25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Energiaital teszt – 3. tesztkör extra: Adrenalin Shot vs. Burn Shot vs. Red Bull Shot; A - C

Barthezz | 2010.07.25. 13:59 | kategória: energiaital teszt 3. tesztkör+


Fúú, baromi rég nem írtam már a blogomba. Ez betudható a nyárnak, a jó időnek - közben ugye még dolgozom is -, és betudható egyben annak, hogy a sokadik energiaital teszt megírása után őszintén szólva kicsit belefáradtam a dologba, s szükségem volt némi regeneráló szünetre. Most viszont lehűlt az idő, kint szakad az eső, ideális időjárás tehát ahhoz, hogy végre belevágjak a még hátralévő energiaitalok tesztjébe! Kezdetnek itt a shotok rivalizálása, meg még 1-2 újdonság.


Adrenalin Shot vs. Burn Shot vs. Red Bull Shot

Kezdeném a piacunkat pár hónappal ezelőtt hirtelen benépesítő shot változatok összehasonlításával, melyek közül a Red Bull Energy Shot-ot egy korábbi bejegyzésben már bemutattam. Nagyjából egyszerre jelent meg mindhárom a magyar boltokban, a Red Bullé ugyebár a Tescoban, a Burné a CBA-ban, a benzinkutakon és a kisboltokban, míg az Adrenaliné a kisboltokban. Most már előbbi 2-re szinte bármely nagyobb áruházláncban ráakadhatunk, de az Adrenalin Power Shot is egyre több kisboltban bukkan fel. (Van még a Maxx-nak is shot változata, de ahhoz nem volt eddig szerencsém.)

Miben mások a shot verziók a sima energiaitaloknál? Adott egy pici, 50-60 ml-es tégely, melybe annyi koffein és taurin került belesűrítésre, hogy felérnek egy rendes energiaital hatóanyagával. A koncentrált mennyiségnek köszönhetően azonban még jobban ütnek, az ízük viszont éppen ennek kárát szenvedte el, hiszen szénsavmentesek és kesernyésebbek egy hagyományos energiaitalnál. Az áruk egyelőre baromi magas, aránytalanul drágák egy 250 ml-s energiaitalhoz képest. Röviden ennyit, de most nézzük őket néhány kiemelt szempont alapján:

Kiszerelés: A Red Bull és az Adrenalin shotja egyaránt 60 ml-es, míg a Burn palackja 50 ml-t rejt. Mindhárom esetben kis műanyag tégelyről van szó, ám a Red Bull esetén elég rendesen megkínlódtam a kupak lecsavarásával. A legkönnyebben a Burné nyitható, az Adrenalin shotja pedig a köztes eset. Ennek oka, hogy az Adrenalinnál és a Red Bullnál is ráragasztottak a tégelyre egy fóliát, ami jelentősen nehezíti a kibontást. A Burn esetén a feliratok már ráfestéssel kerültek a palackra, ezért ebből a szempontból a Burn nyert.

Hatóanyagok: A Red Bull és az Adrenalin shotja egyaránt 1666 mg taurint és 133 mg koffeint rejt 100 ml-ben. A 60 ml-es kiszerelésre vetítve ez éppen 1000 mg taurinnak és 80 mg koffeinnek felel meg, ami egy az egyben a hagyományos 250 ml-s energiaitalokban is megtalálható mennyiség. A Burn Shot ettől eltérően 160 mg koffeint, de csak 400 mg taurint rejt 100 ml-ben, ez az 50 ml-s tégelyre számolva épp ezen menyniségek fele, tehát a másik két shothoz hasonlóan 80 mg koffein, de ugyanakkor csak 200 mg taurin van benne, ami ötöde az előzőekének. A dobozán egyébként nem is az energiaital, hanem az étrend kiegészítő megnevezés olvasható. Hatásra tehát a Red Bull és az Adrenalin végzett az első helyen.

Íz: Írtam, hogy mindhárom shot szénsavmentes és kesernyés. A Burn shot íze azonban olyannyira eltér a megszokott Burn íztől, hogy teljességgel ihatatlan. Iszonyatosan szar, kár szépíteni. A Red Bull és az Adrenalin shotja sem finom, de ezek azért már jobban emlékeztetnek a tutti-frutti ízre, a nyerő e kettő közül pedig a Red Bull shotja.

Ár: Nos, a Red Bull shot az 550 Ft-os árával a teljes képtelenség határát súrolja, s bár az előbbi pontok alapján a három bemutatott közül ez a shot a legjobb, mondanom sem kell, hogy ennyiért hülye, aki ezt vesz a 250 és a 355 ml-s Red Bull helyett. A Burn Shot ára szintén elrugaszkodott az alap Burn 200 Ft-os árától, ezért ugyanis másfélszer/kétszer annyit fizethetünk (300-350 Ft átlagosan). A kevesebb hatóanyag és a borzalmas íz miatt végképp felesleges ennyit kiadni érte. A kategória nyertese az Adrenalin Shot, ami ugyanannyiba kerül, mint a 250 ml-s változat (átlagosan 140 Ft). Ez tehát az egyetlen, amit érdemes megvenni, az esetben, ha lassú kortyolgatás helyett egy gyors energiabombára vágyunk. Érzésem szerint mindhárom energiaital esetén 4-es csomagokban, csomagonként 200-250 Ft-ért lenne érdemes árulni a shot verziókat, úgy már jóval korrektebb lenne az egész és minden bizonnyal többen is vennének belőlük.

Előfordulás : A Red Bull és a Burn Shot általában a nagyobb áruházláncokban (Tesco, Auchan, CBA, InterSpar), valamint a benzinkutakon, míg az Adrenalin Shot az alapitalhoz hasonlóan a kisboltokban lelhető fel.

Reklám: A Red Bull esetén a shot nem kapott külön tv-spotot és óriásplakátot sem, itt nyilván a márka erejére és a pénztáraknál elhelyezve a feltűnő helyre alapoznak. A Burn esetén erőteljes tv-reklám kampány indult, míg az Adrenalin Shot óriásplakátokon és nyereményjátékokban köszön vissza ránk.

Képek:

kép: az Adrenalin Power Shot
kép: a Burn Shot
kép: a Red Bull Energy Shot
kép: Adrenalin Shot vs. Red Bull Shot vs. Burn Shot egymás mellett
kép: a 4 féle nálunk kapható Adrenalin
kép: a 4 féle nálunk kapható Adrenalin + a régi üvegcsés változat
kép: a 4 féle nálunk kapható Burn
kép: a hazai Red Bull termékcsalád


Burn 500 ml

Ideje volt már azt hiszem egy nagyobb kiszerelésű Burn-nek, aminek most el is jött az ideje. Igaz, nem annyira dizájnos formában, mint külföldön. Az új 500 ml-es Burn a korábbi 250-es palack formáját megőrizte ugyan, ám a fém borítás helyett sajnos csak műanyagot kaptunk, ráragasztott felirattal. Előnye persze így a kupak visszacsavarhatósága. Összetevőit tekintve a 400 mg taurin és 32 mg koffein per 100 ml kombó köszön vissza, s a többi Burn-höz hasonlóan ebben is van guarana. Íze megegyezik a 250 ml-es verziók kellemese, málnás vegyesgyümölcsével. Az ára 330 Ft körül mozog, ami olcsóbb, mint két alap Burn megvétele. Egyelőre a Reálban, CBA-ban, illetve 1-2 kisboltban találkoztam vele, valószínűleg pár hónapon belül több helyen is hozzáférhető lesz. Az imént ismertetett shot mellett így már 4 féle kiszerelésben kapható a Burn Magyarországon, igaz, a 250 ml-es palackot már baromi régen nem láttam sehol. (Valaki esetleg tud infót ennek okáról?)

kép: a fél literes Burn
kép: a 4 féle nálunk kapható Burn


Be! Fresh ’n’ Focused

A szőlőcukor tartalmú Be! Focused energiaitallal már találkozhattunk a 2. tesztkör folyamán. A kellemes ízzel rendelkező energiaital azóta valamivel elterjedtebb lett, ám még inkább előretört a márkának a három fél literes, műanyag palackos változata, név szerint a szépségital Be! Beauty, a vitminokban dús, immunerősítő Be! Immune és az energiaital-tesztünk szempontjából is számító Be! Fresh ’n’ Focused energiavíz. Igen, jól olvastátok, energiavíz. Ez a palack ugyanis egy enyhén szénsavas, lime-os ízesítésű természetes ásványvizet rejt (a Szentkirályi lime-os változatához hasonlít ízre a leginkább), megspékelve taurinnal és koffeinnel. A mennyiség nincs túlzásba vive, előbbiből 200, utóbbiból 16 mg található meg 100 ml-ben, így a fél literes palack épp annyi hatóanyagot tartalmaz összesen, mint egy 250 ml-s energiaital. A lime-os ásványvíz alap kimondottan finommá teszi, végre valami igazi újdonság!
Az ára sajnos hagy kívánnivalót maga után, egy palackot 370 Ft-ért vettem. Érzésem szerint olyan 250 Ft körül lenne reálisabb, a többi fél literes ásványvíz és kóla árszintjének megfelelően. Sajnos eddig csak a Lehel téri Vital ABC-ben találkoztam vele, de lehetséges, hogy a Tescoban is kapható lesz, a Beauty és az Immune termékek ugyanis már megtalálhatóak ott.

kép: a Be! Fresh ’n’ Focused energiavízl
kép: Be! Focused és Be! Fresh ’n’ Focused italok


Cocaine Stimulation

A mai nap zárásaként egy szép kis átejtés fog érkezni, legalábbis minden jel arra mutat, hogy a Cocaine Stimulation-nek a néven kívül az égvilágon semmi köze nincs a már korábban bemutatott extraerős hatású Cocaine energiaitalokhoz. Pedig ugyanott, a Nyugati pályaudvaron található kisboltban bukkant fel, ahol a piros és a kék Cocaine is már jóideje kapható, s ugyanúgy a kissé drága, 460 Ft-os áron. Ám már a doboza eleve gyanús volt: A felirat teljesen más betűstílusban született a jól ismert Cocaine-okéhez képest (és rondább is jóval a design), kapott egy Stimulation utótagot (így már nem egyezik meg a név, ergo nincs szó lopásról), a doboz a gagyi ráragasztásos módszerrel készült, s ha megnézzük a gyártót és a forgalmazót, az sem egyezik. A hivatalos honlapon sincs említés semmiféle fekete dobozos verzióról, a már ismert Spicy Hot és Mild mellett a hamarosan bevezetésre kerülő cukormentes termékek találhatóak meg.
A Cocaine Stimulation a rajta lévő feliratok alapján fele annyi koffeint tartalmaz, mint egy Cocaine energiaital (108 mg helyett 64 mg / 100 ml), ami így is duplája a sima energiaitalok 32 mg-jának. Van benne taurin, guarana és L-karnitin is, ahogy a kék és a piros Cocaine-ban. Az ízével nincsen baj, kellemes, Red Bulléhoz hasonló tutti-frutti (ebben az egyben jobb csupán a Spicy Hot csípős, valamint a Mild kesernyés ízéhez képest), ám legnagyobb megdöbbenésemre az elfogyasztása után simán beálmosodtam. Már pedig ha csak 64 mg koffein is megvan benne 100 ml-enként, ennek nem igazán szabadott volna előfordulnia. Szóval én itt is kamu szagot érzek, bár az is tény, hogy hamis feltüntetett adatokkal nem nagyon lehet piacra dobni semmit.
Ezt az italt tehát kerüljétek, s ha tényleg pörögni akartok, a már jól ismert és bejáratott Spicy Hot vagy Mild verziójú Cocaine-t válasszátok (aki a csípőset szereti, előbbit, aki nem, az az utóbbit :-) ).

kép: a Cocaine Stimulation energiaital
kép: a 2 féle nálunk kapható Cocaine és a róluk koppintott Stimulation


Ennyit erre az esős napra, a következő részig remélhetőleg már nem kell 1 hónapot várnotok. ;-) Jön többek között a Fütyülős Limonádé és az Everlast is. Csövi.

--- folyt. köv. ---

Utolsó módosítás: 2010.07.25. 14:04

Hozzászólások

Beny12
1 | Beny12 2010.07.25. 14:33
Basszus, mire elolvasom, már energiaitalt sem kell innom. A puszta látványától felpörög az ember:D. Töménytelen mennyiségben vannak most már. (Egyébként sose ittam, de valszeg egyetemen majd szükségem lesz rá...)
Barthezz
2 | Barthezz 2010.07.25. 16:18
Én is az egyetemi évek során kezdtem el inni őket, igaz, akkor még csak Red Bull, Bomba!, Blue Bear, Hell, XL, Tesco Gazdaságos volt kapható és kb. kifújt. :-D
szbszig
3 | szbszig 2010.07.25. 16:46
Na, ezeket a shotokat kipróbálom. :D
4 | drifter001 2010.07.25. 19:07
A fekete cocaine egy átb@szás.. Ha leszeded a fóliát egy hasonló dizájnnal találod magad szembe csak éppen más nyelven van és nem 64 hanem 32 mg koffein van írva 100 ml-re.. Tehát semmi köze nincs a 3 igazihoz..
Barthezz
5 | Barthezz 2010.07.25. 19:32
Ezt írta petcsi is az energiaital topicba, csak nem akartam anélkül ezt a blogba írni, mielőtt megbizonyosodtam volna róla. Bár annyira nem izgat, hogy amiatt vegyek még egyet 460 Ft-ért, hogy lekapjam róla a fóliát.

Viszont ez amiatt elképzelhetetlen kicsit, mert iszonyatosan megb***ná őket érte a fogyasztóvédelem. Van, aki tényleg leszedte a fóliát és ez van alatta, vagy csak ugyanezt a sztorit hallotta mindenki? :-)
6 | drifter001 2010.07.26. 07:26
Ezt magyarázom, én leszedtem a fóliát és tényleg az van alatta amit írtam!
Barthezz
7 | Barthezz 2010.07.26. 22:07
LOL, ez így akkor k*rva gáz... Simán fel lehetne őket nyomni a fogyasztóvédelemnél és jó eséllyel a Cocaine is perelhetné őket hírnévrontás miatt. Szánalom, hogy így próbálnak eladni vmit...
8 | Serrin 2010.07.28. 17:58
Maxx shot-ot tudtam venni az Árpád hídi aluljáróban 140-ért az egyik mindenes boltban.
Barthezz
9 | Barthezz 2010.07.28. 19:07
Köszi, mostanában lehet nem járok arra, de majd meglesem!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.