Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Beny12 blogja

Úgy általában...

Beny12 | 2010.08.01. 12:57 | kategória: Gondolatok | 4 hozzászólás

A minap kínomban elővettem egy könyvet, melyet még a ballagásomon kaptam egy középiskolai tanáromtól. Ő egyben az iskola hitoktatója is, tehát minden hittanos kapott ilyet. A könyv nagyon érdekes. Tulajdonképpen általános igazságokat tartalmaz néhány történetbe, versbe foglalva. Igen, ez egy sablonszöveg, tudjuk. Viszont mikor belekezdtem, néhány oldal után rájöttem, hogy vannak olyan dolgok, amikről az ember úgy igazából el sem gondolkozik, csak megy, megy és rohan bele a vakvilágba...

Mindennapi és nem egészen mindennapi történetek, mindennapi és nem egészen mindennapi embereknek – Kálvin Kiadó

Gondoltam elfoglalom magam kicsit, olvasgatok, de akarva akaratlanul ráakadtam erre a versre:

”Már azt hinné az ember,
megbirkózott az élettel,
- úgy egy kicsikét -,
hogy biztonságérzete nőtt
és tapasztalatot is szerzett.”

Így szól,
a próbálkozástól kimerülten.
„De aztán mégsem stimmel
megint semmi sem…!”

Félresikerült
a beszélgetés a barátnővel,
és marad – mégis – az érzékenység,
- meg a sebezhetőség,
a vágy a gyógyulás iránt
- a teljesség és halál iránt,
egyidejűleg.

A csalódás és a bánat,
hogy az ember – férfi vagy nő
mégis sokkal „megtörtebb”,
mint gondolnád…!
Megbocsátásra szorul,
- így mondja a Biblia…

Istenem, de nehéz is
szembesülni ezzel
és megérteni –
meg mint mondják,
a saját törékenységet
meglátni és
elviselni…

A pillantás a tavaszra,
bár ajánlják,
nem csalogat, és a
régi szép időkre sem lehet
emlékezni.
Közelibb most a kudarc –
a töredékesség, a fájdalom.

Vagy éppen ezt jelentené,
a „megbirkózni az élettel…?”


(ismeretlen szerző)

Hozzászólások

LordMatteo
1 | LordMatteo 2010.08.01. 13:09
"Megbocsátásra szorul,
- így mondja a Biblia… "

Erre tértünk ki részben múltkori beszélgetésünk alkalmával is, ezért nem értek sok embert, egy tkp. bizonyíthatatlan eredetű, régi, eredetileg meg nem talált könyvre hivatkozva élik életüket, mondván, "ez ott fent így lett kimondva" - ez oké, és szép dolog a vallásra alapozni, na de mindent ezzel magyarázni, főleg ilyen alapvető, és logikailag megmagyarázható dolgokkal...nem, sose fogom megérteni, hacsak nem történik velem valami.
LordMatteo
2 | LordMatteo 2010.08.01. 13:10
Ja igen, ez nem szorosan kapcsolódik a vershez, de le kellett írjam. (meg hát Beny is örül ha már látja, mindjárt két komment van :D)
GustyX
3 | GustyX 2010.08.01. 14:41
"vannak olyan dolgok, amikről az ember úgy igazából el sem gondolkozik, csak megy, megy és rohan bele a vakvilágba... " - és lehet ezzel jutsz előrébb. Tipikusan "ez van oszt kész". Vannak dolgok, melyeken el sem kell gondolkodni.
Annyira nem követtem az előbbi beszélgetéseiteket (ha a blogban volt :D), azt se tudom mi az az alapvető, és logikailag megmagyarázható dolog, de teljes mértékben egyetértek LordMatteoval.
Beny12
4 | Beny12 2010.08.01. 15:40
LM: Nem osztani akartam az észt, hogy úgy éld az életed, ahogy a Bibliában meg van írva. Sőt egyáltalán nem azért írtam le ezt a verset, mert meg akarok váltani mindenkit. Pusztán van igazságtartalma. Néhány sorban benne van mindaz, amiről mi oldalakat regéltünk, regélhettünk volna még ;)

Az embernek szíve joga eldönteni, hogy miként él. Nem akartam ezzel magyarázni, megtörtént, szarul esett, ezerszer végiggondoltam, átbasztak, kész. Bibliára hivatkozva, vagy sem, de nem logikus szerintem, hogy sokáig haragban és gyűlöletben éljen tovább az ember egy ilyen, vagy bármilyen eset után. Minél előbb lezárni magadban, és ha ez vonja maga után a "megbocsátást", akkor ez van. Egyébként úgy vagyok már a helyzettel, hogy leszarom...

GustyX: most nem a világmegváltó gondolatokra céloztam. :) Lehet a megfogalmazás volt rossz, sőt... így utólag tényleg nem a megfelelő. De vajon hány embernek jut eszébe miközben repeszt az autóval egy szép tájon, hogy de jó lenne megállni, pihenni egy fa alatt és hallgatni a csendet, a természetet? Elgondolkodni azon, hogy minden rendben van otthon?

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.