Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Creativ3Form blogja

GAME OF THE YEAR 2008

Creativ3Form | 2009.01.01. 01:25 | kategória: Gamezde | 18 hozzászólás

Ez az év is elment. Nehéz ilyenkor bármit is írni, de annyit azért mégis, hogy mindenkinek sikerekben gazdag boldog új évet kívánok! Ennyi…ez elég szűkszavú és sablonos volt, de most nem ez a lényeg, hanem az, hogy a gamerek 2008-ban is kiélhették vágyaikat, hiszen rengeteg finomsággal ajándékoztak meg minket a fejlesztők. Kezdjünk is neki.


TOP 5

5. Fallout 3

Sokak szemét bökheti, hogy ez a game listám utolsó helyét foglalja el, de ez van emberek. Az igazat megvallva, sosem voltam nagy Fallout rajongó, de el kell ismernem, hogy mindegyik rész zseniális a maga nemében. Ez is, csak engem nem igazán fogott meg különösebben. A főtörténeti szál rövid és eléggé semmilyen, a hangulat valamint az egész atmoszféra valahogy nem tudott magával ragadni. Nem találtam meg benne azt a pluszt, ami miatt akár 5-6 alkalommal is végigviszem és beszélek róla és bezsongok, ha csak megemlítik. Összességét tekintve azért nem volt egy rossz játék, de nem lesz nálam klasszikus.

4. Race Driver: Grid

Nem tudom ki, hogy van vele, de engem autós játék még nem varázsolt el ennyire. Gyönyörű grafika, pazar hangulat, erőteljes zene, izgalmas versenyek, király verdák, de a lényeg, hogy megunhatatlan! Eszméletlen, hogy mekkora adrenalint képes a játékos felé sugározni, ami miatt a 20. verseny után is képtelenség abbahagyni. Egyértelműen alázza, a már-már szégyenletesen rossz NFS Undercovert.

3. Prince of Persia

Az újgenerációs Herceg megérkezett és bebizonyította, hogy méltó Persia hercegségének címére. Hihetetlen, hogy mekkora potenciál van ebben a projectben és az Ubisoft ki is használja minden lehetőségét arra, hogy Persia hercege örökre beleírja magát a játékosok emlékezetébe. A cell-shading szűrővel ellátott grafika ámulatba ejt, melyet a látványos játékmenet, és az Elika szépségével párosított gyönyörű zene a csillagos egekig emel. Kérnénk a folytatásokat, de nagyon gyorsan ám!

2. Far Cry 2

Már megint ezek az Ubisoftos srácok, ejjjjjjj...tudhatnak valamit. Személy szerint, az első rész a grafikáján kívül nem igazán tudott megvenni magának. Lehet, hogy túl nagyok voltak az elvárásaim, de a varázs elmaradt, pedig többször is nekifutottam, hátha elkap és nem ereszt. Nem történt meg. Éppen ezért nem is nagyon vártam sőt, egyátalán nem is érdekelt a második rész. Milyen buta voltam, hiszen a Far Cry 2 az utóbbi évek legjobb FPS játéka (bocsesz a Crysis fanoktól). Bár maga a játékmenet lassú és nem túl változatos, de mégis, van valami a hangulatában, ami magával ragad és nem ereszt mindaddig, amíg meglátod a stáblistát. De még utána is a fejedet fogod, hogy „wow, na ez aztán valami.” A keményen igazságszagú game fantasztikus élménnyel gazdagította be a napjaimat, reméljük a következő részek képesek lesznek tartani a szintet.

1. MASS EFFECT (GAME OF THE 2008)

BioWare. Nálam ez a banda, egyet jelent a megtestesült tökéletességgel. Kivétel nélkül az összes játéka lenyűgözött és elvarázsolt. Nem volt ez másképp a Mass Effect-tel sem. Eszméletlen, hogy milyen univerzumot teremtettek meg, melyet egy fantasztikus történettel ellátva adtak a játékosok kezébe. Komolyan, minden egyes végigjátszásnál újra és újra végigolvasom az összes párbeszédet, mert lenyűgöz, hogy mennyire eltalált, összerakott az egész. Fantasztikus dolgot kaptunk a BioWare srácoktól, remélem, a trilógia többi része csak rákontráz a bevezető akcióra…már, ha rá lehet erre kontrázni. 2008 egyértelmű győztese a Mass Effect!


MÁLNA DÍJ

need for speed undercover (csupa kisbetűvel)

Te atya úr my god. Az EA évről évre bebizonyítja, hogy a béka segge alatt rengeteg hely van. Nem tudom, miből gondolták, hogy ez a borzalom méltó lesz az NFS névhez, de jött, látott, és hányingert keltett. És az a szomorú az egészben, hogy a sok idióta emberke, meg veszi, mint a cukrot és el vannak ájulva, hogy „húúúúúúúúúúúúúúúúú de jó, hogy 250-nel is megvan a hajtűkanyar.” Szánalom, és egy nagy lapát szar.


ÉV KALANDJÁTÉKA

Prince of Persia

Elmondtam, amit mondtam A herceg méltó Persia hercegségének címére.


ÉV AUTÓS JÁTÉKA

Race Driver: Grid

Az EA tanulhatna a Codmasters-es fiúktól, hiszen a béka segge alatt tényleg rengeteg hely van…de a csillagos ég szebb és tágasabb.


LEGHANGULATOSABB JÁTÉK

Lego Batman

Hát igen. A Spore után nem gondoltam volna, hogy lesz game, ami ennyire szórakoztat. De Bruce Wayne nem hagyta, hogy az édi-bédi szörnyecskék (vagy mik) átvegyék a helyét. A Lego SW-k és Lego Indy-k után Batman is tiszteletét tette a műfajban és köröket ver az imént említett próbálkozásokra. A Batman érzés 100%-osan megvan, amit a zene csak megkoronáz.


JÓ JÁTÉK LEHETT VOLNA

need for speed undercover
Turok


Asszem nem én vagyok az egyetlen, aki szeretne már egy jót need for speed-ezni.
Ami a Turokot illeti nos…bár nem ismerem az elődöt (vagy elődöket) de ha valami nem működik, akkor az nem működik. A grafika helyenként jó, de néhol kiábrándító és ez igaz a játékmenetre is. Több ötlettel és kreativitással, remek lehetett volna.


EMLÍTÉST ÉRDEMEL

Fifa09
Tomb Raider Underworld


A Fifa már nem ragyog olyan fényesen, mint annak idején, de ez a rész jó példa arra, hogy a hulló csillagok egyszer még visszatérhetnek a csúcsra. Ha ez a vonal lesz erőltetve, akkor ez elég hamar bekövetkezhet.
Lara Croft egy nagymellű bige, akit jól meg lehet…kb. ez volt a szűkszavú véleményem anno a hölgyről. Az idegesítő kamerakezelés és a néhol már botrányos irányítás miatt sosem volt a kedvencem Croft kisasszony. Ám az új résznek adtam egy esélyt és nem is bántam meg. Bár az év kalandjátéka meccsben alulmaradt az új PoP-al szemben, de tisztességes munka és meghozta a kedvem a Legend illetve az Anniversary kitolására.


Ennyi volt 2008 játékgyűjteménye számomra. Reméljük a 2009-es év is tartogat pár gyöngyszemet, amibe a Gears of War 2 és a Fable 2 PC-s átirata is beletartozik majd. További kellemes napot (és józanodást) mindenkinek.

Utolsó módosítás: 2009.01.01. 02:51

Hozzászólások

1 | sHarris 2009.01.01. 02:00
Nem akarok kötekedni, de szerintem a címbe nem kell a "the" szócska, csak simán "Game of 2008"! Egyébként jó írás, főleg, hogy fikázod a NFSUC-t (bár nicns olyan ember aki ne tenn, de az ilyen írások csak jók lehetnek:D)
Creativ3Form
2 | Creativ3Form 2009.01.01. 02:04
Igaz, köszi.;-)
szbszig
3 | szbszig 2009.01.01. 02:26
Hol a GTA IV?... :((
Creativ3Form
4 | Creativ3Form 2009.01.01. 02:31
Sajnos nem nyerte el a tetszésemet...lehet bántani érte.
5 | RAI*DEN 2009.01.01. 04:42
szbszig:GTA4, GTA 4, GTA4... Valaki megmondhatná, hogy mi értelme van, annak, hogy évről évre kapunk egy GTA epizódot, ami lényegében az azt megelőző résznek a tökéletesített mása. Nem azért, maga a játék jó és élvezetes, de én más játékokban sokkal több potenciált látok, amik gyakran említésbe sem jönnek. Szerintem pont nem a GTA4 az amire azt mondja az ember, hogy: "beszarás micsoda game". Na jó, ez kicsit túlzás, de ha valamire azt mondjuk, hogy beszarás, az a grafikája és a fizikája. A játékélmény meg élvezetes, de játékélmény szempontjából GTA4-től jobb játékok is napvilágot láttak. Bár ízlések és pofonok :)

Amúgy az írásod nagyon jó, bár Fallout 3-at én még erre a listára sem raktam volna. Bár persze, milyen unalmas lenne az élet, ha mindenki ugyanazt gondolná és állítaná :)
xeLaR
6 | xeLaR 2009.01.01. 09:20
Jó kis írás (bár a nagy részével nem értek egyet), de azért 1 dologba belekötnék. A Prince of Persia nem kalandjáték, inkább "action-adventure" azaz akció-kalandjáték. A kalandjáték címszó alatt olyan játékokat említhetünk, mint pl. The Secret of Monkey Island, Sam & Max, Grim Fandango, Syberia, stb.

RAI*DEN: Micsoda?! Fallout 3 listára se?!:-O WTF?!
McCl@ne
7 | McCl@ne 2009.01.01. 10:08
Rai*den: A GTA a világ legjobb játékötlete. Ennyi. Az, hogy tökéletesítik, egy fantasztikus dolog, per pillanat el sem merem képzelni, mi lesz az 5. részben, de kurvára várom!
Ez a Fallout dolog meg érdekes, szerintem nincs olyan idei lista, amire ne férne rá, egyszerűen el kell ismerni a nagyszerűségét, én negatívan álltam hozzá a megjelenés után, de 2 óra játékkal később már rendeltem is a Collector's Editiont.
Szóval azért itt erősen kilóg a lóláb, az is fura, hogy valakinek nem tetszik sem a Fallout, se a GTA. Ennyire szeretitek, ha egy csőben terelgetnek titeket?
szbszig
8 | szbszig 2009.01.01. 10:29
Azért ezt egy kicsit túlzásnak érzem így kijelentve, hogy "a GTA a világ legjobb játékötlete". :D

De kétségtelenül ami engem megfogott benne különösen a GTA III-tól kezdve, hogy nem egyetlen kategóriába sorolható be: nem csak menni kell végig és gyakni az ellent egy puskával, mint egy fps-ben, vagy nem csak versenyezni orrba-szájba az utakon, mint egy NFS-ben. Hanem van benne mindenből egy kicsit: tps-es lövöldözés, utcai száguldozás, mindenféle minijátékok és küldetések, repülők stb. Mindezt reális környezetben és óriási területen, óriási szabadság mellett: te döntheted el, mikor hova mész, és mit csinálsz.
McCl@ne
9 | McCl@ne 2009.01.01. 10:39
szbszig: Ha nem a GTA, akkor mi? Ne csak azt nézd, amit eddig kihoztak belőle -elvileg a 4. részt nem is próbáltad még...-, hanem amit kihozhatnak. Ezért nem játékot írtam, hanem játékötletet. De amúgy a IV simán pályázhatna minden idők legjobb játéka címre, nálam csak néhány RPG közelítené/előzné meg (Final Fantasy VII-VIII-X, Arcanum)!
RatBaG
10 | RatBaG 2009.01.01. 13:29
"ÉV KALANDJÁTÉKA"

nem vagy tisztában a fogalmakkal...
Creativ3Form
11 | Creativ3Form 2009.01.01. 14:37
Vágom, hogy ez nem ízzig-vérig kaland, de a Sands of Time trilógia is elnyerte (több helyen) az év kalandjátéka díjat. Lehet ez nem fogja, de nálam igen.
RatBaG
12 | RatBaG 2009.01.01. 15:00
ja, egy hangyafasznyit se kaland. tudod mi az? monkey island, syberia, sam&max, etc. a szó amit te keresel: akció játék.
cygary
13 | cygary 2009.01.01. 15:11
Mivel nem igen volt 2008-ban kalandjáték ezért szerintem nyugodtan elfogadhatjuk hogy egy teljesen szubjektív díjat elnyert.
xeLaR
14 | xeLaR 2009.01.01. 15:20
Nem igen volt? A Vampyre Story, Dracula: Origin, Sam & Max Season 2, Jack Keane, Strong Bad's Cool Game for Attractive People, Murder in the Abbey...
Csak gondoltam megemlítek egy párat...
A PoP az nem kalandjáték, még akkor is, ha ránézésre az...
McCl@ne
15 | McCl@ne 2009.01.01. 16:15
Érdekes, hogy ide kommentelünk, ritkamód elbaszott egy lista ez, most olvastam végig az egészet, hát valami katasztrófa. Far Cry első része, mint gyenge játék? "A keményen igazságszagú game fantasztikus élménnyel gazdagította be a napjaimat" --> ?
Inkább viszed végig sokadjára a Mass Effectet, mint a Fallout3mat? :O
Prince of Persia, mint kalandjáték? Végigvitted Te az össze Falloutot, Baldur's Gate-et, Icewind Dale-t, NWN-ot, vagy csak játszottál a KoTOR-okkal és a Jade Empire-rel? Nem mindegy, hidd el, nagyon nem!

Meg ugye elég nehezen vehető komolyan egy olyan lista, ahol a GTA IV nem szerepel, de mindegy :) Oké, szubjektív, meg minden, de pl. azt sem értem, hogy miért kellett még a TOP 5 mögé odaszarni azt a néhány kategóriát... vagy említs meg mindent, vagy egyet se!

Komolyan no offense, de ez komolyan egy kalap szar. Így, ebben a formában... és NEM azért, mert nem egyezik az ízlésünk.
Creativ3Form
16 | Creativ3Form 2009.01.01. 18:39
No offens persze, sejtettem, hogy nem nyeri el a tetszésedet a lista. Remélem a Top 5 filmnél már lesz miről csevegnünk...
McCl@ne
17 | McCl@ne 2009.01.01. 19:29
Meglátjuk, sok mindent kell pótolnom még addig, hogy teljes képet alkothassak, be akarok venni mindent, ami itt év végén futott be, az pedig nem fél órányi anyag... de szerintem ott nem öljük meg egymást... végülis itt sem, de ezzel tényleg nem tudok azonosulni semmilyen szinten.
18 | Athos1987 2009.01.08. 13:02
Egész jól összeállított kis lista, bár szubjektív véleményt tükröz, ami persze egy blognál evidens :) Az NFS-k tényleg nem a régiek már a Porsche Unleashedet meg sem közelítik. Csak azt sajnálom, hogy nincs ott a Left 4 Dead, de hát kinek a pap, kinek a...

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.