Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Beny12 blogja

Magyarország - ahogyan még nem láttam /második rész/

Beny12 | 2010.07.25. 19:52 | kategória: Nyár | 2 hozzászólás

Röviden összegezve, amit eddig írtam az Esztramosról: a kommunizmus idején elég sokáig vasércet kerestek a hegy felszínén, majd miután megunták, hogy többségében csak mészkövet találtak, „berobbantak” a hegy belsejébe. A rendszerváltás után pedig megszűnt a bányászati tevékenység

Na de míg zajlott a munka, a hegy 1/3-ánál kifúrták az első tárnát. Körülbelül párszáz méter után egy üreges helyiséget fedeztek fel, tele cseppkövekkel. Ennek persze nagyon megörültek a munkások, a csoportvezetők. Az öröm forrása viszont egyértelműen a „lyuk”, „üreg”, „nagy hely, amibe lehet dobálgatni ezt-azt”-ban merült ki. Az, hogy a cseppkövek évmilliók során keletkeztek és rendkívül nagy az eszmei értékük, valahogy nem jutott el a szocialisták agyáig.
Tehát mint mondottam, nagyon megörültek ennek a kis üregnek, hiszen most már nem kellett száz métereket tolni a csillét, hanem minden felesleges törmelék mehetett bele. A túravezetőnk szerint a cseppkőbarlang mintegy 2/3-át betemették, majd csak a későbbiek folyamán tárták fel újra egy részét.

Hogy mi alapján kapja a nevét egy-egy barlang azt nem tudom, de úgy vélem különösebb szisztéma nem játszik szerepet benne. Ez a cseppkőbarlang a Rákóczi-barlang nevet viseli. Mivel nemrégiben tárták fel, így a munka napjainkban is zajlik és nincs is úgy „kiépítve”, korszerűsítve, mint az Aggteleki-karszt egy-egy példánya. Éppen ez adja a különlegességét. A tárnán belépve elég erős huzat csapott meg minket, viszont beljebb haladva ez tulajdonképpen megszűnt. A csillék útvonalán haladva kerülgetni kellett a kisebb-nagyobb sár-, és agyagtócsákat. Beérve a „főterembe” várakoznunk kellett egy másik csoportra. Hogy az időt hasznosan és kellemesen elüssük, a vezetőnk ajánlatára megnéztünk további két tárnát, ami onnan nyílott. Az egyikben találtunk is kristálytiszta karsztvizet, mellyel feltölthettük muníciónkat.

A barlang mélyébe meredek lépcsősorok vezetnek. A világítás szakaszosan van megoldva, hiszen a mészköveknek van egy olyan tulajdonságuk, hogy ha kellő mennyiségű fény éri őket, akkor elszíneződnek. Én egy szimpla rohadásnak véltem, de az előbbi talán elfogadhatóbb válasz.

Itt sem kerülhették el szegény cseppkövek, hogy elnevezzék őket. Sajnos képekkel nem igazán tudok szolgálni, mivel többségében rossz minőségűek keletkeztek (a telefon vakuja azért mégse az igazi), illetve kicsit féltem, hogy nemrégiben kapott telefonomat elejtem, aztán végem van. Tehát visszatérve a nevekre. Az egyik „csarnokban” megtalálható India térképe, valamint közvetlenül mellette (a többség meglátása szerint lettek elnevezve) Jézus arcképe függ. A szakállas az szakállas, mondhatjuk, hiszen volt egy kedves amerikai vendég, aki azt mondta rá, hogy az bizony Osama bin Laden. Továbbá a bacon-szalonna… hm… éhesek voltunk, képzelhetitek.

Éppen dél körül jártunk az utolsó csarnokban, ahonnan le lehetett látni a 40 méter mély tóba. Csodálatos látvány meg kell hagyni. Itt megemlíteném, hogy ebben a rendszerben tévedt el néhány éve egy búvár, aki 5 napig tartózkodott egy mélyedésben, a vízfelszín fölött alig pár méterrel. Óriási szerencséje volt akkor, mivel a Bódva vízállása határozza meg a karsztvíz magasságát. Akkor éppen száraz idő volt, a Bódva vízszintje lehetővé tette számára a túlélést. A kimenekülése egyébként azért tartott ennyi ideig, mert a búvár nem volt hajlandó újra víz alá merülni. Érthető okokból.

Bő egy órát vett igénybe az oda-visszaút, így tulajdonképpen egy egész pofás kis túra volt ez, és nem is olyan könnyű, hiszen jószerivel csak függőleges irányban haladtunk a meredek és síkos lépcsőkön.

Ha éppen arra járna valaki, feltétlenül nézze meg, hiszen páratlan kaland az egész Esztramos hegy.

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2010.07.25. 22:16
Kár hogy nincsenek képek, bár egy-egy rosszabb minőségű nem biztos hogy visszaadja azt, amit Te láttál.

Remélem most nem azért nem raktál fel egyetlen egy képet sem, mert leszóltam az előzőnél a minőséget...:(
Beny12
2 | Beny12 2010.07.26. 07:54
Nyugi, nem azért :) Tényleg rossz minőségűek. Mármint abszolút nem tudják visszaadni azt a látványvilágot, amely a 10 °C-os barlangban tárul eléd.

Ma délután még lehet átválogatom azt a kevés képet, próbálok rajta javítani és beteszem majd a linket a szövegbe. :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.