Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Uszoda-blog #5: Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda

Barthezz | 2011.05.02. 18:56 | kategória: uszoda-blog | 6 hozzászólás


Tegnap a munka ünnepén én is pihentem, így a szokásos vasárnapi adagolástól eltérően most hétfőn kapjátok az új bejegyzést (hmm, jó kifogás a csúszásra... :P ). Ezúttal az ország talán legismertebb uszodáját, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodát mutatom be.

A Hajós Alfréd uszoda a Margitsziget délnyugati részén található. Ha a Margit híd felől érkezünk, akkor a szökőkút után balra haladva jutunk el legkönnyebben hozzá. Mivel a 4-6-os villamos a Margit híd felújítási ideje alatt nem áll meg a hídon, így a Jászai Mari tértől, vagy a Margit híd budai hídfőjétől kell egy 10-15 percet gyalogolnunk, vagy ha nem szeretnénk sétálni, az Árpád hídtól induló 26-os busz közvetlenül letesz az uszoda előtt (a hídfelújítás befejezte után a Nyugatitól is újra menni fog a busz).

Az uszoda épülete kívülről meglehetősen jól néz ki, a jegypénztárnál pedig itt találkoztam először bankkártyás fizetési móddal. Az egészségpénztári kártyát is elfogadják, ráadásul közvetlenül a kártyáról tudunk fizetni, nem kell utána a számlával vacakolni. A belépő ellenben drága, a felnőtt jegy egységesen 1700 Ft, amiből a többi uszodával ellentétben nem jön le sajnos kedvezmény, ha zárás előtt pár órával érkezünk. A szauna ára ugyan benne foglaltatik a jegyben, de figyeljünk arra, hogy a szanuna-rész minden nap csak este 5-ig tart nyitva.

Bár az épület kívülről rendkívül impozáns és a pénztárnál is rendelkezésre áll minden fizetési mód, az uszoda- és az öltözőtér sajnos meglehetősen lerobbant állapotban van. A szekrények koszosak, a benti medence egyik vége mintha algásodna/rozsdásodna és a vizesblokkban, valamint a kinti medence melletti lelátónál is kiütött a rozsda a fémtárgyakon.

Az öltözőszekrények a hagyományos kulcsos megoldást követik, jobban mondva egy lakatot adnak sorszám nélkül, amelyet bármelyik szabad szekrényre rá lehet tenni. Éppen ezért jól jegyezzük meg, hogy melyik szekrényt választottuk, ellenkező esetben elég rendesen megszívhatjuk. :-)
Az öltözőtér nyitott. Bár vannak kabinok, azokat zárva találtam, s a szekrényekhez adott kulcs sem nyitotta őket. Nem tudom, kiknek lehetnek fenntartva, a belépők kiírásánál sem láttam lehetőséget kabinos felárra.
A hajszárító kérdés is elég érdekes. Automata hajszárítók nincsenek, így ide mindenképp javallott hozni magunkkal sajátot, ám ennek ellenére is fizetnünk kell a hajszárításért. A fenntartott konnektorokban ugyanis csak akkor van áram, ha bedobunk egy húszast. Nos ilyet még nem láttam máshol, s mit mondjak, nem túl vendégbarát megoldás, illendő lenne hosszabb távon ezen változtatni...

Medencékből kettő vehető birtokba a vendégek számára, egy 25 méteres fedett medence, illetve egy 50 méteres, 8 sávos szabadtéri. Amennyiben jó idő van, célszerű természetesen ez utóbbit választani, a Margitsziget magasodó fái között elég hangulatos úszni. Nos, a kinti medence lehetett volna tisztább is, egy két falevél, madártoll megtalálható a vízfelszínen, bár valószínű ez szabadtéri medencék esetén még rendszeres takarítás ellenére is elkerülhetetlen. Ezeken kívül van egy műugró-medence és egy másik 50 méteres versenymedence is, melyek a 2006-os úszó EB-re épültek. Ezek tehát abszolút korszerűek és jó állapotban vannak, de a nagyközönség részére érthető okokból nem állnak rendelkezésre. Végezetül pedig találunk kint egy 33 méteres medencét is, ami nem tudom, mennyire használható a vendégek által, amikor voltam, éppen vízilabda-edzést tartottak benne.

A nyitva tartással kapcsolatban nem árt tudni, mivel ez egy sportuszoda, hétköznap szinte folyamatosan edzések vannak, így a medencék olyankor egyrészt korlátozottan állnak rendelkezésre, másrészt a külsős vendégek számára csak délután 15:00 óráig, május 1. után pedig 17:00 óráig tart nyitva az uszoda (legalábbis a nem hivatalos honlap szerint). Így inkább csak hétvégén javallott a Hajós uszodát felkeresni, jómagam is egy szombat délután próbáltam ki. Ekkor azonban meglehetősen alacsony volt a vendégszám, így a benti és a kinti medencében is kényelmesen, másoktól nem zavartatva tudtam úszni. Feltételezhető természetesen, hogy hétköznapokon az edzések miatt jóval zsúfoltabb az uszoda. ;-)

Mit mondjak, felemás a képem a Hajósról. Hangulatos ugyan a Margitszigeten úszni, de egy alapos felújítás rendesen ráférne a régebbi medencékre, az öltőzőkre és a vizesblokkra egyaránt. Már csak azért is illendő lenne ez, hiszen mégiscsak a nemzeti sportuszodánkról van szó. Az 1700 Ft-os felnőtt belépő is reálisabban festene, ha hétvégén, vagy zárás előtt – a többi uszodához hasonlóan – levonnának az árból némi kedvezményt. Így viszont a Hajós az egyik legdrágább úszási lehetőségnek számít Budapesten, ráadásul ennyi pénzért elvárható egy jóval komfortosabb, szebb állapotban lévő öltöző és medencetér, illetve hétköznap valamivel rugalmasabb nyitva tartás. Kicsit csalódtam tehát a Hajósban, mert ennél azért jobb körülményekre számítottam.


Összegzés

Cím: 1138 Margitsziget
Legkedvezőbb felnőtt jegyár: 1700 Ft
Egészségkártya: igen
Bankkártya: igen
Szekrénykulcs: hagyományos kulcs
Öltöző: nyitott (kabinok ugyan vannak, de valamennyi zárva)
Hajszárító: csak otthonról hozott használható (20 Ft-ért van áram a konnektorban), automaták nincsenek
Medence: 25 méteres benti + 50 méteres szabadtéri
Szauna a belépőben benne van-e: igen
Vendégek száma (1-5-ös skálán): hétvégén: 1
Személyzet: segítőkész, de egy kicsit kevésbé udvarias, mint a többi uszoda esetén
Állapot: régi építésű, felújításra szorul

>>> a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda honlapja <<<
(jegyárak és nyitva tartás elolvashatók itt)

Hozzászólások

powerhouse
1 | powerhouse 2011.05.04. 11:04
inkább csinálj új mixet
Barthezz
2 | Barthezz 2011.05.04. 15:17
az is lesz majd
3 | Pyrogate 2011.05.04. 17:25
gondolom a szövetség (sportállamtitkárság) kezében van az uszoda, így arra pénz nincs. Ami azért jó, mert pont az olimpikonok készülnek ilyen helyen (vagy az ő öltőzik fasza, a normál emberekre meg nem költenek, mert úgyse éri meg, alig járnak oda - félreeső helyen van)
Barthezz
4 | Barthezz 2011.05.04. 23:30
Nah igen, a kulcsos kabinok valószínű az ő részükre vannak fenntartva, de hidd el, azok se lehetnek jobb állapotban, legalábbis a külsejük alapján biztosan nem... :-)
5 | MEV Tfzf 2015.04.09. 22:50
Először is köszönet a nagyszerű uszodákat bemutató összegzésért,asszem tényleg egy hiánypótló munka ez e téren,mindenképpen elismerés érte!!!Leggyakrabban a Hajós-ban fordulok meg és bár azzal sajnos egyet kell értenem,hogy az állapotok valóban nem a legjobbak, :( azért van néhány optimizmusra is okot adó körülmény! ;) Jó hír,hogy néha azért a Széchy 50-es medence is a nagyközönség rendelkezésére van bocsátva,persze jóval ritkábban,mint a Hajós 50-es.A lényeg itt,hogy a belépéskor,a pénztár mellett jobbra,egy táblázatban mindig kiírják,hogy melyik medence mikor,mettől-meddig van nyitva a nagyközönség számára.Sajnos odáig még nem jutottak el,hogy ez a honlapon is naprakészen elérhető legyen - majd egyszer talán...Addig is telefonon rá lehet kérdezni,a legtöbb esetben föl is veszik! ;) A legtöbb esetben egyébként hétköznap olyan 12:45-től kb. 15:30-ig szokott szabad lenni a Hajós 50-es,utána már csak "korlátozottan",kb. a pályák felén kezdődnek az edzések a gyerekeknek.A Széchy ennél ritkábban és rövidebb ideig szabad,de ki lehet fogni.Meg általában reggel 6:00-8.00-ig.Ami még talán kedvezőbbé teszi a belépő árát,hogy van lehetőség 10 alkalmas,vagy akár éves bérlet váltására is,mostani áron a 10 alkalmas 15.600 Ft. asszem - szóval így egy alkalom ára mindjárt 11.560 Ft.-ra csökken ;) -,az első alkalommal viszont meg kell venni hozzá a plasztik kártyát,ami vagy 500 Ft.,ha jól emlékszem,viszont utána a kártya tetszőlegesen "feltölthető".Nehezítő körülmény a belépéskor,hogy lakat kiváltásához tavaly bevezették,hogy 1.000 Ft.-ost kell leadni letétként a kabinosoknak - és nem is fogadnak el más bankjegyet,csak 1.000-est,hiába van nálad nagyobb,az sem jó,szóval az embernek úgy kell ügyeskedni,hogy mindig legyen nála egy 1000-es,ha a Hajós-ba megy.Nagy bánatom még,hogy úgy néz ki a tavalyi bajnokságra való felújítás alkalmával úgy tűnik véglegesen bezárták az 50-es medence kiúszóját,pedig télen nagyszerű megoldás volt,fedett helyen lehetett vízbe menni,ill. onnan kijönni,ehelyett mostmár nemcsak a 33-mast,hanem mindkét 50-es medencét is sátrazzák telente,ami elég illúzióromboló,hisz azért télen is van,hogy gyönyörűen süt a Nap...Remélem,hasznos volt eme néhány kiegészítő infó is,köszönöm,hogy közzé tehettem! :)
6 | MEV Tfzf 2015.04.09. 22:53
Bocs,elírtam,1.560 Ft.-ra csökken az egyszeri belépés ára a 10 alkalmas bérlettel!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.