Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Megjelent a The Oddboxx PC-re!

Barthezz | 2010.12.21. 22:21 | kategória: játékhírek | 7 hozzászólás


Mivel a Dome-on nem láttam hírezést róla, úgy gondoltam, egy rendhagyó bejegyzéssel én osztanám meg az örömhírt a platformjátékok szerelmeseivel!


Tegnap végre megjelent a The Oddboxx nevű játékcsomag PC-re, mely nem mást rejt magában, mint az eddig megjelent 4 Oddworld játékot, amelyek közül PC-n eleddig csak az első 2 rész látott napvilágot.

Aki egy kicsit is jobban szereti a platformjátékokat, annak bizonyára kellemes emlékeket ébreszt fel Abe, a 3 ujjú, zöld színű mudokon neve. Az Abe kalandjait feldolgozó két Oddworld epizód, az Abe's Oddysee, valamint folytatása, az Abe's Exoddus a 90-es évek végének egyik legszórakoztatóbb platformjátékai voltak, ahol kifinomult kézügyességünk mellett agytekervényeinket is rendesen meg kellett dolgoztatnunk, ha túl akartunk jutni egy-egy részen.

A 2000-es évek elején érkezett a folytatás, mely a Munch's Oddysee címet viselte, a játékot azonban sajnálatos módon csak az Xbox-ok tulajdonosai élvezhették, PC-re sohasem jelent meg. Ez a játék már szakított a 2 dimenzióval, ami kezdetben nagy felháborodást keltett a rajongók körében, hiszen a korábbi élvezetes játékmenet sajátosságai így gyökeresen átalakultak. A játék mindenesetre ennek ellenére is siker lett, az Oddworld első két részének atmoszféráját remekül sikerült megteremteni ezúttal is.

A 4. Oddworld játék szintén csak Xbox-on látott napvilágot, s a Stranger's Wrath címet viselte. Az új rész gyökeresen szakított elődeivel, a Stranger's Wrath személyében ugyanis nem egy platformjátékot, hanem egy TPS/FPS keveréket üdvözölhettünk. Emellett pedig Abe karaktere is a háttérbe szorult, s egy új hőst irányítva kellett felfedeznünk Oddworld vadnyugatias hangulatú szegleteit.

Oddworld világa körül ezután sok-sok évig csend honolt, ám idén év elején felröppent a hír, miszerint új Oddworld játék van készülőben, méghozzá PC-re! Ekkor azt hiszem, valamennyi vérbeli platformernek megdobbant a szíve, s felsejlettek bennük a régi Abe-es emlékek. Nem sokkal később lehullt a lepel az új projekt körül, s az is kiderült, hogy lényegében nem is egy új játékról van szó, hanem a 4 eddig megjelent Oddworld-játék exkluzív újra-kiadásáról, melyek közül az utolsó kettő első ízben jelenik meg PC-re. A hír így is örömteli volt a PC-tulajdonosok számára, az év hátralévő részében azonban szinte semmit nem lehetett hallani az Oddboxx-projekt körül, s szinte már-már el is feledtük, hogy valamikor megjelenik PC-re.

A tegnapi nap, december 20-a végül meghozta a nagy várakozás gyümölcsét! A The Oddboxx nevű játékcsomag felkerült a Steam "polcaira", ahol kedvezményes áron külön-külön, és együttesen is megvásárolható a 4 Oddworld-játék. Karácsonyra még akár valamelyik szerettünket is meglephetjük vele! :-)


Zárásként pedig nosztalgia gyanánt álljon itt a Music Instructor Get Freaky című videoklipje, melyet az Oddworld első 2 része ihletett, s a 90-es évek végén hasonlóan nagy slágernek örvendett, mint maguk a játékok!

Utolsó módosítás: 2010.12.22. 12:42

Hozzászólások

Razor03
1 | Razor03 2010.12.22. 11:39
Mikor megjelent az Xbox nagyon szerettem volna 3. résszel játszani. :-)
Barthezz
2 | Barthezz 2010.12.22. 12:44
Én szintén, s eléggé szíven is ütött, hogy a PC-t kihagyták. De most, majdnem 10 év elteltével itt az alkalom. :-)

Közben pedig javítottam 1-2 elírást a hírben, tegnap már késő volt, amikor megírtam.
Aryx
3 | Aryx 2010.12.23. 02:06
Like. Kár, hogy évekkel később, másodjára már nem bírtam végigvinni az Exoddus-t (honnan voltak anno olyan reflexeim, nem tudom, mindenesetre azok már elkoptak és 0-val lettek egyenlőek). Így viszont nem hinném, hogy ma nekikezdenék a sorozat első 2, + a 3. részének (az a stranger's wrath-mizé viszont még leírva is nagyon rossz). Ettől a hír még jó, sok mai "fiatalra" erőszakolnám rá a nemtudommi háromdé X helyett.

A klipet kösz, szerettem régen - még nagyon régen. :) A youtube nem adja vissza, de ezek az exoddus-os cgi-betétek még tizenpár évvel később is ütnek. Kicsit durva.
Barthezz
4 | Barthezz 2010.12.23. 10:16
Én pont fordítva voltam vele. Az első részt kb. 13-14 évesen kaptam kölcsön egy haveromtól (PC-m is 13 évesen lett először), de akkor még nem sikerült végigjátszanom. A Scrabania és a Paramonia vonalakon is egyaránt elakadtam valahol a Nest és Temple részek környékén. Teszem hozzá, ezek a helyszínek valóban brutál nehezek voltak mind ügyességileg, mind logikai szempontból. Aztán pár évvel később már jóval nagyobb gyakorlatom lett a PC-s játékok terén, újra elővettem az első részt, plusz a másodiknak is nekivágtam és akkor már mindkettőnek sikeresen a végére értem. Máig egyébként a legjobb, legélvezetesebb, legnagyobb kihívást jelentő platformjátéknak tartom őket a Lost Vikings és a Heart of Darkness mellett és osztom a véleményedet, hogy sokkal jobbak, mint a mai csili vili 3D lövöldözz ész nélkül játékok.

Szóval kíváncsi leszek, milyen a Munch 3D-ben. A Stranger's viszont engem sem érdekel különösebben a TPS/FPS stílus miatt, egy esélyt persze fog majd kapni.

Sztem próbáld meg nyugodtan őket újra, fél óra játék után simán belejössz sztem, csak legyen elég türelmed és ne kapd fel a vizet a szopatósabb helyszíneknél. :-D
Barthezz
5 | Barthezz 2010.12.23. 14:13
Nos, a rossz hír, hogy egyelőre sajnos nem érdemes beruházni a játékcsomagra, a Munch és a Stranger is hemzsegnek a durva bugoktól... Előbbi 1-2 perc játék után folyamatosan kidobál a Windowsba, utóbbi pedig el sem indul nálam. Ahogy nézegettem más netes fórumokat, ezek a hibák tömegesen jelentkeznek mindenkinél, úgyhogy nagyon úgy néz ki, hogy PC-re optimalizálatlan, egyszerű "emulátoros" verziókat kaptunk kézhez. Remélhetőleg lesz patch, ami a fentieket megoldja...
Barthezz
6 | Barthezz 2010.12.25. 14:35
Megoldás a fenti problémára (más fórumokból ötletet merítve): Win7 + Vista SP2 kompatibilitási módban futtatás. Így engem már nem dobál ki a Munch és a Stranger is elindul (bár utóbbi komoly grafikai bugokkal). XP alól valószínű nem érdemes próbálkozni vele.
Barthezz
7 | Barthezz 2010.12.30. 10:51
Elfelejtettem tájékoztatni, de a fenti problémákra már elérhető egy hete a megfelelő patch egy update formájában.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.