Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Uszoda-blog #12: Összegzés

Barthezz | 2011.10.31. 12:00 | kategória: uszoda-blog | 2 hozzászólás


Múlt héten végére értem a budapesti uszodákat bemutató blogbejegyzéseimnek, s ahogy ígértem, a tesztet egy összegző bejegyzéssel zárom. Akik csak most kapcsolódnának be a sorozatba, azok számára röviden a lényeg, hogy pár hónappal ezelőtt egy új vállalkozásba fogtam: feltérképezni és kipróbálni Budapest főbb úszási lehetőségeit. Mivel nem nagyon találni szinte sehol a fővárosi uszodákról aktuális és megfelelő összehasonlító információkat, tapasztalataimat egy blog-sorozat keretében igyekeztem megosztani, megkönnyítve ezzel azok számára a döntést, akik hozzám hasonlóan szeretnének Budapesten rendszeresen eljárni úszni, de nem igazán tudták eddig eldönteni, mely uszoda lenne számukra a legmegfelelőbb.

A tesztből kimaradtak a fürdők (a Dagály fürdő kivételével), ezek ugyanis a többféle szolgáltatásnak és a gyógyvíznek köszönhetően jóval drágább belépőjeggyel bírnak, mint a hagyományos uszodák, ráadásul a legtöbb fürdőben nincsen sávokra felosztva az úszómedence. Így aki csak úszni/szaunázni szeretne, az nem igazán a fürdők célközönségébe tartozik véleményem szerint.
Nem vettem bele a tesztbe továbbá azokat a strandokat sem, ahol csak szabadtéri úszómedence található, s így csupán a nyári szezonban lehet igénybe venni őket. A strandok zsúfoltsága miatt egyébként sem lehet ezeken a helyeken zavartalanul úszni, hiszen nem ez a strandmedencék elsődleges rendeltetése.
Egyszóval tehát kimondottan az uszoda célú létesítményekre koncentráltam, a tesztem célja is ezek összehasonlítása volt.

A tesztelés során ugyan nem mindegyik budapesti uszodát látogattam meg (erre nem lett volna kapacitásom), de igyekeztem egy megfelelően bő keresztmetszetet lefedni, s a legismertebb és legjobb úszási lehetőségeket mindenképp belesűríteni a tesztembe. Végül 11 uszoda került terítékre, amelyek betűrendben az alábbiak voltak (a linkekre kattintva az adott uszodáról szóló bejegyzésemet olvashatjátok):

Aquaworld (4. kerület)
BVSC Uszoda (14. kerület)
Császár-Komjádi Uszoda (2. kerület)
Dagály Fürdő (13. kerület)
Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda (13. kerület)
Kispesti Uszoda (19. kerület)
Nyéki Imre Uszoda (11. kerület)
Pesterzsébeti Uszoda (20. kerület)
Sportmax Hegyvidék (12. kerület)
Szentmihályi Uszoda (16. kerület)
Újhegyi Uszoda (10. kerület)


A teljesség igénye miatt az alábbiakban a tesztből kimaradt uszodákat is felsorolnám, s pár sorban értekezem róluk:

- Városmajori Uszoda: Ez az uszoda a Moszkva / Széll Kálmán térről érhető el rövid séta után, viszont ez inkább csak tanuszoda funkcióval bír. Ugyan felnőttek is eljárhatnak ide úszni, a mindössze 4 sávos, 25 méteres medence elsősorban a kisebb gyerekek oktatására teszi alkalmassá. Emiatt nem is vettem bele a tesztelésbe. Hétvégén és az iskolai szünetekben azonban érdemes lehet megpróbálni a környéken lakóknak, talán akkor viszonylag szabadabbak a medencék.

- Mányoki úti Uszoda: Ez az uszoda a Corvinus Egyetemhez tartozik (korábban a Corvinusba azóta beolvadt Államigazgatási Főiskoláé volt), s régebben ide jártam az egyetemi kötelező testnevelés órákon. A tesztbe azért nem vettem bele, mert véleményem szerint az uszoda körülményei kevésbé alkalmasak a nagyközönség kiszolgálására, s inkább csak az egyetem diákjainak tudom ajánlani (nekik persze kötelező ide járni, amennyiben az úszást választották testnevelés céljául). Egyrészt az 5 sávos 25 méteres medence meglehetősen zsúfolt a nappali időszakban, másrészt az uszoda és az öltöző állapota is erősen hagy kívánnivalót maga után, egy felújítás ráférne az épületre. A külső felnőtt belépő ára is irreálisan magas, az 1900 Ft-os jegyár az uszoda körülményeihez képest inkább riasztó jelleggel bír. Ennél olcsóbban bármely fővárosi uszodába elmehetünk, ahol a komfortosabb körülmények, kisebb zsúfoltság mellett szauna-használatot is kapunk.

- Erzsébetligeti Uszoda: Az Erzsébetligeti Uszodát lényegében bemutattam a Szentmihályi Uszodáról szóló bejegyzésemben, hiszen egy vállalkozás alá tartozik ez a két 16. kerületi uszoda. Én a hozzám közelebb eső Szentmihályit választottam a tesztelés céljául, s felesleges lett volna a másikat is felkeresnem és külön bejegyzésbe foglalnom, hiszen az uszodák paraméterei szinte teljesen megegyeznek.

- Sportmax Újbuda: A fentihez hasonló a helyzet a két Sportmax uszoda esetén is, a Sportmax Hegyvidéket bemutató bejegyzésemben lényegében a Sportmax Újbuda is ismertetésre került. A majdnem teljesen megegyező feltételek miatt a két uszoda közötti egyetlen választási szempontot itt is csupán az adja, hogy ki melyikhez lakik közelebb.

- Található uszoda a 17. kerületben, a 18. kerületben, valamint a 22. kerületben is, de ezek már annyira kiesnek a városközponttól (kb. másfél órát BKV-zhatunk), hogy inkább csak a helybéliek számára érdemes látogatni őket. Előbbi kettőnek rendes honlapja sincs, így pedig pláne nem mertem megkockáztatni a felkeresésüket. Az adott kerületben lakók számára azonban természetesen jó lehetőséget nyújthatnak ezen uszodák a rendszeres úszásra. Ők vélhetően nem is fognak máshova járni.

- Elvileg a 3. kerületben elhelyezkedő Csillaghegyi Strandfürdő medencéje is igénybe vehető úszásra egész évben, mivel a téli időszakban ponyvával kerül lefedésre. Ezt azonban nem próbáltam, s a honlapon sincs egyéb infó erről, csupán a téli nyitva tartás is meg van jelölve.

- A 9. kerületben, a Lágymányosi híd (avagy újonnan átkeresztelve a II. Rákóczi Ferenc híd) után található Vituki Sporttelep is rendelkezik úszómedencével, arról azonban nincs infóm, hogy az őszi-téli időszakban is használható-e ez a szabadtéri medence.

- A fentieken kívül van még néhány belvárosi wellness- és fitness-központ, ahol úszómedence is található, de ezek mérete a 20 métert se nagyon éri el, árban pedig inkább a többi kiegészítő wellness-szolgáltatáshoz vannak igazítva. Így a rendszeresen úszni vágyóknak értelemszerűen nem ezeket a lehetőségeket ajánlom.


Most pedig térjünk vissza a tesztben sorra vett 11 uszodához. A bejegyzések végén található értékelő részek alapján összeállítottam egy táblázatot, melyben a legfőbb tényezők szerint igyekeztem jellemezni az uszodákat, s hasonlítottam őket össze egymással. A korábbi értékeléseket kicsit átalakítottam, hogy minden lényeges, objektív infót megtalálhassatok a táblázatban (uszoda címe, nyitva tartása, felnőtt és diák belépők ára, kedvezményes belépési lehetőségek és azok árai, medencék száma és mérete, szauna-használati lehetőség, uszoda állapota, zsúfoltság, átöltözési lehetőség, hajszárítási lehetőség, bankkártyás és egészségpénztári fizetés lehetősége és végül a honlapcím). A felsorolt jellemzők alapján bárki könnyedén ki tudja választani a számára leginkább megfelelő uszodát. Nyilván mindenkinél más-más az egyes szempontok prioritása. Van akinél az uszoda közelsége a leglényegesebb tényező, van akinél a belépő ára a leginkább döntő, az uszoda állapota sem lényegtelen szempont a legtöbb ember számára, de a nyitva tartás és a zsúfoltság is erősen szerepet játszhat adott emberek választásában. Az összehasonlító táblázat az alábbi linken érhető el:

>>> a tesztelt uszodák összehasonlító táblázata <<<

A fent elérhető zip fájlon belül 3 formátumban is becsomagoltam a táblázatot. Egyrészt megtalálhatjátok pdf-ben, másrészt gondoltam arra is, hogy bárki által szerkeszthető, kiegészíthető legyen, akár újabb uszodákat bevéve a táblázatba, akár a már meglévők adatainak frissítése céljából, hiszen pl. a belépőárak és a nyitva tartás bármikor megváltozhatnak. A szerkeszthető Excel-táblát 2 féle változatban is elérhetővé tettem, gondolva arra, hogy az Office korábbi verzióját használók is meg tudják nyitni. (Mindenképp a tömörített zip fájlt töltsétek le egyben és ne részenként a file-okat, mert az ékezetek miatt a google docs átkódolja az elnevezést, ami után csak nehézkesen nyitható meg a file.)

Végezetül leírnám a saját tapasztalatomat. Mint látható, számtalan úszási lehetőség kínálkozik Budapesten, ám ennek ellenére nem könnyű olyan uszodát találni, ami ár-érték arányban megfelelő és emellett nem igényel túl sok utazást sem. A belvárosban található 3 sportuszoda (Hajós, Császár Komjádi, BVSC) kevésbé igyekszik a nagyközönség igényeit kielégíteni, nyitva tartásuk korlátozott, a belépő drága, az uszodák állapota pedig erősen hagy kívánnivalót maga után.
A jobb uszodák vitathatatlanul a belvárostól kifelé haladva érhetők el, így azt javaslom, áldozzunk némi időt az utazásra. Számomra a Sportmax uszoda végzett az első helyen (rendkívül kedvező ár, modern és teljesen higiénikus feltételek, szauna-használati és élményfürdő lehetőség a belépőbe beépítve, a pénztárnál minden lehetséges fizetési mód és emellett könnyedén megközelíthető a belvárosból), de a Kispesti és a Pesterzsébeti uszodákat is erőteljesen tudom ajánlani, amennyiben helyileg ezek esnek közelebb (a Pesterzsébeti sajnos erősen távol fekszik a központtól a legtöbb budapestinek, a Kispesti pedig picivel drágább árban). A Kelenföld környékén lakóknak a Nyéki lehet jó választás, bár színvonalban és felszereltségben nem üti meg az előző 3 szintjét és árban ez sem annyira olcsó. Az Örs közelében lakók számára jó úszási lehetőséget nyújt az Erzsébetligeti és a Szentmihályi, míg az újpestieknek ott van reggelente az Aquaworld, de sajnos ezek egyike sem túl olcsó.
A vendégszám és zsúfoltság tekintetében az általános tapasztalatom, hogy hétköznap a késő délutáni, illetve a kora esti időszakokban valamennyi uszoda meglehetősen zsúfolt, így ha el szeretnénk kerülni azt, hogy a sávunkban 5-6 ember is tartózkodjon, vagy hogy egymás hegyén-hátán kelljen öltözködnünk, próbáljunk meg az ezen kívül eső időszakokban, vagy hétvégén sort keríteni az úszásra.

Ez volt tehát 12 részes budapesti uszoda-teszt sorozatom. Köszönöm mindenkinek a figyelmet és remélem tudtam segíteni az úszni vágyóknak a megfelelő uszoda kiválasztásában.

Utolsó módosítás: 2011.10.31. 12:04

Hozzászólások

1 | Pyrogate 2011.11.01. 18:19
és Te végül melyikbe fogsz járni? Mármint gondolom nem csak 1 állandó lesz, de azért leginkább csak az (Sportmax?)
Barthezz
2 | Barthezz 2011.11.02. 10:51
Igen, azóta is ide járok, nekem tökéletesen megfelel minden szempontból. Esetleg még néha bejátszhat a Kispesti (kb. azonos távolság nekem mindkettő), de a Sportmaxban tisztább az öltöző-rész és a belépő is olcsóbb.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.