Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

BigHairMan blogja

A Rock története 50-es 60-as évek

BigHairMan | 2010.01.28. 10:33 | kategória: A tudás mérföldköve | 4 hozzászólás

Ennek a könyvnek, mindössze két hibája van. Ez egyik, hogy vége van. Miért nem tartott tovább? Olyan szívesen olvastam volna még a Királyról, a Beatles-ről, Hendrixről, Woodstockról, a Pokol angyalairól, a Jefferson Airplane-ről és mindenki másról is. Ebből a könyvből csak úgy árad a rock iránti tisztelet, mély alázat és a zene végtelen szeretete.
Jávorszky Béla és Sebők János - A Rock története 50-es, 60-as évek című könyve pontosan olyan, mint amilyennek a borító hátulján leírják. Aprólékosan részletgazdag, olvasmányos és szinte letehetetlen. Azonban, ha letehetetlen, akkor velem hogy fordulhatott mégis elő, hogy korábban 200 oldal után letettem? Nem tudom, de bizonyos, hogy jókor tettem le, jókor vettem újra elő. A Király feltűnése előtt tettem le, viszont amikor idén újra felvettem, akkor összességében láttam az utat Elvistől egészen a Led Zeppelinig, vagyis jó helyen tartottam szünetet.
Az Elvis előtti történések azért voltak fontosak, hogy megértsem miért és hogyan lett Elvis, a Királyt követőek pedig azért fontosak, mert amikor magába szippantott a rock, később a metál zene, mindig is érdekelt, hogy mindezek honnan jöttek, miből lettek.
Első zenei élményemre nem emlékszek, illetve egy Üveges Csirkeszemek nevű együttes koncertjén voltam, amiből egyes egyedül a Zuk-ukra felfestett csirke maradt meg, semmi más. Később Ennio Morricone és Vangelis szólt általában, illetve nagyon-nagyon régen Sláger rádió. Így tuti, hogy kapcsolatba kerültem a rockkal, csak nem olyan tudatosan.
Aztán gimiben a fülembe dugták a System of a Down - Chop Suey című számát, és onnantól nem volt megállás, a rock és metál világa magával ragadott, beszippantott és azóta is szorosan tart, legnagyobb örömömre.
Miután felfedeztem magamnak a metált, visszafelé haladva már célirányosan ismertem meg a kemény rockot és később a rock and rollt. Többször mondtam is Apámnak, nem szégyelli magát, amiért a bakeliten meglévő Deep Purple és Pink Floyd albumokat altatóként soha nem játszotta le. A The Wall albumot rojtosra hallgattam bakeliten.
Ezt követte a mid van lemezed, add kölcsön felmásolom korszak, csak úgy özönlöttek a winchesteremre a zenék.
Közben igyekeztem nem csak fülileg, hanem szellemileg is elmélyülni a témában. Így olvastam el Sebők János - Rock a vasfüggöny mögött című könyvét, amitől megint csak számos számos fehér folt vált színessé. Évekig olvastam a Metal Hammert is, aztán ráuntam, mert a zene történetét összefoglaló, vagy boncolgató írások hiányoztak belőle és ha jól tudom, ma sem ezekkel van tele az újság.
Időközben elkezdtem fesztiválokra is járni. Első élményem a 2003-as Hegyalja fesztivál, illetve a SZIGET és végül novemberben a Helloween PeCsa-beli koncertje. Fölösleges a két fesztivált egymáshoz hasonlítgatni, ég és föld. Ettől kezdve egészen tavalyig az összes SZIGET-en ott voltam, elejétől a végéig.
ERASMUS-ösztöndíjasként Angliában vettem egy Bang Your Head című könyvet, ami már kifejezetten a metál történetével foglalkozik, azt is alig bírtam letenni.
Ezekben a könyvekben mindig az tetszett, amellett hogy leírták a zenei irányzatok kialakulását, történetét, jeles képviselőit, mindig volt/van bennük számtalan apróság, gondolok itt olyasmire, hogy a Beatles Please, please me című száma tisztelgés Roy Orbison előtt, vagy, hogy a Smoke on the Water a Deep Purple-től egy svájci fesztivál Frank Zappa konertjéről szól, ahol kigyulladt a függöny és a zenekar a koncert helyét adó szálloda melletti tó partján a víztükörben figyeli, miként ég a szálloda... Ezek az apróságok teszik számomra könnyen megjegyezhetővé az egymást követő dolgokat, illetve, hogy komplett egészként, folyamatként lássam a rockot.
A könyv második és elszomorító hibája pedig nem más, minthogy telis-tele van helyesírási, nyelvtani és stilisztikai hibákkal. Rettenetesen bosszantó és az olvasási élményt nagyon el tudja rontani, hogy nem volt olyan oldal szinte, ahol ne lett volna egy elírás, eggyel több szó, mint kellett volna, vagy valami hasonló apró hiba, amit egy egyszeri újraolvasással meg lehetett volna szüntetni. Azt nem mondom, hogy a könyvből csak erre fogok emlékezni, de ez óriási és egyre többször előforduló hiba.
Viszont bánatra okunk nincsen, hiszen már megjelent a második kötet, a 70-es évek története és mindössze pénz és idő kérdése, mikor születik arról a kötetről is blogbejegyezés.

Búcsúzóul, miként azt a Kinks is megénekelte, You really got me! és persze, én ezért nagyon hálás vagyok.

Utolsó módosítás: 2010.05.23. 14:07

Hozzászólások

Indigo
1 | Indigo 2010.01.28. 11:38
Ha ajánlhatok figyelmedbe egy témába vágó könyvet, akkor azt mondom, szerezd meg Ungvári Tamás Rock... rock... rock c. könyvét. Az elektromos gitár megjelenésétől, Bill Haley-től egészen 1976-ig (akkor jelent meg a könyv) nagyon részletesen ír a rockzene kialakulásáról, fejlődéséről. Külön kitekintést tesz a blues és a jazz fejlődése felé, amik akkoriban nagyban meghatározták a rockzenét is.

Én vagy tíz éve olvastam, könyvtárból kölcsönöztem ki, és nagyon lenyűgözött, mert tényleg úgy éreztem, hogy a rock történelemkönyvét olvasom. Megtalálhatóak benne a meghatározó nevek, együttesek, évszámok, történetek, érdekességek, és mindez egy remek köntösben, kiváló fogalmazással és nagyon olvasmányos formában.

Én azóta keresem a könyvet antikváriumokban, de sehol nem találni rá :( Hátha neked nagyobb szerencséd lesz.

Amúgy köszi a tippet, megpróbálom megszerezni ezt a könyvet is ;)
2 | BigHairMan 2010.01.28. 16:37
Köszönöm a tippet!
Én, már biztos nem fogom elhappolni előled a könyvet, mert a fater polcáról éppen most emeltem le.
Én még bolhapiacra járnék ki e célból, illetve biztos ismered a bookline.hu-t, ott érdemes próbálkozni!
Indigo
3 | Indigo 2010.01.29. 06:29
Ha a végére értél, szívesen elolvasnék majd arról is egy beszámolót :)
4 | BigHairMan 2010.01.29. 08:40
Az nem is kérdés, hogy születni fog róla egy! :D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.