Bejelentkezés
Elfelejtett jelszó

Regisztráció
[x]

maradj bejelentkezve

Creativ3Form blogja

A Nightmare on Elm Street (2010)

Creativ3Form | 2010.05.19. 15:06 | kategória: Múúúviz | 2 hozzászólás

Bár a "Milyen filmeket néztél meg a héten" topicban már véleményeztem, de most egy blogbejegyzés céljából jobban kifejtem.


Gondolom mindenki tudja kiről beszélek, ha azt mondom, hogy Freddy Krueger. Wes Craven legendás horror ikonjka, Robert Englund zseniális alakításában. A történet szerint Fred Krueger éli a sorozatgyilkosok mocskos életét. Elrabol lányokat, egy kicsit molesztálja őket, majd a házikészítésű penge kesztyűjével szépen kicsontozza a szoknyájukból a drágákat. Ezt unták meg a szülők, és öncélúan bosszút álltak. Rágyújtották Krugerre a házát, ám ő ördögi erőkkel szövetkezve a gyerekek (főleg a lányok) rémálmaiban tér vissza, és kezdi el kegyetlen játékát.

A film 7 részt ért meg, és egy alternatív epizódot, amit Freddy VS Jason-ra kereszteltek. Jó kis hent movie lett, a két horror ikon minden pozitívumával és blődségével. Ám ezt leszámítva csak az első 3 rész sorolható az igazi klasszikus horror kategóriába. Ezekben a részekben lehet érezni igazán, hogy az emberek rettegnek Freddytől, és inkább kivágják a saját szemhéjukat, csakhogy ne aludjanak el. Aztán a 3. részben felvetik ezt az „álom a te álmod, és azt csinálhatsz benne amit csak akarsz” dolgot. Magyarán ha te Superman akarsz lenni az álmodban, akkor Superman leszel. Ez így alapjáraton jó ötlet, de az Elm utca légkörében nem igazán állja meg a helyét (bár a 3. részben még kordában tudták tartani), és már-már paródisztikus jelleggel bír, ahogy ez a 4. 5. 6. részen meg is látszik. Az emberek nem rettegnek többé Freddytől, hanem kiröhögik és elkezdenek vele Mortal Kombatozni. Persze így is akad egy-két félelmetes rész, plusz az álmok továbbra is hátborzongatóak, de nem jó látni, hogy a retteget Freddyből, akinek a nevét is alig merték kimondani egy szinpadi bohócot csináltak, akitől csak akkor fossák össze magukat, ha már a gyomrukban a penge. A 7. részt azonban ismételten Craven rendezte, és próbált visszatérni a kezdeti félelemkeltéshez azzal, hogy az álom és valóság közti határokat akarta elhomályosítani a Nancyt alakító színésznő fián keresztül, csak sajna ez az összemosódás rohadt unalmas lett. Túl nagy hangsúlyt fektettet Nancy fiának belső küzdelmére, és nem hagyott teret Freddy megszületésére a való világba. Plusz Freddy kinézetét is kegyetéenül elbaszták. Látszik, hogy gumiálarc van Englundon, és az a ballonkabát rajta...ehh. Nem értem minek kellett belenyúlni a kinézetbe, jó volt az úgy, ahogy volt. De még így is, Englund alakítása félelmetessé tette a karaktert, és még a paródisztikus részekben is voltak olyan jelenetek, amiken rettegni lehetett. De ennél az új résznél, ez nem így van.

Az új Freddy nem az a Freddy, akit megismertünk. Az új Freddynek nincs stílusa, nincs egyénisége, egy szánalmas faszkalap. A régi Freddy játszott az áldozataival, szó szerint kiröhögte őket, és élvezte, hogy rettegnek tőle. De ez az új Freddy nem ilyen. Játék gyanánt a múltban vájkál, és fájdalmasan hosszú valamint gagyi monológok társaságában mutogat Nancy-ra, hogy miatta az ami. Nem más ő, mint egy bosszúszomjas, összeráncolt homlokkal hümmögő pulcsis idióta, aki néha megereszt egy sátáni kacajt, és elsüt egy-két szar poént. Igaz, a régi Freddy is poénkodott, sőt néha vihogott, de mint mondottam, ő azt azért csinálta, mert játszott az áldozataival, de ez az új Freddy így akarja elhitetni, hogy mekkora badd-ass mother fucker. Csak sajna nem jött össze neki. Az pedig, hogy ismerteti áldozatával, mennyire fog fájni amit vele tesz, már a 10-20 évvel ezelőtti horrorokban is gagyi volt. Rohadtul nem áll jól Freddynek ez a komoly stílus. Nem beszélve a külsejéről, ami eszméletlen röhejes lett. De most komolyan, ha ez a Freddy jönne velem szembe egy rémálmomban, visítva kiröhögném, az pedig nem jelentene jót neki, tekintve, hogy Freddy a félelemből táplálkozik. Ha nincs félelem, az ereje elenyésző. Nos, az én álmomban éhen halna az fix.

Pár jelenetet ugyan átvettek az első három részből (főleg az elsőből) de átírva, lerövidítve, megcsonkítva, lebutítva. Próbálták a klasszikus Freddy kézmozgásokat is alkalmazni, de csak egyet erőltetnek, és a legtöbb esetben inkább röhejesnek hat, semmit stílusosnak, mint a régi részekben. Englund ezerszer jobban bánt a pengével, és úgy önmagával a karakterrel. Jackie Earle Haley jó színész, de Freddyként megbukott.

Szóval összességében nálam elhasalt a Nightmare on Elm Street remake, egyedül a rémálom átfedések, és maga az álmok megjelenítése tetszett, de ez is kevés volt ahhoz, hogy elégedetten bólogassak a stáblista alatt.

4/10

Csak az imént említett rémálom átfedések miatt nem 0 pont.

Utolsó módosítás: 2010.06.06. 16:30

Hozzászólások

Gobiakos
1 | Gobiakos 2010.05.19. 15:16
Hej-hej-hej! Jó újra a blogos csatasorban látni tége mister! ;-)
Az írás korrekt, bár ezt a film megtekintése nélkül mondom. A stílus imitt-amott kissé nyers, de mindenképpen egyéni.

Jó volna, ha sűrűbben posztolnál írásokat a blogodba.
Creativ3Form
2 | Creativ3Form 2010.05.19. 15:22
Sajna közeleg az államvizsga, így nem sok időm marad. 2.-án írásbeli, 1 hónapra rá szóbeli. De készül a vizsgafilmem, és ha befejeztem, kap egy blogbejegyzést.:-D

Be kell jelentkezned, ha hozzá szeretnél szólni!

A blogokban szereplő bejegyzések és hozzászólások a felhasználók saját véleményét tükrözik.
Fenntartjuk a jogot, hogy az illegális tevékenységgel kapcsolatos vagy offenzív jellegű, valamint nem blogba való bejegyzéseket, hozzászólásokat előzetes figyelmeztetés nélkül töröljük.