (250 ml és 500 ml) kiszerelésű Dark Doggal, így innen biztosan be lehet szerezni. :-) Előbbi 270 Ft volt, utóbbi 370.

kép: az 500 ml-es Dark Dog
kép: az 500 ml-es Dark Dog, illetve a már korábban bemutatott 250 ml-es Dark Dog és Dark Dog Light energiaitalok


Don't Stop

A már jól ismert Planet Energy mellett nemrégiben új márkával hozakodott elő a Penny Market, amely a most bemutatásra kerülő Don't Stop nevet viseli. Az új energiaital – hasonlóan a Planet Energy-hez – 80-100 Ft-ért kapható a Pennyben, s hatóanyagukat tekintve is megegyeznek (400 mg taurin és 30 mg koffein / 100 ml). Míg azonban előbbi a tutti-frutti ízű energiaitalok sorába állt be, addig a Don't Stop a vegyigyümisekét (fú, de hülyén néz ki így leírva a szó) gazdagítja. Hasonló a helyzet tehát ahhoz, mint amikor a Tesco előjött saját itala mellett a vegyesgyümölcsös ízesítésű Kick-kel.

Nos, a már említett hasonlatosságokon túl a Don't Stop és a Planet Energy közös jellemzője, hogy egyikük sem éppen nevezhető a legízletesebb energiaitalnak. ;-) A Don't Stop kissé fura ízt ad, s a Tesco-s Kickhez hasonlóan inkább érezni tutti-fruttinak, mintsem a dobozra írt vegyesgyümölcsösnek. A narancssárga, retro stílust idéző fémdoboz azonban egész jól mutat, de ezzel vége is a pozitívumok sorának. Ha tehát betérünk mostanában a Pennybe, inkább a leakciózott banánból vegyünk, mintsem az ott kapható energiaitalokból. ;-)

kép: a Don’t Stop energiaital


Dracula

A mai teszt végére jutott életem egyik legborzalmasabb energiaital-élménye, a Dracula (figyeltétek a kétértelműséget? :-P). A 250 ml-es műanyagpalackban található energiaitalra egy Wesselényi utcai kisboltban találtam rá az egyik blog-komment révén, 150 Ft-ért. A csomagolás már kívülről sem túl bizalomgerjesztő (= ízléstelen). Ha megnézitek a képet, látni fogjátok, miről beszélek. :-) A fekete alapon lévő Dracula amúgy lehetne akár Freddy Krueger, vagy épp egy absztrakt placsni is, szal ha nem lenne fölé írva az energiaital pontos elnevezése, nem igazán lehetne rájönni, hogy mit ábrázol. :-) Ha nem gyűjteném az energiaitalokat és nem írnám a teszteket, alighanem senki nem tudott volna rávenni arra, hogy ezt az italt kipróbáljam. Szóval láthatjátok, mire nem vagyok képes értetek... :-) Összetevőit tekintve teljesen a szokásos recept (32 mg koffein, 400 mg taurin), a színe riktítópiros, az íze pedig nem meglepő módon elég borzalmas. Erre persze mint írtam, a külcsín után teljes mértékben számítottam is, szal a hidegzuhany valójában az elfogyasztása után ért. A nyelvem, a fogaim, de még a szám széle is olyan szinten pirosak lettek, mintha éppen friss vért szívtam volna. (Mondjuk ha a Dracula elnevezést nézzük, akkor ez tényleg így stílszerű. :-D ) Anno általános iskolában még sokat hülyültünk a nyelvbefestő nyalókákkal, ám felnőttként valahogy nem igazán tudtam értékelni ezt a gesztust. ;-) Szóval ez az ital ígyjárós volt, a poénnak, egy érdekes bejegyzés témájának és persze egy jó alapos fogmosás indokának mindenesetre jó volt, de soha többet ilyet!

kép: a Dracula energiaital


Hát ennyit mára, a következő résszel kb. 2 hét múlva jelentkezem, addig is igyatok sok Monstert, mert már szinte mindenhol kapható az országban. :-) (Hamarosan jön a 3. tesztkör keretében az újabb Monster-teszt, nah de önreklám OFF. ^^ )

--- folyt. köv. ---

Utolsó módosítás: 2010.04.28. 18:14

Hozzászólások

1 | drifter001 2010.04.23. 19:15
Bláá, ez a Dracula nagyon durva! :-D A Don't Stopnál nem lett elírva a 400 g taurin? Kicsit erős lenne 400 grammal :-P. A Buffalo országosan akar terjeszkedni?
szbszig
2 | szbszig 2010.04.23. 22:30
Ez a Dracula vicces, de a leírás alapján a száj vérvörösre festése inkább feature, mint bug. :D
Barthezz
3 | Barthezz 2010.04.24. 13:21
drifter: De, köszi, javítottam. :-D

szbszig: Hát én meg nem tudom mondani, hogy véletlenül sikeredett-e ilyen szarra és pont illik így a névhez, vagy hogy szándékos húzás volt-e. :-D Ez esetben viszont elég aljas dolog nem ráírni a dobozra a "mellékhatását". :-D

Amúgy nem is tudtam, hogy olvasod a blogom. :-P
4 | RAI*DEN 2010.04.24. 21:07
Jó írás, de van egy megjegyezni valóm. Sajnos nekem ezek a Monster energiaitalok irtó nagy csalódást okoztak :S. Az ízvilág messze nem engem célzott meg, hiába próbáltam ki az alap zöldet, valamint a Monster Ripper-t, nekem nagyon nem jön be :S.
5 | Serrin 2010.04.24. 21:47
D Star-t a Lehel téri aluljáróban, a vietnámi boltban is tudtam venni még régebben.
Barthezz
6 | Barthezz 2010.04.24. 22:19
RAI*DEN: Hát ízlések és pofonok, mondjuk ennyire negatív véleményt sem hallottam még a Monsterekről. Számomra a Monster Ripper a jelenleg kapható talán legfinomabb energiaital. ^^

Serrin: Thx a kiegészítő-infót, most hogy mondod, mintha egyszer én is láttam volna ott.

Nervis
7 | Nervis 2010.04.25. 17:21
Hm én sem találkoztam még olyan hozzászólással mint RAI*DEN-é, csak a sajátommal mert a Ripper olyannyira nem ízlett, hogy nem bírtam meginni. A sima Monstert még igen de többet abból sem fogok venni. Amúgy teljesen igazad van, ízlések és pofonok. :)
Barthezz
8 | Barthezz 2010.04.28. 18:15
Nah, ma a volt Luxtól nem messze, szintén a Lehel téren a Vital ABC-ben összefutottam mindkét (250 ml és 500 ml) kiszerelésű Dark Doggal, így update-eltem a bejegyzést ennek megfelelően. :-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.