Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Energiaital teszt – 3. tesztkör: Q - R

Barthezz | 2010.06.05. 18:27 | kategória: energiaital teszt 3. tesztkör | 6 hozzászólás


Mielőtt belevágok a mai tesztbe, egy kis OFF-hír a Mario-fanok számára. :-) : A napokban kijött a blogomban korábban ismertetett SMBX új része, amely rengeteg új pályatípust és ellenfelet, számos új mozdulatot és felvehető itemet, jóval dinamikusabb és kiegyensúlyozottabb játékmenetet és természetesen egy új kampányt tartalmaz. Én napok óta ezt nyúzom, ezért is késett az új energiaitalos rész. :-P Az új SMBX rész innen tölthető le! Nah de most már tényleg következzenek az energiaitalok. ;-)


Queen Light

Mai első energiaitalunk a Queen Light, amely néhány budapesti belvárosi kisboltban kapható. Én a Wesselényi utcában, illetve egy Kossuth tér melletti boltban akadtam rá 120 Ft-os áron. Mivel – ahogy neve is utal rá – ez egy cukormentes változat, feltételezhetően kell lennie sima Queen-nek is (sőt, mint értesültem róla, van is, méghozzá hasonló design-nal, csak a világoskék helyett jóval mutatósabb fekete dobozban), viszont azt még nem láttam sehol. Szal érdekes egy helyzet, amikor egy energiaitalnak pont a cukormentes változata az elterjedtebb. :-) A Queen Light-ban a szokásos 400 mg taurin és 30 mg koffein található minden 100 ml-ben, az íze pedig nem meglepő módon a tutti-frutti, az is az alsókategóris, cukormentes ízvilágból merítve. Nem a legfinomabb tehát, de 120 Ft-ért kisboltban nem is számít sztem senki sem többre. Ha esetleg befutna hozzám az alap, cukrozott változat, akkor egy későbbi bejegyzésben természetesen az is terítékre kerül. ;-)

kép: a Queen Light energiaital


Red Bull Energy Shot

Nagy divat lett mostanában az energiaitalok úgynevezett shot változatának megjelenése, amely a szokásos 250 ml-es mennyiség helyett mindössze 1-2 kortynyi energiaitalt foglal magában, ebbe az 1-2 kortyba viszont hozzávetőleg ugyanannyi taurint és koffeint sűrítenek, mint egy rendes 250 ml-s energiaitalba. Rövid időn belül a Red Bull, a Burn, az Adrenalin és a Maxx is piacra dobta energiaitaluk shot változatát (mármint Magyarországra értendően, külföldön már jóideje léteznek a shotok). Tesztemben perpill még csak a Red Bull shotja szerepel, mivel a Burn és az Adrenalin esetében a 3. tesztkör indulása után szereztem be a shot változatokat. Ezekről majd szintén egy későbbi bejegyzésben (3. tesztkör extra vagy valami ilyesmi néven) számolok be.

Nah de térjünk vissza a Red Bull Energy Shot-ra, amely beelőzve a Burn-t elsőként bukkant fel a shot-ok közül az országban. Kezdjük először is azzal, hogy az ára valami brutális, az aprócska palack ugyanis 550 Ft-ba kerül, ami még a 355 ml-es Red Bull-nál is drágább. Ezért cserébe kapunk egy 60 ml-es tégelyt, amelynek az ára mellett taurin és koffein tartalma első látásra szintén brutálisnak tűnik: 1666 mg taurin és 133 mg koffein / 100 ml. Kis osztás-szorzás után kijön, hogy ez 60 ml-re vetítve közelítőleg 80 mg koffein és 1000 mg taurin, ami pedig egy az egyben az a mennyiség, amennyit a 250 ml-es Red Bull – és persze a legtöbb energiaital – tartalmaz. Egy ilyen shot elfogyasztása tehát egyenértékű egy hagyományos energiaitaléval, bár a koncentrált mennyiséget egyszerre bevive ez jobban fogja éreztetni hatását. Az 550 Ft-os ár persze így is nagyon irreális. Még ha a 250 ml-s Red Bullal lenne egy árszinten, az valamennyire érthető lenne, de ennyi pénzért cserébe nem 1, hanem 4 tégelyecske lenne sztem a korrekt. Az újdonság varázsa miatt persze így is viszik az emberek, a továbbiakban pedig valószínűleg csökkenni fog az ára – már amennyiben a piacon akarják tartani.
Nem ejtettem még szót az ízről, nos a Red Bull Shot az alap Red Bullal ellentétben nem szénsavas (gondolom egy ekkora sűrítményben már nem megoldható, hogy a szénsavat is belekeverjék), így viszont ez az egy korty sem olyan ízletes, mint a Red Bull, s az alap natúr tutti-frutti ízt érezni csupán. (Véleményem szerint az energiaitalok ízénél legalább olyan fontos a szénsavasság, mint hogy hűtve fogyasszuk. A sör sem jó melegen és kikeverve. ;-) )

Summa summarum, az ötlet baromi jó, biciklitúra esetén, vagy bármilyen hasonló helyzetben, amikor nincs idő egy energiaitalra, egy ilyen shot bármikor bevágható, a belesűrített nagy mennyiségű koffein és taurin miatt pedig kellően fel is turbózza az embert, ám az indokolatlanul magas ára és szénsavmentessége miatt mégsem érdemes egyelőre megvenni, max. egy próba erejéig mindenkinél. A Red Bull Energy Shot jelenleg a Tesco pénztárakban, illetve a CBA-ban kapható, mindkét helyen az említett 550 Ft-os áron.

kép: a Red Bull Energy Shot
kép: a teljes Red Bull termékcsalád


Red Ginseng

A Corában jelent meg nemrégiben a Red Ginseng energiaital, amelyet a nemrég megszűnt Lehel téri Luxban szereztem meg viszonylag magas áron, 270 Ft-ért. Volt már korábban a tesztemben a Guarana nevű ital, ami értelemszerűen nagyobb mennyiségű guaranával operált az összetevői között, a Red Ginsengnél pedig most a ginzeng került a középpontba. Olyannyira középpontba ráadásul, hogy az összetevők között a taurin és a koffein is teljes mellőzésre került, ehelyett 100 mg / 100 ml ginzeng kapott helyet, a jól hangzó licsi és jujuba kivonattal, valamint ásványvíz alappal egyetemben.
Ez így eddig jól is hangzik, hiszen az ital csupa természetes összetevőket tartalmaz, ám az íze hamar elveszi a kedvünket a fogyasztástól.. ;-) Szénsav ebben sem található, helyette egyfajta kesernyés colás-gyógyszeres ízt lehet érzékelni. Kb. ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor veszel egy üveg Tesco colát, kikevered belőle a szénsavat és így próbálod meginni. Jól hangzik, mi? :-) Az ital barnás színe szintén a colára emlékeztet, szóval úgy tűnik, lehet némi rokonság a vörös ginzeng és a cola között. Érdekesség még, hogy a doboz űrtartalma nem 250, csupán 240 ml (szabad szemmel észrevenni mondjuk nem nagyon lehet), melynek oka, hogy a Cannabis-hoz hasonlóan a Red Ginseng is az amerikai fl oz szabvány szerint került dobozolásra.
Nos, a magas ár és a borzalmas, kesernyés íz miatt ezt az italt nem igazán ajánlom fogyasztásra, a természetes összetevők ellenére sem (helyette ott a jóval finomabb Bio Power ebben a kategóriában, mely most ráadásul egyet fizet kettőt kap akció keretében igencsak potom pénzért vihető a Tescoból).

kép: a Red Ginseng energiaital


Rockstar Energy Cola és Rockstar Juiced - Guava

A Rockstar energiaital folyamatos visszatérő vendége bejegyzéseimnek, amit szerintem nem bán senki sem. :-) Az első tesztkör folyamán az alapváltozatot mutattam be, melyet még kopé fórumozótársunk hozott nekem Amerikából, majd a második tesztkörben sorra került a mangós-narancsos és a zöldalmás európai változat, amelyeket a fekete alap Rockstar-ral együtt egy Agip kúton lehet(ett) megvenni. Nos, Rockstar gyűjteményem azóta újabb 2 darabbal gyarapodott: az Energy Cola, illetve a Juiced Guava termékekkel. Lássuk hát őket! ^^

Rockstar Juiced – Guava
A lila dobozú guavás Rockstar az amerikai és az európai Rockstar-termékcsaládban egyaránt megtalálható, a különbség csupán itt is az űrtartalom (473 ml az amcsi, 500 ml az európai). RAI*DEN fórumozótársamnak köszönhetően pedig a múlt ősszel szert tettem egy eredeti amerikai bontatlan dobozra (neki egyik haverja hozta az USA-ból), így én magam is kipróbálhattam egy újabb Rockstart. ^^
A narancsos és az almás változatoknál éppen azt kritizáltam, hogy a gyümölcstartalmuk csupán 10%, míg a Monster-ek esetében ez általában 50% szokott lenni. Nos, a guavás Rockstar azonnal teljesítette kívánságomat, s egyből 50%-os guava-tartalommal bír. A guava íze az eperéhez áll a legközelebb, így kb. ahhoz tudnám hasonlítani, mintha eperlét ittam volna, az epret pedig imádom. (Ki nem? :-P) Igaz, sokadik korty után kissé talán túl édesnek tűnik az íze, de ez az eper sajátossága is, így nem von le sokat az ízélményből. Összetevőit tekintve a többi Rockstarhoz hasonlóan a taurin és koffein mellett (416 mg és 32 mg) guarana, ginzeng és L-karnitin is található benne, meglehetősen ütős kombót alkotva így együtt.
Egy nagyon finom, egyedi ízű, felpörgető hatású energiaitalról van tehát szó, amit bárkinek tudok ajánlani, ha találkozna vele (nem kizárt, hogy egy Agip-kúton fél literes kiszerelésben feltűnjön esetleg nálunk is ;-) ).

Rockstar Energy Cola
A Monster Assault verziója után a Rockstarnak is megjelent a kólás változata. A piros színű, fél literes kiszerelésű dobozra szintén a már említett M7-es melletti Agip kúton bukkantam rá, s szerencsém volt vele, mivel a másik 3 európai Rockstarral ellentétben (alap, narancsos, almás) ebből csupán 1-2 dobozzal hoztak. Érdekesség egyébként, hogy míg a piros dobozú Rockstar az amerikaiak között a gránátalmás Juiced változatot takarja, addig itt az Energy Cola fut ugyanezen dizájnú dobozban (hasonlóan a zöld dobozhoz, amely Amerikában citrusos, nálunk pedig zöldalmás), az USA-beli Energy Cola pedig csak nemrég jelent meg, s ott fekete dobozban kapott helyet (a Rockstar hivatalos honlapján bárki megcsekkolhatja az Amerikában kapható – jelenleg már 10 féle – kiszerelést).
Nah de visszatérve az Energy Colához, nekem baromira bejött az íze, s a Coca Colára emlékeztetett. Ebben veri is a Monster Assault-ot, ahol a kólás íz csak nyomokban van jelen, s a tutti-frutti dominál inkább. Összetevőit változatlanul a Rockstar-okra jellemző taurin-koffein-guarana-ginzeng kombó, így pl. a Bomba! Colával, vagy a Red Bull Colával ellentétben ez valóban energiaital is egyben.
A Rockstar Energy Cola tehát szintén egy olyan egyedi energiaital, amit megéri megvenni. Persze amíg nem jön be hazánkba hivatalosan a Rockstar, addig nem könnyű elcsípni (autópályák melletti Agip-kutakon érdemes leskelődni), s ha sikerül is, sajnos 900 Ft alatt nem jutunk hozzá.

kép: a Rockstar Energy Cola és a Rockstar Juiced - Guava
kép: az eddig meglévő Rockstar-jaim – a korábban már bemutatott original Rockstar, a mangós-narancsos Juiced, az almás Punched, és a most ismertetett kólás és guavás változatok.


RX

Az RX-re abban a Déli Pályaudvar melletti kisboltban akadtam rá, ahol korábban 800 Ft-ért – még a hivatalos bevezetés előtt – hozzá lehetett jutni a Monsterhez. A 250 ml-es sárga üvegcsében kapható ital csupán 160 Ft volt, s kinézetét tekintve a Maxx ugrott be róla elsőre. Szerencsére annyira nem szar az íze, bár ez sem mondható túl kiemelkedőnek, s csupán a sablon tutti-fruttit hozza. A taurin és koffein mennyisége is a szokásos (400 és 32 mg), így egyebet nem tudok elmondani róla kérem kapcsolja ki.

kép: az RX energiaital


Nos, ez volt a mai energiatal-adag, a következő bejegyzésben a 3. tesztkörből még hátralévő 4 energiaital bemutatása következik: a Shark, a cukormentes Tesco Value, a Vipera, illetve az áfonyás XL. ^^

--- folyt. köv. ---

Utolsó módosítás: 2010.06.05. 18:30

Hozzászólások

1 | drifter001 2010.06.06. 10:00
Jó bejegyzés lett;-). Amúgy a Rockstar bejött az amerikai designokkak ide is... Tegnap vettem mind az 5öt, és összehasonlítva a régiekkel ezek sztem szebbek! A Cola fekete,az almás sötétzöld fekete, és a narancs meg a guava új amerikai design... Ízben is változott némelyik :-).
Barthezz
2 | Barthezz 2010.06.06. 11:40
Hol vetted ezeket a Rockstarokat? Illetve űrtartalomra 500 vagy 473 ml-esek? (Ebből lehet eldönteni, hogy amerikai vagy európai gyártású-e.)
3 | drifter001 2010.06.06. 12:00
500 ml-esek, de az új amerikai designal készültek, és egy benzinkúton az osztrák-magyar határ előtt.
Barthezz
4 | Barthezz 2010.06.06. 12:08
Okés, thx az infót, ebből is látható, hogy az autópályák, autóutak melletti benzinkutakon érdemes nézelődni Rockstarok iránt. Ez az 5 féle volt ugye, ami nekem is megvan? (Elvileg ezt az 5-öt vezették be Európában, illetve Angliában a fehér cukormenteset.)
LordMatteo
5 | LordMatteo 2010.06.07. 15:43
melyet még kopé fórumozótársunk

Helyesen

melyet még Ko Pé fórumozótársunk

csak gondoltam szólok :)
Barthezz
6 | Barthezz 2010.06.07. 22:17
Jó, hát amikor hozta, még Ko Pé volt, de azóta már átkeresztelkedett, szal hívjuk nyugodtan kopénak. :-P Inkább a témához szólj hozzá. xD

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.