Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

BigHairMan blogja

A vér szava

BigHairMan | 2010.03.05. 21:49 | kategória: A tudás mérföldköve | 4 hozzászólás

Érdekes módon iszonyatosan jó érzékkel tudok hosszú történetek, trilógiák, vagy egymásra épülő történések közepébe nyúlni. Annak idején Zsoldos Péter A feladat című regényéről azt se tudtam, hogy trilógia, azt meg pláne nem, hogy ez az utolsó kötet. Hasonlóképpen esett ez Asimov könyveivel, elsőnek sikerült az alapítvány trilógiát elolvasni, csak utána derült fény arra, hogy a robot - alapítvány - birodalom hármasból az alapítvány igencsak a történések közepén-végén van, nem pedig az elején.

Nem történt ez másképp a Battletech sorozattal sem. Egyszerű kíváncsiságból vettem meg a Kerenszkij Vére trilógia köteteit, mert ha már annyi battletech könyv sorakozik a boltok polcán, akkor annyira csak nem lehet rossz. Addig, amíg nem tudom megvenni az összes Dűne kötetet, hogy egymásután rágjam magam át rajtuk, addig ezzel szórakoztatom magam.

A trilógia első része a Halálos örökség, bár mindig halálos ökörséget mondok. Ezt nem is emlékszem már mikor olvastam, ezzel együtt nem okozott gondot ismét felvenni a történet fonalát, ott, ahol A vér szava folytatódik.

A battletech univerzumban, ahogy az általában lenni szokott az emberekkel, már régen kirajzottunk a világegyetembe és igyekeztünk minél több golyóbist az uralmunk alá hajtani. Mindezt főként embereknél hatalmasabb robotokkal, battletech-ekkel. (Ezeken a titáni gépeken aztán lézer lézer hátán, nem is beszélve a rakéták végeláthatatlan fajtáiról. Ember legyen a talpán, aki a társasjáték formában is létező figuráknál mindezt észben tudja tartani.) Ez adja szerintem az egyik plusz ízt, amiért érdemes belekukkantani a Belső Szféra és a Periféria történéseibe. No de, nem is mi lennénk, ha nem lenne első dolgunk összekapni azon, hogy a másik szemétdombja nagyobb, mint az enyém. Eképpen kezdődik hát az az 1100 éves történelem, melyet igyekeznek több, mint 60 könyvvel elmesélni nekünk. Híres emberek, uralkodóházak, szövetségek, fordulatok, érdekek jönnek-mennek. Állandó viszont a folyamatos visszautalás kisebb-nagyobb hőstettekre - persze oldalfüggő, hogy jó volt-e xy halála vagy sem -, szívességekre, történetileg korábbi könyvekben elmesélt eseményekre. Ez annyira nem ront az olvasói élményen, ha valaki nem kronológiai sorrendben olvassa a könyveket, inkább csak arra sarkall - legalábbis engem -, hogy elolvassam a többi könyvet is. Illetve állandó a pergő fogalmazásmód, képszerű leírások. Általában vagy csataleírásról informálódhatunk egy-egy fejezetben, vagy pedig az érdekek különböző egymásnak feszülését tolmácsolják nekünk a szereplők. Imitt-amott egy kis filozófia, bolygók története, humor stb., szóval a hátteret is gazdagon ismertetik, nehogy már sivárnak és élettelennek képzeljük el a battletech univerzumot.

Michael A. Stackpole jegyzi a Kerenszkij Vére trilógia mellett még számos másik battletech regényt is, azonban ezek jelentek meg először magyarul. A történésekbe 3051-ben kapcsolódunk, amikor is újfent felgyorsulnak az események. Itt aztán mindenki mindenki ellen, csakhogy Thomas Hobbes boldog lehessen, aztán persze a történet előrehaladtával egyre árnyaltabbá válik a kép és majd minden a harmadik kötetben fog kiderülni, illetve ér véget. Olyan jól van felépítve a több szálon és helyszínen futó történet, hogy szinte képtelenség letenni a könyvet és hatalmába kerít a "na csak még egy fejezetet hadd olvassak el" érzés.

Ha pedig már magunkba szívtuk az összes battletech regényt, de még mindig vágyunk arra, hogy lássuk mivé lettek az uralkodóházak, mi lett a zsoldosokkal, akkor csak bátran vessük bele magunkat a Mechwarrior - Sötét kor regényekbe. Még nincs annyi belőlük, mint a battletechekből, mindez azonban csak idő kérdése...

Hozzászólások

Aryx
1 | Aryx 2010.03.07. 15:03
Nah látod, erről beszéltem. :) Ez a bejegyzés már jobban össze van szedve, van eleje és vége, ráadásul kapunk némi információt is arról, mit kéne olvasnunk. És ez jó. Én bevallom, egy Battletech-könyvet sem olvastam még, de mióta - nagyon régen - végigtoltam az 1990-ben kiadott Battletech-RPG-t, azóta fél szemmel mindig vetek rájuk egy pillantást a könyvesboltok polcain. Csak tényleg rohadt sok van belőlük, de egyszer talán elkezdem valamelyiknél. :)
2 | BigHairMan 2010.03.07. 22:11
1. Örülök, hogy végül mégse kötélen végezted :P
2. Kicsit ugyan későn szólok, de ha korábbi könyves bejegyzéseimet megnézed, rájössz, az előző bizonyosan véletlen folytán sikeredett hangyabokányira :)

Egyébként, ha nem rakoncátlankodna a videókártyám, én is mechwarrioroznék :D

A legfontosabb viszont, azt hiszem szereztem egy állandó olvasót, aki ezentúl minden egyes bejegyzésemet górcsöve alá veszi, és kíméletlen kritikával illeti, amennyiben az szükséges.

Aryx, állok elébe :)
Aryx
3 | Aryx 2010.03.07. 22:14
Azért annyira ne számíts rám mindig, csak akkor Dome-ozok, ha épp nincs jobb dolgom. >:P
4 | BigHairMan 2010.03.07. 22:38
Akkor igyekszek olyankorra ütemezni elmerengéseimet :)

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.