Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

BigHairMan blogja

A civilizációk összecsapása uán...

BigHairMan | 2008.05.18. 09:58 | kategória: Éltem-s láttom | 12 hozzászólás

Hallottatok már Samuel P. Huntington nagy vihart kavart könyvéről, a civilizációk összecsapása, új világrend kialakulásáról? Ha nem, az biztos azért van, mert a ti szakotokon nem volt kötelező olvasmány, illetve elképzelhető, hogy nem is érdekel titeket a téma. Sebaj.

Huntington azt találta mondani, immáron közel 15 éve, hogy a hidegháború végeztével nem fog eljönni a tejel-mézzel folyó Kánaán, ahogyan azt a nem mellékelt ábra is jól mutatja. Az ő teóriája szerint az elmúlt közel húsz évben, és az elkövetkezendő ki tudja mennyiben a fegyveres konfliktusok meghatározó eleme az lesz, hogy a szemben álló felek melyik nagy kultúrkörhöz illetve valláshoz tartoznak. Most már nem minden esetben azért fognak szólni a fegyverek, hogy melyik gazdasági „izmus” a helyes, hanem azért, hogy melyik vallás is egyetemes és „kötelező” a Föld országai számára.

Teóriáról lévén szó, nem lehet minden egyes helyzetre ráhúzni, de annyi igazság van benne, hogy akár még a helyes megoldást is jelenthetné a Föld nagy rejtvényére. A teória több nagy vallást és kultúrkört is említ, én azonban csak hárommal foglalkoznék. Azért beszélek kultúrkörről és vallásról egyszerre, mert egy-egy vallás meghatároz egy kulturális irányt is, életfelfogást stb. Egyik nem létezik a másik nélkül. Ez a három nagy vallás a következő: a keresztény vallás és a Nyugat; a mohamedán vallás és a muszlim országok, valamint nem utolsó sorban a buddhizmus és Kína.

Kicsit bővebben kifejtve a Nyugathoz tartozik a kulturálisan nem államhatárok mentén meghatározott Európa és Észak-Amerika, azaz minden, ami Mexikótól északra található. A muszlim országok Afrika nyugati partjaitól egészen Ausztráliáig tartanak, a buddhizmus pedig főleg Kínát és Indiát foglalja magában. Az első két vallással, a többivel szemben egyetlenegy óriási probléma van. Mind a keresztény, mind a muszlim vallás hódító vallás, ami annyit tesz, hogy számukra két ember létezik. Velünk vagy, illetve ellenünk. Köztes nincs. Ennek a mohamedánok jobban hangot adnak, hiszen a hitetlenek a gyaur kutyák, ahogy azt az Egri csillagokból tudhatjuk, a keresztények ennyire nem radikálisak e téren, de az ő kezük se olyan tiszta, gondoljunk csak az amerikai kontinens erőszakos keresztény hitre térítésére, de mondhatnám a többi kontinenst is... Ezzel szemben a buddhista vallás és általában a keleti vallások mind, türelmesek. Idejük, mint a tenger, ráérnek.

Huntington szerint az egyetemes univerzális vallás egyértelműen a nyugati kereszténység. És kérem szépen ez itt az óriási bökkenő. Az nem baj, ha egy ember ezt hiszi, és esetleg követőkre is talál, a baj az, hogy a Nyugat tényleg azt hiszi, hogy ő itt a vezető, pedig szerintem az ő csillaguk már réges régen leáldozott. Ennek a vezető szerepnek a megtestesítője az Amerikai Egybesült Állatok. Persze, most lehet jönni azzal, hogy de ők a vezető gazdasági hatalom, egyetlen olyan hatalom, mely bármikor bárhol képes bárkire csapást mérni stb, stb. Csak éppen pont ebbe roskadt roskad és fog beleroskadni néhány évtizeden belül. A gazdasági hatalomátvétel már elindult, csak a Nyugat még görcsösen ragaszkodik a vezetőszerephez. Egyszerűen lényükből és kultúrájukból adódóan képtelenek elviselni, hogy nem elsők a világon. A távol-keleti országok szépen lassan nevető harmadikként lekörözték a Nyugatot és a muszlim világot is. Európa öregedik. Egyre gyorsabban, ezzel szemben a mohamedán vallásúak között soha nem volt még ennyi 16-25 év közötti fiatal, a kínaiak meg egyszerűen csak sokan vannak, mint az oroszok, azaz jóval többen, mint az oroszok, az indiaiak pedig ott loholnak a nyomukban a maguk 1,1 milliárdos népességével.

Egyszer egy tanárom azt mondta, a következő évszázad Ázsiáról fog szólni. Szerintem is, bár én még Afrikának szurkolok nagyon. Végre lerázták magukról az európai rabigát, most még lövik egy kicsit egymást, hiszen az ember sose tanul a múltból, aztán úgy hagyják majd le Európát, mint a pinty. Csak találjanak ki valami okosat, hogy mit lehet annyi homokkal kezdeni és nyert ügyük van...

Európa kifulladt, nemhiába tömörülnek az Unióba. Egységben az erő, gondolják, és van is benne valami, de egy jó darabig most nem lesznek elsők. Olyan ez, mint az olimpia rendezési joga. Rotációs módon megy, és most néhány évszázadig nem Európa fog otthont adni a Föld legerősebb kontinense versenynek. Nem kell ettől félni, csak nyitva kell tartani a szemünket. Ahogy a világ le tudta győzni a Nyugatot a nyugat fegyvereivel (és nem fegyverekre gondolok), úgy a Nyugat is megpróbálhat átvenni ezt-azt akár a Távol-kelettől, akár a Közel-kelettől. Csak a hasznunkra válhat...

Hozzászólások

1 | somesz83 2008.05.18. 10:28
Európa kifulladt, ez igaz... de mát nem is keresztény, csak a nevében. A nyugati kultúra által vetített tv műsorok, naagyméretű fesztiválok igencsak nélkülözik a keresztény értékdrend minden elemét. Szóval az EU hiába dobálózik a kereszténységgel, már sokkal inkább a pogány Róma felé húz.
2 | BigHairMan 2008.05.18. 10:45
Nem véletlenül nem vették be az EU alapszerződésbe, hogy Európa "keresztény alapjai". Nem is keresztény, legalább annyira muszlim is, csak hát nehogy már a gótok támadását, meg a 150 éves török uralmat itt beleírjuk. Hát hogy nézne az itt ki?
3 | Gerry 2008.05.19. 01:32
Érdekes koncepció, hogy az ember csak akkor olvas Huntingtont, ha az kötelező olvasmányként van feladva...
Ami Afrikát illeti: neutronbomba- C. TótaWé. Abszolúte semmiféle jövője nincs annak a kontinensnek, maximum annyiban csökkenthetik a világ problémáit, hogy szépen és rendben kiírtják magukat. Azonban még ehhez is külföldi segítséget kell igénybevenniük. Fejlődni ott maximum vírusok fejlődnek, más sem nagyon- pontosabban azokon aterületeken, ahol még vannak fehér telepesek, fel tudnak mutatni némi fejlődést. Máshol se.
A muszlimok pediglen a demográfiai tendenciákat leszámítva nem tényezők. Gazdasági erejük nincs, és nem is lesz- s amint az olaj kifogy és/vagy kiváltják egyéb energiaforrásokkal, még az a meglévő is el fog veszni, s mehetnek vissza ahonnan jöttek- az áldásos középkorba. Avagy éppen Európába, ami már jelenleg is irtózatos feszültségeket szül, s ez esetben ki tudja mit hoz a jövő.
De hogy ugyan mit is tanulhatnánk a Közel-Kelettől-ilyesmit emlékeim szerint Huntington sehol nem ír-valószínűleg azért, mert a népszaporulat technikailag nem, maximum felfogásbelileg megerőltető módozatain kívül az ég egy adta világon semmit nem tanulhatunk tőllük. Az időutazás a múltba pedig csekély innovációs erővel bíró játékocska.
Nem mellesleg szép, hogy a blogban mindvégig múlt időben beszélsz - dacára annak, hogy Huntington könyvének eredeti kiadása több mint tíz éves immáron - de a verseny még koránt sincs lefutva. Perpillanat minden tekintetben a Nyugat, Európa és Észak-Amerika vezet, már ami a gazdaságot és a haditechnikát illeti, így a múlt idő használta több, mint anakronisztikus. S az a szép a történelemben, hogy bármikor közbejöhet bármi. Így például Kínában is annyi a probléma, hogy csuhajj, s csupán két olyan momentum van, ami könnyedén lángbaboríthatja az országot a jövőben: a han kínaiak által elnyomott népcsoportok esetleges felkelései, illetve az elégedetlen kínai parasztok százmilliói, s az irtózatos azakadék, ami egyre csak bővül a városaiak és a falusiak, a keleti és a nyugati országrész, illetve a társadalmi osztályok tekintetében.
Bármikor bármi...
4 | BigHairMan 2008.05.20. 10:29
És igen kérem, ez az! Hálás köszönet Gerry! VITa, vita, vita! És észérvek feszülnek egymásnak, remélhetőleg! Jól van.

Úgy gondolom minden bekezdésedre külön-külön válaszolok, így nem kavarodunk úgy össze.

Elképzelhető, hogy rosszul fejeztem ki magam, amikor kötelezőnek tűntettem fel a könyvet. Egyébként, ha tényleg csak a kötelezősége miatt vettem volna kézbe, akkor valószínűleg csak a kijelölt részeket olvasom el belőle, nem pedig az egészet... Nem akarok mentegetőzni, de arra legyen szólva, fizika szakon nem biztos, hogy valaha is hallottam volna Huntingtonról, és így biztos, hogy nem is olvastam volna. Illések és pofonok...

Afrika, bambusznád majomkenyérfa. A "TótaWé"-t nem értem. Némi naivságot mutatva, vitatkoznék azzal, hogy nincs jövője a kontinensnek. Ha jól emlékszem az élet bölcsője is Afrika, akkor olyan rossz hely nem lehet. Ami a fehéreket illeti nekem rögtön az apartheid jutott eszembe, az meg minden volt, csak jó nem, meg fejlődésképes. Bár, ha a visszafejlődés fejlődés, akkor.

Azért én ennyire nem becsülném le az arabokat. Nem hiába építik a leg-legluxusabb helyeket az országaikban, mert ők is pontosan tudják, hogy most még meg tudják szedni magukat az olajból, aztán nem. Persze nem csak egy lábon állnak és olyasmibe vágták a fejüket, amiből a hollandok keresték hülyére magukat, azaz a szállítmányozás. Egyébként már csak minimális közgazdasági ismereteimre alapozva a pénz olyan dolog, ami mindig oda áramlik, ahol a pénzből még több pénz lehet. Szerintem manapság már senki sem olyan dinnye, mint a nagy földrajzi felfedezések idején a spanyolok, hogy palotákba és hatalmas bálokba fektették az amerikából elrabolt aranyat, hanem mindenki az angol példát követi, azonnal befekteti, visszaforgatja a gazdaságába. Áramlanak Európába, és ez feszültségeket okoz. Eddig meg az európaiak áramlottak mindenhova és okozták a feszültségeket, lásd kereszténység, indiánok, stb.

Ez igaz, hogy Huntington ilyesmit nem állít, el is felejtettem közölni a blogban, hogy én nem az ő szócsöve vagyok, hanem az általa leírtak alapján én továbbgondoltam egyet-smást. Az araboktól való tanuláshoz csak annyit, hogy próbálj már meg fejben gyorsan elosztani római számokat!

Talán pont azért beszélek múltban, mert a könyv a múltban született, igaz a versenynek valóban nincs vége. Én már nem lennék ennyire biztos abban, hogy a Nyugat über alles. A bármikor bekövetkezhet bármit pedig szerintem egyoldalúan kezelted a Nyugat javára. Az Egybesült Állatok lakosságának egyre növekvő hányada, lassan több, mint egynegyede spanyol ajkú, ami hát hogy is mondjam, komoly fejfájásokat okoz, és erre a problémára nem biztos, hogy lesz egy Kissinger kvalitású szociológusuk. Elégedetlen kínai parasztok milliói? Javíts ki, ha tévedek, de ott tombol a kommunizmus, igaz erős átalakulásban van. Én még nem hallottam olyan kommunista államról, ahol a jelentős számú parasztság bármit is el tudott volna érni, legyenek kevesen, vagy olyan sokan, mint a kínaiak. Ha nincs rizsük, abba ők is beledöglenek, nemcsak a funkcionáriusok.

És valóban, bármi bármikor, legyen szó természeti csapásról, vagy társadalmi okokról...

Köszönöm a választ, élvezet volt időt tölteni azzal, hogy választ keressek rá. Köszönöm szépen.
5 | Gerry 2008.05.20. 12:45
Részemről a szerencse:)
Nos, akkor a válaszok, pontonként.

Afrika. A TótaWé Tóta W. Árpádra utalt, s az ő egyik publicisztikájára: http://w.blog.hu/2007/02/27/a_modest_proposal
Abban, hogy Afrika volt az emberiség bölcsője nyílvánvalóan igazad van, azonban nyílvánvalóan magad sem gondoltad komolyan, hogy több tíz és százezer, netán millió évvel ezelőtti állapotokat visszavezeted a jelenbe. Afrika földrajzi és természeti adottságaival semmi gond, nincs, szép hely lehetne, azonban a helyiek perpillanat abszolúte fejlődésképtelenek. Pont.
Ami az apartheidet illeti: igen, csúnya volt, rossz volt és rasszista volt, de szerinted miért volt Dél-Afrika leggazdagabb ország toronymagasan a Feket-Afrikában? Csak nem a nagyszámú fehér kissebség miatt? De. Csak nem azóta hanyatlik a gazdaságuk, mióta a feketék átvették a vezetést? De. Csak nem omlott össze kárnyavárként Zimbawe gazdasága 2000-ben, mikor a fehér telepesek földjeit kisajátították? De. Talán csak nem fehérek irányítják a még meglévő afrikai gazdaságok tetemes részét -a jól működő területeket- ? De. Ebben nincs semmiféle rasszizmus, ezek puszta számok. A fő probléma a feketék mentalitásával van, azon kellene előbb változtatni, amíg ez nem történik meg, sehová nem fognak fejlődni. Persze mindig lehet nagyobb év véresebb háborúkat vívni, tény. A segélyezés meg nem vezet sehová, puszta élősködés már évtizedek óta, nem több.

Arabok. Az Öböl-menti országok círka negyven évig szórták két kézzel a pénzt, mire úgy-ahogy rájöttek, hogy hosszútávon mindez nem vezet semmire. Mint ahogy az általad említett luxus-építkezések sem-tény, hogy szükség van és lesz 1-2 regionális központra, mint például Dubai, de nem olya mértékben, mint ők azt hiszik-arról nem is beszélve, hogy amennyiben az olaj kifogy, a világ érdeklődése is ezredére csökken vissza a régió irányába. A pénzből pedig valóban lehet még több pénz, feltéve hogy el nem cseszik. Márpedig irtózatos mértékben herdálták, és herdálják el a pénzt, s olyan beruházásokra költenek pusztán preztizsből, amelyeknek amúgy semmi értelmük nincs. Még az emirátusokban is csupán a társadalom felső rétegét érinti mindez, s nem az egész lakosságot. Az arab világban pedig –ami nem összekeverendő a pár Öböl-menti királysággal- , ahol nincs olaj, nos ott megmutatkozik mire is képesek az arabok önerőből-nos nem sokra. Elvannak mint a befőtt, de semmi több-az amúgy még konszolidált Egyiptomban például éppen ehséglázadások fenyegetnek. Ha nincs olaj, finoman szólva is alacsony színvonalon vannak.
Nem hiába jönnek Európába, amely a rendkívül kedvezőtlen demográfiai tendenciák mellett alighanem Európa legnagyobb kihívása a XXI. századra.
S azok a csúnya háborúi és kizsákmányolásai mellett a fehér ember mellesleg volt szives modernizálni a világot, s olyan technológiákat kifejleszteni, amely nélkül a világ összes többi része még ma is az édes középkorban lenne.
S valahogy sejtettem, hogy felhozod a számokat, és a többi maszlagot. De persze iagazd van, usque 800 éves valóban volt mit tanulni az araboktól-, akik szépen összegyúrták az Indiából, Kínából és Bizáncból, illetve az antik világból szerzett ismereteiket (lévén ne felejtsük el, hogy az arabok úgy amblokk Arábiában a városokat kivéve ótvar primitív és civilizálatlan népek volt, nem ők találták fel a spanyolviaszt) és adták át azt nekünk. Ez mind igaz. Volt mit tanulni tőlük, azonban olyan 600 éve semmi nincs amit fel tudnának mutatni. Csupáncsak egyetlen találmányt mondj a világon, ami arab lenne…nehéz lesz lévén mindent tőllünk vettek át.
Az USA lakosságának perpillanat círka 15%-a spanyol ajkú, s ez még messze van a 25%-tól-bár valóban irtózatos tempóban növekszik (más kérdés, hogy közöttük afro-amerikaiak éppen úgy vannak, mint fehérek) S a lakosság majd’ ¾-e még mindig fehér. Persze kérdés, hogy meddig, tény és való…

Az is tény, hogy Kína egy egyszerű diktatúra, nem több, amelynek gyakorlati életében –de még a szellemiben sem- semmiféle szerepet nem kap a szocializmus. S diktatúrákban elvileg nem szokás lázadozni-elvileg, persze. Azonban Kínában olyan hagyományai vannak a parasztlázadásoknak, amik nem egy esetben tönkretették és megosztották a birodalmat, hogy csuhajj. S a demográfiai tenderdek is ellenük vannak: nincs is roszabb mint több tíz és százmilliónyi, alacsonyan képzett, szexuálisan túlfűtött fiatal. Az ilyenekből szoktak egetrengető felkelések kikerekedni. S akkor a már említett szociális és kissebségi problémákról nem is beszéltünk…;)
S az is probléma Kínában, hogy az innovációkra való törekvés teljesen hiányzik belőlük. Másolni egy dolog, de ha egy egész társadalmat szolgaian a felettesek követésére és nem az önálló gondolkodásra neveltek, abból probléma lehet. Szuperhatalommá másolás útján még nem vált semmi-egy idő után innovációk is kellenek.
(A témához egy kis adalék egyik távoli rokonomtól http://index.hu/velemeny/jegyzet/0801kinabede/ )
6 | padavan 2008.05.22. 06:47
Afrika: Milyen szépen elbeszélgettek itt a témáról, azt amúgy mondatni áldásosan nem említve, hogy elsősorban kik tehetnek az ottani helyzet mai drámaiságáról. Nos, mi, a közkedvelt, hatalmas és nagyszerű fehér ember. Történelmi emlékeim noha fakóak, mégis fel-feldereng valami a gyarmatosításról, a munkaképes lakosság rabszolgasorba hajtásáról és más kontinensekre deportálásáról, az ásványkincsek önkényes és brutális ellopásáról. Áttételesen és mindezekből következően az afrikai ember önbecsülésének sárba tiprásáról, több százmillió ember, népcsoportok megnyomorításáról, és miután felvilágosultunk, hogy ezt nem szabad, az egész leigázott, feldúlt, összetört, kirabolt kontinens magára hagyásáról, „most már a agatok urai lehettek”-felkiáltással. Ezt miért nem említitek meg, mint nüánsznyi tényt? Szó se róla, a remek vájtpípó előtt sem Afrika volt az emberi civilizáció élenjárója, de kérem, mi bármiféle esélyüket elvettük és a cukornád ültetvényeken a földbe tapostuk minden esélyüket ezeknek a szerencsétleneknek.

Egyébként most meg úgy kell nekik? Olyan marhára emelkedett, nagyszerű, demokratikus alapelveken nyugvó civilizációnk van, megsegítjük a gyengébbeket – bombákkal -, megóvjuk a világot a gonosz terroristáktól, globalizálódunk, meg hasonlók, miközben napi 25 000 ember hal meg azért, mert nincs mit ennie, további napi 70 000 olyan betegségekbe, fertőzésekbe pusztul bele, amelyekre nem hogy van ellenszer, de azok adagonként nagyjából 100 forintos összegeket képviselnek. Az éhenhalásról meg még a következőt: Európa és É-Amerika bűzlik a rárohadó, túltermelt élelmiszerektől, ezer meg ezer tonnákat égetünk el napra-nap, mert a túltermelésből adódóan ezek a mennyiségek egyszerűen nem fogynak el, és a roppant célravezető és emberi kereskedelmi felfogás szerint ezeket a túltermelt készleteket nem jótékonysági célokra használjuk fel, inkább jól elégetjük őket.

Afrika haldoklik, és ebben nekünk is irtózatos a felelősségünk. Csendes holokausztot vezényelünk le, simán végignézzük, ahogy milliók és milliók teste ernyed el végleg, akik holtukban, a földre zuhanva a homokba harapnak. Ez kérem, tömeggyilkosság fegyverek nélkül. Passzív vérengzés, társulva a keselyű-mentalítással: Szépen kivárjuk, míg a „gondok maguktól megoldódnak”, vagyis hogy a problémák elszenvedői éhen halva, fertőzésekbe pusztulva, amerikai aknák által szétfröccsenve átsikoltozzák magukat a túlvilágra. Ezt csináljuk, vagyis nem csináljuk most. Afrika kiürül, lesz egy üres kontinensünk, egy marha nagy szafari-parkunk.

A dolog a neokonoknak nevezett újnáci Huntington számára is bizonnyal kecsegtető, hisz majd egymilliárd lélek csendes legyilkolásáról van szó, és mint tudjuk, ildomos most már csökkenteni a világ lélekszámát, mivel 6 milliárd ember üzletileg, globalizáció-ügyileg nem rentábilis, elég lenne a fele is szépen.

Huntington pedig tárgyalt könyvével új Mein Kampfot alkotott...

Az is rendben van, hogy Kína tökre diktatúra, de arról p. Gerrynél nem olvastam a kiegyensúlyozottság szellemében, hogy de hát az USA is diktatúra, igaz, szoftosabb, igaz, nem teljesen nyílt, de például a mögötte meghúzódó véresszájú neokon pénzarisztokrácia súlyosan elembeteg és persze ennél fogva elnyomó hajlamú. Mit várunk? Hol van demokrácia? Ki meri elítélni Kínát, és milyen alapon? Tudjuk: Az vesse rá az első követ...

Amúgy Gerry, ha nem haragszol: Már többször is feltűnt, nem tudom, vajh szóvá tettem e valaha, de majd most... Lehet, hogy az arabokról leírt fejtegetésed pusztán a tényeket vizsgálva helytálló, és ha lehetséges is, de nehéz belekötni az afrikaiakkal kapcsolatos fejtegetéseidbe, ám akármilyen tényszerű az egész, mégis csak süt belőle a faji indulat, hogy azt ne mondjam, a kőkemény rasszizmus. Érdekes hitleri eszmefuttatásokat olvasni olyasvalakitől, aki szívügyének tekinti a buzik legfelsőbb embertípusra emelésének támogatását, és aki amúgy más helyzetben, témában – cionizmus pl. - vehemensen fajvédő és emberi erények, erkölcsök, magasztos eszmék szószolója, az emberek közötti egyenlőség harcos hirdetője.

Arabokat és niggereket nem baj, ha így vagy úgy bántunk, úgyis tehetetlen hülye bagázs mindkettő, pusztuljanak a vérbe... - A palesztinok is arabok, igaz? Ja, itt van a dolog elásva... :D Egyébként meg Libanon, a kelet Monte-Carlója, ahogy az Izraeli agressziók előtt még emlegették ezt az arab országot. Még hogy tehetetlenek, és önmagukban semmire sem jók... Cöcöcö...

Aki dzsungelbe meg homokba született, az dögöljön meg kérem. Micsoda civilizált, magasan humánus felfogás ez kérem, csak dicsérni lehetne, ha lennének erre elég kifejező szavak... Hol van a szolidaritás, az emberi testvériség, hol van a fajokra és nemzetekre tekintet nélküli összefogás?

Ugyan kérem...
7 | BigHairMan 2008.05.22. 12:32
Afrika. Ezek, ahogy mondod, mind-mind tények, de akad itt egy bökkenő. A fehér ember nem kérdezte, hogy jöhetünk-e, csak jött, hozta a tüzes vasat és társait, a többit pedig ismerjük. Etnikai csoportokat szabdaltak szét, nem kérdezve, hogy mégis melyik törzs meddig tart és a többi. Ugyan nem olvastam végig, de Padavan bejegyzésében is ilyesmit láttam. Adtak az európaiak a saját kultúráltságuknak és felvilágosultságuknak. Szerencsétlen feketéknek esélyük se volt arra, hogy fejlődjenek, egyébként meg érdekes, hogy az ő fejlődésüket is európai fejlődéssel akarjuk jellemezni. Ezek még csak ott tartottak, hogy annyi oroszlánt ölök, ami feltétlenül szükséges, nem lövök többet, békében élek a természettel. Az európaiak ezt már régen elfelejtették. A mentalitásukkal szerintem semmi gond, csak hagyni kellene, hogy legyen, nem ráerőszakolni az európai felfogási rendszert.

A rabok (szóvicc?) Oké, ezzel egyetértek, hogy a luxus, csak néhány kézben összpontosul, viszont az a néhány kéz ennek következtében rengeteg szájat etet. Az érdeklődés visszaeséséről csak annyit, hogy pont ezért építik a luxusszállodákat. Ott nem fenyeget semmilyen katasztrófa, vagy lázadás, azaz nyugodtan mehetsz pihenni, nem kell féljél merénylettől, vagy bármitől. Erre iszonyú sokat költenek...
Ezzel ismét vitatkoznék, hogy az európai ember modernizálta a világot. Úgy is néz ki. Mintha egy iszonyú nagy játszótér lenne, ahol Európa az a gyerek, aki bármit megtehet, és meg is tette, csak végre a többi gyerek kezd ráébredni a dolgokra.
Üsse kavics, ezt aláírom, tényleg nincs tele az arab világ Neumann Jánosokkal, vagy Szentgyörgyi Albertekkel és Teller Edékkel. Vagy csak nemes egyszerűséggel jól titkolják :)

Hogy túlfűtöttek lennének a kínaiak szexuálisan ez szintén túlzás, már a gimnáziumi földrajz könyvünkben is az volt, hogy egy gyerekes politikát folytatnak, a népességnövekedés megállítására. Persze ettől nem fog radikálisan csökkenni a lakosság, viszont nem is nő robbanásszerűen.

A válaszodnak hála rájöttem, mi nekem a bajom azzal, amit Huntington leírt. Ez pediglen a következő. Az nyugati kultúra álszent, aljas, kapzsi, erőszakos és a legfontosabb, hogy bort iszik és vizet prédikál, persze mindezt nem hajlandóak beismerni. Demokrácia, liberalizmus, szocializmus, emberi jogok, de azért tapossunk szét mindenkit, aki nekünk nem tetszik, vagy az utunkban áll. No ezzel van nekem bajom. Nagy fertő ez a nyugati kultúra, de remélem megállítják, kigyógyítják belőle a Földet.
8 | Gerry 2008.05.22. 22:50
pada:

Afrika: Nos, éshát, nahát, s milyen meglepő is volt ez a felütés-már vártam, hogy valaki mikor is dobja be a "szemét fehér ember" sablont. S lőn. És még csak azt sem mondom, hogy nincs benne igazság. Tény és való, igen csúnyán bántunk velük, szegényekkel. Ahogyan mindig minden fejlettebb civilizáció csúnyán bánik az alacsonyabb színvonalon állókkal-nem csak a fehér ember, így tett Kína is Ázsiába, csak annak picivel kisebb a visszhangja idefelé. Pediglen civilizációkat döntött romba. Úgy ám. SÁmbár afrika esetében ez picivel nehezebb volt, hiszen jól fejlett civilizációt itt nem lehetett leigázni, lévén itt egészen egyszerűen nem volt ilyen. Ezzel szemben voltak partnerek a rabszolgakereskedelemben, mégpedig az arabok. Érdekes módon valahogy erről soha nem esik szó: csúnya fehér ember, kizsákmányolta szegény Afrikát, nade ki halott már arról, hogy ebben fantasztikus támogatásra talált az onnan rabszolgákat ekkor már usque ezer éve kibányászó arabok képében? Senki. Arról meg főleg senki nem hallott, amikor az egészen jól prosperáló, cefetül le nem igázott törzsek jó pénzekért adták el fiaikat és leányaikat rabszolgának. Na persze nem mind, és nem mindenütt. Azonban a képet árnyalni is kéne, nemcsak puffogtatni a „rohadt fehér ember” dumát.
S erősen kétlem, hogy Afrika azért tart ott, ahol, mert a csúnya fehér ember kizsákmányolta. Mert gyarmati sorban volt, ejj, de szegények is voltak-azonban hoppá, hát mondjuk India nem volt éppen úgy gyarmat 48-ig? De, az volt. Van ott irtózatos, minden képzeletet felülmúló szegénység, nyomor, százmilliók részére? Van. Azonban van fejlődés is, egyes területeken tündéri eredményeket tudnak felmutatni, s nini, most vásárolták fel a Jaguárt is, hoppá. Avagy Kína, a keleti nagyvárosait hát nem megszállták, hát nem polgárháborúzott 49-ig? Dede, s most hol is tart…? Picit előbbre mint Afrika úgy alle natúre. Fogjunk mindent a gyarmatosításra, nade a mára vonatkoztatva ennek milyen hatásai is vannak? Mik? Igen szerény mennyiségűek. A legnagyobb baj, mint említettem a söpredék mentalitással van, nem mással. Amikor szinte komplett országok élnek segélyből, ert úgy jó az nekünk. Pontosabban nem jó, de elvagyunk, az a lényeg, néha rendezünk egy kis törzsi mészárlást, és kész. S persze ez torzítás, hát persze. Az azonban tény, hogy a világ számos más felével szemben Afrika voltaképpen fejlődésképtelen. S kilátásai sincsenek, már amennyiben a lemészárlás és az AIDS nem perspektíva. Márpedig nem az.


Arabok.
Libanon jó példa, egy tipikus arab ország, amelynek lakosságának majd fele keresztény. Hoppá, akkor talán mégsem tipikus arab ország? Hát nem az.
Mi ebbena Hitleri fejtegetés? Leírom, hogy Afrika egy csődtömeg, és maguktól az arabok és a vallásuk mehetne a szemétdombra? Hol ebben a torzítás? Ezek puszta tények, ha kell számokkal is kifejezhetőek. Nem többek, de nem is kevesebbek.
Ami a palesztínokat illeti, igazad van: nem rajongok értük. Az, hogy kinek ki a földje hagyjuk, tyúk és tojás, miliónyi érv mindkét oldalon. Mégha úgy is vélem, hogy a zsidók remekül jártak volna azon Hitleri tervvel –márha a Brit Birodalom azt meg nem akadályozza- hogy a sidókat kitelepíti Madagaszkárra. S nem azért, mert egy pillanatig is az kívánnám, hogy tűnjenek el Európából, hanem mert sokkal jobban jártak volna egy remek kis szigettel, mint azzal, hogy baszódnak kilátástalanul párszázmilliónyi arab között. S amit rohdtul nem kedvelek a palesztínokban, az megintcsak a mentalitás. El vannak nyomva, tény. Azonban az is tény, hogy akkor sem dolgoznak, mikor tudnának. Nem sokszor, de néhol lenne rá lehetőségük, hogy tegyenek is valamit gazdaságilag. De basznak rá, éljünk az európai és izraeli segélyekből. Korántsme mind, és mindenhol, de igen szép számmal.
A buzikat meg egy pillanatig nem emelném piedesztára, ezt éppen olyan jól tudod, mint én. Pusztán egyenlőnek kezelem őket, ennyi- az a gondolat, hogy a szexuális orientációja miatt vessek meg eleve valakit, kúrvára távol áll tőlem. Ha jófej, akkor jófej, ha nem, akkor nem, de nem érdekel, hogy kivel, mit, és hogy. Vessem meg egyik fiatal egyetemi docens ismerősömet mert homokos, és kedveljem Bélát a disztingváltan alkoholista segédmunkást, mert hetero? Ugyan már. Az már persze zavar, hogy mindez külön szaporulati mínusz, de ez ellen meg nem lehet mit tenni.
Az emberek közti egyenlőséget sem hirdettem soha. Pontosabban semmi kifogásom nem lenne az elv ellen, ha látnám ennek jeleit, a remekül prosperáló Afrikát, a vallásuk béklyóitól megszabaduló, virágzó muszlim államatokat és így tovább. Akkor elfogadnám, hogy egyenlőek vagyunk. Azonban amíg ezt nem látom, őszintén, és kertelés nélkül bevallom: teljes mértékben, és rendkívüli módon megvetem őket. Ezt aligha rejtettem bármikor is véka alá. Ugyan kérem, én nem idealista, jóllakatott napközis, a Szabadság-téren a békéért a béke frontján békejellel tüntető békepárti békeaktivista vagyok. Magad is elismerted, hogy amiket leírtam, igazak. Akkor az elvi részleteken ne pörögjünk már. Ugyan kérem…


9 | padavan 2008.05.22. 23:11
Túl brutális a téma ahhoz, hogy ezt eredményesen megvitassuk. És nagyon a két végéről kiabálunk egymásnak. Te számomra embertelenül tárgyilagos vagy a kérdést illetően, és ilyen szinten nem lehet belekötni a mondandódba, kerek egész, igaz is. Én azonban emócionálisabban kezelem le a kérdést, hiszem emberekről, gyerekek millióiról van szó. Valahogy nem tudom számadatként kezelni a dolgot. Akármilyenek is, segíteni kéne nekik, legalább egyetlen komolyabb esélyt adni. Pl a háborúskodások összegének töredékéből infrastruktúrát építeni.

Nézd, alapvetően ártatlan emberek halnak éhen, és pusztulnak el maláriában. Ez számomra tragikus, borzasztó, olyan, mint egy rémálom. Nem tudok rábólintani, hogy igen, ezek ennyire képesek. Nem megy.
10 | Gerry 2008.05.22. 23:11
BHM:

Afrika: Persze, szétszabdalták az etnikai csoportokat? Hol? És mikor? Eleve, mit és hol kellett szétszabdalni, nem voltak kellően megosztottak eleve is? De igen. Maximum egyik csoport keresztény lett, a másik meg muszlim-s akkor már a muszlim hittérítésért is mi vagyunk a felelősek? Aligha.
Nem mellesleg miféle fejlődéstől zártuk el őket? A csúnya fehér emberé volt az egyetlen civilizáció a világon, amely irtózatos technikai fejlődést tudhatott magáénak az újkorra-már emiatt is hibás? Mi vagyunk a hibásak, hogy a világ félúton lemaradt, de cefetül? Aligha. Hol nem volt ideje Afrikának fejlődni? Minden idő a rendelkezésére állt, hogy Európa szintjére jusson el. Nem jutott el, semifféle szintre se. Az ő hibájuk volt, s ne hibáztassuk már szerencsétlen nyugatot, hogy annak rendje és módjára ledózerolta őket. Ezt tette, és fogja is tenni minden civilizáció amíg világ a világ: ezt tette anno Kína, s ezt tették a muszlimok is-azt, hogy ezek hány virágzó civilizáiót söpörtek le a múltban, hányat olvasztottak kérdezés nélkül magukba, miért nem fáj? Mert régen volt.? Szép dolog a memória. Nem csak mi. Mindig mindenki: lesöpörtük az inkákat Dél-Amerikában? Ejj, de csúnyák is vagyunk mi, fújjj. Ja, hogy az Inka Birodalom irtózatosan elnyomta a többi törzset, tízez és százezreket mészároltak le? Mindegy, spongyát rá, ők szeplőtlenek voltak, senki sem csúnya, csak mi.

Araboknál rengeteg szájat etetnek? Bizonyára. Az öböl-mentén tíz és százmillió dollárjával lenyúlt és elsikkasztott pénzek is bizonyára ezeket a szájakat etetik, valahol a Kajmán-szigeteken. Ja, tény, egy időben etették a saját lakosságukat, megfelelő mentalitásban: kaptak annyi pénzt, hogy nem kell dolgozniuk. Szép, előremutató mentalitás. S hogy már Szaúd-Arábiában is kénytelenek szakképezni a fiatalokat, mert már nincs annyi zsé, hogy eltengjenek, és ebből óriási problémák vannak? Arról is biztos mi tehetünk. Meg a maradék párszázmillió arab, amiért nekik egy büdös fillért nem jutott a testvérektől az olajpénzekből. Egy büdös fillér sem.
A többi gyermek pedig nem kezd ráébredni a dolgokra, csak lenyúlta a technológiát –már amelyik eleve rendelkezik megfelelő intelligenciával, csak éppen hülye módon usque ötszáz éve begubózott, ahelyett, hogy fejlődött volna, mint japán és Kína- ami nem ugyanaz.
A kínai szexuális tulfűtöttséget arra értettem, hogy az egy –illetve két- gyermekes politika miatt a a társadalomban óriási torzulások lépnek fel: a fiúgyermekek egyes régiókban kezdenek irtózatos többségbe kerülni, s ezek a későbbiekben majd neccesen találnak leányt maguknak. S ezek a szegény, paraszti csordák a kínai történelemből okulva sanszosan fogják inkább lemészárolni a pártot, mintsemhogy kiverjék.
A nyugati kultúra pedig nem kavar perpill sok vizet, jelenleg éppen önmagát nyírja ki. A technológiáját átadta mindenkinek, az erkölcsi szabályai az egekbe emelkedtek, olyannyira, hogy önmagát köti gúzsba-lásd Irak, avagy főként a muszlim bevándorlók helyzete. Álszent lenne? Igen, annyira az, hogy lassanként el is hitte, amit prédikál. Európa szinte teljesen, Amerika még nem, de ki tudja, idővel, majd. S hogy fertő lenne? Oké, legyen fertő, ha így gondolod. Egy picit ugyan egyoldalú gondolkodás ez, de csak egy iciripicirit. De előtte kérlek sorold fel, hogy mely kultúrát preferálnád: az ázsiait, a muszlimot, vagy az afrikait? Tudniillik bármennyire is fáj, az a kultúra amiben felnőttél, amelyben élsz, amelynek tagja vagy, a Nyugati civilizáció. S történetesen ez az én civilizációm is, fehér emberé, ha így tetszik. S bármennyire is hathat ez furcsának, de én mindennél többre becsülöm ezt a civilizációt minden rossz, és jó tulajdonságával együtt. S szerencsére meglehetősen jól ismerem a többit, és azok történetété is. S köszönöm, nem kérek belőlük egy jottányit se.
11 | Gerry 2008.05.22. 23:22
Én megértelek, de mint ahogyan Te nem tudsz, és nem is akarsz azon változtatni, hogy emócionálisan állsz a dolgokhoz, úgy én sem tudok, és nem is akarok azon, hogy talán fájdalmasan racionális vagyok, voltam, és leszek is.
Azonban a "mentalitást" nem véletlenül emeltem ki: ez a nyitja sok mindennek. S a maláriát is jó, hogy szóbahoztad. Egy kis történet:
Egyszer láttam egy igen megrázó dokumentumfilmet. Arról szólt, hogy nyugati önkéntesek elmentek xy afrikai országba, ahol valamelyik régióban igencsak elterjedt a maláriát okozó szúnyog. Roppant lelkesek voltak, azzal a számomra érthetetlen vigyorral a képükö, hogy "majd mi msot megmutatjuk, mi majd segítünk, ollé". Odamentek, egy kissebb városba, amely mellett hangulatos kis mocsár volt, ahonnan persze dögivel jöttek a szúnyogok. Fogták, x méterenként szúnyog riasztó, vagy csapdákat állítottak fel, amelyek hosszú távon az egész szúnyogpopulációt lemérgezik az utolsó kis lárváig. Azonban a hatóanyagot néha cserélni kellett benne. Semmi gond, a helyeiknek elmagyarázták, hogy mi merre, hiszen az az Ő érdekük volt. Azok mondták is, hogy persze, ez a MI érdekünk, cserélgetni fogjuk a filtereket, mert nekünk az jó. Okés, a humanitárius kiscsoport összepakolt, átment máshová. Olyan három hónap múlva mentek vissza, hogy ellenőrizzék, szépen döglődik-e a szúnyogpopuláció, és megfelelően karbantartják-e a tartályokat. Odamentek, öröm, itt a fehér ember, kimenneka teremper, s mit látnak: a tartályok szétbaszva, feltöltés sehol, ramaty állapotban az egész. Döbbenten kérdezték a helyi vezetőséget, hogy hát ez mi? Hát az Ő érdekük, miért nem gondozták a cuccost? Ezt nem értik, mi történt itt? Semmi, jött a válasz,de a fehér ember fizessen ennyit me ennyit, hogy karbantartsák acuccost. Miii??? Jött a válasz, hát basszák meg, az Ő érdekük, hogy ne dögöljön meg minden hónapban x mennyiségű ember maláriába, hát mi a faszért zsarolják őket? Még fizessenek is, de hát mire, ez nem nekik jó, hanem a helyieknek. De csak kötötték amazok az ebet a karóhoz, hogy ők ugyan nem fognak semmit csinálni, amíg nem fizetnek nekik, amúgy leszarják az egészet. Ez volt az a pont, ahol a korábban oly lelkes humanitárius csapat fogta magát, és otthagyta a hülye négereket, dögöljenek meg. Az Ő érdekük lenne, de szarják le, sőt, még zsarolják is azokat, akik segíteni akarnak? Annyira kiábrándult, értetlen arcokat azóta sem láttam sem élőben, sem tévében.
Ez persze csupán egyetlen, kiragadott példa, azonban alighanem jogosan az a véleményem: aki ennyire primitív, dögöljön is meg.
12 | BigHairMan 2008.05.23. 08:58
Őszinte leszek. Eszméletleül meglepődtem, hogy ekkora felhőt kavartam ezzel a témával. Örülök neki, hogy néhányan válaszra is méltattátok, ezzel formálva egymás és az én véleményemet is. Nagyon szépen köszönöm.
Remélem a következő témám is hasonló értelmes vitát fog gerjeszteni.

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.