Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

BigHairMan blogja

Csontbrigád

BigHairMan | 2010.05.25. 09:57 | kategória: A tudás mérföldköve | 0 hozzászólás

- Uram, a késemért jöttem!
- Hol hagyta?
- Valami matrózban...

Az idősebbeknek bizonyára nem kell mondani, kitől van ezen idézet.

Az ifjabbak pedig bizonyára nem olvastak még Rejtő Jenőt, ami óriási hiba. Piszkos Fred, Fülig Jimmy, Tuskó Hopkins és a többiek kalandjai letehetetlenek. A francia idegenlégió és Afrika olyan képét festi le nekünk Rejtő, amilyet sehol máshol nem olvashattok. Abba most nem megyek bele, hogy a mai napig nem biztos, hogy Rejtő járt Afrikában, és, hogy regényei méltánytalanul háttérbe szorultak a magyar irodalomban.
Könyvei rövidek, csak úgy árad belőlük a finom humor, a cinizmus, a hatalmas pofonok, a meglepő fordulatok és a mikor honnan előbukkanó mellékszereplőknek hitt főszereplők...

A Csontbrigád azonban egy kicsit kilóg a képből. 1938-ban íródott és telis-tele van az életről való elmélkedéssel, ami a korábbi tapasztalataim alapján egyáltalán nem jellemző a légiós regényeire. Persze a humor és a csavaros történet innen sem hiányozhat, mégis olyan borús, depresszív a regény légköre. Persze, mit vár az ember, ha halálraítélt kőtörők között játszódik a regény egy része...

Akik szeretik Rejtőt, azok bizonyára, már ezt a regényét is elolvasták. Akik csak ismerkednek vele, azok semmiképpen se ezzel folytassák, nehogy elmenjen tőle a kedvük.

- Akkor nincs baj, megvan a kés!
- Hol?
- A hátamban...

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.