Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Beny12 blogja

Csillagpont 2009

Beny12 | 2009.07.31. 17:19 | kategória: Nyár | 0 hozzászólás

Minden páratlan évben megrendezésre kerül a Csillagpont elnevezésű református egyházi tábor. Egy igen nagy volumenű táborról van szó, hiszen a mostani, közel egy hetes alkalmon is szép számmal érkeztek nemcsak hazánkból, hanem a Felvidékről, Erdélyből, és Ausztriából is fiatalok.

A legutóbbi (2007-es) sárospatakihoz képest, most jóval többet kellett utazniuk a tiszántúliaknak. Idén a Szekszárd mellett található Fadd-Dombori volt a szervező. Az üdülőhely a Duna egyik holtága mellett található. Aki nem iratkozott fel az étkezésre, természetesen nem halt éhen, hiszen a környéken volt legalább egy kisbolt, és akadt büfé is. A holtág remek alkalmat nyújtott a fürdőzésre, de természetesen nem ez volt az elsődleges célunk. (Megjegyzem a héten csak kétszer tudtunk lemenni a partra, mert többnyire a programokon voltunk, illetve a nagy meleg miatt inkább a sátorokban „hűsöltünk”)

Július 21-ét írunk, délután fél 1. Hatalmas tömeg várakozott a kapuk előtt, a szervezők lázasan dolgoztak, hogy 13:00-kor kezdetét vegye a regisztráció. A mi kis csapatunk is bejutott, és egyből a sátorhelyek keresésére indultunk. Mire mindenki bejutott, elérkezett a vacsora ideje.

Este megkezdődött a nyitó áhítat a nagyszínpadnál. Már akkor - és a programfüzet böngészése után - lecsengett mindenkinek, hogy itt valami fergetegesen nagy „buli” veszi kezdetét. Aki ezt gondolta, nem tévedett sokat. Az áhítat se a megszokott volt, ahogy azt mindenki – legyen akár hívő, vagy sem – elképzeli. Fiatalos és „pörgős” énekek hangoltak rá minket Isten igéjére. Miután véget ért egy nagy kartonlap került elő, amire a régiók egy-egy „képviselője” (megj. aki a leggyorsabb volt) felragasztotta az odaillő részt. Az áhítat után megkezdődtek az esti programok, amik minden nap éjjel 1 óráig tartottak.

Reggelente általában 7 óra előtt keltünk. Ketten közülünk elmentünk a boltba reggelit venni. Délelőtt, egészen délig kötött programok voltak. Reggeli áhítattal kezdtük a napot. 15 helyszín közül választhattunk a hagyományostól megkezdve, egészen az angol áhítatig. 9 óra tájt megkezdődött a napi téma előadása a nagyszínpadon, utána pedig kiscsoportos beszélgetésekkel folytatódott a délelőtt, ahol a témát rágtuk át és további játékos feladatokkal ütöttük el az időt.

Délután több mint 12 helyszínen, megkezdődtek a programok, a táncháztól, egészen a teológiai vitákig. Este pedig koncertek várták a még ébren levőket. Csupán egyetlen negatívumot tudnék ezzel kapcsolatban említeni. Sok olyan érdekes program volt, amiket a szervezők azonos időpontra tettek, így volt, hogy akár két előadásról is lemaradtam egy harmadik miatt.

Minden Csillagpontnak megvan a maga témája. Az idei rendezvényen a bátorság állt a középpontban. Szerdán a lovag bátorsága, csütörtökön a nő bátorsága, végül pénteken a gyermek bátorsága volt a téma. Ezeket persze csak jelképesen kell érteni, nem konkrétumokról van szó, hanem ez a három személy, inkább szimbolikus jelentéssel bír.

„A bátorságot csak akkor érhetjük meg, ha előbb megértjük az embert, az ember világát, s e világ szerkezetét és értékeit. Csak az tudja, hogy mire kell igent mondania és mit kell elutasítania, aki ismeri mindezt.”

Hogy mit is jelentett ez az egész? A Csillagponton a sok program mellett lehetőség nyílt más emberek megismerésére, baráti körünk bővítésére is. Alkalmunk volt nézeteinket kifejteni, illetve más nézetekkel találkozni és megvitatni azokat. Aki csendességre, vagy megértő fülekre vágyott megkapta. Mindezeket ott, ahol az ember a legjobban érezheti magát: Isten őriző kezei alatt.

Két év múlva valószínűleg ismét a Dunántúlon kerül majd sor a következő Csillagpontra. Addig is kénytelenek vagyunk beérni a mostani emlékével, de azt hiszem, ez nem csak 2011-ig marad meg, mint kedves emlék.

Utolsó módosítás: 2009.07.31. 21:58

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.