Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Chrono blogja

The Dark Knight (spoilermentes)

Chrono | 2008.07.27. 01:00 | kategória: Movie | 21 hozzászólás

Ez is megtörtént. Végre sikerült megnéznem a The Dark Knight című filmet. Nehéz elkezdenem, higyjétek el, nektek is nehéz lesz majd. Nem kertelek tovább, egy mesterműről van szó. Egy mesterműről, melynek minden darabja, pontosan a helyére van illesztve, és a teljességhez egyetlen dolog kell már csak. A néző. Te. Én.

Kezdjük is szépen az elején. Mikor jött ez a hirtelen IMDb-s hype, akkor sok helyen lehetett olvasni a neten, hogy lehet hogy jó film (tehát olyanoktól, akik nem látták még a filmet), de azért ehhez a sikerhez sokat hozzátesz Heath Ledger szerencsétlen és váratlan halála is. Hogy a hír, ez a szörnyű hír is reklámot generált a filmnek. Nos, megmondom őszintén annyira nem zárkóztam el ettől a teóriától, még akkor sem ha nem saját gondolatokról van szó, de így megnézvén a filmet, aki azt gondolja, hogy ennek is köze van a film szupersikerességéhez, az nyugodtan beveheti a kékerest. :) Ez a film tökéletes. Sok filmre rá tudom vágni élből, hogy "tízpertíz", Pulp Fiction, Revenge of the Sith, The Prestige, Stephen King's The Mist, stb, stb, de akkor erre most mit mondjak? Mondjam, hogy 11/10? Nem mondom. Csak annyit mondok, ez a film tökéletes. A legapróbb részlet is stimmel, drámailag, akcióilag teljesen tökéletes, a story és maga a storyvezetés (ami a 152 perc ellenére egy másodpercig nem vonatott!) lenyűgöző. És a karakterek, na ehez új bekezdést kezdek inkább.

Szóval ott vagyunk, hogy van egy minden téren stimmelő filmünk, de még egy nagyon-nagyon-nagyon kényes faktor hátra van. A szereplők. Christian Bale amúgy is a kedvenc szinészem, egyszerűen imádom a filmjeit, de ahogy itt (már másodszor) lehozta Batman szerepét, hát az valami csodás volt. A szövegek, a játéka, a drámaisága. Rajta kívül ott volt még Gary Oldman (Gordon), akit mindenképp ki kell emelnem. Hiszen az ő karaktere is több szerepet kapott, volt ideje kicsit kibontakozni, és, szóval Oldman, nagyszerűen csinálta a dolgát. Volt pár jelenet, főleg a vége felé, ahol köpni nyelni nem tudtam, levegőt is csak halkan, hogy nehogy elmulasszak egy szót is. Még egy valakit kiemelek, aztán igérem, rátérek a lényegre. Szóval Aaron Eckhart (Harvey Dent), TÖKÉLETESEN adja vissza Harvey Dent figuráját, azt az eszmét ami ellen és amiért harcol. Ahogy Batman is mondja, "Ő hármuk közül a legerősebb, ő az igazi hős" (Hármuk = Batman, Gordon, Dent). De akkor a lényeg, The Joker, és itt most elállt a szavam, szó szerint. Itt most csak a saját tapasztalataimat írom. Minden belépője hihetetlen. Mindenhol ottvan, mindent tud, de sosem tervez, mégis mindig Batman előtt jár. Egy őrült géniusz aki szinte legyőzhetetlen. Egyszerűen a moziban, bármikor megjelent, szorongás fogott el a vászon előtt. Ugyanis SZÓ SZERINT, soha nem tudod mit fog tenni a következő másodpercben. Minden egyes tette egy másikat von maga után. Soha nem fogod tudni, hogyan, de mindig eléri amit akar, még akkor is ha egészen abszurd dolgokat tűz ki maga elé célként. Egyszerűen Heath Ledger olyat művelt ezzel a karakterrel, ami...ami életre keltette őt. Annyira karakteres, olyan mondatai és TETTEI vannak, ami után egyszerűen azon kapom magam, hogy be kellene már csukni a számat. Joker mindenkit (a nézőket is) mindig képes becsapni. Higyjétek el, szeretném leírni milyen is ez a karakter a vásznon, mikor életre kel, de nem lehet. Ez az a dolog amit tapasztalni KELL.

Majd ha Ti is nézni fogjátok a moziban (márpedig fogjátok irgum-burgum) akkor jegyezzetek meg valamit: felejtsétek el azt amit a trailerben láttatok, mintha egy másik filmet néznétek. Ismerünk ugye olyan filmeket, ahol a trailerben egy-két (sok, az összes) érdekes dolgot lelőnek, megmutatnak. Ha megnéztétek a TDK trailert, akkor még semmit nem láttatok és még semmit nem tudtok a filmről (kivéve ha mazochista módon spoilereket olvastatok a neten)! A trailerekből szinte az összes lényeges jelenet ki van 'felejtve', ami nem is baj, nagyobbat üt a moziban, és üt is!

A végére még egy rövidebb gondolat, Batman és filmbarátoknak egyaránt. Ha nagyon kemény akciót akartok látni, nézzétek meg valamelyik Die Hard-ot, ha fordulatos és érdekes story-t akartok a vásznon látni, nézzétek meg a The Presstige-t, ha kiemelkedő alakításra vagytok, akkor ott a The Pianist például. Ha mindezt, és még sokkal többet akartok, nézzétek meg a The Dark Knight-ot.

Persze ne legyen kétségetek afelől, hogy lesznek majd vinnyogó majmok, akiknek fingjuk nem lesz az egészről, meg 'Nincseee benne elégg robbanás' szintű hozzászólások, de ők nyugodtan meghalhatnak, mert arra érdemesek kb.

Sajnos (nektek szerencsére), mivel nem akartam spoilerezni ezért nagyon sok mindenről nem eshetett most szó, de ha majd ti is megnézitek akkor beszélgetünk, folks. :D

A végére az egyik kedvenc jelenetem, amiben nincsen híres idézet meg semmi, de nekem nagyon bejött:
- Ha ha ha ha haha...hoho..hi...ho...hi.ha. I thought my jokes are bad.
- Give me a reason why I shouldn't have my boy pull your head off!
- How about a magic trick. I'm gonna make this pencil disappear.
... puff, bang....
- Tadaaaaaa! It's gone.

Majd ha megnézitek a jelenetet, nektek is értelmet nyer. :D

Utolsó módosítás: 2008.07.27. 12:05

Hozzászólások

Germinator
1 | Germinator 2008.07.27. 01:07
Harvey Dent, nem Arthur:-D Egyébként köszi a kritikát, és végtelenül irigyellek:-D
Chrono
2 | Chrono 2008.07.27. 01:15
Köszi, javítottam. Nemtom miért írtam azt. :-/

Amúgy ez inkább élménybeszámoló volt, mintsem kritika :) Dehát ez a film, az, egy élmény.
LordMatteo
3 | LordMatteo 2008.07.27. 01:19
Szerintem a fórumos Arthur Dent miatt, vagy mittomén :-D

Én már a képtől félek, nem fogom megnézni moziban, nehogy összefossam magam :-D
4 | Sevores 2008.07.27. 01:27
Köszi az írást, jól sikerült (és mellesleg én is végtelenül irigyellek. :P)
5 | hahakocka 2008.07.27. 08:51
Szép kis írás, gratula. És az irigység Jokere megy mostantól rád. :)

Ja és a film, most mennyin is áll akkor ? 10/3 ?? :DDD
6 | padavan 2008.07.27. 09:39
de ők nyugodtan meghalhatnak, mert arra érdemesek kb. - Ezt simán kihagyhattad volna, és akkor jó szájízzel olvastam végig ezt a kis észrevételszerüséget.

Arthur Dent a fórumon kívül még a Galaxis Utikalauz Stopposoknak c. könyvben is tiszteletét teszi.

Remélem, a premier napjától már lehet spoileres kritikát is írni, én arra készülök, hogy elmegyünk, megnézzük, kitántorgok, hányok a sokktól, hazaszédelgünk, és MINDEN gondolatom leírom.

Külön bíztató, hogy ezek szerint a trailerek gyakorlatilag semmit nem lőnek le, és hiába néztem meg az összeset, elöttem az egész film. Tehát nem az van, hogy ha láttad az előzeteseket, akkor láttad a filmet. Mondjuk, ettől eddig sem féltem nagyon.

Párbeszéd a végén: :D - még akkor is, ha nem tudjuk, hogyan és miért.
7 | X-com 2008.07.27. 09:41
Megvettem a jegyet, Lurdy-ba Csütörtök 0:05kor nézem is :D Nagyon jó volt olvasni ezt az írást is! Köszi Chrono! Egyre jobban várom
8 | padavan 2008.07.27. 09:50
Mi a fasz!!!!!!!!!!!!!! Lurdyban van elővétel??????????? MEGNÉZEM.
9 | padavan 2008.07.27. 09:56
ÁÁÁÁÁÁÁHHH!!! És tényleg! Megvettem én is. :))))
Germinator
10 | Germinator 2008.07.27. 10:49
Mi? Srácok, ha mindenki oda megy, akkor csaphatunk Dome-filmezést:-D

Egyébként jó ez a párbeszéd:-D:-D
11 | padavan 2008.07.27. 10:50
Én 15:30-ra vettem jegyet. Éjjel nincs kedvem gyalogolni, ÉJ meg itt nincs, legalábbis én nem tudok róla. És gyalog kicsit sok lenne, végig a Soroksárin pengetni. :D
Germinator
12 | Germinator 2008.07.27. 10:54
Basszameg, most nagy dilemmában vagyok:-D Én a közelemben lévő Duna Plazara gondoltam eredetileg, de oda még nem lehet, és mivel csak a premier napján fogom tudni megnézni (utána elutazom), mindenképp fontos lenne, hogy elővegyem. Csakhát... így félő, hogy nem lesz helyem:-D Ajjaj... nna, még végiggondolom:-D
13 | Mattmaster 2008.07.27. 12:31
Sok máker :D
LordMatteo
14 | LordMatteo 2008.07.27. 13:02
Azok hát.

Padavan, nem tudtam, hogy honnan vette a nevét AD, nem olvastam a könyvet. (nagyon nagy hiba?)

15 | Mattmaster 2008.07.27. 13:23
De amúgy annyira jellemző hogy miskolcon basznak premier előtt vetíteni. Még jó, hogy csak most kaptam rá a betmenekre, kicsit kevesebbett kell várni :D
16 | X-com 2008.07.27. 14:53
Hmm, örülök, hogy megdobtam a kedved Pada :D te is 0:05-ös? :) úgy a jó. :P 15.30 :D addigra nekünk már kritika is lesz :D
Chrono
17 | Chrono 2008.07.27. 15:14
Ja még annyit, had mondjak el, hogy így a film megnézése után, nem hiszem hogy Rébusz lesz a következő gonosz. Bár nem tudhatom, csak megérzés.

Mert ugye ez is felmerült...hogy ki lesz a következő gonosz. Bár az is igaz, hogy ha nem ő akkor ki? :)
Razor03
18 | Razor03 2008.07.27. 19:43
Ettől az írástól is kirázott a hideg! Úgy írtok, hogy semmi sem derül ki, mégis hülyét kap az ember, ha olvassa!!!
Razor03
19 | Razor03 2008.07.27. 20:34
padavan ha ezt olvasod: lehet, hogy nagy kérés, de ha van rá mód, írj egy spoiler mentes kritikát is plíííz! (lehet rövid is, vagy ha tudod bontsd ketté az írásod, hogy kritika, és élménybeszámoló)
20 | padavan 2008.07.28. 01:33
Razor Neked mindent. :D Oké, úgy lesz. Kettébontom.
Razor03
21 | Razor03 2008.07.28. 19:17
@ pada: NAGY KÖSZÖNET érte :)!!

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.