Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Összeomlás (Falling Down)

Barthezz | 2008.02.18. 13:04 | kategória: filmek | 9 hozzászólás

Egy olyan filmről írnék, amit kisebb koromban már jónéhányszor láttam, de most felnőtt fejjel is eszembe jutott, hogy ideje lenne megnéznem.

Egyszerűen döbbenetes ez a film, ahogy bemutatja, hogyan csúszik ki egy ember lába alól fokozatosan a talaj, s egy rosszul sikerült nap folyamán - amikor semmi nem jön össze, s mintha összeesküdtek volna az ember ellen - hogyan veszíti el teljesen józan ítélőképességét és kezd őrült ámokfutásba.

Michael Douglas zseniálisat alakít a filmben, tökéletesen átjön az élettől rengeteg pofont kapott, megzakkant ember figurája.

A film egy átlagos, mindennapi közúti dugóban indul, miközben iszonyatos hőség tombol a városban. Történetünk főhőse elveszíti türelmét, s úgy dönt, autóját hátrahagyva gyalog elindul "haza". A "haza" szó alatt azonban volt felesége és kislánya házát érti, aki éppen aznap ünnepli születésnapját, s szeretné meglepni valamilyen ajándékkal. Azonban mint kiderül, mindezt nem teheti meg, hiszen bírósági határozat értelmében el van tiltva volt családjától. Hősünk a dugóban hagyott autója miatt gyalog kényszerül megtenni a távot, s útja a város egyik legszegényebb, legrosszabb közbiztonságú negyedén vezet keresztül, ahol folyamatos, sorozatos inzultusok érik, s végül teljesen elveszíti kontrollját önmaga felett, s őrült ámokfutásba kezd...

Mindez azonban úgy van megkomponálva, hogy a néző egész végig a főhős oldalán áll. Ki ne verné szét legszívesebben a külföldi bevándorló boltját, aki pofátlanul magas árakkal próbálja meg lehúzni a vásárlót, aki csupán pénzt szeretne váltani, hogy telefonálhasson? Ki ne náspángolná el legszívesbben a két suttyót, akik az utcán megtámadva az embert el akarják rabolni az aktatáskáját? Ki ne rántana legszívesebben fegyvert, s fenyegetné meg vele a bunkó, de közben az ember képébe kajánul vigyorgó eladót, akibe annyi jó érzék nem szorult, hogy 3 perccel a határidő lejárta után kiszolgálja a kért reggelit, holott bőven van még belőle a készleten? Csakhát az átlagember ilyenkor végiggondolja lehetőségeit és tetteinek következményeit, így végül magában duzzogva távozik. Mi történik azonban akkor, ha ez az átlagember valójában igencsak súlyos depresszióban szenved, s sorozatszerűen kapta az elmúlt időben az arculcsapásokat az élettől, emellett pedig a szerencsétlen véletlen következtében egy fegyverekkel telerakott táska kerül hozzá? A film ezt a helyzetet mutatja be zseniális módon.

Michael Douglas mellett mindenképpen érdemes megemlíteni Robert Duvall-t is, aki nyugdíjazása előtti utolsó napját tölti a rendőrségen, s úgy dönt, a békés pihenés helyett kezébe veszi az ügyet, s megállítja az ámokfutót!

A történet főszála mellett rengeteg más egyéb kérdés is felmerül a filmben. Így például a külföldi bevándorlók, a más bőrszínűek helyzete, s a társadalom perifériájára sodródásuk folyamata. Olyan világot élünk, ahol egy fiatal fekete srác nyilvánvalóan a bőrszíne miatt nem kap hitelt megszokott bankjától, s azzal a szöveggel zavarják el, hogy 'gazdaságilag életképtelen'.

Hősünk helyzetét pedig gyakorlatilag saját maga mondja el egy Apollo 13-as hasonlat keretében, mely a film egyik legjobban sikerült jelenete.

Többet nem szeretnék elárulni a filmről, így is már túl sok mindent meséltem el a történetből. Tökéletes drámai alkotás, zseniális színészi játékkal egybekötve!

Aki nem látta volna még, feltétlenül pótolja, maradandó élményben lesz része!

10/10

Utolsó módosítás: 2008.06.19. 16:41

Hozzászólások

1 | hadzsi 2008.02.18. 15:46
Azért nem árt megjegyezni Joel Schumacher nevét, akinek olyan dolgokat köszönhetünk mint a Flawless vagy a Phone Booth. Meg olyan förmedvényeket is mint a Batman Forever meg a Batman & Robin. Szerintem a faszi többes személyiség, egyébként elképzelni sem tudom, hogy rendezhette ugyanaz mondjuk ezt a filmet meg a Batman @ Robint.
McCl@ne
2 | McCl@ne 2008.02.18. 15:57
Egyik -ha nem A- legjobb filmje, a Tigrisek földjén, Colin Farrell-lel, nézzétek meg, ha utatokba esik, legjobb vietnámmal foglalkozó film számomra! Még ha nem is egy FMJ, de azért odabasz rendesen!
Barthezz
3 | Barthezz 2008.02.18. 17:43
Valóban, Schumacher-t sikeresen elfelejtettem megemlíteni... ;-) Amúgy még rengeteg mindent lehetne írni a filmmel kapcsolatban, ki lehetne elemezni szinte minden jelenetét. Tökéletes pszico-dráma szerintem!

A Tigrisek földjén-t felírtam magamnak, aztán vmikor pótolom!
4 | Marv 2008.02.18. 19:20
Újabb "must see" szavazat a Tigrisek földjén mellett! Tényleg remekmű!

Az Összeomláshoz nem is reagálok, azt hiszem fölösleges :).
5 | Aruns 2008.02.19. 07:24
Nekem is az egyik favorit filmem. Egyébként ennek az első, eredeti magyar sziknronja is jó (Douglas hangjának Harsányi nagyon bejött, meg egyébként is "mit csinálsz it öccsi?":])
6 | kopé 2008.02.22. 19:07
#2 | McCl@ne | 2008.02.18. 15:57

már mástól is hallottam, hogy nagyon jó, de akkor mostmár, hogy valaki olyantól is hallottam, akiről tudom, hogy ténylegesen is ért a filmekhez asszem nagyobb energiabefektetést fogok befektetni a megszerzésére... :)
McCl@ne
7 | McCl@ne 2008.02.22. 21:41
kopé:
"akiről tudom, hogy ténylegesen is ért a filmekhez"
Őőőő...izé, azon túl, hogy ez nagyon jól esik, papírom azért nincs róla, sima filmfan vagyok, semmi több, csak némileg experienced, mert már 15 éve tart... de az ízlések attól még különbözhetnek.
Mindenesetre a film maradandó nyomot hagyott bennem, ami jó jel...
8 | kopé 2008.02.22. 21:45
igen, tudom ez bemutatkozásodban is le van írva, de már megnéztem néhány filmet, amit dícsértél és nekem is bejöttek, uh tapasztalatból mertem ezt írni. ;)
Barthezz
9 | Barthezz 2008.02.22. 22:01
Hát igen, vhol ez az egész blogolás és fórumozás lényege, mármint ami mindkét dolog filmes részét illeti. Én is - részben - e célból írtam ezt a bejegyzést, hogy felhívjam a figyelmet a filmre, akinek esetleg eddig még kimaradt volna.

kopé: Egy apró kis javítás: energiabefektetést már nem fektetünk bele semmibe, csak energiát ;-)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.