25 éve Veletek – PC Dome / PlayDome

Energiaital teszt – 3. tesztkör: Összegzés

Barthezz | 2010.08.14. 10:49 | kategória: energiaital teszt 3. tesztkör


Nos, ezt a napot is megértük, s végére értem a maratoni hosszúságú 3. tesztkörnek, mely időközben 4 további extra bejegyzéssel is bővült. Ennek keretében összesen 61 doboz új energiaitalt teszteltem (43-at először, majd az extra részekben további 18 dobozzal). Lássuk hát a tesztkör végi szokásos elmélkedést, összegzést!

Kezdeném most is az összehasonlító táblázattal, melybe valamennyi - mindhárom tesztkör során tesztelt - energiaitalt belevettem (összesen 171 db doboz, magam sem gondoltam volna, mikor elkezdtem gyűjteni, hogy eddig a számig eljutok :-) ).


A tesztelt energiaitalok összehasonlító táblázata

>>> Az energiaital tesztek összesítő táblázata 1.* <<<

>>> Az energiaital tesztek összesítő táblázata 2.** <<<

*A táblázat első oszlopában található az energiaitalok megnevezése; a második oszlopban az adott kiszerelés űrtartalma olvasható; míg a 3. oszlopban látható, hogy cukrozott, avagy cukormentes energiaitalról van-e szó. A 4. oszlop az adott energiaital 100 ml-nyi egységében megtalálható hatóanyagokat sorolja fel; az 5. oszlopban a dobozon feltüntetett hivatalos íz; míg a 6. oszlopban a valójában érzékelhető íz található. A 7. oszlop mutatja az adott energiaital átlagos magyarországi kiskereskedelmi árát, végül a táblázat 8. oszlopában felsoroltam azokat a boltokat, üzleteket, ahol a szóban forgó energiaital nagy valószínűséggel megtalálható.
A táblázat tehát bárki számára hasznosan jöhet, ha gyorsan utána akar nézni egy adott energiaital legfontosabb jellemzőinek, vagy szeretné megtudni, hogy hol és mennyi pénzért lenne lehetősége beszerezni.

** Itt a ’harmadik tesztkör’ italait piros színnel jelöltem, míg a ’harmadik tesztkör extra’ italait kékkel.


A tesztelt energiaitalok képgalériái

>>> Az 1. tesztkör energiaitalai - 67 doboz <<<

>>> A 2. tesztkör energiaitalai - 43 doboz <<<

>>> A 3. tesztkör energiaitalai - 43 doboz <<<

>>> A ’3. tesztkör extra’ energiaitalai - 18 doboz <<<


Összegzés

Úgy döntöttem, ezúttal nem készítek rangsorokat különféle kategóriák alapján (legjobb íz, legszebb doboz, legerősebb hatás, stb.), egyrészt a dolog erős szubjektivitása miatt, másrészt a nagyszámú dobozszám miatt számomra sem lenne már egyszerű feladat ezt megtenni. A leírásaim, valamint az összesítő táblázatom alapján véleményem szerint bárki meg tudja találni a számára leginkább megfelelő italokat. Persze a döntő tényező mindig a saját kipróbálás, ne feledjétek!

Összegzem viszont a 2. tesztkör óta eltelt szűk egy esztendő legfontosabb magyarországi történéseit energiaital fronton, mely azt hiszem bárki számára hasznos áttekintést nyújthat a magyar energiatal-piac jelenlegi állásáról. Ezeket a legfontosabb eseményeket, tendenciákat, észrevételeket 10 pontba sűrítettem:

1. Talán az elmúlt hónapok legfontosabb eseménye a nagy amerikai energiaital-óriásnak, a Monster-nek a betörése a magyar piacra. Az Amerikában 6 féle változatban kapható Monster nálunk – a többi európai szabványhoz hasonlóan – 3 féle ízesítésben jött ki, s pár hónap leforgása alatt elérte azt, ami a Bombának, Hellnek, Burn-nek évekbe tellett: A Monster-ek szinte minden boltban megvásárolhatóak már, ráadásul a fél literes kiszerelésükhöz képest potom pénzért, 270-350 Ft közötti áron.

2. A Monster mellett a másik nagy amerikai óriás, a Rockstar is feltűnt hazánkban, jóllehet, hivatalos magyar forgalmazásról még nem beszélhetünk, s csupán egyes benzinkutakon vásárolható meg (főleg autópályák, autóutak mentén, elsősorban Agip kutakon). Nálunk 5 féle kiszerelés érhető el (alap fekete, narancs színű trópusi gyümölcsös, zöld színű almás, piros dobozú colás és lila dobozú guavás). Sajnos meglehetősen borsos áron, 900 Ft-ért juthatunk hozzájuk, így a Rockstar egyelőre még kuriózumnak számít.

3. Szintén kiemelendő esemény az elmúlt hónapok történéseiből az ismertebb energiaitalok ún. shot változatainak megjelenése. A shot egy 50-60 ml-es kiszerelésű, 1-2 kortynyi energiaitalt jelent, melybe annyi taurin és koffein került összesűrítésre, amennyit egy 250 ml-es doboz tartalmaz. Az ötlet jó, ám ezen italok íze a sűrítménynek köszönhetően rendkívül kesernyés, ráadásul teljesen szénsavmentesek. Emellett az áruk is aránytalanul magas az energiaitalok hagyományos, 250 ml-es kiszereléseihez képest. Jelenleg a Red Bull, a Burn, az Adrenalin és a Maxx dobott nálunk piacra shot változatot.

4. Nem mehetünk el szó nélkül az első alkohollal kevert energiaitalok megjelenése mellett sem. Elsőként a Hell whisky-s és vodkás változata tűnt fel a polcokon, ám ezekből a taurint és a koffeint kispórolták, csupán a tutti-frutti íz maradt meg az e-italok jellemzőiből. A Fütyülős Limonádé viszont már bátran keveri a szokásos koffein-adagot a pálinkával. Várhatóan ez a tendencia a jövőben növekedni fog, s egyre több alkoholos energiaitallal találkozhatunk majd.

5. A magyar piacot korábban a Red Bull mellett uraló Bomba!, Burn és Hell – hogy az egyre élesedő versennyel és az erős kihívókkal, mint pl. a Monster, a Playboy, vagy a Kalaschnikow lépést tartsanak – jelentősen csökkentették áraikat. Így Burn-höz a korábbi 300 Ft-os árszint helyett már 200 Ft-ért, míg Bombához már akár 170 Ft körül is hozzájuthatunk. Mindhárom ital előrukkolt továbbá nagyobb kiszerelésű változattal is, mely a Burn és a Hell esetén fél litert, a Bomba! esetén 600 ml-t jelent. Emellett tendencia a többi e-ital esetén is a fél literes változatok megjelenése (durván egy éve még csak az Adrenalin büszkélkedhetett dobozos fél literes kiszereléssel), amit elsősorban az amerikai minta (Monster, Rockstar) hívott elő. Itt jegyezném meg, hogy jelentősen megnövekedett az energiaitalok marketingjére fordított pénz is, így folyamatosan egyre több márka óriásplakátjaival vagy tv-spotjával találkozhatunk.

6. A Red Bull az egyetlen olyan felsőkategóriás energiaital, amely nem csökkentette árait, s a shot változat piacra dobásától eltekintve sem a dobozon, sem a kiszerelésen nem változtatott. Ezt nyilván piacvezető pozíciójának és annak a ténynek köszönheti, hogy jelenleg is a Red Bull a világon a legismertebb energiaital.

7. Végre nálunk is elkezdődött a szakítás a már unalmas tutti-frutti / vegyesgyümölcs ízekkel, s egyre több egyedi ízesítésű itallal rukkolnak elő a gyártók. Ilyen pl. a már említett gyümölcsös Monster Ripper, az XL áfonyás, vagy a Flying Power almás változatának megjelenése. De találkozhatunk egészen egyedi megoldásokkal is, mint pl. a Be! Fresh ’n’ Focused ital, mely lime-os ásványvizes ízesítést kapott, vagy a Gilroy Virgin Mojito, mely a mojito koktélok ízvilágát igyekszik visszaadni.

8. Az változatosabb ízek és a már taglalt alkohollal való keverés mellett az egyre színesebb, szebb dobozok is előtérbe kerültek a piacon. A Hell és a Spirite pl. teljesen dizájnt cserélt, legkiemelendőbb azonban e kategóriában a doboz formáját is újragondoló 9MM energiaital.

9. A fenti tendenciákkal szembe haladva tovább szaporodnak az alsó kategóriás, a tutti-frutti ízt és a 32 mg koffein + 400 mg taurin sablont követő energiaitalok is, melyek közül a legtöbb egy idő után szinte teljesen felszívódik. A Red Rooster, a Booster, vagy a Fitt energiaital pl. teljesen eltűnt mára. De jött a helyükre Queen, Vipera, KO, Jaguar, Winny, stb. Ezek között akadnak borzalmas ízűek, de vannak egész ihatóak is. A CBA-ban a Spirite-et a Spirit, míg a Pennyben a Planet Energy-t a Don’t Stop váltotta fel.

10. A természetes alapanyagokat felvonultató energiaitalok - melyek első képviselője a Watt Natura volt -, ezidáig nem arattak túl nagy sikert a piacon, így ezek elterjedésére még várni kell. Finom, ízletes próbálkozók persze vannak, mint pl. a Bio Energy, vagy a Pussy, de ezek ára sajnos egyelőre drágább a hagyományos energiaitalokénál.


Zárszó

Először is köszönöm azon Olvasóim figyelmét, akik írásaimat végigkövették, esetleg kommentjeikkel, tanácsaikkal, ötleteikkel is gazdagították a blogomat. Köszönöm azon Olvasóimnak is, akik a blogkommentek révén vagy PM-ben való megkeresésükkel segítettek újabb, kevésbé ismert, avagy újdonságnak számító energiaitalok felkutatásában (név szerint kiemelném, akik a legtöbb segítséget nyújtották: drifter001, gabor9, ahti, Serrin – ha valakit kihagytam, sorry).

A 3. tesztkörrel pedig lezárult egy nagy fejezet a blogomban, több energiaitalos tesztkört már nem tervezek. Ennek több oka is van. Egyrészt elértem azt a doboz-mennyiséget, aminél már kevésbé motivált az ember újabb italok beszerzésében, ráadásul a további példányok tárolása már komoly fejtörést okozna. Másrészt munkám, egyéb elfoglaltságaim mellett az energiaitalok felkutatására és a blogírásra is egyre kevesebb időm jut – ez azt hiszem jól látszódott a 3. tesztkör publikálásának több hónaposra való elnyújtásán is. :-) Harmadrészt pedig úgy látom, a blogban való érdeklődés is megcsappant a korábbi lendülethez képest. Az olvasottságom ugyan továbbra is szépen növekedik, azonban az utóbbi 10 bejegyzésemből mindössze egy olyan akadt, amire 10 feletti kommentszám érkezett, míg korábban az számított kuriózumnak, ha egy bejegyzéshez nem fűztek hozzá legalább 20-30 kommentet. Tény, hogy ez az egész PC Dome blogra kivetíthető tendencia (leszámítva a filmkvízeket =) ), s nem csak nálam van így, de sajnos hosszútávon a kevés hozzászólás kevésbé motiválja az embert az írásban.

Természetesen a fentiekben taglaltak nem jelentik az energiaitalos bejegyzések végét, hiszen továbbra is nyitott szemmel járok a világban, s ha meglátok egy új energiaitalt, úgyse fogom tudni megállni, hogy ne próbáljam ki. ;-) Ha pedig elegendő újdonság összegyűlik, akkor időnként egy-egy különkiadás bejegyzésre számíthattok. (Egy tegnap beszerzett Jack! Energy már most sorakozik egy ilyenre. :-) )

Zárszóként pedig, hogy ugyan nem kis munka volt ezt a csaknem 30 energiaitalos bejegyzést előkészíteni és megírni, de úgy érzem, megérte és számomra is jó móka volt! ^^ További jó nyarat mindenkinek – már amennyi még hátravan belőle, én pedig legközelebb szeptemberben jelentkezem a blogban, visszaevezve picit a zenei bejegyzéses vizekre. Csövi!

(És még ne tessék gratulálni, a látszat ellenére nem ez a 100. bejegyzésem. A Dome-számlálója eggyel többet mutat, így ez még csak a 99. irományom volt. :-P )


>>> VÉGE <<<

Utolsó módosítás: 2010.08.14. 19:37

Hozzászólások

1 | Serrin 2010.08.14. 12:09
Abban nagyon igazad van, hogy egy bizonyos gyűjteményméret után inkább már csökken a motíváció a gyűjtésre. Nekem csak 145 fajta doboz van (darabra több), de pl.: az alsókategóriásak már annyira nem izgatnak.

Jó lett ez a 10. pontos összefoglaló. :)
Gobiakos
2 | Gobiakos 2010.08.14. 13:01
Gratula ehhez a kolosszálisnak méltán nevezhető projekthez és a kitartó munkádhoz. Jó összeállítás, és jellegéből adódóan bámikor bámilyen kérdés felmerülne a témával kapcsolatban, én tuti, hogy ebből bányásznám elő a választ... ;-)

U.i.: A felső résznél a dőlt betűs tag-eket javítsd ki, mert nem mutat olyan nagyon jól. :-P
Creativ3Form
3 | Creativ3Form 2010.08.14. 14:30
OFF:

Gratula, ez lett a 100. blogbejegyzésed. Nem semmi termés, ráadásúl mind-mind igényesen előállított munka, érdekesség. Szóval, gratula.;-)
LordMatteo
4 | LordMatteo 2010.08.14. 15:15
Gratula a 100. bejegyzéshez, szép szám!
Gobiakos
5 | Gobiakos 2010.08.14. 16:41
Baszki, nem olvastátok el???

"(És még ne tessék gratulálni, a látszat ellenére nem ez a 100. bejegyzésem. A Dome-számlálója eggyel többet mutat, így ez még csak a 99. irományom volt. :-P )"
LordMatteo
6 | LordMatteo 2010.08.14. 16:46
Baszki, nem érted a humort???
Gobiakos
7 | Gobiakos 2010.08.14. 16:49
Ez humor? :-/
LordMatteo
8 | LordMatteo 2010.08.14. 17:45
Ennyire nem 2 év után se? :)
Gobiakos
9 | Gobiakos 2010.08.14. 18:06
LM: Najóóóóóó! ;-)
LordMatteo
10 | LordMatteo 2010.08.14. 18:12
Barthina csesztetése-szekálása-őrületbekergetése lassan már külön üzletág lesz, PH-val épp bögréket, sálakat, és külön spec. Barthezzes óvszert is tervezünk árulni.
powerhouse
11 | powerhouse 2010.08.14. 18:24
Az óvszer amúgy egy random energiaitalt ábrázol majd.
Barthezz
12 | Barthezz 2010.08.14. 19:31
Köszönöm mindenkinek! ^^

Gobiakos: Nekem sem tetszik az első bekezdés, túl sűrű, szal mindjárt korrigálom is. Ráadásul tényleg elnéztem pár tag-et. :-P

LM + ph: Ti meg nem vagytok normálisak, újfent...! :-D
Barthezz
13 | Barthezz 2010.08.14. 19:48
LM: Töröltem az utóbbi hsz-eidet, plz ne itt hülyülj. :-P
14 | drifter001 2010.08.17. 19:31
Szívesen segítek ha tudok ;-). Te is segítettél, én is köszönök mindent :-).
Star Wars
15 | Star Wars 2010.10.26. 02:24
Na és hol a beígért zenei bejegyzés?...:-D

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.