Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Barthezz blogja

Mindörökké Mario!

Barthezz | 2008.03.03. 16:48 | kategória: játékismertető | 13 hozzászólás

Egy remek kis szórakoztató freeware platformjátékot szeretnék népszerűsíteni, s megismertetni azokkal az olvasóimmal, akik még nem hallottak volna róla. Ez pedig nem más, mint gyerekkorunk egyik talán legkedvesebb platformjátékának - a néhai Nintendo és Super Nintendo konzolokon világhírnévre szert tevő - Mario Bros. sorozatnak eddigi legigényesebb PC-s átirata, a Mario Forever névre keresztelt produkció!

Léteztek eddig is ugyan bőségesen Mario átiratok PC-re, de a legtöbbjük nagyon gyenge, nehezen irámnyítható, bugoktól hemzsegő klón lett csak, többségük egyszerűen Games Factoryval elkészítve. Talán egyetlen játékot érdemes kieemlni ezen tucat átiratok közül, a South Park Mario Bros. 2-t, ahol Mario helyett Kenny-vel kellett végigmenni a Nintendo-s Mario Bros. pályáin. De ez csupán egy 1-2 órás játékidőt volt képes nyújtani, s semmi több.

Miben más az eddigi Mario átiratoktól a Mario Forever?

Mario legújabb kalandjait 2004-ben egy egyszemélyes stáb, a lengyel nemzetiségű Buziol Games készítette el. Profi munkát végzett a srác, ez egyértelműen kijelenthető. Fogta és egybegyúrta a NES-es és SNES-es Mario játékokat - így nem csupán egy játék elemeiből építkezik -, feljavította a grafikát mai szemmel is elfogadható tetszetős szintre, vmint kiegészítette az egészet saját kreatív ötleteivel. A végeredmény egy elképesztően hangulatos, a játékost hosszú órákra lekötni képes Mario játék lett! Ez volt az 1.16-os verzió.
Kaptunk 8 teljesen eltérő világot, világonként 4-4 pályával, s bizony a játék felétől kezdődőleg a nehézségi szint is ugrásszerűen megnőtt, ami a játékidőt igencsak meghosszabította. Alaposan meg kellett izzadnia a játékosnak, ha mind a 8 világot végig akarta játszani, s ki akarta szabadítani az elrabolt királylányt a gonosz Bowser fogságából.

Ezután az évek során Buziol tovább tökéletesítette a játékot, s jelenleg már a 4.0-ás verziónál tart! Az eredeti játékidőt rengeteg titkos világ és titkos pálya beillesztésével szinte megduplázta, s ezen titkos részek nehézségét is olyannyira megnövelte, hogy bizony vért kell izzadnia a játékosnak, ha mind a 15 titkot össze akarja gyűjteni.
Így egy olyan Mario játékot kaptunk, amit ha 100%-osan teljesíteni kíván a játékos, akár hetekig is el lehet vele! Ez a hosszú élettartam pedig egy ugrálós platformjátékra általában nem igazán jellemző tulajdonság, így a Mario Forever szinte egyedülállónak számít kategóriájában.

Mindenkinek csak ajánlani tudom a Mario Forever-t, kenterbe ver hangulatában sok mai csili-vili grafikával megáldott játékot, s egyben feléleszti a PC-n már sajnos rég elfeledett klasszikus platformjáték stílust!

A játék legfőbb pozitívumai a tökéletes Mario-nosztalgiahatás, a kreatív, változatos pályák és a rendkívül hosszú játékidő. S nem utolsósorban, teljesen ingyenesen és legálisan letölthető!


Linkek:

A Mario Forever 4.0 letölése.

A Buziol Games honlapja, ahonnan további Buziol játékok tölthetőek le (jelenleg az oldal karbantartás alatt áll).

Youtube-os videók segítségül az összes secret megtalálásához.

A játék topicja a PC Dome fórumán.

Utolsó módosítás: 2009.11.24. 14:55

Hozzászólások

Malin-
1 | Malin- 2008.03.03. 16:53
Lehet, hogy letöltöm, mostanában úgyse játszok semmivel.
Barthezz
2 | Barthezz 2008.03.03. 17:00
Örülök neki, ezen céllal írtam meg bejegyzésemet ^^

Még ha elfoglalt is az ember pl. a suli miatt, akkor is tökéletesen játszható, hiszen nem követeli meg, hogy órák hosszat a gép előtt üljön a játékos, mint pl. egy RTS esetén, vagy ne adj Isten a WoW-nál. Akár 10 percre is be lehet kapcsolni a játékot, s éppoly szórakoztató - ha nem szórakoztatóbb - mint bármely mai számítógépes csodajáték :-) Ráadásul bármely korosztály - kisgyerektől a szülőig - tökéletesen eljátszhat vele.
Malin-
3 | Malin- 2008.03.03. 17:15
Már töltöm is, régen mennyit játszottam mariot a kis tv-re ráköthetős billentyűzetemmel. xD Sajnos az már tönkrement, pedig van egy marios játék, amit máig se tudok megtalálni a neten, pedig az igazán jó volt. ;(
Malin-
4 | Malin- 2008.03.03. 17:37
Lol, sikerült összehoznom egy game overt. xD Bele kell még ebbe szoknom.
VodevilX
5 | VodevilX 2008.03.03. 19:01
Már nem azért, de én sehol nem találtam ebben az eredeti Super Mario Bros. pályáit, szóval én inkább a jó öreg NES emulátorra + ROM megoldásra esküszöm.;)
Barthezz
6 | Barthezz 2008.03.04. 00:24
Én sem ezt írtam, hanem azt, hogy a SM Bros. elemeiből is építkezik, ahogy a többi NES-es és SNES-es Marioból is (pl. a tankos pályák vagy a kalapácsos tekik).

Az első világ viszont kimondottan a legelső SM Bros.-ra épít: első pálya full hasonló, 2. pálya a pincében szintén hasonlít, 3. pálya megintcsak, hiszen mindkét játékban ilyen fák tetején meg mozgó piros platformokon kellett ugrálni. 4. pálya pedig mindkettőben a kastély.

Szóval a hasonlóság nagy, csupán a grafika lett feltupírozva modernebb szintre.
VodevilX
7 | VodevilX 2008.03.04. 00:30
Én sokat játszottam régen az eredetivel, így nem érem be csak hasonlóval, és nekem a régi is szép, emulátorral ugyis HQban megy, na de nem kötöszködöm, csak szóltam, hogy nekem nem ez az átriat az esetem. ;)
Barthezz
8 | Barthezz 2008.03.04. 00:34
Jójó, így már értem :-)

Nekem mondjuk jobban bejön az eredetinél, mivel ez a Mario jóval nehezebb, s így jóval hosszabb is. Nah meg a pályák is ötletesebbek sztem.

Persze nyilván ha sokat játszottál anno SM Bros. 1-el, akkor az fog maradni számodra a legkedvesebb :-)
9 | .:[Kain]:. 2008.03.07. 21:03
de a genya főgonoszt miért így kell legyőzni? miért nem lehet úgy, ahogyan régen? :S
Barthezz
10 | Barthezz 2008.03.08. 00:26
Így jobb :-) A régi Marioban elég vicces volt, hogy a legutolsó Bowser-nél is csak simán át kellett rohanni és megnyomni a kapcsolót. Itt most legalább megszenvedsz vele, s nagyobb lesz utána a sikerélmény is ^^ ;-)
11 | Ryder 2008.03.12. 18:32
Valóban remek kis játék, mindenkinek csak ajánlani tudom.Játszottam a legelső Marioval Nintendon, az is jó volt de ez is az :)
Tessék csak kipróbálni
Steveyboy
12 | Steveyboy 2009.10.28. 19:36
Huhh, még mindig eszembe jut a régi versenyfutás :D Azok voltak a szép idők :D
Barthezz
13 | Barthezz 2009.10.29. 09:43
Nemsokára tervezek egy bejegyzést az SMBX-ből is, az se volt rossz 1-2 hónapja. :-P

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.