Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Uszoda-blog #4: Dagály Fürdő

Barthezz | 2011.04.24. 19:38 | kategória: uszoda-blog | 6 hozzászólás


Fővárosi uszoda-tesztem negyedik állomásaként a Dagály Fürdőt kerestem fel, mely – ahogy elnevezése is utal rá – nem kimondottan uszoda, hanem gyógyfürdő is egyben, nyáron pedig a létesítmény strandként üzemel.

A Dagály Fürdő a 13. kerületben, az Árpád-híd pesti hídfőjénél található, közvetlenül az Europa Tower irodaház (Erste Bank székhelye) mellett. Megközelítése 3-as metróval és/vagy 1-es villamossal a legegyszerűbb. Mint írtam, ez valójában egy szabadtéri strand és gyógyfürdő, fedett medence nélkül. A gyógyfürdő értelemszerűen egész évben üzemel, a strandszezonon kívüli úszási lehetőséget pedig egy ideiglenes ponyva segítségével oldják meg. Ez azonban csak a 25 méteres medencét érinti, az 50 méteres úszómedence az év minden szakában szabadon van, így az csak jobb időben ajánlott.

Este 5 óra után a hétköznapi belépő, illetve a nap bármely szakában a 2 órás belépő kedvezményesen 1500 Ft (hétvégén 1600 Ft), amely az úszási lehetőség mellett a gyógymedence és a szauna használatát is magában foglalja. Az egészségpénztár nevére az előző részben bemutatott Kispesti Uszodához hasonlóan itt is kérhető számla, mely utána a pénztártól visszaigényelhető. A bankkártyás fizetési lehetőséget bevallom őszintén, elfelejtettem megkérdezni. Annyira megszoktam már, hogy uszodáknál eddig egyszer sem volt lehetőség kártyával fizetni, hogy automatikusan készítettem a készpénzt... (A nemleges választ valószínűsítem egyébként itt is, bár a strand miatt elképzelhető, hogy van kártya-elfogadó termináljuk.)

Nos, az öltöző részleg első látásra elég modernnek tűnt a chipkártyás szekrényeknek köszönhetően (melyek sajnos itt is Tetris-szabványúak, így elég nehézkes sok cuccot bepakolni), de a kabinokat már nem a legjobb állapotban találtam. Maga az öltöző – strand lévén – koedukált, az átöltözésre a kabinokban van lehetőség (érdekes módon a pad fel-le hajtása zárja egyben az ajtókat is, amihez hasonlót még nem láttam máshol). A kabinok előtt találhatók a tükrök és a falra szerelt automata hajszárítók, melyek borzalmas hatásfokkal működnek (szinte hideg levegőt fújnak ki magukból), de legalább ingyenesek. Ha jól emlékszem, konnektort is láttam a falon, így hozható saját hajszárító.

Mindenesetre ez a fenti rész még mondhatni korszerű állapotban van, a medence térbe lépve azonban erősen szembetűnő, hogy ráférne a helyre egy alapos felújítás. A lenti zuhanyzók rozsdásak, koszosak, a szauna is kissé lepusztult állapotban van, ráadásul egy kellemetlen klóros szag áthatja az egész helyet, mely a ponyvával fedett 25 méteres medencénél a legerősebb (valószínű a ponyva alatt még inkább befülled a levegő).

A kinti 50 méteres medencét is kipróbáltam, bár a szeles idő miatt kevésbé esett jól, inkább csak jobb időben, vagy természetesen nyáron ajánlott ide kimenni. Egy vadkacsa is úszkált benne egyébként, a tisztasággal tehát voltak erős fenntartásaim... :-) A gyógymedence lépcsője már elérhető az épületen belülről, így oda hideg időben is gond nélkül be lehet menni, a víz hőmérséklete és a fölötte lévő pára miatt pedig az ember feje nem fázik, ahogy ez minden szabadtéri medencével rendelkező gyógyfürdőnél általánosan megszokott.

Nos, valószínű a kissé lepusztult állapotnak és a kellemetlen szagnak köszönhetően itt csak lézengtek hétköznap este az emberek, messze nem volt az a forgalom és nyüzsgés, mint amit a korábban kipróbált uszodákban tapasztaltam. A „benti” és a kinti úszómedencében is sávonként mindössze 1-1 ember tartózkodott, így legalább úszni kényelmesen lehetett.

A Dagály Fürdő ugyan helyileg nagyon könnyen megközelíthető (nekem is közel esik a lakóhelyemhez), az alacsony forgalom miatt kényelmesen lehetne úszni és szaunázni is, a lerobbant állapot miatt azonban nem hinném, hogy jönnék többet ide és másnak se nagyon ajánlom. Nyáron, amikor strandként funkcionál és többféle szabadtéri medence is a látogatók rendelkezésére áll (élménymedencék, hullámfürdő), már érdemesebb a Dagályba látogatni, de aki év közben úszni és szaunázni szeretne, az lényegesen jobb állapotú uszodákban is megteheti ezt, ráadásul az itteni 1500-1600 Ft-os belépőnél kedvezőbb áron.


Összegzés

Címe: 1138 Népfürdő u. 36.
Legkedvezőbb felnőtt jegyár: 2 órás belépő, illetve este 17:00 után hétköznap 1500 Ft, hétvégén 1600 Ft
Egészségkártya: számlát állítanak ki az egészségpénztár nevére
Bankkártya: nem
Szekrénykulcs: chipkártyás (karóra)
Öltöző: koedukált, kabinokkal
Hajszárító: ottani automata (ingyenes) és hozott is használható
Medence: 25 méteres ponyvával fedett + 50 méteres szabadtéri
Szauna: a belépő ára tartalmazza
Vendégek száma (1-5-ös skálán): 1 (hétköznap esti időszak)
Személyzet: udvarias, segítőkész
Állapot: régi építésű, felújításra szorul

>>> a Dagály Fürdő honlapja <<<
(jegyárak és nyitva tartás elolvashatók itt)

Hozzászólások

1 | Pyrogate 2011.04.24. 20:13
nyáron nem ajánlom. horror tömeg van és nem is a legkellemesebb népesség. Legalábbis még gyerekkoromban (5-12 éves korig) voltunk itt párszor a családdal
Barthezz
2 | Barthezz 2011.04.24. 22:01
Ez esetben visszavonom a nyári időszakra való ajánlásomat. :-)

Amúgy ennek kapcsán jutott eszembe, hogy egy fővárosi strand-teszt is jó és hasznos ötlet lenne (Palatinus, Dagály, Paskál, Csillaghegyi, Pünkösdfürdői, Uszály strand, Aquaworld), bár azt már lényegesen körülményesebb lenne megszervezni, hogy mindegyik beleférjen a nyári hétvégékbe és még társaságot is tudjon mindegyikre szervezni az ember. Szóval ezt nem ígérem meg. Eddig amúgy a felsoroltak közül csak a Paskálon voltam, de elég zsúfolt volt az is, ráadásul csak egyetlen medence áll ott rendelkezésre.
3 | Pyrogate 2011.04.25. 16:41
na igen, mondjuk én is baromi régen voltam Pesten strandon. Talán csak a Nyékiben (a kinti részen) ill. 1x az Aquaworldben
Barthezz
4 | Barthezz 2011.04.25. 18:56
Ha sikerül rávennem 1-2 embert, hogy végiglátogassuk a felsorolt strandokat, akkor megcsinálom a strandtesztet. :-D Bár nem sok esélyt látok rá, sajnos az ismerősök, barátok nagy része nem rajong annyira a strandokért, hogy az egész nyarat ott töltsék, s beérik nyaranta néhány alkalommal (én meg pechemre pont ilyen vízpárti vagyok... :-) ).
Dark Archon
5 | Dark Archon 2011.04.29. 12:16
Nyáron Velencei-tó 1-1 alkalomra, aztán kész. Ezer éve nem voltam BP-n (sem máshol) a klasszikus (=mesterséges) strandon, drága, tömeg van, klór, nem buli. Valahogy így vagyok az uszodákkal is, bár egy akció keretében sikerült eljutnom tavaly novemberben az Aquaworld-be, az király volt a csúszdák miatt :)
Barthezz
6 | Barthezz 2011.04.29. 20:32
Ez igaz, egyik haverom a gyömrői tavat ajánlotta, idén nyáron lehet ki is lesünk oda, itt van Pest mellett. Aquaworldöt pedig tervezem mindenképp kipróbálni, illetve a mogyoródi Aquarénát is, csak 5000 Ft-ot kicsit túlzásnak tartok a belépőért. Bár Aquaworld esetén van kedvezményes délutáni-esti belépő 3000 Ft körül, a mogyoródinál pedig szezon végén szokott lenni akció. Tavaly mentünk is volna, csak pont elromlott az idő...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.