Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

LOST kiállítás @ VAM Design Center

Barthezz | 2010.05.01. 13:44 | kategória: egyveleg | 2 hozzászólás

Természetesen nem egy elveszett kiállításról lesz szó ezen bejegyzésben, hanem a LOST című sorozathoz kapcsolódó múlt hétvégén megrendezésre került eseményről.

A nagyhírű sorozatnak jelenleg a 6., záróévada fut, s már csak 4 rész és május 23-án végleg pontot tesznek a rajongókat a 2004 szeptembere óta folyamatosan lázban tartó történet végére. Kezdetektől fogva nézem én is a LOST-ot, s bár az utolsó évadokra sajnos jelentősen esett a színvonal, így is az egyik legkiemelkedőbb sorozatnak tartom. Így hát nagy örömmel fogott el a hír, hogy a LOST legfontosabb tárgyait bemutató, világ körül utazó kiállítás az AXN tévécsatorna jóvoltából Magyarországra is megérkezik, s a Király utcai VAM Design Centerben bárki számára ingyenesen megtekinthető lesz ápr. 23. és 25. között. Természetesen elmentem a kiállításra, lássuk hát rövid összefoglalómat, valamint a készített képeket!

Sokak számára csalódás volt a kiállítás, én azonban azt mondom, egy 3 napos utazó-kiállítástól többet nem is várhattunk el, minthogy egy-két, a sorozatban kulcsszerepet játszó tárgyat magunk is testközelből megtekinthessünk. Hangulatosabb lett volna persze, ha pl. Dharma bunkerekbe lesétálva végigjárhattuk volna a sorozat fő helyszíneit, de talán majd ilyesmire is lehetőség adatik valamikor. :-) Szóval a kiállítás nem volt több, mint egy nagy teremben helyet foglaló, kb. negyed óra alatt körbejárható vitrinsor, bennük a sorozatban kulcsszerepet játszó eszközökkel, tárgyakkal, levelekkel. Arról nem volt infó sehol, hogy vajon ezek a tárgyak voltak-e a képernyőn is láthatók, vettek részt a forgatásokban, s fordultak meg kedvenc szereplőink kezei között, vagy csupán egy-egy másolatukat tekinthettük-e meg. Remélhetőleg az első variáció a nyerő, utóbbi kissé illúzióromboló volna.

Nos, nem is húzom tovább az időt, mutatom a kiállításon készített, mindennél beszédesebb fotóimat! ^^

>> A teljes galéria elérhető és végiglapozható a Google Picasa tárhelyemen. <<

Néhány érdekesebb tárgy, amit kiemelnék ezek közül:

1 – A hatch számítógépének naplózása a számok 108 percenkénti beütéséről, közte Desmond system failure-ével, aminek következtében az Oceanic 815 járata a Szigetre zuhant.
2 – Dharma sör, Dharma cola, Dharma leves, Dharma konzervek, stb., egyszóval a hatch éléskamrájának főbb összetevői. :-)
3 – Az 1977-es Dharma „Namaste” csoportkép, amin Jack, Kate és Hurley is szerepel. Jin valamiért lemaradt, pedig a sorozatban Sun felfedezte rajta. (Illetve Miles is hiányzik.)
4 – A Szűz Mária szobrok, melyben Ekoék a heroint rejtették el, alatta pedig Kate repülőgépe, melyet szerelmétől, Tomtól kapott.
5 – Hurley nyertes lottószelvénye, rajta a híressé vált számokkal, mellette Sawyer olvasószemüvege, illetve Charlie Drive Shaft-es gyűrűje.
6 – James Ford Sawyer 8 évesen írt levele Anthony Cooper-nek, azaz az igazi Mr. Sawyer-nek, aki valójában Locke apja. Érdekesség, hogy ugyanaz a sor ismétlődik benne folyamatosan, s eredetileg is így szerepelt a levél a sorozatban.
7 – Locke búcsúlevele Jack-nek: ”Jack, I wish you had believed me.”
8 – Ben hamis útlevelei. Véleményem szerint Henry Gale iratai érdekesebbek lettek volna a sorozatban játszott szerepük miatt.
9 – Penny levele Desmondnak, melyet a hatch felrobbantása előtt olvasott el Des, erőt merítve belőle. Mellette pedig a híres londoni közös fotó.
10 – Dr. Chang a.k.a. Dr. Marvin Candle köpenye. Ben apjának, Roger-nek ruhája sajnos nem volt kiállítva.
11 - Oceanic-es és Ajira-s beszállókártyák.

Nos, ennyi, nem túl sok tárgy, de azért érdekes volt őket élőben végigszemlélni. Amit hiányoltam nagyon, hogy egyik tárgyat sem lehetett kézzel megfogni, másrészt, hogy nem volt vásárlásra lehetőség. Szívesen feltankoltam volna pedig otthonra 1-2 Dharma sört, vagy pár szelet Apollo csokit. :-) Nem volt továbbá ott pl. a Quarantined feliratú hatch-csapóajtó, Mr. Eko botja, a híres számítógép, amibe 108 percenként be kellett ütni a számokat, a Dharma furgon, Roger worker ruhája, Ben gerincének röntgenfelvétele, és még sorolhatnám. Csupán a legapróbb tárgyakat lehetett megtekinteni, s emiatt érthető is sok rajongó csalódottsága. S bár magam is azt mondom, lehetett volna ennél sokkal színesebb, nagyobb, érdekesebb a kiállítás, azért nem bántam meg a megtekintését, hiszen a LOST hangulat megteremtődött abban a pár percben is, amíg végigjártam. Egy 3 napos utazó-kiállítástól pedig valóban nem is lehetett ennél nagyon többet várni. A budapesti, különösen a belvárosban lakó sorozatnézők számára nem hinném, hogy elvesztegetett idő lett volna a tárlat megtekintése, ám vidékieknek csak emiatt semmiképp nem ajánlottam volna a Pestre való felutazást. Ők a tárhelyemre feltett képeket végignézve is bőven pótolhatják a kiállítás lényegét, s nem maradnak le semmi lényegesről. ;-)

Hozzászólások

Rohamoszti
1 | Rohamoszti 2010.05.02. 10:38
Jin nem volt rajta. Hogy is lett volna amikor az Újoncokat fényképezték le, ő meg már 3 éve akkor a Dharma tagja volt. :) Sun sem fedezte fel őt a képen, úgyhogy nem tré. :D
Barthezz
2 | Barthezz 2010.05.02. 12:55
Huppsz tényleg, erre így már nem emlékeztem, hogy 3 év eltéréssel került Jack, Kate és Hurley a Dharmához Jin-hez képest. Thx, így már számomra is újra világos. :-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.