Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Beny12 blogja

Többség vagy Kisebbség?

Beny12 | 2009.10.25. 15:23 | kategória: társadalom | 8 hozzászólás

Az alábbi irományom egy házi dolgozatnak készült, de úgy gondolom érdemes közzétennem. Sok téma közül lehetett választani, én (mivel ezzel kapcsolatban vannak tapasztalataim) a kisebbségi problémákat választottam.

„A kisebbség társadalmi értelemben egy adott társadalmon belül többé-kevésbé elkülöníthető, sajátos azonosságtudattal rendelkező (például etnikai, vallási vagy egyéb) csoport.” – írja a magyar Wikipedia „Kisebbség” cikke.

A történelem során felhalmozódott problémák közül ez az egy, amely valószínűleg soha nem fog megoldódni, legyen szó akár nemzeti-, vallási-, vagy egyéb kisebbségről. Elég, ha csak a közelmúltban történt hitleri mészárlásra gondolunk.

Alapvetően ezt a témát globálisan nehéz boncolgatni. Még a magyarországi helyzetet tekintve is nehézségekbe ütközünk, hiszen a Kárpát-medencébe az idők során rengeteg nemzet tette be a lábát. A háborúk okozta emberveszteségeket minduntalan betelepítésekkel kívánták ellensúlyozni, melynek végeredménye egy rendkívül többnemzetiségű ország. A „megoldást” majd csak 1918-at követően, a trianoni országcsonkítás hozta. Magyarország nemzetállammá vált. Ez viszont vonzotta magához a problémákat. Több ezren kerültek a határon túlra és az ottani „anyaország” (amelyek többségében még történelemmel sem rendelkeznek!), a kárukra fejlesztette tovább központi területeit.

Ahogy Szlovákiában, vagy Romániában a magyar, itthon a szlovák és a román a kisebbség. Viszont van olyan kisebbségben élő népcsoport, amely nem határozható meg a modern nemzet fogalmával, de amelynek tagjai a többségétől jelentősen eltérő közös kulturális identitással bírnak. Vagyis az etnikum. Ilyen például a zsidóság is, de velük van a kisebb probléma, hiszen ők képesek voltak a történelem során asszimilálódni. Hazánkban és még sok más európai országban problémásabb fajnak tekinthető a cigányság.

Magyarországon arányait tekintve Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben élnek a legtöbben romák. Mivel az utóbbi megyében lakom, így Borsoddal nem is foglalkoznék tovább, bár az is megérne egy misét, voltak már ott is tapasztalataim.

Szatmár. A szó hallatán talán a többségnek egyből a szilva, a dió, Móricz és Kölcsey jut eszébe. Persze nekem is, de sajnos az utóbbiakat követi a fent említett népcsoport is. Tulajdonképpen nagyon sokáig semmi bajom nem volt a kisebbségekkel, hisz azt se tudtam mi fán teremnek, de aztán belecsöppentem a nagybetűs életbe, mikor már a saját lábamra kellett állnom és a magam dolgát intéznem.

Hétköznap iskola, természetesen gyalog megyek és viszonylag korán. A buszpályaudvaron vágok keresztül, de már akkor is tele a környék cigányokkal. A tanítás után pedig mintha egy invázió lenne egészen a délutáni buszokig. Bárhová néz az ember többségében romákat lát. Egyszer megfigyeltem a városközpontban, hogy 10 emberből átlagosan 6-7 roma származású. Félreértés ne essék. Nem a mennyiséggel van itt a baj, hanem a viselkedésükkel. Az említett reggeli csoport néhány tagja a napot azzal kezdi, hogy az éppen aktuális segélyt elveri játékgépen a közeli presszóban (mondom, még csak reggel 7:10 van!).

A délután azért már színesebben telik el. (Általában nem megyek egyből haza, hanem megvárom, míg elmennek a délutáni buszok.) Addigra már a többi delikvens is felébred és megkezdik az aznapi cigánykodást. Hogy miért így nevezem azt a tevékenységet, amik ők leművelnek? Még egy olyan népcsoportot nem ismerek, ami így élne. Jelen esetben nem a kultúrájukról van szó, mert az abszolút nem érdekel, azt csinálnak otthon, meg másutt, amit akarnak a szokásaik szerint. De nekem azt ne mondja senki, hogy amit nap, mint nap művelnek (főleg a fiatalok), az is a kultúrájuk része.

Jellemző rájuk, hogy csoportokba verődnek. Egyértelmű, hogy egyedül egyik sem mer cigánykodni, mert hál’Istennek azt legalább nagyon jól tudja, hogy jelenleg még kisebbségben van. Viszont ha már két főnél többen vannak egy, hogy úgy mondjam falkában, akkor elkezdődhetnek a problémák. Tömegesen belekötnek az emberekbe, nincsenek tekintettel a többi emberre. Mit számít az nekik, hogy egy Balatonnyit köp a park kellős közepén negyven ember szeme láttára? Hol érdekli őket, hogy a zsúfolt buszon talán át kellene adni a helyet az idősnek és nem bömböltetni három telefonból a roma zenét? Ha pedig rászólok, hogy ugyan már ezt azért mégsem kellene, még neki áll feljebb, hogy mit képzelek én magamról, mocskos rasszista. És örülhetek, hogy ennyivel megúsztam, mert volt már rá példa, hogy komoly fizikai atrocitás érte a felszólalót.

Ez a probléma, nem pedig a zsidóság, akik csendben asszimilálódnak. Hogy a cigányság jelentős részének szándékai közt egyértelműen nincs ott a társadalomba való beilleszkedés. Nem az a probléma, hogy a román vendégmunkás ide jár dolgozni. Hanem az, hogy egyes roma családokban életcélként szerepel a munkanélküliség és a nagycsalád. Az a probléma, hogy vannak cigányok, akik képtelenek emberséget erőltetni magukra és csodálkoznak, ha ellenszenvet váltanak ki…

Mai napig mosolygok azokon az embereken, akik arról tartanak előadásokat, hogy a romákat és egyéb kisebbségi csoportokat egyenlőként kell kezelni, nincs megélhetési bűnözés, a hat éves roma fiú nem lopkodja a pénztárcákat és mindig a magyarnak kell engednie. Az illetőt ilyenkor magamban megkérem, hogy ugyan már legyen szíves a szatmári részre, vagy Ózdra költözni és tapasztalja meg a mindennapokat legalább egy hónapig. Az egyenlőség elve csak és kizárólag akkor valósulhat meg, ha mindkét fél hajlandó az együttműködésre. Természetesen a kisebbségi konfliktusokat az állam próbálja mérsékelni, de szélsőségesek mindig is voltak, vannak és lesznek mind magyar, mind nemzetiségi oldalon.

Utolsó módosítás: 2010.06.24. 21:13

Hozzászólások

1 | Player47 2009.10.25. 19:30
Én - amikor még vidéken laktam, Bp mellett egy kis faluban - tapasztaltam ilyet, mentem ki reggel 6-kor a buszhoz, boltnál egyik oldalon 10-15 cigány, másik oldalon is kb annyi. Aztán néztek ki a fejükből érdelmesen... meg ilyen szar szöveggel jönnek oda hogy adjak már egy kis pénz 200 Ft-ot mert gyerek születénapjára akar ajándékot venni. Gondoltam magamba inkább gumit vettél volna időben. És persze ha az ember nem ad, akkor egyből "Ja, azért, mert cigány vagyok?'" Hát, igazából igen, most az egyzser életedben igazat mondtál - gondoltam magama. Másfelől meg nem az én pénzemből fogsz beb*szni meg szétfüstölni az agyadat. Amúgy se szívesen adok pénzt senkinek, még kölcsön se.
Szoval én messziről elkerülöm őket , ha lehet!
Beny12
2 | Beny12 2009.10.25. 21:38
Alapvetően az a baj ezekkel, hogy képtelenek beilleszkedni bárhová is. És igen, igazad van, tényleg mindenre ez a válasz, hogy "mert cigány vagyok?" Ahol faterom tanít most lett 3 terhes cigány a nyáron. Mondanom sem kell, hogy 13-14 évesek. Természetesen közeli rokonságban marad a dolog, hogy ne lógjanak ki a sorból és még véletlenül se akarják elvetetni.
daemoonhunter
3 | daemoonhunter 2009.10.25. 23:44
Nagyjából egyetértek az írottakkal, de:
Én azt vettem észre, hogy a magyarság, pontosabban a magyar fiatalság is kezd lealacsonyodni erre a szintre, legalábbis itt a környéken Borsodban.
Nap mint nap látok Miskolcon fiatalokat, akik cigány módjára szemetelnek, helyet át nem adnak, sőt, a mi hungarista, magán nagy magyar címert viselő egyének még 1 terhes anyának sem segítenek, még akkor sem, mikor rájuk kiabálnak(ugyebár fülesen megy a rock, vagy akármi).
Másik dolog a közterületek:
Városban gyakori látvány, Kbarcikán, vagy itt ahol lakom, hogy a padokat szétszedik, cigicsikkel szétégetik, vagy egyszerűen szétköpködnek mindent.
Ugyan ez az iskolákban: falfirkák, f*szok rajzolva mindenhová, szemetelés világban, főleg a folyosókon érdemes végigmenni.
Talán úgy tűnik, hogy általánosítok, s ebben igaza is van aki ezt gondolja, mert meg kell hagyni vannak kivételek, de ahogy elnézem egyre kevesebb ilyen kivétel lesz.
Ezzel nem a cigányságot akarom védeni, csak azt, hogy ha a magyarság el tudna különülni viselkedésben tőlük, akkor ők sem ezt a példát látnák, akárhova is kerülnek.
Természetesen fenntartom, hogy a cigányságot integrálni kb olyan mintha idetermett ősembereket próbálnánk beilleszkedésre késztetni.
Beny12
4 | Beny12 2009.10.26. 08:08
Igazad van. Sajnos ez már a társadalom defektje is. A fiatalságra alapjában véve jellemző, hogy rendkívül befolyásolható. Vannak gyenge jellemmel rendelkező egyének, akiknek, ha azt mondod, hogy "rongáld meg a padot, mert jó mulatság", akkor szempillantás alatt megteszi. Rendkívül beszűkült látáskörű emberekről van ebben az esetben szó. Nekem eszembe nem jutott, hogy a köz kárára valamit is megrongáljak. Ha elmegyek egy kuka mellett és a szemetet mellé dobom - legyen szó akár egy rágós papírról - visszamegyek és felveszem. De ezek odáig nem jutnak el, hogy legalább a kuka mellett hajítsa el.

Nálunk van egy Iparinak nevezett szakképző iskola. Mondanom sem kell, hogy tömésig van cigánnyal. Régen egy nagyon jó iskola volt, ugyebár szakmunkásra mindig szükség van és sokan kitűnő osztályzatokkal mentek oda (ez olyan 10-15 éve). Mára már odáig süllyedt, hogy csak a gyökereket veszik fel, mert épelméjű ember oda nem megy. És sajnos van köztük magyar is. Azok szépen átveszik a cigánykodást és máris elterjedt a nem cigányok közt is ez a nemes kultúra...
Steveyboy
5 | Steveyboy 2009.10.26. 16:03
Egyetértek mindennel amit leírtál Beny, de tartom dameoonhunter véleményét is (még egy borsodi). Kazincbarcikán már lassan rosszabbak a fiatalok mint a cigányok sőt, gyakorlatilag minden problémát ők ozokkáz itt. Hangsúlyozom, ITT. Nem mondom, hogy semmi gond nincs a "kisebbséggel", de biztos több van a fiatalokkal.
Steveyboy
6 | Steveyboy 2009.10.26. 16:06
ozokkáz=okozzák
Tényleg nem tudok írni mint ahogy ezt már mások is közölték velem :D

És még annyit, hogy vannak azért normálisak is a "kisebbség" között Nem sokan, de vannak. Viszont őket ugyanúgy lecigányozzák vagy megsértik a nagy "magyarok", mint a munkakerülő fajtársaikat. Szóval nekünk is lehet miben javulni.
daemoonhunter
7 | daemoonhunter 2009.10.26. 17:17
Még egy kis dolog:
1 hete, a mi sulinkban (amely teljesen cigánymentes), 0. órában valaki kikente a wc falát szarral, illetve a lámpabúrába pisálás, és úgy visszatevés sem újdonság itt. És még azt sem kell mondanom, hogy teljesen lepusztult iskoláról van szó, hanem egy elvileg színvonalas helyről. Namost sulin belül is falfirkák stb akármerre néz az ember, szóval nem egyszerű emberek a magyar fiatalok sem, talán ezzel kellene kezdeni előbb valamit.
Beny12
8 | Beny12 2009.10.26. 18:03
Ezért sem általánosítottam teljesen. Mindig vannak kivételek.

Ma is bnőmmel ülünk a parkban, erre 2 ismeretlen cigány gyerek elsétált mellettünk és szabályosan a képünkbe bámultak...
Na de lehet hozni a szebbnél szebb példákat, a helyzeten aligha fog változtatni. Tény, hogy nem cigány oldalon is vannak tarparasztok, akikből hiányzik minden intelligenciával kapcsolatos dolog, de romákra jellemző ez leginkább.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.