Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Energiaital teszt – 3. tesztkör: H – M

Barthezz | 2010.05.08. 13:15 | kategória: energiaital teszt 3. tesztkör | 9 hozzászólás


- Milyen energiaitalt isznak falun?
- KútBull.


Sorry a roppant fárasztó viccért, nemrég hallottam, s gondoltam bevezető gyanánt megosztom veletek. :-) Nah de térjünk is a lényegre, jöjjön az erre a részre beígért energiaitalok tesztje!


Hell Vodka és Hell Whisky

A Hell-ről már 2 ízben is volt szó a korábbi tesztkörökben, első alkalommal a már évek óta kapható alap és cukormentes változatot mutattam be, majd a 2. tesztkör folyamán az akkoriban debütált 355 ml-es kiszerelés következett. Bár ízükkel nem vagyok kibékülve, jelenleg az egyik legnépszerűbb és legtöbbet értékesített energiaitalnak számítanak Magyarországon, s ennek fenntartása érdekében folyamatos a Hellnél az innováció és az erőteljes marketing. A dobozok nemrég a sokadik ráncfelvarráson estek át, s egész pofásan néznek most már ki (a gyűjteményemet bemutató képeken a régi dobozok szerepelnek még), a 355 ml-es verzió pedig megkapta a Hell Large elnevezést, s szintén új dobozban virít. Nemrégiben a Tescoban pedig olyan akciót láttam, hogy minden üveg Bacardi mellé be volt csomagolva egy ajándék Hell is.

Nah de az igazi újdonság, amivel a Hell elsőnek számít a magyar piacon, az az alkoholos változatok – a Hell Vodka és a Hell Whisky – bevezetése! Nagyjából 3-4 hónapja kaphatóak, de igazán csak az elmúlt 1-2 hónapban terjedtek el a legtöbb boltban, s jelenleg már tv-reklámban is népszerűsítik őket.
A dobozuk elképesztő impozánsan fest, s kicsit másféle anyagból is készültek, mint a többi energiaitalé szokott lenni. A fekete alapon mutató Hell felirat, és az aranyozott / ezüstözött tető rögtön szemet szúr a boltok polcairól bárkinek, s a kipróbálásra sarkallja. :-) (Érdekes, hogy a vodkás változat kapta az ezüstözött dobozt, míg a whiskys az aranyozottat – én valamiért fordítva társítottam volna hozzájuk a színeket, de lehet ezzel csak én vagyok így. :-) ) Az energiaitaloknál szokásos 250 ml űrtartalom helyett pedig 300 ml-esek.

Ami viszont mindenkinek rögtön szemet szúrhat, hogy elvileg nem szabad együtt fogyasztani az alkoholt energiaitallal (a gyakorlat persze nyilván más, de ez most ennél a feltevésnél nem számít :-D ), s szinte az összes energiaital dobozán fel is tüntetik, miszerint „Alkohollal együtt ne fogyasszuk. Terhes nők és cukorbetegek ne fogyasszák.” etc. Akkor most a Hell tesz erre a szabályozásra egy nagyot és kijönnek 2 alkoholos változattal? WTF? Nos, a kérdésre hamar választ találtam, amint megvizsgáltam a dobozon az összetevőket. A Hell Vodka és a Hell Whisky ugyanis nem tartalmaznak energiaitalt, se taurin, se koffein nincsen bennük (!). Ez persze egyik változat esetén sincs túl nagy dobra verve, így az átlagfogyasztó könnyen abban a tudatban ihatja őket, hogy most egy nagyon ütős alkohol–energiaital kombót iszik – pedig nem. :-) Mondhatnánk erre, hogy átverés, de igazából nem ez a jó szó rá, s nem is tudok haragudni a Hellre emiatt. Aki kicsit is belegondol, hogy aligha került volna engedélyezésre az új termék, ha keverve lenne az alkohol és az energiaital, vagy csak ránéz kíváncsiságból a dobozon az összetevőkre, azonnal észreveszi ezt a tényt. Alkohol az viszont van bennük. :-) A vodka és a whisky is 12,5% koncentrátumban található meg mindkét italban, ami összesen 5%-os alkoholtartalomnak felel meg. Ezáltal a könnyű partyitalok közé sorolhatjuk őket, s kb. egyenértékűek azzal, mintha egy pohár sört meginnánk, vagy lehúznánk 2 üveg Bacardi Breezert. Berúgni tehát nem fogunk tőle :-) , bulira való hangolásnak viszont simán megfelelnek.

Nem ejtettem még szót az ízről. Nos, semmi probléma nincs vele, a sima Helleknél véleményem szerint finomabb tutti-fruttit kapunk, s az alkohol bekeverését is érezni. Ergo tényleg olyan hatása van, mint egy alkohollal összekevert energiaitalnak.

Summa summarum, az új alkoholos Helleket minden energiaital-fogyasztónak, illetve partyba rendszeresen járónak javaslom kipróbálásra. Bár az áruk magasabb egy átlag-energiaitalénál (300 és 400 Ft között lehet hozzájutni), ez a vodka és whisky tartalom miatt viszont sztem barátságosnak számít. Kezdetben 1-2 kisboltban lehetett kapni, de mostanra már a Tescoban, CBA-ban, stb. is megtaláljuk, s véleményem szerint nemsokára ugyanúgy hozzáférhető lesz mindenhol, mint a Hell energiaitalok.
Egy jó ötlet elegáns megvalósítása, nagy plusz pont nálam emiatt a Hellnek.

kép: a Hell Vodka és a Hell Whisky
kép: a teljes Hell termékcsalád


Liquid Smoking

Érdekes dobozra akadtam rá az energiaitalok között pár hónappal ezelőtt a Déli Pályaudvar mellett található Nagyenyed Marketben. A Marlboro dobozára erőteljesen hajazó Liquid Smoking azonnal szemet szúrt, s vásároltam is belőle egy példányt. Azt gyorsan észrevettem a 250 ml-es doboz hátoldalán, hogy nem energiaitalról van szó, viszont elképzelni nem tudtam, mi köze lehet a terméknek a dohányzáshoz. Kis neten való kutakodással aztán megtaláltam a választ: A Liquid Smoking elvileg a cigaretta helyettesítője kíván lenni, s a megtalált ismertető cikkben azt ígérték, hogy az ital nikotinhoz hasonló hatást keltő összetevői révén legalább 4 órán keresztül teljesen lecsökkenti a cigaretta iránti vágyat, segítve ezzel a cigiről leszokni vágyókat. Hát erre tényleg kíváncsi voltam, de a kipróbálás után teljesen beigazolódtak előzetes aggályaim: A nikotint ugyan helyettesítheti ez az ital, ám a cigaretta elszívásának érzetét, a megszokottá vált mozdulatsort nem. S a legtöbb dohányos – a láncdohányosokat kivéve - ez utóbbi miatt gyújt rá, s nem a nikotin-függőség következtében. Szóval direkt egy haverokkal betervezett sörözés előtt ittam meg, s semmi olyan hatást nem gyakorolt rám, hogy a sör mellé megszokott pár szál cigimre ne gyújtsak rá...
A „folyékony cigaretta” egyébként teljesen színtelen, az íze pedig meglehetősen kellemes és egyedi volt, a mandarinra emlékeztetett leginkább. Emiatt tehát érdemes kipróbálni, a rendszeres fogyasztása viszont teljesen felesleges: a cigi iránti vágyat nem igazán csökkenti, s mivel nem energiaital, így felpörgetni sem tudja az embert. Így csupán egy finom üdítő, de ennél nem több. Az ára 180 Ft – ez tehát nem vészes –, viszont az említett Nagyenyed Marketen kívül máshol nem találkoztam vele, s gondolom ott sem folyamatosan kapható. Ha összefuttok vele, egy próbát mindenképpen megér.

kép: a Liquid Smoking ital


Maxx Light és az új, dobozos Maxx

A Maxx energiaitalt az első tesztkör folyamán mutattam be, s akkor még azt írtam, hogy a 250 ml-es műanyag-palackban, kizárólag kisboltokban kapható energiaitalnak nincs dobozos változata. Nos, időközben megjelent a dobozos verzió és egy cukormentes változatot is beszereztem, amik a jelen bejegyzés tárgyát képezik. Mindkettőhöz drifter001-nek köszönhetően jutottam hozzá, aki egy bajai kisboltban akadt rájuk 130 Ft körüli áron. Budapesten továbbra is csak az alap narancssárga üvegcséket látni, azt viszont elég sok helyen, ráadásul most megújult dobozzal (a tartalma persze nem lett finomabb :-) ).

Nos, a dobozos verzió nekem – ha csak kicsit is, de – kellemes csalódás volt. Az íze sztem ihatóbb a narancssárga palackos Maxxnál (de még finomnak ez sem mondható... :-) ), ráadásul meglepően szép, dizájnos a doboza is, egyáltalán nem olyan gagyi, mint a narancssárga rikító üvegcse. Taurin és koffein tartalom terén pedig megegyezik vele (400, ill. 32 mg).

Aztán itt van még bemutatásra várva a Maxx Light, ami külsőleg egyezik a műanyag-üvegcsés Maxx-szal, csak a rikító narancssárga szín helyett ezúttal rikító citromsárgát kapunk, ami így még szörnyűbben fest. :-) Mivel az alap Maxx is elég borzalmas ízű ital, hozzávéve a cukormentességet, ez egyenesen ihatatlan volt számomra, s nem sok hiányzott hozzá, hogy pár korty után kiöntsem. Blőáááh.

Nos, a 3 féle Maxx közül tehát a dobozos a nyerő, egyedül ennek a vásárlását tudnám javasolni, amennyiben elterjedtebbé válna és több boltban is felbukkanna. Persze 130 Ft körüli áron meg ott a finomabb Blue Bear, Go, Adrenalin, stb., szal annyira ezt sem érné meg.

kép: az új, dobozos Maxx
kép: a Maxx Light energiaital
kép: Maxx, Maxx Light és a dobozos Maxx


MBI Cuba

Egy rendhagyó energiaital bemutatása következik most, az MBI Cuba ugyanis az egyetlen olyan doboz a gyűjteményemben, amit nem ittam meg és minden bizonnyal soha nem is fogok. :-) Ennek oka roppant egyszerű: Mikor tavaly ősszel Nayrobi fórumozótársunktól megkaptam a dobozt, éppen 2 éve volt annak, hogy lejárt a szavatossága. Így meg azért nem nagyon mertem kísérletezni vele. :-P Nayrobi a rock-együttesével való fellépésén kapott belőle 2 dobozzal pár évvel ezelőtt egy másik csapattól, amiből az egyiket megitta, a másikat pedig bontatlanul kitette dísznek a polcra – hogy aztán pár évvel utána felajánlásának köszönhetően nálam kössön ki. :-)
Nos, a doboz tényleg egyedi kinézetű, s Kuba tengerpartja virít rajta, a taurin és koffein tartalom pedig a szokásos 400 és 32 mg-nak van feltüntetve. Az ízét tehát nem tudtam letesztelni (most már, 2 és fél évvel a szavatosság lejárta után valószínűleg igencsak romlott hatást keltene, ami nem hinném, hogy alapot adhatna az íz helyes megítélésére :-) ), így erről csupán Nayrobi véleményét tudom idézni: „Igazából nem tudok róla mit írni, pontosan nem emlékszem az ízére, csak arra, hogy a nagy melegben jól jött ez a pár korty, ha egyszer az életben összefutnánk véletlenül, akkor odaadom és letesztelheted:)” Az ital egyébként Magyarországon nem kapható, így ennél többet valószínűleg nem is fogunk megtudni róla. :-)

kép: az MBI Cuba energiaital


Nos, mára ennyit, a következő részben jönnek az új Monster-ek, az Outox, a Playboy és a Power Horse! ^^

--- folyt. köv. ---

Utolsó módosítás: 2010.05.08. 13:21

Hozzászólások

Star Wars
1 | Star Wars 2010.05.10. 00:56
Jó lett!
2 | Serrin 2010.05.10. 16:52
Tegnap ittam egy Hell vodkát, tényleg nem rossz.
Nayrobi
3 | Nayrobi 2010.05.10. 21:24
Látom nem merted felbontani:)
Barthezz
4 | Barthezz 2010.05.10. 23:57
Hát nem, nehari. :-D Ha 1-2 hete járt volna le, akkor még meg mertem volna próbálkozni vele, de így 2 év távlatában ki tudja, mi jött volna ki a dobozból... :-D
5 | goodboy007 2010.05.11. 14:04
A hétvégén betévedtem az egyik CBA-ba és emlékeztem, hogy nagyon dicsérted a Monstereket a múltkori cikked egyik kommentjében, úgyhogy gondoltam teszek vele egy próbát és hát igazad volt. Nagyon durva és egyedi energiaitalról van szó, nem a szokásos tutti-frutti ízzel rendelkezik, hanem teljesen egyedi és még az utóíze is különleges. A Monster Ripperről van egyébként szó és mivel az ára is nagyon baráti a méreteihez képest, 300-350Ft egy fél literes dobozzal, mindenkinek csak ajánlani tudom. Nálam átvette a vezetést a Burn-től, pedig az is nagyon finom.


Hell Whiskyt próbáltam 3-4 hónapja és tényleg finom, de szerintem nem éri meg az árát, pláne, hogy nincs benne energiaital. Viszont buli előtti alapozásnak tényleg jó lehet.
Barthezz
6 | Barthezz 2010.05.11. 20:34
Következő részben pont a Monsterek tesztje jön, amúgy tényleg a Ripper a legfinomabb. Az amerikai változatok közül (ld.: előző tesztkör) az M80 volt hasonlóan fenomenális. Abban ráadásul 80% a gyümölcstartalom, ami egyedülálló az energiaitalok között (Ripperé 50%).

Alkoholos Hellek meg tényleg buli előtt jók, olcsóbban jut hozzá így is az ember, mintha a partyban venne whiskyt/vodkát. :-) Más kérdés persze, hogy az 5%-os alkoholtartalom nem vmi magas. :-D
powerhouse
7 | powerhouse 2010.05.12. 13:19
300-400 forint az két sör, vagy plusz pár száz forint, és egy bor, és egyből jobban be lehet rúgni tőle, mint ezektől az izéktől. :D
Barthezz
8 | Barthezz 2010.05.12. 19:56
Nah jah, jogos ez is, bár hozzá kell tenni, ha vmi normális helyen hangol az ember és nem egy késdobálóban, akkor 300-400 Ft-ból csak egy sör jön ki (persze az korsó, de mindegy :-D ).
powerhouse
9 | powerhouse 2010.05.14. 20:34
na ezért van az ABC :D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.