Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

BigHairMan blogja

Cathedral at the Sea

BigHairMan | 2010.05.23. 14:06 | kategória: A tudás mérföldköve | 0 hozzászólás

Nehéz szülés volt, szó se róla, pedig jó könyv...

Magyarul ezt a könyvet tuti, hogy sohasem vettem volna kezembe, azonban angolul szinten tartásnak, hogy ne felejtsek olyan sokat, vagy csak lassabban, tökéletes. Bár szakszöveget sokkal jobban szeretek olvasni, mert megtanulsz 20-30 szót, és már tudod is, hogy miről szól a dolog, nem kell feltétlenül minden oldalon ismeretlen szóval találkozni. E mellett viszont, csak, hogy a másik oldalt is védjem, olyan szépségekkel lehet találkozni az irodalmi szövegekben, amikre nem is gondolnánk.
Bizonyára senki sem csapja fel minden nap az idióma szótárt, hogy ezt és ezt a kifejezést, vajh' az ángliusok hogyan mondják, olvasás közben viszont hatalmas kincsekre lehet bukkanni. Mosolyogtam is többször, hogy jéé, hát ezek nem is bonyolítják annyira túl, mint esetleg gondolnánk.

Ildefonso Falcones - Cathedral at the Sea, azaz ha jól emlékszem Katedrális a tengeren a magyar fordítás, egy egyszerű történelmi fikció. A főhős, Arnau Estanyol életén keresztül betekintést nyerhetünk a XIV. századi Barcelona életébe. A történet fordulatos, miként az el is várható, csavar csavar hátán, a meglepő események csak úgy tülekednek minden oldalon. Megtudjuk mi fán terem a háború, a Földközi-tenger-i kereskedelem, hányadán állunk az Inkvizícióval, a zsidókkal, a nőkkel és persze kiderül, hogy 600 éve sem volt éppen fenékig tejfel a létezés...

Könnyedén elszáll a könyv 600 oldala. Eleinte, hú de sok van még, aztán meg, hinnye, hát ennyi elvarratlan szálat el lehet varrni ilyen kevés oldalon? Tisztára, mintha Winnetou-t olvasna az ember, minden oldal külön kaland. Szerencsére nincsenek a könyvben Jókai Mórt megszégyenítő leírások, dominálnak a párbeszédek, így nagyon könnyen érthető, pergő.

Ajánlom mindenkinek, aki egyrészt szereti a történelmi fikciókat, vagy csak szimplán nem szeretné elfelejteni a nem nagyon sűrűn használt angolját.

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.