Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Some Kind Of Music Reloaded (dubstep, drumstep, electro)

Barthezz | 2011.12.01. 15:30 | kategória: zene | 8 hozzászólás


A szokásosnál kicsit rövidebb idő elteltével jelentkezem Some Kind Of Music zenei válogatás-sorozatom legújabb részével, remélem ezt nem bánja senki sem. :) Itt a tél, de fel a fejjel, egy kimondottan kellemes időjárású őszön vagyunk túl, a hidegebb időkre pedig be lehet tárazni otthonra filmekkel, játékokkal, zenékkel. Utóbbihoz igyekszem hozzájárulni én is. (Nah meg a PC Dome blogra sem árt egy kis élénkítés, az elmúlt hónapban mindössze 6 iromány született.)

Mint az már a címből is látható, nem véletlenül hagytam el a sorozat sorszámozását (ez amúgy a 6. rész lenne), s utalok ehelyett az újrakezdésre. Az utóbbi fél évben jelentősen átalakult a zenei ízlésem. A sorozat korábbi részeinek jelentős részét kitevő minimalt és prog. house-t szinte már abszolút nem hallgatok, számomra kifulladt ez a zenei stílus, s nem bír újdonságot nyújtani a már agyonerőltetett ütemeken kívül. Ellenben az electro-s hangzásvilág továbbra is a kedvenceim között maradt, s efelé indult el az elmúlt 2 év során egy új zenei irányvonal is. A korábban inkább underground zenei körökben megtalálható dubstep, drumstep jelentősen felkapott stílusokká váltak, emellett pedig az electro-house-nak is kialakult egy új ága a dirty és trash stílusok révén. Az új stílusok elterjedése nemzetközi szinten leginkább Skrillex hirtelen berobbanásának és óriási sikerének köszönhető, míg a hazai elektronikus zenei körökben a szintén nemrég feltűnt, az év DJ-jének megválasztott Andro, valamint Pixaval alkotott közös formációja, a Nobody Moves kavarta fel jelentősen az állóvizet.

Utóbbi időben én is ezen zenei stílusok felé mozdultam el, s legújabb zenei összeállításomban ebből kaphattok egy kis ízelítőt. A zenéket igyekeztem úgy kiválogatni, hogy a stílussal most ismerkedők is találjanak rajta a fülüknek könnyebben emészthető darabokat, hogy aztán a későbbi hallgatások során az igazán brutálisra sikeredett trackek élvezete se okozzon gondot. :) Mert igen, ezekben a stílusokban különösen jellemzőek sokszor az elmebeteg részek. :)

Igyekeztem egyébként a stílusváltás mellett a sorozat folytonosságát is megteremteni. Ha emlékeztek, a Some Kind Of Music vol. 5 címet viselő előző rész záró trackjeként foglalt helyet Deadmau5 azóta szinte mindenhol taroló Raise Your Weapon című felvétele, ami a zene második felében egy éles váltással átmegy dubstepbe. Nos, a mostani összeállításon ugyanez a zene képezi a nyitótracket, az utána következő számok pedig az ezáltal elkezdett nyomvonalon haladnak tovább.

A 2 óra 40 perces válogatás első felében leginkább a dubstep és drumstep stílusok kaptak helyet, megspékelve egy kis DnB kitérővel Noisia és a Foreign Beggars hip-hop csapat közös zenéje révén. Igyekeztem a legismertebb dubstep előadók zenéit felsorakoztatni, így találkozhattok többek között a már említett Skrillex-szel, a dubstep talán két legnagyobb nemzetközi húzónevével, Flux Pavilion-nal és Doctor P-vel, a szintén már említett hazai vonatkozású Nobody Moves-szal, vagy Zomboy és a Modestep aktuális slágereivel. Az előadók között meglepetésre a Scooter is helyet kapott (életemben nem gondoltam volna, hogy egy ilyen válogatásomra ők is rákerülnek majd :D ), az utóbbi évek jumpstyle bohóckodása után elkezdtek ők is többek között a dubstep és a dirty electro stílusokkal próbálkozni, s nem is lett rossz a végeredmény! (Nemrég megjelent új albumukról így 3 track is felkerült ide.)

A válogatás második fele már jobban hasonlít a korábbi Some Kind Of Music epizódokra, mivel itt az electro-house képezi a fő stílusvonalat, fókuszálva természetesen a dirty és trash alfajokra, illetve a mai trendnek megfelelve néhány dubstep-es kiállással is megspékelve. Itt szintén hallhatjátok Skrillex-et, illetve a stílus további húzóneveit, mint pl. Deadmau5-t vagy Wolfgang Gartner-t (akik mindketten elmozdultak zeneileg az utóbbi időben ebbe az irányba), a Feed Me-t, Belzebass-t, vagy pl. a Dirtyloud-ot. A válogatást Pryda legújabb felvétele zárja, ami egyben az egyetlen progressive house zene az albumon.

Ha leszedtétek a válogatást és meghallgattátok, kíváncsi leszek a véleményetekre! Igyekeztem ezt az albumot is alapos átgondolással összeállítani, s a zenék sorrendjét úgy kialakítani, hogy akár bármely buliban elképzelhető legyen egy hasonló ívű szett, megfelelően felvezetve mindig a következő zenei egységet. Amennyiben a válogatás elnyeri tetszéseteket, akkor a további ilyen jellegű összeállításaimat is szívesen megosztom majd a blogon. (Anyag már ahhoz is van bőven, mivel sorra jönnek ki a jobbnál jobb dubstep és electro-house felvételek.) ^^


A válogatás a következő linken érhető el:

DJ Gaaboor - Some Kind Of Music Reloaded

Tracklist:

01 - Deadmau5 feat. Greta Svabo Bech - Raise Your Weapon 8:11
02 - Modestep - Sunlight (Official Video Edit) 3:43
03 - Zomboy - Game Time 3:51
04 - Zomboy - Dirty Disko 4:48
05 - Noisia feat. Foreign Beggars - Shellshock (Split The Atom) 3:25
06 - Scooter - David Doesn't Eat 3:32
07 - Scooter - Beyond The Invisible 3:32
08 - Scooter - Sex and Drugs and Rock 'n' Roll 3:34
09 - Dubba Jonny - All In (Official Video Edit) 4:15
10 - Jumo Daddy and The FOKN Bois - Lungu Lungu (Nobody Moves Remix) 3:37
11 - Eminem feat. Rihanna - Love The Way You Lie
(Nobody Moves Re-Move) 3:40
12 - Example - Midnight Run (Flux Pavilion Remix) 5:42
13 - Flux Pavilion - I Can't Stop 5:02
14 - Flux Pavilion - Voscillate (Roksonix Remix) 5:53
15 - Flux Pavilion - Excuse Me 5:04
16 - Doctor P - Sweet Shop 4:34
17 - Doctor P - Watch Out 4:34
18 - DJ Fresh - Louder (Flux Pavilion and Doctor P Remix) 3:53
19 - Foreign Beggars feat. Skrillex - Still Getting It 3:57
20 - Skrillex - First Of The Year (Equinox) 4:13
21 - Felguk vs. Skrillex feat. Dada Life & Dirtyloud - Unleash The Scary Side
(Felguk Mashup) 3:12
22 - Skrillex - The Disco Rangers Bus (Knows How to Rock 'N' Roll) 3:29
23 - Skrillex - Kill Everybody 4:15
24 - Neo - Change (Nobody Moves Remix) 4:07
25 - Skrillex - Rock 'N' Roll (Will Take You To The Mountain) 4:00
26 - Belzebass - Justin Biebr 2:52
27 - Kaskade & Skrillex - Lick It 3:30
28 - Wolfgang Gartner - The Champ 4:58
29 - Wolfgang Gartner - The Way It Was 6:45
30 - Dirtyrock - Never Stop 6:15
31 - Felguk - Jack It 4:30
32 - Feed Me - To The Stars 5:45
33 - Deadmau5 - Meow (Skrillex Remix) 5:37
34 - Deadmau5 - Where (Are) My Keys 6:22
35 - Pryda - 2night (Intro Dub Mix) 7:06

Mindenkinek kellemes szórakozást hozzá!

Mivel idén már több bejegyzést nem tervezek, így ezúton kívánok mindenkinek kellemes karácsonyi ünnepeket és boldog új évet!

Utolsó módosítás: 2011.12.01. 15:32

Hozzászólások

1 | goodboy007 2011.12.02. 00:06
Beszarás!

Pont ma gondoltam rá, hogy megkérdezem mikor jön egy újabb válogatás :O.
Mostanában nem nagyon találkoztam olyan diumdisum-zenével, ami tetszik, aztán úgy voltam, mivel te naprakész vagy ilyen szempontból, tudsz valamit ajánlani :).

Holnap lecsekkolom (vagyis ma, csak kicsit később)!
Razor03
2 | Razor03 2011.12.02. 15:47
Szuper, már töltöm is!!
Barthezz
3 | Barthezz 2011.12.03. 21:32
Ennek örülök én is, nah de majd véleményt is írjatok, ha meghallgattátok. ^^

Amúgy tegnap éppen Andro volt Egerszegen, hát vmi kegyetlen bulit csapott. =) A fenti válogatásomból kb. 5-6 track lement, eszméletlen mekkorát ütnek ezek a zenék buliban. :) Szal akinek bejön az összeállítás, feltétlenül tudom javasolni Andro partyjait, nem véletlenül lett övé az idei év DJ-je díj. ^^
powerhouse
4 | powerhouse 2011.12.05. 21:35
blablabla... ment a dl :D
powerhouse
5 | powerhouse 2011.12.11. 21:25
hááát, a második fele nagyon bejön, az első az néha igen, néha nem.
Barthezz
6 | Barthezz 2011.12.11. 23:12
Ez érthető, hiszen a dubsteppel még csak most ismerkedsz, egy új fül számára pedig valóban néha erős tud lenni. :D (Nem véletlenül szól jópár dubstep videoklip arról, hogy pusztán a zenével nyírnak ki a stílushoz hozzá nem szokott embereket. :D ) A válogatás második fele közel áll az általam korábban is preferált stílusokhoz, annyi különbséggel, hogy a trash és dirty electroba dubstep elemek is beköszönnek, értve ezalatt a dubstepes bass-t, bassline-okat, illetve a hirtelen váltásokat az egyes dallamelemek között (ugye mindegyik dallamból csupán egy-egy részlet szólal meg mindig).

Amúgy ennek a válogatásnak a dubstepes része sztem elég lightosnak számít, 1-2 erősebb zene van csupán közöttük. Amiket mostanában begyűjtöttem és a következő válogatáson várhatóan helyet kapnak, azok között jópár brutális módon szétszedős zene akad. =)
powerhouse
7 | powerhouse 2011.12.12. 09:24
http://www.youtube.com/watch?v=cpXEXBZH-VE&feature=player_embedded

ezt a videót csak belinkeltem volna :)

amúgy rájöttem, nekem annyira nem is a vegytiszta dubstep tetszik, az valahogy túl tömény, hanem a dubstep elemekkel operáló kevert műfajok, de ezek viszont egész széles palettán. Ahogy látom, ezzel nem is vagyok egyedül, egyre több zenében veszem észre, hogy belecsempésznek egy kicsit.
Barthezz
8 | Barthezz 2011.12.12. 18:47
Igen, ez pontosan így van. Gyakorlatilag mostanra a dubstep annyira felkapott stílussá vált, hogy valóban szinte minden zenei stílusban visszaköszönnek már az elemei, mint pl.:
- Az electro-house-on belül kialakult dirty és trash irányzatok, ahol maga az electro-s rész is dubstepes bass-ekkel és motívumokkal operál, vagy pl. sok ilyen jellegű zenében van egy kb. fél perces kiállás, ami egy az egyben dubstep, mint pl. a válogatáson is szereplő 1-2 Skrillex zene.
- Aztán a hip-hoppal is vannak összefonódott változatok, pl. a Foreign Beggars-szal rengeteg dubstep előadó összeáll mostanában és elképesztően jól hangzik a két stílus együtt.
- A pop/dance érán belül is megjelent a műfaj, pl. Britney Spears Hold It Against Me c. számában van egy fél perces dubstep alapú kiállás. Bár ezen stílusoknál még ez ritkábban fordul elő.
- Itt a válogatáson szereplő Scooter is, akik a szokásos vegyes tucc-tucc stílusukat kezdték dubsteppel ötvözni.
- Végül pedig még a rockon belül is kezd kialakulni egy dubsteppel kevert új irányzat, a Korn új albumán pl. az összes trackben neves dubstep előadókkal működtek közre, a Skrillex-szel és a Kill The Noise-zal közösen elkészített Narcissistic Cannibal-hoz már videoklip is készült és óriási sikernek örvend.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.