Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Uszoda-blog #9: Császár-Komjádi Uszoda

Barthezz | 2011.10.02. 11:22 | kategória: uszoda-blog | 0 hozzászólás


Kissé hosszúra sikeredett nyári szünet után ismét jelentkezem uszoda-blog sorozatommal, amit az utóbbi időben sajnos meglehetősen elhanyagoltam. Igyekszem a hátralévő bejegyzéseket immáron csúszás nélkül, heti rendszerességgel szállítani. Terveimben ugyan már csak a jelen bejegyzés témáját is adó Császár-Komjádi Uszoda bemutatása, valamint egy összegző bejegyzés szerepelt, úgy döntöttem, mégsem 2 bejegyzéssel térek vissza az őszre, ezáltal a blogsorozat is arányosan fog eloszlani a tavaszi- és az őszi szezon között. Ebből már ki is találhattátok, hogy felvettem további fővárosi uszodákat a tesztelés sorába. A nyár amúgy sem a legjobb alkalom lett volna a teszt folytatására, hiszen ilyenkor az emberek nagy része inkább a strandokra vándorol, valamint az iskolai úszásoktatások és az úszóedzések is szünetelnek. Így pedig nem festhető hiteles kép az egyik legfontosabb uszoda-értékelési tényezőről: a zsúfoltságról és a pálya-foglaltságról.
Még a bevezetőhöz kapcsolódóan megemlíteném, hogy változtattam némileg a bejegyzések végén található uszodaértékelési szempontokon. A személyzet udvariasságára, kedvességére vonatkozó részt kivettem, hiszen 1-2 alkalomból nem lehet erről hiteles képet festeni. Továbbá a vendégek számára vonatkozó értékelést ezentúl hétköznap délutánokra/estékre teszem meg, hétvégén általában egyik uszoda sem számít zsúfoltnak. A tesztet hamarosan záró összegző bejegyzésben bárki rendelkezésére fogom bocsátani az uszodákra vonatkozó összehasonlító táblázatomat, ahol már a fenti szempontoknak megfelelően korrigáltam a korábbi tesztek értékelését.

Nos, ennyi bevezető után ideje áttérnem jelen bejegyzés témájára, mely tehát a Császár-Komjádi Uszoda bemutatása.

A Császár-Komjádi Uszoda a már korábban bemutatott BVSC és Hajós mellett 3 legjelentősebb sportuszodánk egyike. Ennek köszönhetően a külső vendégek számára csak korlátozottan vehető igénybe. De erről bővebben egy kicsivel később.

A Császár-Komjádi Uszoda a 2. kerületben található (sokan tévesen a 3. kerületnek, Óbudának tulajdonítják, pedig nem, csak közel esik a kerület határához), a Margitszigettel és a rajta fekvő Hajós uszodával éppen szemben helyezkedik el a budai rakparton. Legegyszerűbben a 4-6-os villamossal vagy a szentendrei (nemrégiben 5-ös sorszámot kapott) HÉV-vel a Margit-híd budai hídfőnél leszállva, egy kb. 5 perces sétát követően érhetjük el. Akinek nincs kedve gyalogolni, azt a Batthyány térről induló 160-as és 260-as buszok közvetlen az uszoda előtt teszik le.

Az uszoda területén egy 50 méteres fedett és két szabadtéri medence (egy 25 és egy szintén 50 méteres) foglal helyet. Mint írtam, sportuszoda révén sajnos meglehetősen korlátozott a medencék nyitvatartása a külső látogatók számára. Hétköznap délutánonként a fedett 50-essel ne is próbálkozzunk, az állandó edzések miatt csak a kinti 50 méteres medence néhány sávja használható ilyenkor szabadon (ez utóbbi medence egyébként nem hosszában, hanem széltében van felosztva sávokkal, ami annyit tesz, hogy tulajdonképpen 25 méteresként funkcionál, a maradék részén pedig vízilabdapálya került kialakításra, legalábbis amikor én voltam). Szerencsére a szeptemberi jó időjárás miatt nemcsak úszni, még napozni is kiválóan lehetett a kinti részen, azonban a látogatók rendelkezésére álló mindössze 3 darab sáv értelemszerűen nagyon zsúfolt volt, nem igazán tudtam kényelmesen és zavartalanul, a saját tempómban úszni (csigatempóban úszó öregektől az össze-vissza úszkáló kisgyerekeken keresztül gyakorlatilag minden zavaró tényező megtalálható volt). Rossz idő esetén nyilván még rosszabb a helyzet, hiszen ilyenkor a kinti medencék csak a bátrabbak számára állnak rendelkezésre, gyakorlatilag tehát zárva az uszoda délutánonként a külsős vendégek számára. Aki tehát itt szeretne úszni, az hétvégén, vagy hétköznap reggelente tegye (ilyenkor sem árt persze előzetesen tájékozódni a pályafoglaltságról és az esetleges versenyek miatti zárvatartásról). A helyzet tehát hasonló a Hajós és a BVSC uszodákéhoz (bár utóbbiban 2 fedett medence található, így a kisebbik, 25 méteres használható szinte bármikor a vendégek által).

A felnőtt belépő sajnos itt is pofátlanul drága, a Hajóshoz és a BVSC-hez hasonlóan 1700 Ft, s itt sincs reggeli vagy késő esti kedvezmény, ami egy átlagos uszodában egyébként megszokott eljárásnak számít (a BVSC-ben van egyedül hétvégi kedvezmény a 3 sportuszoda közül, ott olyankor a felnőtt belépő csak 1050 Ft, míg a Hajósban és a Császár Komjádiban szombat-vasárnap is 1700-at perkálhatunk). Egyetlen pozitívum a belépővel kapcsolatban, hogy egészségpénztári kártyával is közvetlen fizethetünk, továbbá a bankkártyát is elfogadják (maradva a 3-as összehasonlításnál, a Hajósban szintén ugyanígy elfogadják az egészségpénztári- és a bankkártyát, míg a BVSC-ben nincs mód semmilyen kártyás fizetésre, számlát viszont ki tudnak állítani az egészségpénztár nevére).

Térjünk rá az egyik leglényegesebb szempontra, az uszoda állapotára. Meg kell hogy mondjam, e téren pozitívan csalódtam a Császár-Komjádiban, előzetesen ugyanis meglehetősen lesújtó véleményeket olvastam a vizesblokk és az öltözők állapotáról. Nos, az öltözőszekrények ugyan lehetnének valamivel komfortosabbak és tisztábbak, a zuhanyzókat én kimondottan jó állapotban találtam (valószínű nemrég történhetett meg a felújítás). Míg a BVSC vizesblokkja és öltözőszekrényei – nem túlzással – egy hányás szintjén mozognak, s a Hajósé is igencsak lerobbant állapotban vannak, addig a Császár Komjádiban gyakorlatilag komfortos körülmények fogadnak a másik két sportuszodához képest. Persze mint írtam, a szekrényeket gyakrabban is kitakaríthatnák, a felújítás ugyanis az öltözőrészt nem érintette, csak a vizesblokkokat. Ennek megfelelően a szekrényeknél itt sem találkozhatunk chipkártyákkal, helyette a jó öreg lakatos megoldással kell megbarátkoznunk (vagyis kapunk egy lakatot, s mi választjuk hozzá szabadon a szekrényt, így nem ajánlatos elfelejtenünk a szekrény sorszámát… :) ). Az öltöző részleg egyébként a legtöbb uszodához hasonlóan itt is nyitott, s nem találkozhatunk külön öltözőkabinokkal. Hajszárítót mindenképpen hozzunk magunkkal, mert automaták sajnos nincsenek, illetve készítsünk be egy 20 Ft-ost is erre a célra, hogy áramot is kapjunk a konnektorba. :) Ez úgy tűnik, szintén a sportuszodák sajátossága, mivel a hajszárítás a Hajósban és a BVSC-ben is ugyanígy működik (a többi budapesti uszodában mindenhol vannak hajszárító-automaták, s van, ahol még pénzt sem kell bedobni a működtetésükhöz).

Amit hiányoltam, az a szauna volt, legalábbis én sehol nem találkoztam vele, s a jegyáraknál sem volt feltüntetve a szauna-használati lehetőség. Ez egyébként teszt-sorozatomban az első fővárosi uszoda, ahol nem található szauna (persze ha csak az én figyelmemet kerülte volna el, akkor utólag megkövetem magam).

Nos, ennyit röviden a Császár-Komjádiról. Az említett nagy sportuszoda hármasból a felújított zuhanyzó és wc-részleg miatt ezt tudnám a leginkább ajánlani számotokra, bár a korlátozott medence nyitva tartás miatt hétköznap délutánonként itt sem igazán van lehetőségünk úszni. Ha közel lakunk, akkor hétvégén, vagy reggelente jó választás lehet ez az uszoda. Már amennyiben nem sajnálunk 1700 Ft-ot egy úszójegyért...


Összegzés

Cím: 1023 Árpád fejedelem útja 8.
Legkedvezőbb felnőtt jegyár: 1700 Ft
Egészségkártya: igen
Bankkártya: igen
Szekrénykulcs: hagyományos kulcs (lakat)
Öltöző: nyitott, kabinok nincsenek
Hajszárító: csak otthonról hozott használható (20 Ft-ért van áram a konnektorban), automaták nincsenek
Medence: 50 méteres fedett + 25 és 50 méteres szabadtéri
Szauna: nincs szauna
Vendégek száma hétköznap: zsúfolt, korlátozott medencehasználat külső vendégeknek
Állapot: régi építésű, félig felújított

>>> a Császár-Komjádi Uszoda honlapja <<<
(jegyárak, pályafoglaltság és nyitva tartás elolvashatók itt)


Utolsó módosítás: 2011.10.02. 11:25

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.