Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Uszoda-blog #1: Nyéki Imre Uszoda

Barthezz | 2011.04.03. 11:14 | kategória: uszoda-blog | 5 hozzászólás


Pár hete úgy döntöttem, ideje áttérnem egy némileg egészségesebb életmódra, aminek része, hogy elkezdek rendszeresen úszni. Mivel eddig még csak vidéki uszodákban voltam, a budapestieket nem nagyon ismertem, így feltérképeztem a net segítségével a lehetőségeket és megpróbáltam a számomra legideálisabb uszodát (színvonal, ár, távolság, stb.) kiválasztani. Végül úgy döntöttem, kipróbálok többet is és majd ez alapján döntöm el, hova is lesz érdemes eljárnom.

Induló uszoda-blog sorozatomban ezen tapasztalataimat tervezem megosztani az olvasóval, így aki hasonló cipőben jár, s szeretné kiválasztani a számára leginkább megfelelő budapesti uszodát, annak remélhetőleg sikerül megkönnyítenem a döntését. Nagy budapesti uszoda-teszt következik tehát most! ^^A 11. kerületben található Nyéki Imre (korábban Kondorosi) Uszodát (1116 Kondorosi út 14.) Pyro ajánlotta első ízben a Dome fórumán, s mivel árban kedvezőbbnek tűnt az ismertebb belvárosi uszodáknál (amelyekben 1700 Ft körül van egy felnőtt belépőjegy) és annyira nem is esik ki helyileg, mint az első látásra tűnik (fél óra kb.a belvárosból), így legelsőként ezt próbáltam ki egyik hétköznap este. Én a 47-es villamossal mentem (Albertfalva kitérő megállóig), de az arra járó többi villamos (18-as, 41-es) is tökéletes a célra, vagy akár a 7-es busszal is könnyen megközelíthető (Nyírbátor utcai megálló). Vigyázat, a 173-as, a 173E és a piros 7-es nem arra jár, hanem még előtte elkanyarodnak. :-) Mindkét megállótól egy 2-3 perc séta az uszoda, elvéteni sem lehet.

Nos, a pénztárnál egy „Rögtön jövök” tábla fogadott, így volt időm körülnézni az előtérben. Egy nagy üvegablakból rálátni a medencére, van büfé is, meg sportbolt/kölcsönző. Hát a pénztáros csak nem akart jönni, miközben a ruhatárban ketten is tétlenül ácsorogtak – ilyenkor egyikük igazán beállhatna a pénztárba arra az 5-10 percre, nah de mindegy, végül csak megjött a pénztáros. A 3 órás felnőttjegy 1450 Ft, de mivel az uszoda 8-kor zár, én meg fél 6-ra értem oda, így 2 és fél órás jegyet kaptam, ami csak 1300 Ft volt, s gondolom, így akkor fél óránként csökken 150-el az ára, 6-ra tehát még inkább megéri odamenni. Egészségkártyát viszont nem fogadnak el és bankkártyával sem lehet sajnos fizetni.

Nos, az uszoda régebbi építésű, de elég jó állapotban van és tiszta minden. Az öltözőszekrényekhez hagyományos kulcs van, ami kényelmetlenebb a chipkártyás megoldásnál. Bár én ilyenkor mindig a fürdőgatyám zsinórjára kötöm, nőknek kicsit bonyolultabb a helyzet. ;-) Ami meglepett, hogy az öltöző teljesen nyitott, nincsenek külön öltözőkabinok, még felárral sem. Aki tehát szégyenlősebb típus, annak nem ez lesz a megfelelő uszoda. :-) Szerencsére az öltőző és a zuhanyzó részleg is elég nagy, így kényelmesen elfér mindenki, nem kell egymás hegyén-hátán öltözni.

Bent egy 33 méteres medence van, ami 8 sávra oszlik. Ebből amikor voltam, 4 sáv bérelt sávként le volt foglalva, így a maradék 4-ben lehetett úszni. Mivel hétköznap este csúcsidőnek számít, így meglehetősen sokan voltak az uszodában. Sávonként 6-7 ember úszott kb., de szerencsére olyan szélesre vannak kialakítva, hogy ha kell, középen is elfér egy ember, így lehet akkor is előzni, ha úsznak szembe. Nah meg a 33 méteres hosszúság miatt sem tűnik annyira zsúfoltnak. Van egy kinti 25 méteres medence is, azt majd nyilván nyáron lehet birtokba venni, így akkor még kényelmesebben lehet majd úszni. A medencetér mellett amúgy lelátó is van, ahova bármikor le lehet ülni pihenni.

A szaunát nem próbáltam, ellenben benne van a belépő árában, így akinek kedve támad hozzá, felár nélkül megteheti.

Hajszárítási lehetőség terén falra szerelt hajszárítók vannak, melyek egy 20-as bedobásával bírhatók kb. 3 perc működésre (ha nincs apród, akkor a pénztárban, vagy az öltözőkulcs kiadásnál váltanak fel pénzt), konnektor sajnos nincs, így saját hajszárítót nem érdemes hozni. Ezek az automata hajszárítók mondanom sem kell, nem túl jó hatásfokkal bírnak, de kénytelenek vagyunk beérni ezekkel, a konnektorok állítólag a balesetveszély elkerülése végett nem kerültek felszerelésre.

Nos, hát ezek az első tapasztalataim a Nyékiről. Leszámítva az apróbb hiányosságokat, egy teljesen korrekt, budapesti viszonylatban jó áron elérhető uszodáról van szó, így akinek helyileg nem esik ki nagyon, vagy a közelben lakik, nyugodt szívvel tudom ajánlani.


Összegzés

cím: 1116 Kondorosi út 14.
legkedvezőbb ár: 3 órás jegy 1450 ft, fél 6-tól fél óránként 150 ft lejön belőle
egészségkártya: nem
bankkártya: nem
szekrénykulcs: hagyományos kulcs
öltöző: nyitott, kabinok nincsenek
hajszárító: csak ottani használható, 20 ft
medence: 33 méteres, nyáron 25 méteres kinti
szauna: belépőben benne van
emberek (fél 6 - 7 között): sokan
személyzet: udvarias, segítőkész
állapot: régi építésű, félig felújított

>>> az uszoda honlapja <<<
(pontos jegyárak és nyitva tartás elolvashatók itt)

Utolsó módosítás: 2011.04.19. 22:01

Hozzászólások

1 | Pyrogate 2011.04.04. 22:43
én szeretem ezt az uszodát, igaz a kötelező úszás az nem volt kellemes élmény, de azóta párszor jártam arra és az kellemes volt:)
Az öltözés igen...a pöcslengető idősebbekkel nem a legideálisabb:)
Mondjuk én a tömegről nem tudok nyilatkozni, vagy a lezárt részen voltam ugye vagy a kinti medencében, ahol szintén sokan vannak viszont normális emberek (értsd: bármelyik pesti strandhoz képest ezerszer kulturáltabb és khm kevesebb a cigány is).
Mondjuk ott úszkálni nem annyira lehet:)
2 | Pyrogate 2011.04.04. 22:43
ja és a szaunát próbáltam, bár konkrétan sehol máshol nem voltam még szaunában szóval nem tudom mihez hasonlítani:)
Barthezz
3 | Barthezz 2011.04.05. 13:40
Jaja, a közönség elég kultúrált volt a tömeg ellenére is, de még uszodában nem is tapasztaltam negatív példát e tekintetben. Szerencsére az általad is említett exhibicionista idősek nem nagyon voltak :-D, inkább fiatalokkal volt tele.

A szaunát pedig legközelebb ki fogom próbálni, remélhetőleg nem lesz túl zsúfolt. :-)
4 | egyfiatalno 2011.08.15. 16:12

Én a „személyzet: udvarias, segítőkész” véleményhez annyit tennék hozzá, hogy nőként, a női öltöző kabinosai közül egy kabinosnő viselkedését kimondottan udvariatlannak, durvának találtam. A férfi uszodavendégek szerencséjükre nem találkozhatnak az illetővel, míg én sajna nem tudtam kikerülni a hölgyet.

Már az első alkalomtól kezdve, hogy betettem a lábamat a Nyéki Imre Uszodába, meg sem állhattam az illető előtt. A „Jó napot kívánok!”-ra odavágott egy „Sziá”-t valami elképesztően lekezelő hangsúlyban. Meglepődtem, már akkor éreztem, hogy kipécézett, de ez csak később tudatosult bennem. Hozzáteszem, hogy a jegyem, később pedig a bérletem nem ifjúsági volt, nem is lehetett az a harminchoz közel, tehát nem hihette azt, hogy kiskorú vagyok.
Az tény, hogy 20-25 évesnek néznek általában (aminek örülök :))), de egy ilyen korú vagy egy fiatalabb ember talán nem érdemli meg, hogy udvariasan beszéljenek vele? Egyenrangúan kezeljék?

Természetesen semmi problémám nincs a tegeződéssel, ha az köcsönös. Sok emberrel tegeződöm, nem zavar az sem, ha vadidegenek tegezve szólítanak meg, ilyenkor én is visszategezek a legtöbb esetben, és nincs is probléma. Amikor azonban egy láthatóan idősebb személy (olyan, akit nem illik visszategezni) és akivel nem ismerjük egymást, LEtegez, ám ő nem ajánlja fel a tegeződést, azt nem szeretem. Így a kb. 50 – 60 éves korú kabinosnő esetében kényszerűen belekerültem abba a szituációba, amit „cseléd-pertunak” hívnak, vagyis ő tegezett, míg én Önöztem/magáztam őt mindvégig, mivel nem igazán tudtam mit kellene tennem. Mégis visszategezni? Szólni neki, hogy magázzon?

Amikor egyre több alkalommal összefutottunk, egyre biztosabb lettem benne, hogy a nő egyszerűen pikkel rám, többször utálattal végigmért, valahányszor találkozott a tekintetünk megvetés, lenézés, utálat és gúny keverékét láttam benne. Nem lehetett nem észrevenni! Számtalanszor, amikor elment mellettem az öltözőben úgy végigmért mint valami riherongyot, kínosan éreztem magamat, amúgy átlagos testalkatú vagyok és nincs a külsőmön semmi olyan ami miatt bárhogyan is kitűnnék a többi ember közül.

Úgy is beszélt velem mint valami riheronggyal! Nem jut más szó eszembe…! Ok nélkül belém kötött többször, amíg a Kondorosiba jártam úszni! Egy alkalommal például, amikor már felöltöztem, odaszólt éles, gunyorosan káráló banya hangján, hogy „Aztán becsukd ám az öltözőszekrény ajtaját mielőtt elmész!” Ez azért is volt furcsa számomra, mert én konkrétan tudom, hogy mindig becsuktam a szekrényajtót távozás előtt, még be is zártam, mielőtt leadtam a kulcsot neki vagy az éppen szolgálatban lévő más kabinosnak. Ezt akár ellenőrizhette is utólag! Jó párszor amikor pedig az utolsó vendégek között távoztam, ideje is lehetett rá jobban, hogy ellenőrizzen, akkor már hónapok óta jártam ebbe az uszodába. Ráadásul ez a útszéli stílus, ahogy odavakkantott!

Egyszer történt, hogy kb. két hónapig nem mentem, mert nagyon elfoglalt voltam, fáradt és kedvem sem volt, (másrészt 1-1 óra volt az oda-vissza út, akkor még nem volt közelebbi uszoda). Amikor nagy nehezen rávettem magamat, hogy újra menjek, akkor meglepetésemre udvarias volt velem, „Jó napot!” köszönt és közönyös volt, már kezdtem örülni, hogy leszállt rólam, majd a következő pillanatban láthatóan felismert, bevillant neki, hogy „kedvenc” kipécézettje tért vissza, így hangsúlyozottan tegezve folytatta.

Úgy döntöttem nem hagyom magamat kiutálni, imádom az úszást, arra gondoltam ő is csak ember, talán beszélgetni kellene kicsit vele, valamiféle kommunikációt kezdeményeznem mellékesen, vajon hogy reagál rá. Megkérdeztem hogy van. Nagyon érdeklődő (már-már faggatózó) volt a személyem iránt, egészen odáig jutottunk el, hogy tanár vagyok, ő pedig beszélt a gyerekéről, menyéről, miből diplomáztak stb. Bár pillanatnyilag oldódott a feszültség, a helyzet azonban hosszútávon nem változott, továbbra is ugyanolyan zaklató módon viselkedett velem, sőt, mintha aljasabbá vált volna. Pufók arcából vizslató szemei ugyanúgy mély utálattal, lenézéssel telve mérgettek tetőtől talpig, került-fordult ugyanúgy beszólt, tehát továbbra is kipécézett.
Én pedig kedves maradtam és udvarias, mint mindig, nem árultam el mennyire utálom ha csak hozzám szól, aljas tekintetét, ahogy méreget, egyáltalán már a puszta tényt is, hogy elkerülhetetlen a találkozás vele. Utáltam a Nyéki Imre Uszodába járni és utáltam ezt a nőt! Akaratlanul hallottam, hogy másokkal udvariasan beszél, magázza őket, míg engem szándékosan minden egyes alkalommal szinte már tüntetően LEtegez, változatos módokon lekezel mint ha alacsonyabb rendű lennék mint a többi vendég.

Pedig amúgy nem lenne egy rossz hely ez az uszoda, jó az elrendezése, kellemes, egy idő után a nő stílusához is valamennyire hozzászoktam, igyekeztem felülemelkedni a kicsinyes viselkedésén, de amikor lejárt a bérletem nem újítottam meg többet. Végül ő nyert. Máig nem tudom ki volt ez a nő és mi baja volt velem. Én nem nézek le senkit, mindenki megérdemli az udvariasságot, azt, hogy emberszámba vegyék kortól, nemtől, végzettségtől, beosztástól, haj- bőr- szemszíntől stb. függetlenül. Elvégre a másik is ember! Nem tudnám kedvemet lelni abban, hogy bárkit is bántok, lenézek stb. Szánalmas „öröm” az ilyen! Itt még hozzáteszem a félreértés elkerülése végett, hogy a bőrszínemre nem pikkelhetett a kabinosnő, és egyáltalán semmire sem velem kapcsolatban! (Többször eszembe jutott már, hogy mit művelne ez a nőszemély ha rákattan egy olyan személyre, aki színesbőrű, ha már egy fehérbőrűt is hátrányosan megkülönböztet!? De meglehet, hogy egy színesbőrűvel nem merné ezt megcsinálni, túl nyilvánvaló lenne az aljassága és el lehetne kapni miatta.) Szóval a „Miért?”-re nincs válasz, valószínűleg egyetlen olyan esetben sem, ahol bármely „okból” hátrányos megkülönböztetés történik, mert a valószínű ok, -vagyis, hogy nem tetszik a képed, csakúgy!- csak a nagyon buta emberek gondolkodására jellemző. De sajnos létezik, valahol mindenki megtapasztalja az életben, hogy párszor belerúgnak így vagy úgy, kisebbet, nagyobbat, ahogy esik. Az viszont meredek, hogy bemegyek egy uszodába és az ismeretlen kabinosnő ahogy meglát egyből kipécéz és egyre bunkóbb módon viselkedik? Mi az, hogy kipécéz egy vendéget?!


Lehet, hogy én várok sokat az emberektől, de ha az ember valahol fizet egy szolgáltatásért, pihenésre és kikapcsolódásra vágyik (nekem ezt jelenti az úszás), akkor szerintem azt elvárhatja, hogy a személyzet egy tagja se utálja ki és egy minimális udvariasságot. Ehhez még az sem kell, hogy kedvesek legyenek vagy mosolyogjanak, pusztán vegyenek annyira emberszámba, hogy békén hagynak, ahogyan a többi vendéget. Szólniuk sem kell hozzám, hacsak nem valami fontos dologról van szó.

Ez az egész még 2008 körül történt, talán már nem dolgozik a Kondorosi úti uszodában az említett kabinos hölgy, és talán én voltam az egyedüli, akit piszkált, remélhetőleg másokat nem üldözött. A többi kabinosnőre már nem is nagyon emlékszem, velük nem volt probléma, udvariasak voltak és szerencsére nem tulajdonítottak jelentőséget a személyemnek.

Arra egyébként kíváncsi lennék, hogy az illető aljas kabinosnő mit szólna ahhoz, ha napi 9 órát kellene álldogálnia szórólappal a kezében, hóban-fagyban, kánikulában 300 Ft-os órabérért az utcán, hogy meglegyen a napi betevője.? Merthogy ilyen és ennél sokkal rosszabb sorsok is vannak ám Magyarországon, míg ő részben szemétkedésért cserébe kapott munkabért.

Bocs a hosszú kommentért, röviden akartam, de nem sikerült. :( Így legalább senkit nem ér felkészületlenül, ha netán hasonlókat tapasztal a Nyéki Imre uszodában.


Barthezz
5 | Barthezz 2011.08.19. 09:23
Köszönöm, hogy megosztottad ezt a történeted. Ebből is jól látszik, hogy a személyzet megítélése elég szubjektív tényezőkön alapul, pláne hogy a teszteket az adott uszoda első meglátogatása után elkészítettem, így nyilván a személyzet összes tagjával, illetve a lehetségesen előforduló szituációkkal sem találkoztam mind.

A teszt megírása óta voltam még párszor a Nyékiben és azóta is előfordult velem, hogy senki nem volt a pénztárban érkezésemkor, a ruhatárnál lévő alkalmazottak meg szartak bele, hogy megkeressék ilyenkor a kollégájukat vagy türelmet kérjenek tőlem, így várhattam 2-3 percet feleslegesen, holott látták, hogy belépőt szeretnék venni... Így valamelyest romlana az értékelés, ha most kellene végeznem. :)

Egyébként a személyzet értékelését úgy végzem, hogy eljátszom a tökéletesen új, semmihez sem értő laikus vendég szerepét, vagyis megkérdezem, merre van az uszoda-rész, hol található a férfi öltöző, hol kapok szekrénykulcsot, ha az karóra jellegú, akkor hogyan tudom használni, stb. :D Kicsit idegesítő lehet, de ebből elég jól lejön az ottani alkalmazottak hozzáállása, segítőkészsége. Ami persze nyilván nem feltétlen a személyzet egészére jellemző, így eltérőek is lehetnek a vendégek tapasztalatai.

Az esetedhez konkrétan hozzászólva, sztem az zavarhatta a nőt, hogy egy fiatal, szép hölgy vagy, miközben felette már elmúlt az idő. Így könnyen lehet, hogy belülről az irigység fakadt belőle, kombinálva a lenézéssel, illetve saját felsőbbrendűségi érzetével, miszerint ő már mennyire élettapasztaltabb ember. Én jelenleg 26 vagyok, de 20-nál többnek senki sem néz, így számtalanszor találkozom én is hasonló helyzettel, hogy gyerekként kezelnek. Bár szerencsére ez engem nem zavar, inkább örülök neki, ha fiatalabbnak látszódom, pláne ha diák-jegyet akarnak adni nekem. :D Pár év múlva persze már lehet zavaróbb lesz számomra is. :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.